Wednesday, August 26, 2015

ရင္သားမ်ား တဲြေလာင္း မက်ေစဖုိ. ထိန္းသိမ္းျခင္း(သစ္ထူးလြင္)


အမ်ိဳးသမီးတစ္ေယာက္အတြက္အလွအပနဲ ့ဆြဲေဆာင္မႈ
အဂၤါရပ္ေတြထဲမွာရင္သားတစ္စံုလည္းပါ၀င္တာမို႕ရင္းသားေတြသ ဘာ၀အတိုင္း ဖြံ့ထြားေတာင့္တင္းမေနဘဲ ေပ်ာ့အိတြဲက်လာတဲ့အခါမွာ မိမိကိုယ္ကိုဆြဲ ေဆာင္မႈမရွိေတာ့ဘူးလို.ခံစားလာရျပီး၊ လြန္စြာစိတ္ကသိကေအာင့္ ျဖစ္ရပါတယ္။အသက္အရြယ္ၾကီးရင့္ လာျခင္းကအဓိကအေၾကာင္းရင္းျဖစ္ေသာ္လည္း၊အခ်ိုဳ ့့သူ ေတြမွာ 
 ေအာက္ပါအေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ အရြယ္မလြန္ခင္ကတည္းက ရင္သားေတြေပ်ာ့တြဲလာၾကရပါတယ္။

ႏို ့တိုက္မိခင္မ်ား။
ရုတ္တရက္ကို္ယ္အေလးခ်ိန္ထိုးက်သြားသူမ်ား။
အာဟာရခ်ိဳ ့တဲ့သူမ်ား။
မိမိရင္သား အရြယ္အစားနဲ ့့မကိုက္ညီတဲ့ ဘရာဇီယာ(သို ့မဟုတ္)ေဘာ္လီ၀တ္ဆင္သူမ်ား။
ႏို ့အံုထဲရွိ က်ဳ /ဆန္ ့ႏိုင္ေသာတစ္ရႈးမ်ား
ေျပေလ်ာ့ႏိုင္စြမ္းအားနည္းသြားျခင္း။
ေသြးဆံုးျပီးေနာက္ ဟိုမုန္းေျပာင္းလဲသြားျခင္း။
ဘရာဇီယာ(သို ့မဟုတ္)ေဘာ္လီမပါဘဲ
ေျပးျခင္း/ၾကိဳးခုန္ျခင္း/ေလ့က်င့္ခဏ္းျပင္းျပင္းလုပ္ျခင္း။

ေအာက္ပါ ရိုးရွင္းလြယ္ကူတဲ့ နည္းလမ္း()သြယ္က ရင္သားေတြကို ေဘးဥပါသ္လံုး၀မျဖစ္ေစဘဲ တင္းရင္း လာေစမယ့္ နည္းလမ္း ေကာင္းေလးေတြပါ။

(
) ႏို ့သီေခါင္းကိုခ်န္ျပီး၊ ရင္သားတစ္စံုကို တေန ့၂-ၾကိမ္
သံလြင္ဆီျဖင့္အသာအယာလူးနယ္ေပးပါ။ သံလြင္ဆီရဲ ့အစြမ္းေၾကာင့္
ရင္သားအတြင္းပိုင္းရွိ ဆဲလ္နဲ ့ေသြးလည္ပတ္မႈအားေကာင္းလာျပီး
တစ္ရႈးမ်ားေတာင့္တင္းလာေစတဲ့အျပင္၊ ရင္သားအေပၚယံ အလႊာအေရျပားမ်ားလည္းတင္းရင္းလာေစပါတယ္။ (သံလြင္ဆီနဲ ့ႏို့အံုကိုခပ္ၾကမ္းၾကမ္းဆြဲ၍လိမ္းျခင္းက 
 ရင္သားမ်ားပိုမိုတြဲက်သြားေစနိုင္လို ့ ခပ္ဖြဖြဆုပ္နယ္လိမ္းေပးပါ)

