Monday, July 30, 2018

ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ ေကာင္းတဲ့ ကၽြဲေကာသီး



-ဆီးခ်ိဳသမားေတြအတြက္ကေတာ့ ကၽြဲေကာသီးဟာ ေသြးတြင္း အခ်ိဳဓါတ္ကုိ ကူညီေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တဲ့ အသီးပါ။ 
 -အစားစားခ်င္စိတ္ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစတဲ့ အင္ဆူလင္ထုတ္လႊတ္မွဳကုိလည္း ေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ -အစားစားခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ အခါမွာလည္း ကစီဓါတ္ စားခ်င္စိတ္ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစလုိ႕ ေသြးတြင္း အခ်ိဳဓါတ္ျဖစ္ေပၚမွဳကုိ ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ပဲ ဝတဲ့သူေတြအတြက္လည္း ကၽြဲေကာသီးက ဝိတ္က်ဖုိ႕ အေထာက္အကူျပဳေစပါတယ္။ -ေသြးတြင္းအခ်ိဳဓါတ္ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးတဲ့အျပင္ ေသြးတြင္း ကုိလက္စထေရာ (Cholesterol) ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးလုိ႕ ေသြးတုိးနဲ႕ ႏွလုံးနဲ႕ ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြျဖစ္ပြားႏုိင္မွဳကုိ နိမ့္က်ေစပါတယ္။ -ကၽြဲေကာသီးမွာပါဝင္တဲ့ Vitamin C နဲ႕ Potassium က ကုိယ္ခႏၶာတြင္းရွိမေကာင္းတဲ့ ဓါတ္ေတြကုိ ဆီးအျဖစ္ စြန္႕ထုတ္ရာမွာလည္း အကူအညီေပးပါတယ္။ -ဆီးခ်ိဳသမားေတြျဖစ္ေလ့ရွိတဲ့ နာဗ္ေၾကာနဲ႕ ဆုိင္တဲ့ျပႆနာေတြကုိလည္း ကၽြဲေကာသီးက ကူညီေပးႏုိင္ပါတယ္။ ကၽြဲေကာသီးမွာပါတဲ့ potassium က ၾကြက္သားေတြကုိ တင္းတင္းရင္းရင္းျဖစ္ေစလုိ႕ ဆီးခ်ိဳေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ခႏၶာကုိယ္တြဲက်တာေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။ -ကၽြဲေကာသီးမွာပါဝင္တဲ့ Flavonoids ဓါတ္ကလည္း ပန္ကရိယာ၊ ရင္သား၊ အူစတဲ့ေနရာေတြမွာ ကင္ဆာဆဲလ္နဲ႕ အက်ိတ္ေတြ မျဖစ္ေစဖုိ႕ ကူညီေပးပါတယ္။ 
-ဆီးခ်ိဳရွိတဲ့သူေတြဟာ ခ်ဴခ်ာၾကပါတယ္။ဘာလုိ႕လဲဆုိေတာ့ သူ႕တုိ႕ရဲ႕ခႏၶာကုိယ္ဟာ လုိအပ္တဲ့ အာဟာရဓါတ္ေတြကုိ ေသေသခ်ာခ်ာမစုပ္ယူႏုိင္တဲ့အတြက္ပါ။ ဒီျပႆနာအတြက္လည္း ကၽြဲေကာသီးက ကုိယ္ခံအားကုိ ျဖည့္တင္းေပးျခင္းျဖင့္ ေျဖရွင္းေပးပါတယ္။ - ၄င္းတြင္ vit C မ်ားစြာ ပါဝင္ေသာ ေၾကာင့္ -ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ကာလဆီးလမ္း ေၾကာင္းေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ ေပးသည္။ 
-အနာက်က္ျခင္းကို အားေပးသည္။ 
-သြားႏွင့္သြားဖံုးမ်ား၏က်န္းမာေရး ကိုေကာင္းေစသည္။ -ပါဝင္ေသာvitc C မွ သံဓာတ္စုပ္ ယူမႈကို ေကာင္းေစသျဖင့္ ေသြး အားနည္းမႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။ 
-ပဋိပစၥည္း Antibody ႏွင့္ ကိုယ္ခံ အားစနစ္ immunesystem ကို လံႈ႕ ေဆာ္သျဖင့္ အေအးမိျခင္းႏွင့္တုပ္ ေကြးကို ကာကြယ္ေပးသည္။ -Potassiuum ႄကြယ္ဝစြာပါဝင္ ေသာေၾကာင့္ ေသြးေပါင္ကိုက်ေစသည္။ အ႐ိုးပြမႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။ ႄကြက္တက္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးသည္။ 
-Fibre မ်ားစြာပါဝင္မႈေၾကာင့္ ဝမ္းကို မွန္ေစၿပီး လိပ္ေခါင္းေရာ ဂါကို ကာကြယ္ေပးသည္။ 
-Colon cancer အူမႀကီးကင္ဆာ ကို ကာကြယ္ေပးသည္။ 
-weight ကို က်ေစသည္။ Ref: allaboutdiabetes (by win win kyi fb)

|| ေလးဖက္နာေရာဂါအေၾကာင္း ( ပါေမာကၡဦးခ်စ္စိုး ) ||

နာတာရွည္ေရာဂါအမ်ိဳးအစားမ်ားတြင္ တစ္ခုအပါအ၀င္ျဖစ္ၿပီး ေရာဂါအမ်ိဳးအစား မ်ားလွေသာကို သိရွိႏိုင္ေစရန္ႏွင့္ ဂ႐ုျပဳႏိုင္ရန္ အတြက္ ရန္ကုန္ကုတင္ ၅၀၀ ေဆး႐ုံႀကီး အ႐ိုးအေၾကာ၊ အဆစ္ ေဆးပညာဌာနမွ င့္ သြားေရာက္ေမးျမန္း ျဖစ္ခဲ႔ပါသည္။

 ေမး။ ။ ေလးဖက္နာေရာဂါဆိုတာ ဘယ္လိုေရာဂါမ်ိဳးပါလဲ ဆရာ။
