Friday, August 9, 2019

Dragon Fruit နဂါးေမာက္သီး၏ အာနိသင္

 1. နဂါးေမာက္သီး (227 grams) တြင္ 
ပါ၀င္သည္.အာနိသင္မ်ားမွာ-
2): • Calories: 136 
• Protein: 3 grams 
• Fat: 0 grams 
• Carbohydrates: 29 grams 
• Fiber: 7 grams 
• Iron: 8% of the RDI 
• Magnesium: 18% of the RDI 
• Vitamin C: 9% of the RDI 
• Vitamin E: 4% of the RDI 
 (2)နာတာရွည္ ကာကြယ္ေပးသည္။
(၃) အစာေခ်လြယ္ကူေစရန္ ပံ.ပုိးသည္။
(၄) အူလမ္းေၾကာင္း ေထာက္ကူေပးသည္။
 (၅) ကုိယ္ခံအားေကာင္းေစသည္။
(၆) ဗီတာမင္ စီ -သံဓါတ္ပါ၀င္သည္။
(၇) မဂၢနီဆီယမ္ဓါတ္ ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင္း 
လုိအပ္ေသာ အားအင္ျဖစ္ထြန္းေစသည္။ 
(Internet Healthy food Suorce )


မႈိအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ

စားသင့္ေသာမႈိမ်ားမွာ ျမက္ၾကားမႈိ၊ ေတာင္ပို႔မႈိ (ေျခတို၊ ေျခရွည္)ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးရွိ၏။ ဖက္ဆြတ္မႈိ (အခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသ၌ မႈိျဖဴဟုေခၚသည္။) မႈိဦးနက္ (မႈိ၏ထိပ္အလယ္၌ နက္ေသာ အကြက္ရွိသည္။) ၾကက္တူေ႐ြးမႈိ၊ မႈိသားပိုက္၊ မႈိၾကက္ေတာင္၊ ဆန္ကြဲမႈိ၊ ေကာက္႐ိုးမႈိ၊ ဝါးမႈိ၊ အပ္မႈိတို႔ျဖစ္ၾက၏။ 

အစာလည္းေဆး စားသင့္ေသာမႈိကို သိ၍ စားသုံးတတ္လွ်င္ လူတို႔၏ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာအက်ိဳးျပဳသည္ကို ေတြ႕ရ၏။

 (၁) မႈိကို ခ်က္စားလွ်င္ ရင္က်ပ္ပန္းနာေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ 
(၂) ဉာဏ္ရည္ထိုင္းေသာ ကေလးမ်ားအား မႈိကို မၾကာခဏ ေကြၽးေပးလွ်င္ ဉာဏ္ရည္ပိုမို ထက္ျမက္လာေစပါသည္။ 

(၃) အသက္အ႐ြယ္ႀကီးသူမ်ား သတိေမ့ေလ်ာ့တတ္ေသာ (ငယ္မူျပန္) ေရာဂါအတြက္လည္း မႈိကို မိမိ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလို ခ်က္စားလွ်င္ အာ႐ုံေၾကာမ်ား အားေကာင္းလာၿပီး 
မွတ္ဉာဏ္ ထက္ျမက္လာေစသည္။ 

(၄) ေသြးအားနည္း၊ ကိုယ္ခံအားက် ေရာဂါသည္မ်ား အတြက္လည္း မႈိကို အသားငါးမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ေပးပါက လ်င္ျမန္စြာ အင္အားတိုးေစပါသည္။ 

(၅) မႈိကို ဘူးသီး၊ အာလူးတို႔ႏွင့္ စြပ္ျပဳတ္သေဘာျပဳလုပ္၍ ေသာက္ေပးပါက အသားအေရ ခန္းေျခာက္ျခင္း၊ အသားအေရပူျခင္း၊ ပိန္လွီခ်ည့္နဲ႔ ေနသူမ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ 

(၆) ျမန္မာတိုင္းရင္းေဆးဆရာတို႔က ပိေတာက္မႈိဟုေခၚၿပီး တ႐ုတ္တိုင္းရင္း ေဆးဆရာတို႔က လင္ဇီးမႈိ ဟုေခၚသည့္မႈိကို ႏွလုံးေရာဂါ ေပ်ာက္ေဆး၊ အ႐ြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစေသာ 
ရသာယန ေဆးတို႔၌ အသုံးျပဳၾကပါသည္။ 
အလြန္ထက္ေသာ မႈိမ်ိဳးျဖစ္သည္။ 

(၇) မႈိဦးနက္သည္ ဦးေခါင္းကိုက္ခဲေသာ
 ေရာဂါကိုေပ်ာက္ေစ၏။ အားကို တိုးပြားေစ၏။ 
အားနည္းေသာ နာတာရွည္ ေရာဂါတို႔ႏွင့္ သင့္ျမတ္၏။ 
(၈) မႈိႂကြက္နား႐ြက္သည္ ေလကိုသက္ေစတတ္၏။
 ေသြး၊ သည္းေျခေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ 
မႈိမစားသင့္ေသာသူမ်ား- (၁) မီးဖြားၿပီးစ
 ေသြးေဟာင္းမ်ား ဆင္းရမည့္ အခ်ိန္တြင္ တက္စာျဖစ္ေသာ မႈိကိုမစားသင့္ေပ။ ”မႈိတစ္ႏွစ္၊ မွ်စ္ ေျခာက္လ၊ မစားရ”ဟု ေရွးသမားေတာ္ႀကီးမ်ားက မိန႔္ဆိုထားခဲ့သည္။ 
(၂) ေျခေအး၍ အထက္သို႔ အခိုးေဆာင့္တက္ေနေသာ
 ႏွာပိတ္၊ ႏွာမႊန္၊ မ်က္စိေရာဂါ၊ ဦးေခါင္းကိုက္ခဲေသာ ေရာဂါ၊ အေဖာအေရာင္ ေရာဂါရွိသူမ်ား၊ ေခါင္းဦးေရက်ိန္းေရာဂါ၊ ေသြးရွိလ်က္ ေသြးမဆင္းဘဲ ထိန္ေနသူမ်ား၊ သူငယ္နာ 
ရွိသူမ်ား၊ ဆီးခ်ဳပ္သူမ်ား မစားသင့္ေပ။ ေသြးတိုး၊ 
ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ရွိသူမ်ား သင့္႐ုံသာ စားသင့္သည္။ 