(၂) fenugreek(ေခၚ)ကုလားဟင္းခ်က္ရာတြင္သံုးသည့္ ပဲနံ ့သာပင္က
ႏူးညံ့တ့ဲအေရျပားမ်ားကို သူမတူေအာင္ တင္းရင္းေစတဲ့အစြမ္း သတၱိမ်ားရွိၾကပါတယ္။(အိႏိၵယရိုးရာပရေဆးဆိုင္မ်ားနဲ ့ အခ်ိဳ ့city
mart မ်ားတြင္ fenugreek(ေခၚ)ပဲနံ ့သာပင္အမႈန္.ခာက္ဗူးေတြ ၀ယ္ယူရရွိနို္င္၏)ပဲနံ ့သာပင္အမႈန္ ့ကို ေရနဲခပ္ပ်စ္ပ်စ္ေဖ်ာ္စပ္

လိမ္းေပးျပီးေနာက္၁၅မိနစ္ခန္ ့့အၾကာေရေအး ျဖင့္သန့္စင္ေဆးေၾကာပါ။

(၃) ေထာပတ္ဆီအႏွစ္မ်ားက ရင္သားကိုတင္းရင္းေစတဲ့အျပင္္ ျဖဴ၀င္းလွပလာေစလို့၊ 

၄င္းဆီအႏွစ္ျဖင့္ ၃-မိနစ္ေလာက္ အသာ အယာလူးနယ္ေပးပါ။ နာရီ၀က္ခန ့္အၾကာေရေအးျဖင့္ ေရခ်ိဳးသန္ ့စင္နိုင္ပါတယ္။

(၄) ၾကက္ဥအႏွစ္ကိုဖယ္၍အကာအျဖဴရည္ကိုအျမွဳပ္ထေအာင္ေခါက္ပါ။
ထိုအျမွဳပ္ရည္ျဖင့္ရင္သားကိုအသာအယာလူးနယ္ ေပးျပီး၊နာရီ၀က္ေလာက္ အေျခာက္ခံထားပါ။ ထိုသို ့အေျခာက္ခံေနစဥ္အတြင္း ၾကက္သြန္နီ
ဥၾကီးၾကီး ၁-လံုးကိုအခြံႏႊာ က်ိတ္ ေခ်ျပီးရလာေသာၾကက္ သြန္နီသတၱဳရည္ကိုရေအး ၁-ဖန္ခြက္ေရာစပ္ပါ။ ျပီးရင္ ရင္သားေပၚ ရိွ ေျခာက္သြားေသာၾကက္ဥအကာရည္ကို ေစာေစာကၾကက္ သြန္နီရည္ျဖင့္ ေဆးေၾကာေပးပါ။

(၅) သခြားသီးကို အခြံႏႊာအေစ့ဖယ္၍ အသားကိုျခစ္ပါ။ သခြားသီးအသားထမင္းစားဇြန္း ၁-ဇြန္းစာကို ၾကက္ဥအႏွစ္ ၁-လံုး(အ ကာမသံုးပါနဲ ့)၊ထာပတ္လၻက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္းတို ့ျဖင့္ သမေအာင္ေရာေမႊျပီး ႏို ့အံုအႏွံ ့အခ်ိန္ ၃-မိန္နစ္ခန္ ့ၾကာေအာင္ အ သာအယာ ပြတ္နယ္လိမ္းေပးပါ။အသားထဲစိမ့္၀င္သြားေအာင္ မိနစ္ ၂၀-ခန္ ့ထားျပီးေနာက္ ေရခ်ိဳးနိုင္ပါတယ္။ထိုအေရာအေႏွာ ၃-မိ်ဳးရဲ ့အစြမ္းေၾကာင့္ ရင္သားထဲရွိ တစ္ရႈးမ်ား သိသိသာသာ
ေေေ-ေတာင့္တင္း သန္မာလာေစပါတယ္။