 ေျဖ။ ။ ေလးဖက္နာဆိုတာက ဒူးေခါင္းတို႔၊ တံေတာင္ဆစ္တို႔လို အဆစ္ကေလးေတြ နာက်င္ေရာင္ရမ္းရာကေန ျဖစ္တယ္ေပါ့။ ဥပမာအားျဖင့္ အ႐ိုး ၂ ခုကို ဆိုင္းထားတဲ႔အရြတ္ဆိုတာ ရွိတယ္။ အဲ့ဒီ့မွာ အ႐ိုးႏုေလးေတြလည္း ခံထားတယ္။ သူက ေကြးလိုက္ရင္ ေဖာင္းလာတယ္။ ဆန္႔လိုက္ရင္ေတာ့ ေဖာင္းတာ ေျပေလ်ာ့သြားတယ္ေပါ့။ အဓိကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းထားေပးတယ္ေပါ့။ ေနာက္တစ္ခုက အ႐ိုးမွာ လႈပ္ရွားမႈေကာင္းေစဖို႔ အဆစ္ဆီေလးေတြလည္း ပါ၀င္ေနတယ္။ ဒီအဆစ္ဆီေလးေတြက ဒီအတိုင္းပဲဆိုရင္ ထြက္က်လာႏိုင္တယ္ေလ။ ဒါေၾကာင့္ ထြက္မက်လာႏိုင္လို႔ ဒါကို လုံေအာင္လို႔ အဆစ္ဖုံးေျမႇးေလးက ဖုံးအုပ္ေပးထားတယ္။ အဆစ္ဆိုတဲ့သေဘာမွာ အ႐ိုးပါမယ္။ အ႐ိုးႏုပါမယ္။ အရြတ္ပါမယ္။ အဆစ္ဖုံးေျမႇးေလးေတြ ပါမယ္ေပါ့။ အဲ့ဒီထဲမွာမွ အဓိက,ကေတာ့ အဆစ္ဖုံးေျမႇး ေရာင္ရမ္းတာက ေလးဖက္နာေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္းပါပဲ။

 ေမး။ ။ အဆစ္ဖုံးေျမႇးက ဘာေၾကာင့္ေရာင္ရတာလဲရွင့္။ ေလးဖက္နာေရာဂါ အမ်ိဳးအစားေတြကေရာ ဘယ္ႏွမ်ိဳးေလာက္ ရွိပါသလဲရွင္႔။
ေျဖ။ ။ အဆစ္ဖုံးေျမႇး ေရာင္တာကေတာ့ အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိႏိုင္တာေပါ့။ ကေလးငယ္ေတြ အသက္ ၂၀ ေအာက္ေတြမွာ အစားစားသုံးမႈေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ အာသီးေရာင္တာ ျဖစ္တတ္တယ္။ အာသီးေရာင္တာက ပိုးေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး အာသီးေရာင္ပိုးက ခႏၶာကိုယ္ထဲ ၀င္တဲ႔အခါ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ အျပင္က၀င္လာတဲ့ပိုးကို တိုက္ထုတ္တဲ့ ခုခံအားစနစ္ေလးေတြက ျပန္တိုက္ထုတ္ၾကတဲ႔အခါ တိုက္ထုတ္ရင္းနဲ႔ အဲ့ဒီ့အျပင္က၀င္လာတဲ့ ပိုးေလးကိုသာမကပဲ အဆစ္ကိုပါ သြားထိခိုက္မိတဲ့အခါက်ေတာ့ အဆစ္ေတြ ေရာင္လာၿပီး နာက်င္လာတာပါ။ ဒီလိုအာသီးေရာင္ပိုးကေနတစ္ဆင့္ ျဖစ္ပြားတဲ့ေလးဖက္နာကို ပိုးေလးဖက္နာလို႔ ေခၚပါတယ္။ ေလးဖက္နာအမ်ိဳးအစားေတြကေတာ့ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။ အျဖစ္မ်ားတာကေတာ့ (၁၀) မ်ိဳးေလာက္ ရွိပါတယ္။ အဲ့ဒီ့အထဲမွာ အမ်ားဆုံး ေတြ႕ရ၊ ကုသရတာေတြကေတာ့ ပိုးေလးဖက္နာ၊ ေသြးေလးဖက္နာနဲ႔ အေရျပားေလးဖက္နာေတြပါ။ အဲ့ဒီ့ေလးဖက္နာအမ်ိဳးအစားေတြ အကုန္လုံးက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ သက္ဆိုင္ရာေနရာအလိုက္ ျဖစ္ပြားတယ္။ ေလးဖက္နာျဖစ္ရင္ ေသခ်ာတာေတာ့ ဘယ္ေလးဖက္နာအမ်ိဳးအစားမဆို အဆစ္အျမစ္ေတြေရာင္ၿပီး နာက်င္တာက အတူတူပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

 ေမး။ ။ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေလးဖက္နာအမ်ိဳးအစားေတြအေၾကာင္းနဲ႔ ကုသမႈအေျခအေနေလးေတြ သိပါရေစရွင့္။ 
 ေျဖ။ ။ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေလးဖက္နာဆိုတာကလည္း ဘယ္ေနရာကေန ၾကည့္သလဲအေပၚ မူတည္ပါတယ္။ လမ္းေပၚက ၾကည့္တာလား၊ ေဆး႐ုံက ၾကည့္တာလား၊ ကုတင္ေပၚက ၾကည့္တာလား တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု မတူၾကဘူးေပါ့။ လမ္းေပၚက ၾကည့္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ အစား အေသာက္ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားမႈျဖစ္တဲ့ ပိုးေလးဖက္နာကေတာ့ ျပည္သူလူ ထုေတြထဲမွာ အျဖစ္အမ်ားဆုံး ျဖစ္ပါတယ္။ ပိုးေလးဖက္နာ ျဖစ္ရင္ေတာ့ Penicllin ထိုးလိုက္ရင္ ေပ်ာက္သြားပါတယ္။ ေဆး႐ုံမွာ ျပင္ပလူနာအေနနဲ႔ လာေရာက္ျပသမႈ အမ်ားဆုံးကေတာ့ ေသြးေလးဖက္နာေရာဂါကို လာျပၾကတဲ့သူ မ်ားပါတယ္။ သူက အမ်ားအားျဖင့္ အရပ္ထဲမွာ ကုလို႔လည္း မေပ်ာက္ကင္းလို႔ စျဖစ္ကာစကေန (၁) လက (၆) လအထိၾကာမွ နာတယ္ဆိုၿပီး ေဆး႐ုံကို လာျပၾကတာ မ်ားပါတယ္။ သူကေတာ့ ေဆး႐ုံေရာက္ရင္ သင့္ေတာ္တဲ့ ေဆးေပးလိုက္တဲ့အခါ သက္သာသြားၾကပါတယ္။ ေသြးေလးဖက္နာကေတာ့ အမ်ားအားျဖင့္ နာတာရွည္ျဖစ္တဲ့ အမ်ိဳးအစားပါ။ ဒါကေတာ့ ေဆး႐ုံကအေနနဲ႔ၾကည့္ရင္ ေသြးေလးဖက္နာ မ်ားပါတယ္။ ကုတင္ေပၚက ၾကည့္တယ္ဆိုတာက အတြင္းလူနာေတြ အေနနဲ႔ပါ။ အတြင္းလူနာေတြအေနနဲ႔ ဆိုရင္ေတာ့ အေရျပားေလးဖက္နာက မ်ားတယ္ေပါ့။ အေရျပားေလးဖက္နာမွာက သူကျဖစ္ရင္ အေရျပားလည္း ထိတယ္။ အဆစ္လည္း ထိတယ္။ ေနာက္ ေက်ာက္ကပ္တို႔၊ အဆုတ္တို႔ကိုပါ ထိခိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ အဲ့ဒီ့အတြက္ေၾကာင့္ သူက ျဖစ္ၿပီဆိုတာနဲ႔ ေဆး႐ုံတက္ရတာ မ်ားပါတယ္။ အခု ဆရာတို႔ေဆး႐ုံမွာ လူနာေတြအတြက္ ကုတင္ (၅၀) ေလာက္ ရွိတယ္။ ေဆး႐ုံတက္တဲ့ လူနာက ၾကားခုံေတြ၊ ဘာေတြနဲ႔ဆိုရင္ စုစုေပါင္း လူနာ (၆၀) ေလာက္ ရွိတယ္။ အဲ့ဒီ့လူနာ (၆၀) မွာ (၅၀) က အေရျပားေလးဖက္နာ မ်ားပါတယ္။ သူကေတာ့ ျဖစ္ပြားရင္ အခ်ိန္ယူ ကုသရပါတယ္။ အေရျပားေလးဖက္နာ ျဖစ္ပြားလို႔ ထိခိုက္တဲ့ေနရာေတြ အကုန္လုံးအလိုက္ ကုသရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေလးဖက္နာတစ္ခုႏွင့္တစ္ခုက ေဆးေပးပုံျခင္း၊ ကုသပုံျခင္း မတူညီဘဲ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈအလိုက္ ကုသရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ေလးဖက္နာေ၀ဒနာရွင္ေတြက ေလးဖက္နာျဖစ္ရင္ Penicllin ထိုးေပးရမယ္ ထင္တတ္ၾကပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အခ်ိဳ႕က Penicllin နဲ႔ တည့္တဲ့ေလးဖက္နာရွိသလို အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ေဆးထိုးလိုက္မွပဲ အာနိသင္ မျပတာေတြ၊ ပိုဆိုး၀ါးသြားတာေတြလည္း ရွိႏိုင္ေတာ့ ေဆးေပးပုံျခင္းနဲ႔ ကုထုံးျခင္းက တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု မတူၾကပါဘူး။

 ေမး။ ။ ေလးဖက္နာအမ်ိဳးအစားေတြက တစ္ခုႏွင့္တစ္ခု ဆက္စပ္မႈရွိပါသလား။
 ေျဖ။ ။ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခုက မဆက္စပ္ပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ လူနာကေတာ့ မသိဘဲ တစ္ဆင့္ၿပီးတစ္ဆင့္ ကုၾကတာေပါ့။ ကုတာကလည္း Penicllin နဲ႔ ကုတာ နဂိုကတည္းက ေလးဖက္နာျဖစ္ၿပီဆိုရင္ အလြယ္တကူ penicillin ထိုးလိုက္ၾကတယ္။ ဒါက ပိုးေလးဖက္နာလူနာေတြပဲ အမ်ားအားျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းသြားတာ ေတြ႕ရတယ္။ ေသြးေလးဖက္နာဆိုရင္ penicillin ထိုးရင္ (၆) လ
ထိုးလည္း မသက္သာဘူး။ အဲ့ဒါက ပိုးေလးဖက္နာကေန ေသြးေလးဖက္နာ ျဖစ္သြားတာလည္း မဟုတ္ဘူး။ နဂိုကတည္းက ေသြးေလးဖက္နာပဲ။ သူ႕ကုထုံးကို သူ မရတဲ့အခါမွာ မေပ်ာက္ကင္းဘူး ျဖစ္ေနတာပါ။ ေဆး႐ုံေရာက္လာလို႔ ဆရာတို႔က ေဆးေပးလိုက္တဲ့အခါ သက္သာသြားၾကတယ္။ ဒီအတိုင္းပဲ အေရျပားေလးဖက္နာဆိုတာလည္း ေသြးေလးဖက္နာကေန ျဖစ္တာမဟုတ္ဘူး။ နဂိုကတည္းက အေရျပားေလးဖက္နာပဲ။ ေရာဂါစျဖစ္ရင္ေတာ့ အဆစ္ကေလးက ဟိုေနရာနာ၊ ဒီေနရာနာနဲ႔ အေရျပားမွာ အကြက္ေလး (၁) စက္၊ (၂) စက္ေလာက္ ေပၚရင္ေတာင္ သတိမထားမိဘူး။ အဆစ္နာေတာ့ penicillin ေလး ထိုးၿပီး ေနတယ္။ ေက်ာက္ကပ္ျဖစ္လို႔ ေဖာေရာင္လာေတာ့မွ ေဆး႐ုံေရာက္လာၾကတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့မွ ကုထုံးအလိုက္ ကုသၾကတာ မ်ားပါတယ္။

 ေမး။ ။ ေလးဖက္နာေရာဂါ မျဖစ္ပြားေအာင္ ဘယ္လိုကာကြယ္ေနထိုင္သင့္ေၾကာင္း ေျပာျပေပးပါဦးဆရာ။ 
