Monday, May 29, 2017

အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္ ေဖ်ာ္ရည္ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား







အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္ ေဖ်ာ္ရည္ရဲ႕ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္က အစာေျခအားကို ေကာင္းေစတဲ့ ဟင္းသီဟင္းရြက္ေတြထဲမွာ တစ္မ်ိဳးအပါအ၀င္ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းကို ေကာင္းက်ိဳးေပးႏိုင္ရုံသာမက တျခား က်န္းမာေရးဆိုင္ရာ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြလည္း ရွိပါတယ္။
ကုိယ္ခံအားကို ျမွင့္တင္ေပး
အနီေရာင္ေဂၚဖီထုပ္မွာ ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ ေက နဲ႔ တျခား အေရးႀကီးတဲ့ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြပါ၀င္ပါတယ္။ အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္ထဲမွာပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္စီက အရမ္းအားေကာင္းတဲ့ Antioxidant တစ္ခုလို လုပ္ေဆာင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဆဲလ္ေတြ မပ်က္စီးသြားေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္စီက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ႀကံ႕ခိုင္အားကို ျမွင့္တင္ေပးကာ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ပိုး၀င္တာမ်ိဳးေတြကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
အူလမ္းေၾကာင္းက်န္းမာေရးကို ျမွင့္တင္
အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္မွာပါ၀င္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြက ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကေန ကင္းေ၀းၿပီး အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္းက်န္းမာေရးကို ျမွင့္တင္ေပးပါတယ္။
ေရာင္ရမ္းတာေတြ ေလ်ာ့က်
အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္မွာ Phytonutrients ေတြပါ၀င္ၿပီး ဒါက သဘာ၀အရ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ေရာင္ရမ္းတာေတြ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္က ခႏၶာကိုယ္မွာ ေဖာေရာင္၊ ေရာင္ယမ္းတာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။
 နာတာရွည္ ေရာဂါေတြအတြက္ ေကာင္းမြန္
အနီေရာင္ ေဂၚဖီထုပ္မွာပါ၀င္တဲ့ Antioxidants က DNA ပ်က္စီးမႈေတြကို ကာကြယ္ ေပးပါတယ္။ DNA ပ်က္စီးမႈေၾကာင့္ ျဖစ္လာတဲ့ အယ္ဇိုင္းမားေရာဂါ၊ Huntington ေရာဂါ နဲ႔ ပါကင္ဆန္ (Parkinson) ေရာဂါေတြကုိ သက္သာေစပါတယ္။ အဲ့ဒီအျပင္ ကင္ဆာ ေရာဂါေတြကို တိုက္ဖ်က္ရာမွာလည္း အေရးပါလွတဲ့ ဟင္းသီဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးလည္းျဖစ္ပါတယ္။


အနီေရာင္ ေဂၚဖီ ေဖ်ာ္ရည္ ျပဳလုပ္ဖုိ႔ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
  • အနီေရာင္ ေဂၚဖီ ၁ ခု
  • ငရုတ္သီးမႈန္႔ အနီေတာင့္ လက္ဘက္ရည္ဇြန္းရဲ႕ ၃ ပံု ၁ပံု
  • နံနံပင္ လက္တစ္စုပ္စာ
  • ဂ်င္းလက္တစ္ ဒစ္
  • သံပုရာသီး ၁လံုးရဲ႕ ၄ပံု ၁ပံု
  • သံပုယိုသီး ၁ လံုးရဲ႕ ၄ ပံု ၁ပံု
  • အုန္းရည္ ခြက္ တစ္၀က္
အကုန္လံုးကို ေရာေမႊၿပီး သဘာ၀ေဆးတစ္ခြက္အျဖစ္ ေသာက္သံုးလို႔ရပါၿပီ။

