Friday, October 31, 2014

ဦေနွာက္ကင္ဆာ အဆင္.(၄)ဆင္.

ဦးေနွာက္ကင္ဆာ အဆင္.(၄)ဆင္. 
 (၁)ခႏၵာကုိယ္နွင္.ဦးေနွာက္တြင္ လုပ္ေဆာင္ပံု
-ဦးေနွာက္ဆဲလ္မွေသြးမ်ား အဆင္.၄သုိ.ျပန္.နွံ.ျခင္း 
-ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား လွ်င္ျမန္စြာတုိးပြါးျခင္း 
-ဦးေနွာက္တြင္း အသားပုိမ်ားျဖစ္ေပၚလာျခင္း 
-ေသြးသစ္မ်ားမွ ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း
 ေရာဂါလကၡဏာ
 (၁)အၾကားအာရံု ခ်ိဳ.တဲ.ျခင္း 
(၂)ထံုထုိင္းေလးလံျခင္း 
(၃)ပူးေပါင္းပါဝင္လုိစိတ္ ေလွ်ာ.နည္းျခင္း 
(၄)မွတ္ညဏ္ေလွ်ာ.နည္းလာျခင္း 
(၅)စိတ္ေခ်ာက္ခ်ားျခင္း 
(၆)ရူပါရံုေပ်ာက္ဆံုးျခင္း 
(၇)ေျခလက္ထံုက်င္ျပီး အားမရွိျခင္း 
(၈)ဖမ္းဆုတ္သကဲ.သုိ.ေလျဖတ္သလုိခံစားျခင္း 
(၉)မအီမသာျဖစ္ျခင္း 
(၁၀)အံခ်င္စိတ္ျဖစ္ျခင္း 
(၁၁)အက်င္.ေျပာင္းလဲလာျခင္း 
(၁၂)အေလးခ်ိန္ေျပာင္းလဲလာျခင္း 
(၁၃)ေခါင္းအလြန္အမင္းကုိက္လာျခင္း

(ရင္သားကင္ဆာ တတ္ႏုိင္သမွ် မျဖစ္ေအာင္)