 ေျဖ။ ။ အဓိကေတာ့ စားေသာက္တဲ့အခါ အစားအစာက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ရင္ မျဖစ္ဖူးေပါ့ေနာ္။ ယင္နားစာေတြ၊ ဖုန္ကပ္ေနတဲ့ အစာေတြ၊ မသန္႔ရွင္းတဲ့အစာေတြကို စားတဲ့အခါ အာသီးေရာင္တာ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ အမ်ားအားျဖင့္ ေက်ာင္းေနစအရြယ္ေတြက မုန္႔ေစ်းတန္းကေန အစားအေသာက္ေတြ ၀ယ္ယူစားသုံးတဲ့အခါ သန္႔ရွင္းေနေစဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အာသီးေရာင္တာကေနတစ္ဆင့္ ပိုးေလးဖက္နာ ျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္။ သန္႔ရွင္းမႈ အားနည္းရာကေန အျဖစ္မ်ားၾကပါတယ္။ ေသြးေလးဖက္နာတို႔၊ အေရျပားေလးဖက္နာတို႔ကေတာ့ လူေတြက အေနအထိုင္၊ အစားအေသာက္ပုံစံ ေျပာင္းလဲလာရာကေန စတာပါ။ လူေတြက အရင္ကဆို သဘာ၀အသီးအႏွံေတြ စားၾကတာ မ်ားတယ္။ အခုေခတ္မွာေတာ့ ကုန္တိုက္ေတြ ေပၚလာၿပီးေတာ့မွ ကုန္တိုက္က ready made အသင့္စား အစားအစာေတြကို စားလာၾကတယ္။ အခ်ိဳ႕ကဆို စိပ္ၿပီးသား ေဆးဆိုးထားတဲ့ သရက္သီးစိပ္ေတြ၊ ၾကာရွည္ခံေအာင္ ယိုထိုးထားတဲ့ဟာေတြ စားတယ္။ အရင္ကဆို ၾကက္သား၊ ၀က္သားစားရင္ ေစ်းက၀ယ္ၿပီး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ခ်က္စားလိုက္ေပမယ့္ အခုဆိုရင္ ေအးခဲထားတဲ့အသားေတြ၊ ပိုၿပီးလွေအာင္ အေရာင္ေတြဆိုးထားတဲ့ အကင္ေတြ စားတဲ့အခါမွာ သူတို႔က ဓာတုပစၥည္းေတြ ပါတယ္။ အေအးေတြဆိုရင္လည္း အရင္က မန္က်ည္းေဖ်ာ္ရည္၊ သံပုရာရည္ ေသာက္ၾကေပမယ့္ အခုဆို ready made အခ်ိဳရည္ဘူးေတြ ေသာက္တယ္။ ဘူးေတြမွာက လူေတြ ပိုေသာက္ျဖစ္ေအာင္ အေရာင္ေတြ ဆိုးထားတယ္။ တခ်ိဳ႕ေတြဆိုရင္ ေသာက္ၿပီး လွ်ာထဲမွာ နီက်န္ခဲ့တယ္။ ဆိုးေဆးေတြက ပစၥည္းေတြတိုင္းမွာ မရွိသေလာက္ပါပဲ။ လက္ဖက္ဆိုလည္း ဆိုးေဆးပါတယ္။ ပုစြန္ေျခာက္ဆိုလည္း နီေအာင္လုပ္ထားတဲ့ ေဆးေတြပါတယ္။ အမွန္ေတာ့ ဒါေတြက ဓာတုပစၥည္းေတြပါ။ ဒီဓာတုေဆးေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲ ၀င္သြားတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ေသြးျဖဴဥေတြကို သြားလႈံေဆာ္တယ္။ လႈံေဆာ္တဲ့အခါမွာ ေသြးျဖဴဥေတြက အၿငိမ္မေနႏိုင္ဘဲ ခုခံဓာတ္ေတြ ထြက္လာတဲ့အခါ အဆစ္ကို သြားဒုကၡေပးတတ္တာပါ။ အဲ့ဒီေတာ့ အေရျပားေလးဖက္နာနဲ႔ ေသြးေလးဖက္နာဆိုတာ ပိုးေၾကာင့္မဟုတ္ဘဲ ဓာတုပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္ သဘာ၀အတိုင္းမဟုတ္တဲ့ တာရွည္ခံေဆးေတြ၊ ယမ္းစိမ္းေတြ၊ ေဖာ္မလင္ေတြ ထည့္ထားတဲ့ပစၥည္းေတြကို အတတ္ႏိုင္ဆုံး ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး စားသုံးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆိုရင္လည္း ဓာတုပိုးသတ္ေဆး အၾကြင္းအက်န္ေတြ က်န္ရွိေနတတ္လို႔ နာရီ၀က္၊ ၁ နာရီေလာက္ ေရစိမ္ၿပီး ေရေသခ်ာေဆးၿပီးမွ စားသုံးသင္႔ပါတယ္။

 ေမး။ ။ ေလးဖက္နာေရာဂါနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဆရာ့အေနနဲ႔ ေျပာလိုတာေလး ေျပာေပးပါဦးရွင့္။ 
 ေျဖ။ ။ အဆစ္ေတြေရာင္တိုင္း ေလးဖက္နာ မဟုတ္ေပမယ့္ ေလးဖက္နာျဖစ္ရတဲ့ အေၾကာင္းအရင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ အတိအက်ခြဲရင္ေတာ့ အေၾကာင္းအရင္းက (၁၀) မ်ိဳးေလာက္ ရိွပါတယ္။ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု မတူၾကသလို တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု ကုထုံးေတြကလည္း မတူညီၾကပါဘူး။ ေလးဖက္နာအတြက္ အရင္တုန္းကဆို စစ္ေဆးမႈေတြ မရွိဘူး။ အခုေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ ဘယ္လိုေလးဖက္နာ ျဖစ္ပြားလဲဆိုတာမ်ိဳးေတြနဲ႔ ဘယ္ခုခံအားက မေကာင္းလို႔ ျဖစ္ရလဲဆိုတာေတြကို ဓာတ္ခြဲခန္းမွာ စစ္ေဆးႏိုင္ေနပါၿပီ။ ခုခံအား မေကာင္းဘူး၊ ခုခံအား စံလြဲတယ္ဆိုတဲ့ေနရာမွာ တခ်ိဳ႕ ခုခံဓာတ္ေတြက အဆုတ္ကို ဒုကၡေပးတဲ့ ခုခံဓာတ္ရွိတယ္။ အခ်ိဳ႕က အေရျပားကို ဒုကၡေပးတာ ရွိတယ္။ အခ်ိဳ႕က ေက်ာက္ကပ္ကို ဒုကၡေပးတာ ရွိတယ္။ အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ဦးေႏွာက္ကို ဒုကၡေပးတာ ရွိတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဲ့ဒီ့ခုခံဓာတ္ေတြက ခုနက ကိုယ္တြင္းအဂၤါေတြကို