မစားသင့္ေသာမႈိမ်ား – 
(၁) မႈိကိုေတြ႕ေသာအခါ မႈိတစ္ပြင့္လုံးကို 
လက္ျဖင့္ေျခမႊၾကည့္ပါ။ အနီေရာင္ 
အရည္မ်ား ထြက္လာလွ်င္ ထိုမႈိသည္ 
အဆိပ္ရွိ၍ မစားသင့္ပါ။ 
(၂) မႈိအ႐ိုးကို ဓားျဖင့္ လွီးျဖတ္ၾကည့္ပါ။ ထိုသို႔ျဖတ္၍ ညိဳျပာလာလွ်င္ ထိုမႈိမ်ိဳးကို မစားသင့္ပါ။ 
(၃) မႈိေပၚတြင္ ဆားအနည္းငယ္ ျဖဴးၾကည့္၍ 
ညိဳမည္းလာလွ်င္ ထိုမႈိကို မစားသင့္ပါ။ 
(၄) မႈိကို ေရတြင္စိမ္ၾကည့္ပါ။ မႈိ၏ အေရာင္အေသြးသည္ ညိဳလာျခင္း၊ ျပာလာျခင္း၊ နက္လာျခင္း
 ျဖစ္ခဲ့ေသာ္ ထိုမႈိကိုမစားသင့္ေပ။ 
(၅) မႈိသည္ သန႔္ရွင္းစြာ မဟုတ္ဘဲ မႈိအရင္း၌ ေျခခ်င္းကဲ့သို႔ ပတ္ေခြလ်က္ ေပါက္ေရာက္ေသာ မႈိကို မစားသင့္ပါ။ 
(၆) မႈိ၏ေအာက္ေျခ၌ ကြန္ခ်ာကဲ့သို႔ ျဖစ္ေနလွ်င္ 
မႈိကြန္ခ်ာျဖစ္၍ မစားေကာင္းပါ။
 ၎အျပင္ အေရာင္အေသြး မ်ားစြာရွိေသာ 
မႈိတို႔ကိုလည္း မစားေကာင္းဟူ၍ တိုင္းရင္းေဆး
က်မ္းမ်ား၌ ေရးသားေဖာ္ျပထားပါသည္။ 

အဆိပ္ရွိေသာ မႈိကို မွားယြင္းစားမိလွ်င္ မူးျခင္း၊ 
တံေတြးမ်ားျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ဆီးခ်ဳပ္သြားျခင္း၊ ထိုင္းမႈိင္းေလးလံျခင္း၊ တက္ျခင္း၊ ေခြၽးေစးမ်ားထြက္ျခင္း၊ သတိလစ္ေမ့ေျမာျခင္း၊ ေသဆုံးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္သည္။ 

 မႈိႏွင့္တြဲဖက္ မစားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား – 
မႈိႏွင့္ၾကက္ဥ၊ မႈိႏွင့္ခံသီး၊ မႈိႏွင့္ငွက္ေပ်ာသီး၊ မႈိႏွင့္ယုန္သား၊ မႈိႏွင့္ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ မႈိႏွင့္ႏို႔အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မႈိႏွင့္ေဖာင္စီးကဏန္းတို႔ ျဖစ္ၾကသည္။ အစာစားၿပီးခါစ မႈိေတာက္သည္ဟု သိသည္ႏွင့္ အန္ေဆးတိုက္ရပါမည္။ ၾကာၿပီးမွသိလွ်င္ ကန္စြန္း႐ြက္ကို ႀကိတ္ညႇစ္၍ သတၱဳရည္ တိုက္ေပးျခင္း၊ ကန္စြန္း႐ြက္ႏွင့္ ထန္းလ်က္ကို သုံးခြက္တစ္ခြက္ တင္က်ိဳ၍ မၾကာခဏတိုက္ျခင္း၊ မႈိကို ကန္စြန္း႐ြက္ႏွင့္ ေၾကာ္စား၊ ခ်က္စား ျပဳလုပ္ေပးလွ်င္ သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။

Asparagus ၏ အက်ိဳး အာနိသင္ ၇ မ်ိဳး

 Asparagus is low in calories but boasts an impressive nutrient profile. In fact, just half a cup (90 grams) of cooked asparagus contains 
90 gm တြင္ ေအာက္ပါဓါတ္မ်ား ပါ၀င္သည္
• Calories: 20 
• Protein: 2.2 grams 
• Fat: 0.2 grams 
• Fiber: 1.8 grams 
• Vitamin C: 12% of the RDI 
• Vitamin A: 18% of the RDI 
• Vitamin K: 57% of the RDI 
• Folate: 34% of the RDI 
• Potassium: 6% of the RDI 
• Phosphorous: 5% of the RDI 
• Vitamin E: 7% of the RDI 
(၁) အာဟာရၾကြယ္၀ျပီး ကယ္လုိရီနည္းသည္။
(၂)ကုိယ္ခံအား တုိးပြါးေစသည္။
(၃) အစာေခ်မွဳ အားေကာင္းေစသည္။
(၅)ေသြးက် ေစပါသည္။
(၆)ကုိယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ.ေစသည္။
(၇) အစာေၾကလြယ္သည္။
1. Many Nutrients But Few Calories 
2. Good Source of Antioxidants (body resistant) 
3. Can Improve Digestive Health 
4. Helps Support a Healthy Pregnancy 
5.Helps Lower Blood Pressure
 6. Can Help You Lose Weight 
7. Easy to Add to Your Diet

နားၾကပ္ျဖင့္နားေထာင္မႈေၾကာင့္ အၾကားအာ႐ံု ခ်ိဳ႕ယြင္းနုိင္

လမ္းေပၚမွာ လူငယ္ေလးေတြ နားၾကပ္ကိုယ္စီ နဲ႔ ဆိုင္ကယ္စီး ေနၾကတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ အားကစား ခန္းမေတြ သြားေတာ့လဲ အားလံုး နားေထာင္ဖို႔ သီခ်င္းကို စပီကာႀကီး ေတြနဲ႔ ဖြင့္ေပး ထားေပမယ့္ ကိုယ့္နားၾကပ္ ေလးနဲ႔ကို နားေထာင္ ရင္း
ကစားေနၾက သူေတြ ရွိေနပါတယ္။
 အိမ္ေတြ မွာလဲ ေရွ႕မွာ တီဗီြ ဖြင့္ထားၿပီး နားၾကပ္ႀကီး တပ္လုိ႔ ဂိမ္းေဆာ့ ေနတဲ့ ကေလးေတြ ရွိေနသလို ညအိပ္ရာ ဝင္ရင္ တပ္လိုက္တဲ့ နားၾကပ္ဟာ မနက္မိုးလင္း တဲ့အထိ နားမွာ တပ္လ်က္ ျဖစ္ေနၾက သူေတြကိုလဲ ေတြ႕ရပါတယ္။

