အစားအစာဆိုတာ စားတတ်ရင်ဆေး မစားတတ်ရင်ဘေး
ဆိုသလို ကိုယ်စားတဲ့အစားအစာတွေကို သတိထား ဆင်ခြင်စားတတ်ဖို့လိုပါတယ်။ တစ်ချို့အစားအစာတွေက မထင်မှတ်ထားတဲ့အရာတွေနဲ့ လူတွေကို အဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေတာ တွေ့ရပါတယ်။
ဥပမာ-မာလာကာသီးမှာ အစေ့ဟာ အူအတက်ပေါက်စေတယ်လို့သိကြတဲ့ အတွက်မာလာကာသီးစားရင် အစေ့ကိုဖယ်ပြီးသတိထားစားကြသလို
အခြားအစားအစာတွေမှာလည်း မဖယ်ရှားမိဘဲ စားမိရင်လူကိုအဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေတာမျိုး
ရှိကြောင်းလေ့လာဖောြ်ပထားကြတာတွေ့ရပါတယ်။
ပန်းသီးအစေ့
ပန်းသီးမှာပါတဲ့ အစေ့ဟာစားမိရင် လူကိုဒုက္ခဖြစ်စေ
တတ်ပါတယ်။ နည်းနည်းလေး စားမိ၊ဝါးမိတာနဲ့တင်
အသက်ရှု မြန်လာပြီး သေစေတတ်တဲ့အထိ ဖြစ်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
အစိမ်းရောင်ဖြစ်နေတဲ့အာလူး
တစ်ချို့အာလူးတွေဆို အပင်ပေါက်လေးတွေ၊ အညှောက်လေးတွေထွက်ပြီး အာလူးအရောင်မှာ အစိမ်းရောင်သမ်းနေတာမျိုး မြင်တွေ့ဖူးကြပါလိမ့်မယ်။
အာလူးတွေမှာ အဲဒီလို အစိမ်းရောင်ဖြစ်လာပြီဆိုရင် စားမိတဲ့သူတွေ အနေနဲ့ အော့အန်တာ၊ အာရုံထွေပြားတာ၊ ခေါင်းကိုက်တာ၊ ဝမ်းလျှောတာဖြစ်ပြီး သေစေတဲ့အထိ ဖြစ်တယ်လို့ သိရပါတယ်။
ဗိုလ်စားပဲ
ဗိုလ်စားပဲကို အစိမ်းလိုက်မစားသင့်ပါ။ အစိမ်းစား
မိပါက ဝမ်းလျှောခြင်း၊ ဆိုးဆိုးရွားရွားဗိုက်နာခြင်းနဲ့ အော့အန်ခြင်းတို့ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ သူ့ကို အစိမ်းလိုက် ၄-၅စေ့လောက်စားမိရုံနဲ့ အဆိုပါဝေဒနာတွေကို
ခံစားရနိုင်ပြီး မစားမီ အသေအချာပြုတ်
လိုက်တာကအကောင်းဆုံး ဖစ်ပါတယ်။
အယ်လမွန်သီး
အယ်လမွန်သီးမှာ အချိုသီးနဲ့ အခါးသီး နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။ အယ်လမွန်အချိုသီးက သရေစာအနေနဲ့စားလို့ ဘာမှ
မဖြစ်ပေမယ့် အယ်လမွန်အခါးသီးကို စားမိရင်တော့ ဝမ်းပျက်တာတို့၊ ခေါင်းမူးပြီးအော်ဂလီဆန်တာတို့၊ ကြွက်တက်တာတို့ ဖြစ်တတ်ပါတယ်။
စောင်းလျားသီး
ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူများအနေနဲ့ ဒီအသီးကို မစားသင့်ပါ။ ပုံမှန်ကျောက်ကပ်တွေက ဒီလိုအချိုသီးတွေဆီမှ မကောင်းတဲ့ အဆိပ်အတောက်တွေကို စစ်ထုတ်နိုင်စွမ်းရှိပေမယ့် ပုံမှန်မဟုတ်တဲ့ကျောက်ကပ်တွေကတော့ ဒီလို စစ်ထုတ်နိုင်စွမ်းမရှိကြပါဘူး။ကိုယ့်ရဲကျောက်ကပ် အခြေအနေကိုမသိဘဲ စားမိသူတွေအတွက်
စိတ်ရှုပ်ထွေးမှု တို့ခံစားရပြီး သေစေတဲ့
အထိ ဖြစ်စေတယ်လို့ သိရပါတယ်။
သီဟိုဠ်စေ့
သီဟိုဠ်စေ့ကိုလည်း အစိမ်းမစားသင့်ပါ။