ကင္ဆာႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးသည့္ ဗန္ဒါေစ့




သင့္ကို ငယ္ငယ္က လူႀကီးသူမေတြက ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါသီးေစ့ကို စားခိုင္းတာ ဘာေၾကာင့္လဲလို႔ ထင္ပါသလဲ။ ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါသီးေစ့မွာ သင္ထားတာထက္ပို အဟာရေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္ပါတယ္။ သူ႔မွာ အေရးႀကီး ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္ ဗန္ဒါေစ့ေတြကို ေရစိမ္ခိုင္းတာလဲ
ေျခာက္ေသြ႔ေနတဲ့ ဗန္ဒါ အေစ့မွာ အပင္ေပါက္ဖို႔အတြက္ အစိုျပန္မႈမ်ားမွ ကာကြယ္ထားတဲ့ အင္ဇိုင္းမ်ား ရွိေနပါတယ္။ ဗန္ဒါေစ့ကို ေရထဲမွာ စိမ္လိုက္ရင္ေတာ့ အဲ့ဒီ အင္ဇိုင္းမ်ား မရွိေတာ့ပါဘူး။
ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါေစ့မ်ားက အစာေျခရတာ ပိုၿပီး လြယ္ကူေစၿပီး အစာေျခစနစ္ကို အားေကာင္းေစတဲ့ အဟာရ ဓာတ္ေတြလည္း အမ်ားႀကီး ပါ၀င္ပါတယ္။ တစ္ညေလာက္ ေရစိမ္ထားတဲ့ ဗန္ဒါေစ့မ်ားက တျခား ေျခာက္ေသြ႔ေနတဲ့ ဗန္ဒါေစ့မ်ားထက္ ပိုၿပီး အဟာရ ဓာတ္ပိုမ်ားၿပီး လြယ္ကူစြာ အစာေျခႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပး
ဗန္ဒါေစ့မ်ားက အူမႀကီးအတြင္း အစာလႈပ္ရွားမႈကို ကူညီေပးကာ အူမႀကီးထဲမွာ အစာစုပံု ပိတ္ဆို႔ျခင္း ကိုလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပး တာေၾကင့္ အူမႀကီး ကင္ဆာ ျဖစ္မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
သၾကားဓာတ္ကို ျမွင့္တင္ေပး
တစ္ေန႔ကို ဗန္ဒါေစ့ လက္တစ္စုပ္စာ စားေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ စြမ္းအင္ေတြကို ျမွင့္တင္ေပးပါတယ္။ သူတို႔က Manganese၊ ေကာ့ပါး နဲ႔ Riboflavin ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ စြမ္းအင္ ထုတ္လုပ္မႈႏွင့္ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။
ႏွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ေပး
ဗန္ဒါေစ့မ်ားမွာ Mono-unsaturated Fats၊ ပရိုတင္းႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို႔ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ သူ႔မွာ ဗီတာမင္ အီးပါ၀င္ တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့ခ်ေစၿပီး Magnesium လည္းပါ၀င္ တာေၾကာင့္ ႏွလံုး ရုတ္တရပ္ ရပ္တန္႔မႈကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
 ဦးေႏွာက္အတြက္ေကာင္း
ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးကို အားေကာင္းေစမယ့္ အဟာရေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ Riboflavin နဲ႔ L-Carnitine တို႔လို ဦးေႏွာက္ကို အားေကာင္းေစတယ့္ အဟာရမ်ား ၾကြယ္၀စြာပါ၀င္ၿပီး ဦးေႏွာက္ စြမ္းေဆာင္မႈကို တိုးတက္ေစကာ အယ္ဇိုင္းမာ ေရာဂါျဖစ္ ပြားႏိုင္ေခ်ကိုလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။
ဗန္ဒါေစ့ မ်ားကလည္း ေသြးအတြင္း ေကာ္လက္စထေရာ ကုိလည္း ေလ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဗီတတာမင္ E နဲ႔ ကယ္ဆီယမ္ ဓာတ္မ်ားကလည္း ေကာ္လက္စထေရာဓာတ္ကို ထိန္းညွိေပးပါတယ္။
အရိုးေတြကို က်န္းမာ သန္စြမ္းေစ
သူ႔မွာ ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ေတြ၊ Phosphorous ဓာတ္ေတြပါ၀င္တာေၾကာင့္ အရိုးက်န္းမာေရးကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ Phosphorous ဓာတ္ေတြက အရိုးႏွင့္ သြားေတြကို ခိုင္မာ ေစၿပီး အရိုးပြျခင္း မွလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေကာင္းက်ိဳး





 ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတာ့ၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ ေထာပတ္သီးက က်န္းမာေရးေကာင္းတာကိုး။ တစ္ေန႔ေထာပတ္သီးတစ္လံုး 
စားေပးရင္ က်နး္မာေရးအတြက္ အရမ္းေကာင္းတယ္လို႔ေတာင္ 
က်န္းမာေရး ေဆာင္းပါးေတြက အမ်ိဳးမ်ိဳးေရးျပေနၾကတာ။ 
ဒါေပမယ့္ လူေတြ သိပ္မသိၾကတာ တစ္ခုရွိတယ္။ ေထာပတ္သီး အေစ့မွာလည္း အာနိသင္ရွိတယ္ ဆိုတာကို သတိမထားမိပဲ အျမဲတမ္းလႊင့္ပစ္လာၾကတာပဲ။