အခ်ဳိ႕ကလဲ မီးစက္သံေတြ၊ အေဆာက္အအုံ ေဆာက္လုပ္တဲ့ အသံေတြရဲ႕ ဒဏ္ကို မခံႏိုင္ေတာ့တဲ့ အဆံုး နားၾကပ္တပ္ၿပီး သီခ်င္း က်ယ္က်ယ္ ဖြင့္ထား လိုက္ၾက ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္၊
 နားၾကပ္တပ္ၿပီး သီခ်င္း၊ အသံ အစရွိတာ ေတြကို နားေထာင္သက္ ၾကာလာရင္ အၾကားအာ႐ံုကို ထိခိုက္ ေစႏိုင္ပါတယ္။
•|အရင္က အသံၾကည္ရႊင္ ေနတဲ့ ဂစ္တာသံဟာ
တျဖည္းျဖည္း တိုးလာသလို ခံစားရဖူး ပါသလား။
•| တီဗီြမွာ စကားေျပာတဲ့ အသံကို ေသေသခ်ာခ်ာ
မၾကားရလို႔ အသံ ထထခ်ဲ႕ ရပါသလား။
•| လူေတြ အမ်ားႀကီးနဲ႔ ဆူညံ ပြက္ေလာ႐ိုက္ ေနတဲ့ စားေသာက္ဆိုင္ ေတြထဲမွာ အသံကုန္ ေအာ္ဟစ္ျပီး စကားေျပာတာ က်င့္သား ရေနၿပီလား။
•| ဒါဟာ သင့္အၾကားအာ႐ံု ခ်ဳိ႕တဲ့မႈ စျဖစ္ေနၿပီ ဆိုတဲ့ သတိေပးခ်က္ပဲ ဆိုတာကို သင္သိ ပါရဲ႕လား။ သီခ်င္းနဲ႔
႐ုပ္ရွင္ေပၚ အေမြ႕ေလ်ာ္ဆံုး ျဖစ္တဲ့ ကေလးေတြ၊ လူငယ္ေတြဟာ နားၾကပ္ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳၾကတာ ျဖစ္ၿပီး သူတို႔ရဲ႕ အၾကား အာ႐ံုဟာ အသက္ႀကီး လာတာနဲ႔ အမွ် ခ်ဳိ႕တဲ့လာပံုမ်ား
 ေနာက္ဆို သက္ႀကီးရြယ္အို နားေလးတဲ့ အသက္အရြယ္ ဟာ အမ်ားႀကီး ေစာလာ လိမ့္မယ္လို႔ ယံုၾကည္ရပါတယ္။

|| ေခတ္ႀကီး တုိးတက္ လာတာနဲ႔အမွ်
လူေတြဟာအသံကို နားေထာင္ခြင့္
အမ်ဳိးမ်ဳိး ပိုၿပီးရလာၾက ပါတယ္။ မိုဘိုင္းဖုန္းနဲ႔
တစ္ကိုယ္တည္း နားေထာင္မယ္၊ စတိတ္႐ိႈး ေတြကို
LIVE သြားၾကည့္မယ္၊ ဘားဆိုင္၊ စားေသာက္ဆိုင္ ေတြမွာ ေတးသီခ်င္း ေတြနဲ႔ ဧည့္ခံလာတယ္၊ ႐ုပ္ရွင္႐ံု ေတြမွာလဲ
အသံစနစ္ ေတြကို အက်ယ္ႀကီး တပ္ဆင္ လာၾကတယ္။ ေရွးတုန္းက လူေတြမွာ ၾကားရတဲ့ ဆူညံသံ နည္းနည္းေလးပဲ ရွိခဲ့ေပမယ့္ အခုေခတ္ လူေတြမွာေတာ့ ဘယ္ကိုပဲ သြားသြား ဆူညံသံေတြက ျပည့္ေနပါတယ္။

||က်ယ္ေလာင္တဲ့ အသံကို အခ်ိန္ အၾကာႀကီး
နားေထာင္ ေနရရင္ အသက္အရြယ္ မေရြး
အႏၲရာယ္ရွိ ပါတယ္။ ဂီတသံ ျဖစ္ေစ၊ ေရစီးက်သံ ျဖစ္ေစ၊ ေခါင္းေလာင္းသံ ေလးေတြ ျဖစ္ေစ လူက ခံႏိုင္တာထက္ က်ယ္ေနမယ္ ဆိုရင္ ဆူညံသံပါပဲ။ ဒါကို ေရရွည္ နားေထာင္ ေနရရင္လဲ အၾကားအာ႐ုံ ခ်ဳိ႕ယြင္းတာ ပါပဲ။ တစ္ခါတေလ
 ငယ္စဥ္ ကတည္းက ၾကားလာခဲ့တဲ့ ဆူညံသံေၾကာင့္ ႀကီးလာမွ နားဒုကၡ ေရာက္တာလဲ ရွိပါတယ္။ ဘယ္လို အသံမ်ဳိးက လူကို ဒုကၡေပး ႏိုင္သလဲဆိုရင္ ၈၅ ဒက္ဆီဘယ္ ရွိတဲ့ အသံေတြေပါ့။

|| ၿမိဳ႕ထဲကို ကားေမာင္း သြားေနတုန္း ကားထဲကေန ၾကားရတဲ့ ယာဥ္သြား ယာဥ္လာ အသံေတြဟာ ၈၅ ဒက္ဆီဘယ္ ေက်ာ္ပါတယ္။ ဒီထက္ အသံက်ယ္ေလ၊ လူကို ဒုကၡေပး
 ႏိုင္ေလ ျဖစ္ပါတယ္။ အခု ဘာမွမျဖစ္ဘူး ဆိုရင္ေတာင္ ေနာက္ကို ျဖစ္လာ ပါလိမ့္မယ္။ နားၾကပ္ေတြ၊ ဟမ္းဖုန္းေတြ ကေန ၾကားေနရတဲ့ အသံေတြဟာ ဒက္ဆီဘယ္
၁၂ဝ ေလာက္ ရွိပါတယ္။

|| ဒက္ဆီဘယ္ ၁၁ဝေ က်ာ္ရင္ အာ႐ံုေၾကာ ဆဲလ္ေတြရဲ႕
မိုင္းလင္း အလႊာကို ကြာက်ေစၿပီး နားကေန ဦးေႏွာက္ကို လွ်ပ္စစ္လိႈင္းေတြ ထုတ္လႊတ္မႈကို အေႏွာင့္အယွက္ ေပးပါတယ္။ ဒါကို မဆင္ျခင္ဘဲ အသံ အက်ယ္ႀကီးကို ဆက္နားေထာင္ ေနမယ္ဆိုရင္ သင္ဟာ ျပန္ကုလုိ႔ မရေတာ့တဲ့ နားပ်က္စီးမႈ
မ်ဳိးနဲ႔ ႀကံဳေတြ႕ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေဆာက္လုပ္ေရး လုပ္ငန္းသံုး စက္ႀကီးေတြ ေတာင္မွ ဆူညံမႈ ဒက္ဆီဘယ္ ၉ဝ ပဲရွိပါတယ္။

|| လႊစက္၊ ဂ်က္စကီး တို႔က ဒက္ဆီဘယ္ ၁ဝဝ ေလာက္
ရွိပါတယ္။ သိပ္က်ယ္ လွပါတယ္ဆိုတဲ့ ကလပ္ေတြ၊ စတိတ္႐ိႈး ေတြကေတာင္ အသံ ၁ဝ၅ ဒက္ဆီဘယ္ ပဲ ထြက္ပါတယ္။
ဒါေပမ့ဲ ကားကက္ဆက္ကို ခပ္က်ယ္က်ယ္ ဖြင့္ထားမယ္
ဆိုရင္ ဒက္ဆီဘယ္ ၁၂ဝ အထိ ရွိႏိုင္ၿပီး ေသနတ္သံ
 ေတာင္မွ ဒက္ဆီဘယ္ ၁၄ဝ ပဲရွိတဲ့အခါ သင္ နားၾကပ္နဲ႔ နားေထာင္ေနတဲ့ အသံဟာ ဒက္ဆီဘယ္ ၁၂ဝ အထိကို
ရွိႏိုင္တယ္ ဆိုတာ အထူးဂ႐ုျပဳ ေစခ်င္ပါတယ္။