အစိမ်းစားမိပါက ဓာတ်မတည့်တာ တွေဖြစ်ပြီးသေစေတတ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် သီဟိုဋ္ဌ်စေ့ကိုစားမယ်ဆိုရင်
အသေအချာပြုတ်ပြီးမှ စားသင့်ပါတယ်။
ဆိုသလို ကိုယ်စားတဲ့အစားအစာတွေကို သတိထား ဆင်ခြင်စားတတ်ဖို့လိုပါတယ်။ တစ်ချို့အစားအစာတွေက မထင်မှတ်ထားတဲ့အရာတွေနဲ့ လူတွေကို အဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေတာ တွေ့ရပါတယ်။
ဥပမာ-မာလာကာသီးမှာ အစေ့ဟာ အူအတက်ပေါက်စေတယ်လို့သိကြတဲ့ အတွက်မာလာကာသီးစားရင် အစေ့ကိုဖယ်ပြီးသတိထားစားကြသလို
အခြားအစားအစာတွေမှာလည်း မဖယ်ရှားမိဘဲ စားမိရင်လူကိုအဆိပ်အတောက်ဖြစ်စေတာမျိုး
ရှိကြောင်းလေ့လာဖောြ်ပထားကြတာတွေ့ရပါတယ်။
ပန်းသီးအစေ့
ပန်းသီးမှာပါတဲ့ အစေ့ဟာစားမိရင် လူကိုဒုက္ခဖြစ်စေ
တတ်ပါတယ်။ နည်းနည်းလေး စားမိ၊ဝါးမိတာနဲ့တင်
အသက်ရှု မြန်လာပြီး သေစေတတ်တဲ့အထိ ဖြစ်စေတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
အစိမ်းရောင်ဖြစ်နေတဲ့အာလူး
တစ်ချို့အာလူးတွေဆို အပင်ပေါက်လေးတွေ၊ အညှောက်လေးတွေထွက်ပြီး အာလူးအရောင်မှာ အစိမ်းရောင်သမ်းနေတာမျိုး မြင်တွေ့ဖူးကြပါလိမ့်မယ်။
အာလူးတွေမှာ အဲဒီလို အစိမ်းရောင်ဖြစ်လာပြီဆိုရင် စားမိတဲ့သူတွေ အနေနဲ့ အော့အန်တာ၊ အာရုံထွေပြားတာ၊ ခေါင်းကိုက်တာ၊ ဝမ်းလျှောတာဖြစ်ပြီး သေစေတဲ့အထိ ဖြစ်တယ်လို့ သိရပါတယ်။
ဗိုလ်စားပဲ
ဗိုလ်စားပဲကို အစိမ်းလိုက်မစားသင့်ပါ။ အစိမ်းစား
မိပါက ဝမ်းလျှောခြင်း၊ ဆိုးဆိုးရွားရွားဗိုက်နာခြင်းနဲ့ အော့အန်ခြင်းတို့ဖြစ်တတ်ပါတယ်။ သူ့ကို အစိမ်းလိုက် ၄-၅စေ့လောက်စားမိရုံနဲ့ အဆိုပါဝေဒနာတွေကို
ခံစားရနိုင်ပြီး မစားမီ အသေအချာပြုတ်
လိုက်တာကအကောင်းဆုံး ဖစ်ပါတယ်။
အယ်လမွန်သီး
အယ်လမွန်သီးမှာ အချိုသီးနဲ့ အခါးသီး နှစ်မျိုးရှိပါတယ်။ အယ်လမွန်အချိုသီးက သရေစာအနေနဲ့စားလို့ ဘာမှ
မဖြစ်ပေမယ့် အယ်လမွန်အခါးသီးကို စားမိရင်တော့ ဝမ်းပျက်တာတို့၊ ခေါင်းမူးပြီးအော်ဂလီဆန်တာတို့၊ ကြွက်တက်တာတို့ ဖြစ်တတ်ပါတယ်။
စောင်းလျားသီး
ကျောက်ကပ်ရောဂါရှိသူများအနေနဲ့ ဒီအသီးကို မစားသင့်ပါ။ ပုံမှန်ကျောက်ကပ်တွေက ဒီလိုအချိုသီးတွေဆီမှ မကောင်းတဲ့ အဆိပ်အတောက်တွေကို စစ်ထုတ်နိုင်စွမ်းရှိပေမယ့် ပုံမှန်မဟုတ်တဲ့ကျောက်ကပ်တွေကတော့ ဒီလို စစ်ထုတ်နိုင်စွမ်းမရှိကြပါဘူး။ကိုယ့်ရဲကျောက်ကပ် အခြေအနေကိုမသိဘဲ စားမိသူတွေအတွက်
စိတ်ရှုပ်ထွေးမှု တို့ခံစားရပြီး သေစေတဲ့
အထိ ဖြစ်စေတယ်လို့ သိရပါတယ်။
သီဟိုဠ်စေ့
သီဟိုဠ်စေ့ကိုလည်း အစိမ်းမစားသင့်ပါ။
အစိမ်းစားမိပါက ဓာတ်မတည့်တာ တွေဖြစ်ပြီးသေစေတတ်ပါတယ်။
ဒါကြောင့် သီဟိုဋ္ဌ်စေ့ကိုစားမယ်ဆိုရင်
အသေအချာပြုတ်ပြီးမှ စားသင့်ပါတယ်။