ဒုကၡေပးရင္းနဲ႔ ကၽြဲကူးေရပါဆိုသလိုမ်ိဳးပဲ အဆစ္ဖုံးေျမႇးေတြကို သြားၿပီးဒုကၡေပးတယ္။ အဆစ္ဖုံးေျမႇးက ဘုံလိုျဖစ္ေနေတာ့ အဆုတ္ေရာ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာ၊ ဦးေႏွာက္ေရာ ဒုကၡေပးတဲ့ ခုခံအားစနစ္ ခ်ိဳ႕ယြင္းမႈေတြက အဆစ္ဖုံးေျမႇးကိုပါ အကုန္အတူတူ ဒုကၡေပးတဲ့အတြက္ အဆစ္နာတာက အတူတူပဲ ျဖစ္ေပၚေနတယ္။ ဒီေတာ့ ေလးဖက္နာက ဘုံျဖစ္ေနၿပီးေတာ့မွ အေရျပားေလးဖက္နာ၊ ေသြးေလးဖက္နာ၊ အဆစ္ေရာင္ အေရျပားေလးဖက္နာ၊ အေရျပားတုေလးဖက္နာ၊ တုန္႔ျပန္ေလးဖက္နာ၊ ပိုးေလးဖက္နာ အမ်ားႀကီးပဲ ျဖစ္တာပါ။ ေလးဖက္နာတိုင္းကို penicillin ထိုးလို႔ မရဘူးဆိုတာေတာ့ သေဘာေပါက္ဖို႔ လိုပါတယ္။ ျပည္သူလူထုၾကားမွာေတာ့ သိပ္သေဘာမေပါက္ဘူး။ ေရွး႐ိုးအစဥ္အလာအတိုင္းပဲ အဆစ္ေတြ နာတယ္ဆိုရင္ penicillin ထိုးရင္ ေပ်ာက္တယ္ပဲထင္တယ္။ ဒါေပမဲ့ အဆစ္နာရင္ Penicillin ထိုးရင္ ေပ်ာက္တာက ၅ ပုံ ၁ ပုံေလာက္ကေတာ့ မွန္တာေပါ့။ ၅ ပုံ ၄ ပုံေလာက္ကေတာ့ Penicillin နဲ႔ မဆိုင္တဲ့ တျခားေလးဖက္နာေတြ ျဖစ္တတ္တယ္။ အဲ့ဒါေတြက ကၽြမ္းက်င္တဲ့ဆရာ၀န္ေတြနဲ႔ ျပၿပီးေတာ့မွ ေသြးေတြဘာေတြ စစ္ၾကည့္ၿပီး သက္ဆိုင္တဲ့ ကုသမႈအလိုက္ ကုသသင့္ပါတယ္။ တခ်ိဳ႕ကုထုံးေတြက ေသြးျဖဴဥေတြ ၿငိမ္ေအာင္လုပ္တဲ့ေဆးေတြ ရွိတယ္။ တခ်ိဳ႕ကုထုံးေတြက်ေတာ့ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ မ်ားေနတဲ့ဓာတ္ေတြကို ေလွ်ာ့ေပးတဲ့ကုထုံးေတြ ရွိတယ္။ အဲ့ဒီေတာ့ ေသခ်ာကုသဖို႔ပဲ လိုအပ္ပါတယ္" ဟု ရန္ကုန္ကုတင္ ၅၀၀ ေဆး႐ုံႀကီး အ႐ိုးအေၾကာ၊ အဆစ္ ေဆးပညာဌာနမွ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာဦးခ်စ္စိုးက ေျပာၾကားခဲ႔သည္။ May Su Hlaing (By Win Win Kyi fb)

|| ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ||


ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းကို ကာကြယ္ လို႔ရတဲ့ ေရာဂါ တစ္ခုလို႔ ေျပာရင္ တစ္ဝက္ေတာ့ မွန္ပါတယ္။ Uolithiasis (Renal Stones) လို႔ေခၚတဲ့ ဆီးေက်ာက္တည္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြား ရတဲ့ အေၾကာင္း ရင္းေတြကို ေလ့လာ ၾကည့္တဲ့ အခါ အဓိက အုပ္စု ႀကီးႏွစ္ခုရွိပါတယ္။
ပထမ အုပ္စုကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ ရွိတဲ့ ေရာဂါ တစ္ခုခုေၾကာင့္ ဆီးေက်ာက္တည္ ျခင္းျဖစ္ပါတယ္။
ဥပမာ Parathyroid လို႔ ေခၚတဲ့ ဂလင္းက အလုပ္ေတြ ပိုလုပ္လို႔ ေသြးထဲမွာ Calcium လို႔ ေခၚတဲ့ ထံုးဓာတ္ေတြ မ်ားလာ ၿပီး ေက်ာက္တည္ တာမ်ဳိးေပါ့။ ဒါမ်ဳိးကိုေတာ့ သက္ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္နဲ႔ သမားေတာ္ မ်ားက ေရာဂါ ရွာေဖြၿပီး ကုသ ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါမ်ဳိး ကိုေတာ့ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ဖို႔ မလြယ္ကူပါဘူး။
ဒုတိယ အုပ္စုကေတာ့ နဂိုဘာေရာဂါမွ မရွိဘဲ အေနအထိုင္ အစား အေသာက္ မွားယြင္း ေနလို႔ ဆီးေက်ာက္တည္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြား ရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ ပထမ ဆံုးနဲ႔ အေရး အႀကီးဆံုး ေျပာခ်င္တဲ့ အခ်က္ ကေတာ့ ေရမ်ား မ်ားေသာက္ ဖို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ရင္ ဆီးမ်ားမ်ား သြားၿပီး ဆီး အနည္ငယ္ က်တာ မျဖစ္ေတာ့ တဲ့အတြက္ ေက်ာက္ တည္ဖို႔  အလားအလာ အလြန္နည္းမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
သာမန္လူ တစ္ေယာက္ အတြက္ တစ္ေန႔ ၃ လီတာေလာက္ ေသာက္သင့္ ပါတယ္။ မနက္မိုး လင္းအိပ္ရာ ထခ်ိန္ ကေန စၿပီး ႏွစ္နာရီ သံုးနာရီ ျခား တစ္ခါ တစ္ဖန္ခြက္စီ ေသာက္ေပးရင္ဘာမွ အပန္းမႀကီးဘဲ အက်ဳိး အမ်ားႀကီး ရႏိုင္ပါတယ္။