|| နားဟာ က်ယ္ေလာင္တဲ့ အသံရဲ႕ ဒဏ္ကို
ခံလိုက္ရရင္ ေခတၱျဖစ္ေစ၊ နာရီပိုင္းျဖစ္ေစ၊
ရက္ပိုင္းျဖစ္ေစ အူေနတာမ်ဳိး၊ အသံကို ခပ္အုပ္အုပ္ ေလးပဲ ၾကားရတာမ်ဳိး တမင္တကာ ျဖစ္သြားေစၿပီး နားကို အနားေပး ထားေလ့ ရွိပါတယ္။ ပံုမွန္ အသံေတြ ထြက္ေနတဲ့ အခ်ိန္မွာ ထူးထူးျခားျခား ေဖာက္ထြက္ လာတဲ့ အသံမ်ဳိးေတြဟာ
နားစည္ကို အလြန္ ဒုကၡေပးေလ့ ရိွပါတယ္။

|| ဒါေၾကာင့္ ကိုယ့္နားကို အနားေပးဖို႔ လိုအပ္လာၿပီ ဆိုရင္
အဲဒီလို ကာရံမဲ့၊ ထြက္ခ်င္သလို ထြက္ေနတဲ့ ဆူညံသံ ေတြနဲ႔ ကင္းေဝးတဲ့ ေနရာကို သြားဖို႔ေတာ့ လိုအပ္ ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူႀကီးျဖစ္ေစ၊ လူငယ္ျဖစ္ေစ၊ တတ္ႏိုင္ သေလာက္ နားၾကပ္နဲ ့ သီခ်င္း နားမေထာင္ဘဲ စပီကာဖြင့္ၿပီး နားေထာင္သင့္ သလို ဖုန္းေျပာရင္လဲ အတတ္ႏုိင္ဆံုး စပီကာဖြင့္ၿပီး ေျပာပါ။
စကားကိုလဲ ေလသံေလွ်ာ့ ေျပာၿပီး အရာရာကို ခပ္တိုးတိုး
 ေလးပဲ နားေထာင္တဲ့ အက်င့္ လုပ္သင့္တယ္ လို႔ ေလ့လာ ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္အတြက္ အေကာင္းဆံုး အစားအစာမ်ား

 ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးေကာင္းစြာ အသက္ဆက္ႏိုင္ ဖို႔အတြက္ ေက်ာက္ကပ္ရဲ႕ အခန္းက႑ဟာ လြန္စြာ အေရးပါလွပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း အျခားကလီစာမ်ား နဲ႔မတူ 
လူတစ္ဦးမွာ ေက်ာက္ကပ္ႏွစ္ခု (တစ္စံု)ကို ေမြးလာ 
ကတည္းက အတူပါလာရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
 ေက်ာက္ကပ္ မေကာင္းရင္ သက္တမ္းေစ့ ေနႏိုင္မည္ မဟုတ္ေပ။
 ေက်ာက္ကပ္အစားထိုး ကုသျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ေဆးျခင္း နည္းမ်ားျဖင့္ အသက္ဆက္ ၾကရပါတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ နာတာရွည္ ျဖစ္ေန သူမ်ားဟာ အစားအေသာက္ပိုင္း တြင္
သာမက အျခားအရာမ်ား ကိုပါ ဂ႐ုစိုက္ေနထိုင္ သင့္ပါတယ္။
ဆရာ၀န္ ၫႊန္ၾကားခ်က္မ်ား ကိုေသခ်ာစြာ လိုက္နာၿပီး
 ေရွာင္ရမည့္ အခ်က္မ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ ရပါမယ္။ “ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ျခင္းဟာ ကုသျခင္းထက္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ ထိေရာက္မႈ ရွိတယ္ ”ဟု ဆို႐ိုးစကား ရွိပါတယ္။ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္တယ္ ဆိုရာမွာ နိစၥဓူ၀ စားေသာက္ေနထိုင္မႈ ျဖစ္စဥ္ကို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မွ်တေအာင္ မိမိကိုယ္ကို စီမံကြပ္ကဲ တတ္ရမွာပါ။
သို႔ပါ၍ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ ေဆာင္ရန္၊ ေရွာင္ရန္ နည္းလမ္းမ်ားကို ေလ့လာၿပီး သင့္ေက်ာက္ကပ္ ေလးေတြ က်န္းမာၾက
ပါေစေၾကာင္း အႀကံျပဳ လိုက္ပါရေစ။
 •1) ေရကိုလံုေလာက္စြာ ေသာက္ေပးပါ။ ေရဓာတ္ခန္းေျခာက္ ေနတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းရိွၿပီး ေရဓာတ္ လံုေလာက္ေနလွ်င္ ထိုေရာဂါမွ ၆၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ ေရဘူးကို မိမိႏွင့္လက္ တစ္ကမ္းမွာ အၿမဲထားၿပီး ေရဆာတုိင္း ေသာက္ေပးပါ။ တစ္ေန႔ကို ေသာက္ေရ ၁၀ ဖန္ခြက္ထက္ မနည္းေသာက္ပါ။ (သို႔ေသာ္ႁခြင္းခ်က္ အေနနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ အားနည္းသူ၊ ေက်ာက္ကပ္ ျပႆနာရွိသူ၊ ဆီးခ်ဳိေပ်ာက္ေဆး၏ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ဳိးေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ မေကာင္းသူမ်ားဟာ ေရကိုခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး ေသာက္သင့္ ပါတယ္။ သို႔မဟုတ္ပါက ေက်ာက္ကပ္မွာ ၀န္ထုပ္၀န္ပိုး ျဖစ္ေစပါတယ္) 
 •2) ဆီးသြားခ်င္စိတ္ကို လ်စ္လ်ဴမ႐ႈသင့္ ပါဘူး။ အကယ္၍ ဆီးေတြကိုေအာင့္ထား မိတဲ့အခါ၊ ဆီးအိမ္ထဲမွ ဆီးေဟာင္းေတြကို ဆီးႁပြန္မွတစ္ဆင့္ ေက်ာက္ကပ္ထံသို ့ေျပာင္းျပန္ျပန္လည္ စီးဆင္း လာပါတယ္။ ထိုဆီးေဟာင္း ေတြကို ေက်ာက္ကပ္က ထပ္မံ၍ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ အျဖစ္ အစာခ်က္လုပ္ တဲ့အခါ ေက်ာက္ကပ္ ညစ္ညမ္းသြား ပါတယ္။ ဒါတင္မကေသး ပါဘူး။ အကယ္၍ ဆီးအိမ္ထဲမွာ ဆီးေတြေဖာင္းတင္း ေနခ်ိန္ မေတာ္တဆ ယာဥ္ထိခိုက္မႈ အႏၲရာယ္တစ္ခုခု ႀကံဳရပါက 
ဆီးအိမ္ ကြဲသြားေစႏိုင္ပါတယ္။ 
3) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုး၀င္ပါက အခ်ိန္မဆိုင္းဘဲ
 ေဆး၀ါးကုသမႈ ခံယူသင့္ပါတယ္။ သို႔မဟုတ္ပါက
 ေက်ာက္ကပ္ကို ေဘးျဖစ္ေစ ပါတယ္။
 4) ျပည့္စံုလံုေလာက္တဲ့ အနားယူမႈရွိပါေစ။ တစ္ေန႔လွ်င္ ၄ နာရီခြဲခန္႔သာ အိပ္စက္ေသာ သူဟာ ရက္သတၱတစ္ပတ္မွ် အၾကာမွာ သိသိသာသာ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားလာၿပီး အိပ္ခ်ိန္ ကစဥ့္ကလ်ား ျဖစ္မႈဟာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါကို 
ပိုမိုဆိုးရြား ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
5) ညေန ၃ နာရီမွ ၅ နာရီအတြင္း ဆီးအိမ္မွ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ  အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကို စြန္႔ပစ္ခ်ိန္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ 
အနည္းဆံုး ၁ လီတာမွစၿပီး ေရမ်ားမ်ာ းေသာက္ရန္ လိုအပ္ပါတယ္။ ညေန ၅ နာရီမွ ၇ နာရီဟာ ေက်ာက္ကပ္ အလုပ္လုပ္ခ်ိန္ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ၎အခ်ိန္မွာ ေရခ်ဳိးေနစဥ္ ဆီးသြားျခင္း ေရွာင္ပါ။ သို႔မဟုတ္ပါက ေက်ာက္ကပ္
 ပ်က္စီးလြယ္ ပါတယ္။ 
6) ဗီတာမင္စီ ေဆးျပားေတြကို လိုအပ္တဲ့ ပမာဏထက္ပို၍ စားသံုးမိတဲ့အခါ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးမ်ား ကိုလည္း လြန္ကဲစြာစားမိ ပါကေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
7) အကိုက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးမ်ားကိုလည္း 
မိမိသေဘာျဖင့္ ေသာက္သံုးျခင္းမ်ား မျပဳသင့္ေပ။ 
 ေက်ာက္ကပ္ကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳေသာအစား အစာမ်ား 
 • (1) ၾကက္ဥ၊ဘဲဥတို ့၏ အကာ (အျဖဴေရာင္ အကာ) ထဲမွာပါရွိတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ ေတြက ေက်ာက္ကပ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။ 
• (2) ေဂၚဖီထုပ္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ပါ၀င္မႈ လြန္စြာနည္းပါးတဲ့ အျပင္ ၎င္းထဲရွိ သဘာ၀ ဗီတာမင္မ်ားနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔က ေက်ာက္ကပ္အတြက္ အားေဆး ျဖစ္ပါတယ္။ 
• (3) မဂၢနီစီယမ္ ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း ကလည္း ေသြးတိုးေရာဂါကို ျဖစ္ေစၿပီး ေက်ာက္ကပ္ကို သြယ္၀ိုက္ေသာ နည္းျဖင့္ ေဘးျဖစ္ေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ ႂကြယ္၀ေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ အေစ့အဆန္မ်ား၊ ေျမေထာက္ပဲမ်ား ႏွင့္ ကိုက္လန္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (ဘ႐ုိကိုလီ) တို႔လို ဟင္းရြက္စိမ္း မ်ားကို လံုေလာက္စြာ စားေပးပါ။ 
• (4) အစိမ္းေရာင္ င႐ုတ္ခ်ဳိပြထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ပါ၀င္မႈ နည္းပါးတဲ့အျပင္ ၎င္းထဲရွိ သဘာ၀ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္တို႔က ေက်ာက္ကပ္ကို သန္႔စင္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ 
• (5) စပ်စ္သီးက ခႏၶာကုိယ္ထဲရိွ မလိုလားအပ္ေသာ ယူရစ္အက္စစ္ မ်ားကို ဆီးအျဖစ္ ထြက္ရွိလာေအာင္ တြန္းအားေပး တာေၾကာင့္ ဆီးရႊင္ေစကာ ေက်ာက္ကပ္ က်န္းမာေစတဲ့ အျပင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္မ်ားကို အရွိန္အဟုန္ျမင့္ သုတ္သင္ရွင္းလင္း ႏိုင္သည့္ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို တိုးျမႇင့္ေပးႏိုင္၍ ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ သည္းေျခကို သန္႔စင္ေစပါတယ္။ 
• (6) ဘယ္ရီသီး မ်ိဳးႏြယ္၀င္မ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီႏွင့္ Cranberries (ေခၚ) အခ်ဥ္ အရသာရွိတဲ့ ဘယ္ရီသီး အနီေရာင္ ေတြထဲမွာ ပါရွိတဲ့့ hippuric အက္စစ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဆီးအဆိပ္အေတာက္ ကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ ပါတယ္။ 
• (7) ႀကိတ္မွန္ရြက္ ပၪၥငါးပါး (အျမစ္ပါမက်န္ တစ္ပင္လံုး) ကိုေရစင္စင္ေဆး အေျခာက္လွန္း သြပ္ျပားေပၚတင္ျပာခ် ၎ျပာကို သံဒယ္အိုးမွာထည့္ ေရနဲ႔ေဖ်ာ္ၿပီး ခန္းေျခာက္ သြားေအာင္ အပူေပးခ်က္ျခင္းျဖင့္ ရလာတဲ့ ေဆးကို “ ႀကိတ္မွန္ရြက္ 
႐ုကၡမူဆား ” လို႔ေခၚပါတယ္။ ၎ေဆးကို ထမင္းမစားခင္ ဆီးကင္းခန္႔ေန႔စဥ္ အခ်ိန္မွန္မွန္ စားပါ။ 
• (8) မည္သည့္ ငွက္ေပ်ာပင္မဆို အူတိုင္ကို ေက်ာက္ဖ႐ံုသီး ျဖင့္ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ေသာက္ပါက ေက်ာက္ကပ္၊ ဆီးအိမ္၊ အမ်ဳိးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ေ၀ဒနာႏွင့္ ဆီးေက်ာက္ 
တည္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ 
• (9) ေရႊဖ႐ံုသီးႏွင့္ ေရႊဖ႐ံုေစ့ထဲရွိ အဆီတို႔ဟာ ေက်ာက္ကပ္၏ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို တိုးတက္ျမင့္မား လာေစၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ အညစ္အေၾကးတို႔ကို ဆီးအျဖစ္ စြန္႔ထုတ္ေပးႏိုင္လို႔ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း မျဖစ္ေစပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိးသားမ်ားတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ဆီးက်ိတ္ႀကီး
ထြား လာျခင္းကို သက္သာေစ႐ံုမွ် မက ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ေရာဂါကိုလည္း ထိထိေရာက္ေရာက္ 
တားဆီးကာကြယ္ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ 
• (10) နာနတ္သီးကို ပန္းသီး သို႔မဟုတ္ ဖရဲသီး တို႔ျဖင့္တြဲစားပါက ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုအပ္ေသာ အငန္ဓာတ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးၿပီး ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ သည္းေျခတို႔ကို အားျဖစ္ေ စတဲ့အျပင္ အဆိပ္အေတာက္ ေတြကိုဖယ္ရွားေပး ႏိုင္တာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္သန္႔စင္ ေစပါတယ္။ 
• (11) အာလူးထဲမွာ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ ျမင့္မားစြာပါရွိၿပီး 
ထိုဓာတ္က ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ တစ္သွ်ဴးမ်ားထဲတြင္ ေက်ာက္ကပ္ ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ 
• (12) ႀကံရည္က ေက်ာက္ကပ္ကို အားေပးၿပီး ဆီးခ်ဳပ္၊ ဆီးေအာင့္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။ 
• (13) ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို အေစ့ဖယ္၍ စားျခင္းက ေက်ာက္ကပ္ႏွင့္ ဆီးအိမ္ ေက်ာက္တည္ျခင္း အလားအလာကို ေလွ်ာ့ခ်ေပး ႏိုင္ပါတယ္။ 
• (14) ျမင္းခြာရြက္ကို ေန႔စဥ္မွန္မွန္ စားေပးျခင္းျဖင့္ ေက်ာက္ကပ္နဲ ့ ပတ္သက္ေသာ ဆီးေ၀ဒနာ အမ်ဳိးမ်ဳိးမွ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္။