(၆) ဒိန္ခ်ဥ္ လၻက္ရည္ဇြန္း ၁-ဇြန္း၊ ၾကက္ဥ ၁-လံုး
(အႏွစ္အကာအားလံုးသံုးပါ)၊ ဗီတာမင္အီး ၂လံုး ကိုေဖာက္ပါ။ (ဗီတာမင္အီးေဆးလံုးေလးမ်ားကို အလွကုန္ဆိုင္မ်ားတြင္ရ၏) ထိုအေရာအေႏွာ၃မ်ိဳးကိုသမေအာင္အခ်ိန္ၾကာၾကာ  ေခါက္နယ္ျပီး၊

 ႏို ့အံုအ ႏွံ ့ ၃-မိနစ္ခန္ ့ၾကာေအာင္အသာအယာႏွိပ္ေပးပါ။ ၁၅-မိနစ္ခန ့္အၾကာ ေရခ်ိဳးေပးနိုင္ပါျပီ။

(၇) ေရကူးျခင္း၊ ၾကြက္သားတက္ေစတဲ့အေလးျပား(ခပ္ေပါ့ေပါ့) ဆြဲ၍အေလးမျခင္း၊ဗိုက္ကိုခ်ပ္၍ ရင္သားတစ္စံုကို လက္ႏွစ္ ဖက္ျဖင့္ကိုင္၍့ ေအာက္ကပင့္ကာအေပၚဘက္သို ့အသာအယာမတင္ျခင္း စတဲေလ့က်င္းခဏ္းေလးေတြက ရင္သားစိုင္မ်ားကို တင္းမာလာေစပါတယ္။

ၾကိဳတင္ကာကြယ္ျခင္းနဲ ့အျခားနည္းလမ္းေကာင္းမ်ား။

(၁) ေဆးလိပ္က ရင္သားထဲရွိၾကြက္သား က်ံဳ ့/ဆန္ ့နိုင္အားကို
ေလ်ာ့ပါးေစတာေၾကာင့္ ေဆးလိပ္မေသာက္ပါနဲ ့။

(၂) အယ္လ္ကိုေဟာနဲ ့ ကဖိန္းဓာတ္ပါေသာ အရက္ေသစာအေဖ်ာ္ယ မကာအမ်ိဳးမ်ိဳး၊အျမွဳပ္ထ၍ဆူလာေစေအာင္ ကာဗြန္ဒိုင္ ေအာက္ဆိုဒ္ ထဲ့ထားေသာ အခ်ိဳရည္ဗူးမ်ားကအေရျပားမ်ားကို အရြယ္မတိုင္မီ အိုမင္းေစျပီး ရင္သားမ်ားလည္းတြဲက်ေစပါတယ္။

(၃)ၾကိဳးေလ်ာ့ေနေသာဘရာဇီယာ(သို ့မဟုတ္)ေဘာ္လီ ေတြမ၀တ္ပါနဲ ့၊
အိပ္ခ်ိန္မွလႊဲ၍ ဘရာဇီယာ(သို ့မဟုတ္)ေဘာ္လီကို ၀တ္ထားပါ။
(ကမၻာပထ၀ီေျမၾကီးရဲ ့ ဆြဲအားကလည္း သင့္ရင္သား စိုင္ေတြေအာက္ ကိုတြဲက်ေစတယ္ဆိုတာ မယံုမရွိနဲ ့)

(၄) ရင္သားေပ်ာ့အိတြဲက်ျခင္းကလည္းအာဟာရခ်ိဳ ့တဲ့မႈနဲ ့ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ရင္သားစိုင္တြင္းရွိ တစ္ရႈးမ်ားနဲ ့ အသားအေရ တင္းရင္းမႈကိုအားေပးေသာဗီတာမင၊္ သတၱဳဓာတ္ နဲ ့ကစီဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစာမ်ားမွာ ၾကက္သား၊
သိုးသား၊ ပင္လယ္ငါး မ်ား၊ ၾကက္ဥ၊ အဆီနဲေသာခ်ိစ္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ႏြားႏို ့၊
အေစ့အဆန္မ်ား၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျုဖဴ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ မုန္လာဥနီ၊
ပန္းေဂၚ ဖီအျဖဴ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပဲနံ ့သာရြက္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး..စသည္တို့ျဖစ္ၾကပါတယ္။