ဆီးေက်ာက္တည္ ေရာဂါ ျဖစ္တဲ့ သူေတြကို ေလ့လာတဲ့ အခါမွာ ေရေသာက္ တဲ့ အေလ့အထ နည္းတာေတြ႕ရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေႏြရာသီ လိုအခါ မ်ဳိး မွာ ေခြၽးထြက္ မ်ားတဲ့အတြက္ ေရပို ေသာက္သင့္ပါ တယ္။ ေရေသာက္ နည္းရင္ ဆီးက နည္းလာ ျဖစ္မယ္။ အဲဒီ အခါမွာ ဆီး မွာ ပါဝင္ေန တဲ့ ပစၥည္းေတြျဖစ္တဲ့ Calcium တို႔ Oxalate လို Phosphate စသည့္ သတၱဳ ဓာတ္ ေတြဟာ ဆက္လက္ ေပ်ာ္ဝင္ႏိုင္ျခင္း မရွိလို႔ အနည္းက် လာပါမယ္။ အဲဒီ အနည္ကေန တစ္ ဆင့္ တျဖည္းျဖည္း စုစည္းလာမယ္။ မာလာမယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆီးေက်ာက္ အျဖစ္ ေျပာင္းသြားပါ မယ္။
႐ိုး႐ိုး ေသာက္ေရဟာ မ်ားမ်ားေသာက္ဖို႔ အတြက္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္ ပါတယ္။ ေသာက္ ေရဆိုတာ ေသာက္ေရသန္႔ ျဖစ္ေစ၊ က်ဳိခ်က္ထား တဲ့ေရျဖစ္ ေစေကာင္းပါတယ္။
အခ်ဳိ႕ေတာင္ေပၚေဒသ ေတြမွာ ရွိတဲ့ တြင္း ေရေတြမွာ Calcium လို႔ေခၚတဲ့ ထံုးဓာတ္ေတြ အလြန္ မ်ားျပားစြာ ပါတဲ့ အတြက္ ဒီလိုေရမ်ဳိးကို အစိမ္း မေသာက္သင့္ ပါဘူး။ ဒီေရကို က်ဳိခ်က္ လိုက္ရင္ ေပ်ာ္ဝင္ေနတဲ့ ထံုးဓာတ္ေတြ ဟာ ေအာက္ကို အနည္ က်လာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါကို အေအး ခံ၊ ေရစစ္နဲ႔ စစ္ၿပီး ေသာက္ရင္ ေကာင္း ပါတယ္။ ဘယ္ေဒသ က ေရ မဆို အစိမ္းမေသာက္ ဘဲ က်ဳိခ်က္ ေသာက္ျခင္းဟာ က်န္းမာေရး အတြက္ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ပါ တယ္။
ေနာက္တစ္ခုက ေဖ်ာ္ရည္ေတြပါ။ သဘာဝ သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္ ေတြျဖစ္ တဲ့ သံပရာရည္တို႔၊ နာနတ္ရည္တို႔၊ သေဘၤာ သီးေဖ်ာ္ရည္တို႔၊ ဖရဲသီး ေဖ်ာ္ရည္ တို႔ဟာ အင္မတန္ ေကာင္းပါတယ္။ ေျပာစရာရွိတာက ဒီေဖ်ာ္ ရည္ေတြေသာက္ ရင္ သၾကားမထည့္ဘဲ ဒီ အတိုင္းေသာက္ရင္ အေကာင္း ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ဳိႀကိဳက္လို႔ ထည့္ ခ်င္ရင္ေတာင္ အတတ္ႏိုင္ ဆံုး အနည္းဆံုးသာ ထည့္သင့္ ပါတယ္။ သၾကားမ်ားမ်ား စားရင္ ေသြး ခ်ဳိ၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏိုင္တဲ့ အျပင္ ဆီးေက်ာက္တည္ ျခင္း ကိုပါ ျဖစ္ေစႏိုင္ လို႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ေနာက္တစ္ခု ကေတာ့ သဘာဝနည္းနဲ႔ မဟုတ္ဘဲ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ အခ်ဳိရည္ေတြ ၊ အဲဒီ အခ်ဳိရည္ အမ်ားစု ဟာ Refined Sugar လို႔ေခၚ တဲ့ Glucose တို႔ Sucrose တို႔နဲ႔ ေရေဖ်ာ္ထား တာျဖစ္ၿပီး အေရာင္ အနံ႔ကိုေတာ့ Chemical ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္ ထားေလ့ ရွိပါတယ္။ ဒီအခ်ဳိရည္ ေတြမွာ NaHCO3 (ဆိုဒီယမ္ ဘိုင္ ကာဗြန္နိတ္) လို႔ေခၚတဲ့ ဆိုဒါေတြ ပါမယ္။ ၾကာၾကာခံေအာင္ Preservative ေတြထည့္ထားမယ္။ အဆိုးဆံုးက Phosphoric Acid ေတြ ျဖစ္ၿပီး ဒါေတြ အားလံုးဟာ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ကို အားေပးပါတယ္။ အခ်ဳိရည္ေသာက္တိုင္း ေသာက္တိုင္း ဆီးထဲမွာ ပါတဲ့ Calcium ေတြ Oxalate ေတြ စြန္႔ထုတ္မႈ မ်ား လာတဲ့အတြက္ ဆီးေက်ာက္ တည္ဖို႔ အခြင့္ အလမ္းမ်ားပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ဆီးေက်ာက္ မတည္ေစ ခ်င္ရင္ေတာ့ အခ်ဳိရည္ေတြကို တစ္ခါ တစ္ရံမွသာ ေသာက္သင့္ ပါတယ္။ 
တတ္ႏိုင္သမွ် ေရွာင္ၾကဥ္ႏိုင္ရင္ ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါ သာမက ဆီးခ်ဳိေရာဂါကိုပါ ကာကြယ္ ရာေရာက္ပါ တယ္။