ေက်ာက္ကပ္ကိုေဘးျဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ား

  • (က) ႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ႏို႔ခဲ စတဲ့ တိရစၦာန္မွရရွိေသာ အဆီမထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားကို လြန္ကဲစြာ စားေသာက္တဲ့ အခါမွာ ေက်ာက္ကပ္ထဲကို ကယ္စီယမ္ဓာတ္မ်ား အနည္က်ကာ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ကိုျဖစ္ေစပါတယ္။

• (ခ) ဆိုဒီယမ္ (အငန္)ဓာတ္ က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အရည္ေတြကို မွ်တေအာင္ထိန္း ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ဆား ဟာမရွိမျဖစ္ အရာပါ။ သို႔ေသာ္ ဆားနဲ႔အငန္ဓာတ္ ေတြကို လိုအပ္တာထက္ပိုမိုစားသံုးမိ တဲ့အခါ ကိုယ္ထဲမွာ ကယ္စီယမ္ဓာတ္ ကို စြန္႔ထုတ္မႈ ပိုမ်ားေစၿပီး အ႐ိုးသန္မာမႈကို ယုတ္ေလ်ာ့ေစတဲ့ အျပင္ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ႏိုင္ျခင္းအလားအလာ ကိုလည္း ပိုမ်ားလာေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆားကိုေလွ်ာ့ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့စားပါ။

• (ဂ) အသားစားမၾကဴးသင့္ ပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ အမဲ-သိုး-ဆိတ္-ၾကက္ဆင္ စတဲ့အနီေရာင္ အသားမ်ားနဲ႔ ပင္လယ္ငါး၊
ပုစြန္ေတြ ထဲမွာပါရွိတဲ့ Phosphorus (ေခၚ) မီးစုန္းဓာတ္ က ေက်ာက္ကပ္ကို လံုး၀ေကာင္းက်ဳိး မျပဳပါဘူး။
• (ဃ) အရက္အလြန္အကၽြံ မေသာက္ပါနဲ႔။ အရက္ထဲမွာ
ပါတဲ့ အယ္ကိုေဟာ က အသည္းေရာဂါေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေစပါတယ္။
• (င) လွ်ားေစာင္းလက္ပပ္ပင္ အႏွစ္က က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္စံုေကာင္းက်ဳိး ျပဳေသာ္လည္း ၎ဂ်ယ္လီကို
တစ္ရက္လွ်င္ ၂၀ စီစီပမာဏထက္ ပို၍စားပါက ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေစႏိုင္ပါတယ္။
• (စ) ဟင္းႏုနယ္ ထဲတြင္ Oxalates ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္
 ေက်ာက္ကပ္ ေ၀ဒနာသည္မ်ား
အလြန္အကၽြံ မစားသင့္ေပ။
• (ဆ) Oxalates ဓာတ္ႂကြယ္၀တဲ့ ဗိုလ္စားပဲသီး၊
ပိန္းဥ၊ ပိန္း႐ိုး၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ တို႔က ဆီးေက်ာက္တည္ ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ သင့္တင့္႐ံုသာ စားေပးပါ။
 • (ဇ) ဥပမာ-အစားအစာ ေတြကို တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္
ထားတဲ့ သား၊ ငါး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၀လံ ၊ စည္သြတ္ဘူးမ်ား၊ ၾကက္၊ ၀က္အူေခ်ာင္းမ်ား၊ ထံုခ်ဳိင္း အသားလံုးမ်ား၊ အသင့္စားေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဆံေျခာက္
အထုပ္မ်ား စသည္တို႔က အသည္း ႏွင့္ေက်ာက္ကပ္
တို႔ကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္
ရံဖန္ရံခါသာ စားသံုးသင့္ ပါတယ္။
•(စ်) သဘာ၀ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ မဟုတ္တဲ့ အခ်ဳိရည္အမ်ဳိးမ်ဳိး ႏွင့္ဆိုဒါတို႔မွာ တာရွည္ခံေအာင္၊ အနံ႔ေကာင္းေအာင္နဲ႔ အရသာရွိေအာင္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသံုး၍ျပဳျပင္
ထားတာေၾကာင့္ အာဟာရ(လံုး၀) မျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ ေက်ာက္ကပ္ကိုပါ ထိခိုက္ေစ ပါတယ္။

ထိုနည္းတူ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ Gas ထည့္ထားတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ား ကလည္း ေက်ာက္ကပ္ထဲရွိ
 ေသြးေၾကာမ်ားကို ပ်က္စီးျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္း
စတဲ့ဆိုးက်ဳိး ေတြျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကဖိန္းဓာတ္ မ်ားတဲ့ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ မ်ားကိုအလြန္အကၽြံ ေသာက္ျခင္းက ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ ေသြးလည္ပတ္
စီးဆင္းမႈကို လံႈ႔ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား
မ်ားလာၿပီး ေက်ာက္ကပ္ကို တြန္းအား ျဖစ္ေစပါတယ္။ (ေပါက္ေပါက္)

ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ (၆) ခ်က္

ေလျဖတ္ျခင္းသည္ ကမၻာေပၚတြင္ လူေသဆံုးမႈ 
အမ်ားဆံုးေရာဂါ ျဖစ္သည္။ ေလျဖတ္မည့္ ေရွ႕ေျပးနိမိတ္မ်ား သိထားလွ်င္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ ျခင္းျဖင့္ ေလျဖတ္ျခင္း ရန္မွ 
ကင္းေ၀းႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။ ေလျဖတ္ျခင္း ပံုစံႏွစ္မ်ိဳးရွိသည္။ 
ပထမတစ္မ်ိဳးမွာ ေသြးေၾကာထဲ ေသြးခဲမ်ား စုပိတ္ကာ ဦးေႏွာက္သုိ႔ ေသြးစီးဆင္းမႈ နည္းသြားျခင္း သုိ႔မဟုတ္ လံုး၀ရပ္သြားျခင္း ေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္လုပ္ငန္း အခ်ိဳ႕ ရပ္ဆုိင္းကာ ေလျဖတ္ရျခင္း ျဖစ္သည္။
  ေနာက္ပံုစံ တစ္မ်ိဳးမွာ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ေပါက္ကာ 
ဦးေႏွာက္ အျခား အစိတ္အပုိင္း မ်ားကုိ ေသြးမေရာက္ ေတာ့ဘဲ ခႏၶာကုိယ္ လုပ္ငန္းမ်ား ရပ္ဆုိင္း သြားျခင္း ျဖစ္သည္။ 
ယင္း ေနာက္ဆံုးအဆင့္ မေရာက္မီ ႐ုတ္တရက္ ျဖစ္တတ္ေသာ ေရွ႕ေျပး လကၡဏာမ်ား သိထားလွ်င္ ေလမျဖတ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။ 
  
( ျမင္ကြင္းႏွစ္ထပ္ျဖစ္ျခင္း)
 မ်က္လံုးတစ္ဖက္က ေကာင္းၿပီး အျခားတစ္ဖက္က ျမင္ကြင္းမ်ား ႏွစ္ထပ္ျဖစ္ေနျခင္း ၊ ေ၀၀ါးေနျခင္းမ်ား ျဖစ္လွ်င္ ေလျဖတ္မည့္ ေရွ႕ေျပးနိမိတ္ ျဖစ္ေၾကာင္း သတိျပဳသင့္ ပါသည္။ အလုပ္ ပင္ပန္း႐ံု ၊ စာဖတ္႐ံု ေလာက္ျဖင့္ မ်က္လံုးက ျမင္ကြင္းႏွစ္ထပ္ ျဖစ္တာမ်ိဳး ေတာ္ေတာ္ပင္ ရွားပါမည္။ ေနရင္းထုိင္ရင္း ျမင္ကြင္းမ်ား ႏွစ္ထပ္ျဖစ္လာလွ်င္ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခ လကၡဏာပင္ ျဖစ္သည္။ ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာထဲမွာ ေသြးခဲစုပိတ္ကာ ေသြးစီးဆင္းမႈ နည္းေနၿပီဆုိလွ်င္ မ်က္လံုး ေသြးေၾကာ မ်ားကုိ ေအာက္ဆီဂ်င္ အေရာက္နည္း၍ အျမင္ႏွစ္ထပ္ ျဖစ္ကာ ေ၀၀ါးျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။

 လက္ေတြပံုမွန္ထက္ ၾကာၾကာထံုေနျခင္း 
အိပ္ေနတုန္း ဖိထားမိလုိ႔ လက္ေတြ ေျခေတြ ထံုေနၿပီး လႈပ္မရတာမ်ိဳး ထိေတြ႕အာ႐ံု မသိတာမ်ိဳး ႀကံဳရတတ္ သည္။ ခဏေနရင္ ျပန္ေကာင္းသြား တတ္သည္။ ပံုမွန္ျပန္မျဖစ္ဘဲ ေတာ္ေတာ္ၾကာေအာင္ ထံုေနၿပီဆုိလွ်င္ ေလျဖတ္မည့္ ေရွ႕ေျပးလကၡဏာပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း သတိထားသင့္သည္။ ဦးေႏွာက္ အေနာက္ဖက္ျခမ္း ကေန စီး၀င္သည့္ ေသြးေတြထဲမွ ေသြးေၾကာေတြ စုပိတ္ျခင္းမ်ိဳး ေသြးယုိျခင္းမ်ိဳး ျဖစ္ပြားလွ်င္ လက္ႏွင့္ ေျခမ်ားကုိ ထိန္းခ်ဳပ္သည့္ ဦးေႏွာက္အပုိင္းေတြကုိ ေသြးအေရာက္ နည္းကာ ထိေတြ႕မႈအာ႐ံု ခံႏုိင္စြမ္း
က်ဆင္းကာ လူလည္း ထံုေနတတ္သည္။

 ေျပာမယ့္စကား ပါစပ္ဖ်ားေရာက္မွ ေမ့သြားျခင္း
 ေျပာမယ့္စကား ပါစပ္ဖ်ားေရာက္မွ ေမ့သြားတာမ်ိဳး မၾကာမၾကာ ႀကံဳရၿပီဆုိလွ်င္ ဦးေႏွာက္အတြင္း ေသြး အေရာက္နည္း ေနၿပီျဖစ္ေၾကာင္း သတိျပဳသင့္သည္။ ေသြးေၾကာပိတ္ကာ ေသြးစီးဆင္းမႈ ေလ်ာ့နည္း လာျခင္းေၾကာင့္ မွန္ဥာဏ္ကုိ အေထာက္အကူ ေပးတဲ့ ဦးေႏွာက္အပုိင္းမ်ားကုိ ေသြး အေရာက္နည္းကာ ေျပာမယ္ ႀကံစည္လုိက္ ေမ့သြားလုိက္ ဆုိတာမ်ိဳး ပုိျဖစ္ပြားရသည္။ ယင္း ျပႆနာ ႀကံဳၿပီဆုိလွ်င္ ကၽြမ္းက်င္ဆရာ၀န္ ႏွင့္ျပသကာ ေလမျဖတ္ေအာင္
 ေနထုိင္မႈပံုစံ ျပဳျပင္ရမည္ ျဖစ္သည္။

ယုိင္တိယုိင္တုိင္ ခဏခဏျဖစ္ျခင္း 
လမ္းေလွ်ာက္ရင္း မူးခနဲ ဆုိသလုိ ျဖစ္သြားကာ လူက ယုိင္တိယုိင္တုိင္ ျဖစ္သြားသလုိမ်ိဳး ႀကံဳရၿပီဆုိလွ်င္ ေလျဖတ္အႏၱရာယ္ သတိျပဳသင့္ ပါသည္။ ခႏၶာကုိယ္ ဟန္ခ်က္ကုိ ထိန္းထားတဲ့ ဦးေႏွာက္ အပုိင္းမ်ားကုိ ေသြးအေရာက္နည္း တာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ အလုပ္လုပ္ႏုိင္စြမ္း နည္းကာ ယုိင္တိယုိင္တုိင္ ျဖစ္လာျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ ေသြးအေရာက္နည္း ရျခင္းသည္ ေသြးေၾကာထဲတြင္ ေသြးခဲမ်ား စုပိတ္ လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္၍ ေနာက္ဆံုးအဆင့္ထိ ပိတ္သြားကာ ဦးေႏွာက္ေသြး
ရရွိမႈ ရပ္ဆုိင္းသြား တာမ်ိဳး မျဖစ္ခင္ ကၽြမ္းက်င္ဆရာ၀န္ ႏွင့္ ျပသကာ ကုသမႈခံယူရမည္ ျဖစ္သည္။