ေထာပတ္သီး အေစ့ဟာ အာဟာရ ဓာတ္ေတြၾကြယ္၀တဲ့အျပင္ အျပင္ပိုင္းအသားထက္ အေစ့ကပိုျပီး က်န္းမာေရးေကာင္း က်ိဳးမ်ားပါတယ္။ 
အမွ်င္ဓာတ္ လည္းၾကြယ္၀တာျဖစ္တဲ့ အတြက္ တျခား အသီးေတြ ထက္ေတာင္ ပမာဏမ်ားပါေသးတယ္။ ေထာပတ္သီးရဲ႕ က်န္းမာေရးေကာင္းက်ိဳးေတြ သိၾကေပမယ့္ ေထာပတ္သီး အေစ့ရဲ႕ေကာင္းက်ိဳးေတြ မသိေသးရင္ ေျပာျပမယ္ေလ။

၁။ ကင္ဆာေရာဂါတုိက္ဖ်က္ေပးတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါက လူ႔ဘ၀ကို အဆံုးသတ္ေပးမယ့္ ေၾကာက္စရာေရာဂါ တစ္ခုပါ။ ဒါေပမယ့္လည္း ၂၀၁၃ရဲ႕စစ္တမ္းအရ ေထာပတ္သီး အေစ့က ရတဲ့ အဆီအႏွစ္က Leukemia လို႔ေခၚတဲ့ ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို ေသေစျပီး နဂိုသာမန္ ဆဲလ္ေတြကို က်န္းမာေစျပီး တည္တံ့ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္မို႔လည္း ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ဖို႔နဲ႔ တိုက္ဖ်က္ဖို႔ ေထာပတ္သီး အေစ့က အေရးၾကီးတာပါ။



။ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ေသြးတုိးေရာဂါကိုပါ ကာကြယ္ေပးတယ္။

ေထာပတ္သီး အေစ့မွာ ကိုလက္စထေရာ ဓာတ္နည္းေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒီ့အျပင္ ကိုလက္စထေရာမ်ားျခင္းနဲဲ႔ ေသြးတုိးျခင္းကိုပါ ကာကြယ္ေပးေသး ပါတယ္။ အနာ၊ အဆစ္အျမစ္ ေဖာင္းေရာင္ျခင္းနဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါေတြကိုပါ တိုက္ဖ်က္ေပးပါတယ္။



၃။ အစာေျခစနစ္ကိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ေထာပတ္သီးအေစ့ကို အစာအိမ္အနာ၊ အျပင္အထန္ ၀မ္းေလ်ာျခင္း စတဲ့ အစာေျခလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာေရာဂါေတြ ကုသဖို ႔အတြက္လည္း အသံုးျပဳခဲ့ၾကေသးပါတယ္။


။ေရာဂါခုခံမႈစနစ္ကို အားျဖည့္ေပးတယ္။

ေထာပတ္သီး အေစ့က ေရာဂါခုခံမႈကို အားေကာင္းေစျပီး အေအးမိျခင္း၊ တုပ္ေကြးေရာဂါအျပင္ အျခားေရာဂါ ေပါင္းမ်ား စြာေတြကလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။



၅။ မ်က္ႏွာေပၚကအေရးအေၾကာင္းေတြ သက္သာေစတယ္။

ေထာပတ္သီးအေစ့က Collagen လို႔ေခၚတဲ့ ပရုိတင္းၾကြယ္၀တဲ့ အေရျပား တစ္သွ်ဴးေတြကို ျဖစ္ေပၚေစတဲ့အတြက္ အသားအေရကို တင္းရင္းေစျပီး အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ျဖစ္လာတဲ့ အေရး အေၾကာင္းေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။

ေထာပတ္သီး အေစ့ရဲ႕ေကာင္းက်ိဳးေတြ သိရျပီဆုိေတာ့ ဘယ္လို စားရမလဲ ဆိုတာပါ ေျပာျပေပးမယ္ေနာ္။

-ေထာပတ္သီး အေစ့ကို ၁၀မိနစ္ေလာက္ျပဳတ္၊ ၅မိနစ္ေလာက္ 
ထားျပီး အရည္ကိုေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

-ေထာပတ္သီး အေစ့ကို ေကာင္းေကာင္းကင္ျပီး ေကာ္ဖီၾကိတ္စက္နဲ႔ အမႈန္႔ၾကိတ္ျပီးလည္း စားသံုးလို႔ရပါတယ္။ ေထာပတ္သီးအေစ့ရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ိဳးေတြ သိရျပီဆိုေတာ့ ပံုမွန္ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေရာဂါ ဘယေတြက ကင္းေ၀းပါေစ