ေကာ္ဖီတို႔၊ လက္ဖက္ရည္ တို႔ကိုလည္း မ်ား မ်ားမေသာက္သင့္ပါဘူး။ တစ္ေန႔ သံုးခြက္ ထက္ ပိုမေသာက္ သင့္ပါဘူး။ ေကာ္ဖီက ပိုဆိုးပါ တယ္။ ေကာ္ဖီမႈန္႔ ဆိုတာ ေကာ္ဖီအေစ့ကို တိုက္႐ိုက္ အမႈန္႔ႀကိတ္ ထား တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီေစ့ကို ဓာတ္ခြဲၾကည့္ရင္ Purine alkaloid ေတြမ်ား စြာ ပါဝင္ပါတယ္။ Purine အုပ္စုမွာပါတဲ့ Caffeine ဓာတ္ဟာ အနည္း ငယ္ေသာက္ရင္ ဥပမာ တစ္ ခြက္ႏွစ္ခြက္ ေသာက္ရင္ စိတ္ကိုၾကည္လင္ လန္းဆန္း တက္ၾကြေစေတာ့ ေကာင္း ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မ်ားမ်ားေသာက္ခဲ့ရင္ Caffeine ဓာတ္ ဟာ ဆီး ေက်ာက္တည္ျခင္းကို အားေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပညာရွင္ အမ်ားစုက တစ္ေန႔ သံုးခြက္ အထိပဲ ေသာက္သင့္ တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ လက္ဖက္ ရည္လည္း အလားတူပါပဲ။
ကြမ္းယာနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ကြမ္းယာထဲမွာ ပါတဲ့ ထံုးေတြဟာ Inorganic Calcium ေတြ ျဖစ္လို႔ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ကြမ္းယာ စားျခင္းဟာ လူကို ဘယ္လိုမွ အက်ဳိးမျပဳ ႏိုင္ပါဘူး။ ပါလာတဲ့ Calcium ေတြ ဟာ ဆီး ေက်ာက္တည္ဖို ႔ အတြက္ အလြန္ပဲ အားေပးပါ တယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ ဆီးေက်ာက္တည္သူ အမ်ားစုဟာ ကြမ္းယာ စားတဲ့ ဓေလ့ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ ရပါတယ္။
အသားစားျခင္းနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ ေျပာရရင္ အသားမ်ားမ်ား စားတဲ့ သူေတြမွာ ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါ ပိုျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ အသားေတြေရာ၊ ဝမ္းတြင္း ကလီစာေတြဟာ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ကို အားေပး ပါတယ္။ ေတာ္႐ံုသင့္႐ံု စား႐ံုနဲ႔ေတာ့ ျပႆနာ မရွိပါဘူး။ အလြန္ အက်ဴးစား မွသာ ျဖစ္ ႏိုင္ တာျဖစ္ပါတယ္။ ပိုေကာင္း တာကေတာ့ အသားငါးေတြ စားတိုင္း ဟင္းသီး ဟင္း ရြက္ေတြနဲ႔ တြဲစားရင္ ပိုၿပီးေကာင္းပါတယ္။ အႏၲရာယ္ကင္း ၿပီး ဆီးေက်ာက္ လည္း မတည္ႏိုင္ေတာ့ ဘူးေပါ့။
ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ပဲစားတဲ့ Vegetarian ေတြဟာ ဆီးေက်ာက္ တည္ေရာ ဂါျဖစ္ပြားေလ့ မရွိတာကို ေလ့လာ သိရွိ ရပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္ လဲဆိုေတာ့ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ထဲမွာ ဆီးေက်ာက္ မတည္ေအာင္ ဟန္႔ တားေပးႏိုင္တဲ့ သဘာဝ ဓာတ္ ပစၥည္းေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ေန လို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ဟင္းရြက္ေတြ စိမ္းေနတာ Chlorophyll (ကလို႐ို ဖီးလ္)ေၾကာင့္ ဆိုတာ လူတိုင္း သိၿပီး ျဖစ္ပါတယ္။ Chlorophyll ရဲ႕ Molecular Structure ကို ၾကည့္ရင္ အလယ္မွာ Magnesium ပါဝင္ပါတယ္။ ဟင္းရြက္ စိမ္းေတြ စားရင္ Magnesium ေတြ ရပါတယ္။ ဒီ Magnesium ေတြဟာ Calcium ေတြကို အူကေန စုပ္ယူမႈ ကိုေရာ ေက်ာက္ကပ္ ကေန စြန္႔ထုတ္ မႈကိုပါ ထိိန္းခ်ဳပ္ေပး ပါတယ္။ ဆိုလိုတာကေတာ့ Mg ++ ေတြလံုေလာက္ေအာင္ ရွိရင္ Ca ++ ဆီးထဲမွာ အနည္မက်ႏိုင္ပါဘူး။ အဲဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္စိမ္းေတြဟာ ဆီး ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ပါဝင္တဲ့ Fibre ေတြဟာ အူကေန မလိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြ စုပ္ယူမႈ မရွိေအာင္ ဟန္႔ တားေပးတဲ့ အတြက္ ဆီးေက်ာက္ မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးျပန္ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ Fibre လို႔ ေခၚတဲ့ အမွ်င္ပါတဲ့ အစား အစာေတြ မ်ား မ်ားစားျခင္းဟာ ဆီးေက်ာက္ တည္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္႐ံု မွ်မက ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ အူကင္ဆာ ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး အထိပါ ထိေရာက္မႈရွိပါ တယ္။