စကားေျပာေနလွ်င္ လွ်ာလိပ္ၿပီး ဗလံုးဗေထြးထြက္လာျခင္း အကုိက္အခဲ ေပ်ာက္ေဆးမ်ား ေသာက္ၿပီးလွ်င္ ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳး က လွ်ာလိပ္ၿပီ စကားဗလံုးဗေထြး ျဖစ္တတ္သည္။ ဘာေဆးမွ မေသာက္ဘဲ ဗလံုးဗေထြး ျဖစ္လာၿပီဆုိလွ်င္ ေလျဖတ္မယ့္ အႏၱရာယ္ ရွိပါသည္။ ေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း သုိ႔မဟုတ္ ေသြးယုိစိမ့္ျခင္း ေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ အတြင္း ေသြးစီးဆင္းမႈ နည္းကာ စကားေျပာဆုိမႈ ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ ဦးေႏွာက္အပုိင္း စြမ္းရည္က်လာျခင္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ ခႏၶာကုိယ္မွ အာ႐ံုေၾကာနာ့ဗ္ (၁၂)ေခ်ာင္း ေထာက္ပံ့ထားရွိၿပီး ေလျဖတ္ခါနီးတြင္ စကားေျပာသည့္ အသံအုိး ၊ လွ်ာအထုတ္အသြင္း ၊ ပါးစပ္အဖြင့္အပိတ္ ျဖစ္ေစတဲ့ ေဗးဂတ္နာ့ဗ္ ေထာက္ပံ့မႈ
ပ်က္ယြင္း သြားလွ်င္ လွ်ာလိပ္ၿပီး စကားေျပာေနစဥ္
ဗလံုးဗေထြး ထြက္လာျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ သတိထားမိလွ်င္ ေလမျဖတ္ေအာင္ ဆင္ျခင္ႏုိင္မွာ ျဖစ္သည္။
မိသားစု ဆရာ၀န္ႏွင့္ ျပသသင့္ပါသည္။ အခ်ိဳ႕
 ေလျဖန္း သြားလွ်င္ အသံအုိးမွ အသံမထြက္ဘဲ ရွိတတ္သည္။

 ေခါင္းေတြ မၾကာမၾကာ ကုိက္ေနျခင္း 
ဦးေႏွာက္ထဲတြင္ မာဂ်ရင္းေတြ မ်ားေနလွ်င္ ေခါင္းကိုက္တာ ထံုးစံပင္ျဖစ္သည္။ မာဂ်ရင္း မမ်ားဘဲ ကိုက္ေနၿပီဆုိလွ်င္ ေလျဖတ္ႏုိင္ျခင္းကုိ သတိထားသင့္သည္။ မာဂ်ရင္း မ်ား၍ ေခါင္းကိုက္ျခင္းသည္ ဦးေႏွာက္ထဲ ေသြးမေရာက္လုိ႔ ေခါင္းကုိက္ျခင္းဟာ ပံုစံခ်င္း ဆင္တူတတ္သည္။
သက္ဆုိင္ရာ ကၽြမ္းက်င္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ ျပသစစ္ေဆး
ခံမွသာ အေျဖကုိ ေတြ႕ရတတ္သည္။

 ေလျဖတ္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ရန္
ဦးေႏွာက္ ေသြးေၾကာေတြထဲ ေသြးခဲမ်ား ၊ အနည္အႏွစ္မ်ား စုပံုလာျခင္းေၾကာင့္ ေသြးေၾကာပိတ္ကာ ဦးေႏွာက္ဟာ ေသြးလည္မတ္မႈ ေႏွးသြားျခင္း ၊ ယာယီရပ္ဆုိင္းျခင္း
မ်ိဳးျဖစ္စဥ္ကုိ ေလျဖတ္ျခင္း ဟု ေခၚသည္။ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ေပါက္လွ်င္လည္း ဦးေႏွာက္သည္ ေသြးမရေတာ့ဘဲ
 ေလျဖတ္ႏုိင္ ပါသည္။ အဓိက ေသြးေၾကာကုိ
ပိတ္ဆုိ႔ေနသည့္ ေသြးခဲႏွင့္ အနည္အႏွစ္မ်ား ေသြးထဲ
နည္းႏုိင္သမွ် နည္းေအာင္ ေနထုိင္ရန္ လုိအပ္သည္။

ကုိလက္စထေရာ မ်ားေစတဲ့ အစားအစာမ်ား ျဖစ္တဲ့ အသင့္ အျမန္စား အစားအစာေတြ ျဖစ္တဲ့ ဟမ္ဘာဂါ ၊ ဆင္းဒဝွစ္ ၊ ပီဇာ ၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္ တုိ႔သည္ ဝက္ဆီ ၊ ဆီအုန္းဆီ ၊ ႏွစ္ခါျပန္ေၾကာ္ဆီ တို႔ႏွင့္ စီမံထားရွိသည့္ အတြက္ ေသြးအတြင္း ကုိလက္စထေရာ မ်ားေစသည္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ေရွာင္ရွားသင့္သည္။ အုိင္တီ (IT- Information Technology) ေခတ္တြင္ “အထုိင္” အလုပ္မ်ားလာတာ နဲ႔အမွ် လူေတြ ကာယအားကစား နည္းပါးလာသည္။ လူတုိင္း ေန႔စဥ္ နာရီ၀က္ မွ တစ္နာရီ အေျပး ၊ လမ္းေလွ်ာက္ ၊ စက္ဘီး ၊ ေရကူး တစ္ခုခု လုပ္ေပးသင့္သည္။

ပုိလွ်ံေနသည့္ ကယ္လုိရီ မ်ား ေခၽြးအျဖစ္ ထြက္သြားလုိ႔ အဆီ
အျဖစ္ မစုေဆာင္းႏုိင္ေတာ့လုိ႔ အ၀လြန္ျခင္း ၊ ဆီးခ်ိဳ ၊ ႏွလံုး ၊ ေသြးတုိး နဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္း တုိ႔မွ ကင္းေ၀းေစလုိ႔ လူတုိင္းေန႔စဥ္ တစ္နာရီေလာက္ အားကစား လုပ္ေပးသင့္သည္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ေသြးလည္ပတ္မႈ ေကာင္းေအာင္ တက္ၾကြလႈပ္ရွားစြာ ေနထုိင္ျခင္း ၊ ေန႔စဥ္ အားကစား လုပ္ေပးျခင္း ကေန ေသြးအတြင္းမွ အမႈိက္ကင္းကာ ေသြးအားေကာင္းၿပီး ေလျဖတ္ျခင္း မွ
ကင္းေ၀း ႏုိင္မွာ ျဖစ္သည္။ ေဆးလိပ္ ၊ အရက္ ၊ ကြမ္း ျဖတ္ရမည္။ ေသြးတုိးမ်ိဳး႐ုိးရွိသူမ်ား မိသားစုဆရာ၀န္ ၊ နားလည္ တတ္ကၽြမ္းသည္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ ျပသၿပီး အၿမဲစဲြေသာက္
သင့္ေသာ ေသြးထိန္းေဆး စသည္ျဖင့္ ေသာက္သင့္သည္။ ။ ေဒါက္တာ လြင္သန္.