ဒါတင္မကပါဘူး။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွာ ပါတဲ့ Vitamin (ဗီတာမင္) အခ်ဳိ႕ဟာ လည္း ဆီးေက်ာက္ မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ပါေသး တယ္။ ဥပမာ - Vitamin K ဆိုရင္ ဆီးထဲမွာ Colloid လို႔ေခၚတဲ့ Glycoprotein ေတြ တည္ ေဆာက္ရာမွာ အဓိက လိုအပ္ပါတယ္။ ဒီ Colloid ေတြဟာ ဆီးအနည္မက်ေအာင္ သတၲဳဓာတ္ေတြကို အရည္ဘဝမွာ ရွိေအာင္ ေဖ်ာ္ေပးႏိုင္ တာေၾကာင့္ ျဖစ္ၿပီးသား ဆီးေက်ာက္ေတြေတာင္ ျပန္ေပ်ာ္ ေအာင္ လုပ္ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
အျခား ဗီတာမင္ေတြ အေနနဲ႔ Vitamin B6၊ Vitamin A နဲ႔ Vitamin C တို႔ဟာလည္း ဆီး ေက်ာက္တည္ျခင္းကို ဟန္႔တားေပး ပါေသးတယ္။ Vitamin B6 ကိုေတာ့ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း၊ အသည္းနဲ႔ Yeast ပါဝင္တဲ့ အစား အစာေတြကေန ရႏိုင္ပါ တယ္။ Vitamin B6 (ဗီတာမင္ဘီစစ္) ဟာ Magnesium (Mg++) ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္ တာ ေတြကို ေကာင္းေအာင္ လုပ္ေပးပါတယ္။ ၿပီး ေတာ့ Vitamin B6 ဟာ ဆီးထဲမွာ Calcium oxalate စြန္႔ထုတ္မႈ ကို ေလ်ာ့ နည္းေစတဲ့ အတြက္ ဆီးေက်ာက္ မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါ တယ္။
Vitamin A (ဗီတာမင္ေအ) အေနနဲ႔ ကေတာ့ သဘာဝမွာ B-Carotene (ဘီတာက႐ိုတင္း) အေနနဲ႔ ရႏိုင္ပါတယ္။ အဝါေရာင္ ရွိတဲ့ အသီး အႏွံ ေတြ ျဖစ္ တဲ့ သေဘၤာသီး၊ သရက္သီး၊ မုန္လာဥဝါ ေတြကေန ေပါ မ်ားစြာ ရႏိုင္ပါတယ္။ B-Carotene ကိုစားရင္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ Vitamin A အျဖစ္ ေျပာင္းလဲပါတယ္။ Vitamin A ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ဆီးလမ္း ေၾကာင္းမွာရွိတဲ့ ဆဲလ္ Cell ေလးေတြဟာ ပ်က္ စီးၿပီး ကြာကြာ က်တတ္ပါတယ္။ ဒီဆဲလ္ေလး ေတြေပၚမွာ ေက်ာက္တည္ေလ့ ရွိတာမို႔ Vitamin A မခ်ဳိ႕တဲ့ ရေလေအာင္ B-Carotene ပါတဲ့ အဝါ ေရာင္ အသီး အႏွံေတြကို မၾကာခဏ စားေပးသင့္ ပါတယ္။
Vitamin C (ဗီတာမင္ စီ)လို႔ ေခၚတဲ့ အခ်ဥ္ ဓာတ္ဟာလည္း ပံုမွန္ စားေသာက္ ရင္ ဆီးထဲမွာ ရွိတဲ့ Ca++ (ကယ္လ္ဆီယမ္) ေတြ PO4++ (ေဖာ့စဖိတ္)ေတြကို ေပ်ာ္ဝင္ေစႏိုင္လို႔ ဆီး ေက်ာက္ မတည္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ပါတယ္။ ယခု ေနာက္ပိုင္းမွာ ဆီးေက်ာက္ တည္ရင္ Vitamin C (ဗီတာမင္စီ) လိုအပ္ေၾကာင္း သိလာ ပါတယ္။ တစ္ေန႔ကို 6g အထိ စိတ္ခ်လက္ခ် စားႏိုင္ ပါတယ္။ အခ်ဳိ႕ေဆး႐ံု ေတြမွာဆိုရင္ ဆီး ေက်ာက္တည္ေရာဂါသည္ေတြကို Vitamin C (ဗီတာမင္စီ) ေဆးျပားေတြ အျပင္ Magnesium Citrate (မဂၢနီဆီယမ္ စီးထရိတ္) Potassium Citrate (ပိုတက္ဆီယမ္ စီးထရိတ္) တို႔ကိုပဲ တိုက္ေကြၽးေလ့ရွိပါတယ္။
အိမ္သံုးဆား NaCl ဆိုဒီယမ္ကလို႐ိုက္ ပါဝင္တဲ့ (အငန္ဓာတ္) ဟာ လူတစ္ဦး အတြက္ ေန႔စဥ္ လိုအပ္တဲ့ဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပံုမွန္ သင့္တင့္႐ံု ေန႔စဥ္စားရင္ အႏၲရာယ္မရွိပါ။ ဒါေပမဲ့ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ မ်ားမ်ား စားခဲ့ရင္ေတာ့ ေသြးတိုးေရာဂါ အျပင္ ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါ ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆိုဒီယမ္ 2.3 g (100 mmol) စားတိုင္းဆီးထဲမွာ Calcium ထံုးဓာတ္ 40 mg (1mmol) ပိုမို စြန္႔ထုတ္ေလ့ ရွိတာမို႔ အငန္ ဓာတ္ဟာလည္း ဆီးေက်ာက္ တည္ျခင္း ကို အား ေပးတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိး လို႔ေျပာႏိုင္ ပါတယ္။ ဆီး ေက်ာက္တည္ ေရာဂါ ျဖစ္ေနတဲ့သူ ဆိုရင္ေတာ့ ဆရာဝန္ေတြက ေသြးတိုး ေရာဂါ သည္ေတြကို ကုသ သလိုပဲ အငန္ေလွ်ာ့စားခိုင္းပါတယ္။
credit >>ေဒါက္တာေအာင္ဆန္းဝင္း

m