အသက္အရြယ္အလုိက္ ကင္ဆာျဖစ္နွန္း


 
(ရင္သားကင္ဆာတတ္ႏုိင္သမွ်မျဖစ္ေအာင္)
 မိမိရင္သားအား တစ္လတစ္ႀကိမ္ ရာသီလာၿပီးခ်ိန္တြင္ စမ္းသပ္ၿပီး ရင္သားအနိမ့္အျမင့္ မတူဘူးဆိုရင္ အရြယ္မတူဘူးဆိုရင္၊ ရင္သားေပၚမွာ အေရျပားခ်ဳိင့္၀င္ေနရင္၊ ရင္သားမွာ ျမင္သာတဲ့ အက်ိတ္ရွိ မရွိ၊ ႏို႔သီးခ်ဳိင့္၀င္ေနရင္၊ အေရာင္ေျပာင္းရင္၊ ႏို႔သီးေခါင္းက အရည္ (ဒါမွဟုတ္) ေသြးထြက္ျခင္း၊ လက္ေမာင္းေရာင္ျခင္း၊ လည္ပင္းႏွင့္ ခ်ဳိင္းမ်ားတြင္ အက်ိတ္ရွိမရွိ သတိထား စမ္းသပ္ျခင္းမ်ား ျပဳသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ ရင္သားကင္ဆာသည္ အတြင္းခံအက်ႌၾကပ္ၾကပ္မ်ား ၀တ္ဆင္ျခင္း၊ ရင္သားလွပေစရန္ အသံုးျပဳၾကသည့္ ထိုးေဆး၊ လိမ္းေဆးမ်ားတြင္ ေဟာ္မုန္းဓာတ္မ်ား ပါရွိသည့္ ပစၥည္းမ်ားအား အသံုးျပဳမိျခင္းမ်ားေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ေရွာင္ၾကဥ္ရမွာေတြလည္းရွိတယ္။ အလင္းေရာင္ရွိတဲ့ေနရာေတြမွာ အိပ္စက္ျခင္းကို ေရွာင္ၾကဥ္ရမယ္။ ေန႔ခင္းဘက္အိပ္တဲ့အခါမွာလည္း အလင္းေရာင္ အားနည္းတဲေနရာေတြကို ေရြးခ်ယ္ၿပီးအိပ္သင့္တယ္။ ညဘက္မွာ မီးေတြကို ပိတ္ၿပီးအိပ္သင့္တယ္။ မၾကာေသးမီက ေလ့လာခ်က္ေတြအရ ညဘက္ မီးဖြင့္ၿပီးအိပ္တတ္တဲ့မိန္းကေလးေတြဟာ အျခားလူေတြထက္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ် ၃၆ % ပိုမိုမ်ားျပားတယ္လို႔ သုေတသီေတြကဆိုၾကတယ္။
(ကင္ဆာေရာဂါအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာေနာက္ဆက္တဲြ
ခႏၶာကိုယ္အျပင္ပိုင္း၊ အေရ ျပားေအာက္တြင္ရွိေသာ ရင္သား ႏွင့္ပတ္သက္သည့္ေရာဂါမ်ားကို လည္း ေစာစီးစြာေတြ႔ရွိၿပီး လ်င္ ျမန္စြာ ကုသႏိုင္လွ်င္ ေပ်ာက္ကင္းႏိုင္ေၾကာင္းသိရသည္။ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ကင္ဆာေရာဂါတစ္ခုျဖစ္သည္ႏွင့္ အညီ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္လည္း ေသဆံုးမႈ အမ်ားဆံုးျဖစ္ေစသည့့္ ကင္ဆာအမ်ိဳးအစားစာရင္းဝင္ ျဖစ္လာသလို အေနာက္ႏိုင္ငံ မ်ားမွာ လည္း ရင္သားကင္ဆာ သည္ အျဖစ္အမ်ားဆံုး ေရာဂါျဖစ္ျပီး ၂၀၁၄စစ္တမ္းအရ ကမၻာမွာ နယ္သာလန္သည္ ရင္သားကင္ဆာအျမင္.ဆံုးနုိင္ငံတစ္ခုျဖစ္ပါသည္။ ရင္သားကင္ဆာေၾကာင့္ မေသဆံုးသင့္ဘဲ ေသဆံုးရသူ မ်ားႏွင့္ ပတ္သက္၍ ''ေရာဂါ အေၾကာင္း အမွန္မသိမႈ၊ အယူလြဲမွားမႈ၊ မိစၦာ-ဒိဌိ၊ ေရာဂါကို အဆင့္လြန္မွကုသ ျခင္းခံယူမႈ၊ ေၾကာ္ျငာေကာင္းလို႔ တတ္ေရာင္ကားေတြနဲ႔ ကုသမႈ၊ နားမလည္သူက မသိသူကို အႀကံေပးၿပီး အဆြယ္ေကာင္းမႈ၊ စနစ္က်ၿပီး ျပည့္စံုေအာင္ မကုသႏိုင္ၾကလို႔ ေသဆံုးၾကတာျဖစ္ တယ္''ဟု ပါေမာကၡတစ္ဦးမွ ေျပာၾကားသည္။ ရင္သားကင္ဆာဆိုသည္မွာ ႏို႔ရည္အိတ္ႏွင့္ ႏို႔ရည္ၿပြန္၏ ပဋိ ဇီဝဆဲလ္ေတြက မူမမွန္ေဖာက္ ျပန္ၿပီး အထိန္းအကြပ္မရွိ ႀကီး ထြားပြား မ်ားကာ အနီးပတ္ ဝန္းက်င္ေနရာမ်ားကို ထိုးဝင္ အျမစ္တြယ္ျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္ႏွင့္ အျခားေနရာမ်ားကို ပ်ံ႕ႏွံ႕ဝင္ ေရာက္ျခင္းတို႔ေၾကာင့္ အျဖစ္ မ်ားရျခင္းျဖစ္သည္။ ရင္သား ကင္ဆာက လူ၏ခႏၶာကိုယ္ အစိတ္အပိုင္းမ်ားကို ထိုးဝင္ အျမစ္တြယ္ပ်ံ႕ႏွံ႕ေစၿပီး အဆီ ရည္လမ္းေၾကာင္းမ်ားက ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ထိုးဝင္စီးဆင္းၿပီး သက္ဆိုင္ရာ အဆီရည္အႀကိတ္ မ်ားကို ႀကီးထြားပြားမ်ားေစသည့္ အျပင္ ေသြးလည္ပတ္မႈေသြး ေၾကာကိုလည္း ခႏၶာကိုယ္အစိတ္ အပိုင္းမ်ားကိုပါ အျမစ္တြယ္ၿပီး ပ်က္စီးေစႏိုင္သည္ကိုသိရသည္။ ရင္သားကင္ဆာသည္ အဆီ ရည္လမ္းေၾကာင္းမွ တစ္ဆင့္ ဒုကၶေပးသည့္ပံုစံႏွင့္စပ္လ်ဥ္း၍ ဂ်ိဳင္းအႀကိတ္ေတြ ႀကီးလာၿပီး စမ္းလို႔ ရလာမယ္။ဂ်ိဳင္းရွိ အႀကိတ္ ေတြ စုခဲၿပီး အနာျဖစ္လာမယ္။ လည္ပင္းရင္း အႀကိတ္ေတြပါ ႀကီးလာမယ္။ ဆင္ေျခေထာက္ ပံုသဏၭာန္ လက္ေမာင္းနဲ႔ လက္ေခ်ာင္းမ်ား ႀကီးလာမယ္။ ရင္ေခါင္းအတြင္းပိုင္းမွာလည္း အႀကိတ္ ႀကီးလာတာနဲ႔အမွ် အသက္႐ွဴၾကပ္ကာ အစာမ်ိဳရ ခက္ခဲျခင္းမ်ားျဖစ္လာမည့္အျပင္ ဝမ္းဗိုက္အတြင္း ဖ်င္းဆြဲျခင္း အျပင္ သားဥအလံုးကင္ဆာအထိ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္''ဟု ပါေမာကၡ မွ ေျပာၾကားသည္။ ထို႔ျပင္ေသြးေၾကာငယ္မွတစ္ဆင့္ အဆုတ္ထိ အျမစ္တြယ္ ပြားမ်ားျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆိုးလွ်င္ ေသြးပါျခင္း၊ အဆုတ္အေျမႇးပါး အိတ္ ေရဝင္ၿပီး အသက္႐ွဴက်ပ္ျခင္း၊ ရင္ေခါင္း ေအာင့္ၿပီး အသက္႐ွဴမဝျခင္း၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာမွ တစ္ဆင့္ ဦးေႏွာက္ကို သြားသျဖင့္ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ သတိလစ္ျခင္း၊ အေၾကာေသျခင္း၊ ေလ ျဖတ္ျခင္း၊ အ႐ိုးကို သြားေသာ ေၾကာင့္ အ႐ိုးနာေရာဂါ မ်ား ျဖစ္ျခင္းအစရွိသည့္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္သည့္အျပင္ အာဟာရဓာတ္ ထိခိုက္မႈေၾကာင့္ စား ေသာက္ခ်င္စိတ္ေလ်ာ့နည္းၿပီး စားသံုးထားသည့္ အာဟာရမ်ားကို ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားက စားသံုးလိုက္သည့္အတြက္ အာဟာရပ်က္ၿပီး အနာမွ ေသြး ထြက္ ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ''ရင္သားကင္ဆာဘာေၾကာင့္ ျဖစ္ရတယ္ဆိုတာအတိအက်မသိ ႏိုင္ေသးပါဘူး။ မိသားစုရာဇဝင္ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔မွာ ရွိေပမယ့္ ၅-၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္းသာ မ်ိဳး႐ိုး ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္တာပါ။ ၉၀ ရာ ခိုင္ႏႈန္းကေတာ့ အသက္အရြယ္ နဲ႔ လူေနမႈစ႐ိုက္ေၾကာင့္ျဖစ္တာ လို႔ သတ္မွတ္ႏိုင္ပါတယ္''ဟု ပါေမာကၡေဒါက္တာM.T.Han မွ ေျပာၾကားသည္။ ရင္သားကင္ဆာေရာဂါက အမ်ိဳးသမီးမ်ားအျဖစ္မ်ားၿပီး ၁ ရာခိုင္ႏႈန္းသာ အမ်ိဳးသားမ်ား ျဖစ္ႏိုင္သည္။ ရင္သားကင္ဆာ အျဖစ္မ်ားသူ မ်ားမွာ မ်ိဳး႐ိုး ရာဇဝင္ရွိသူ၊ အသက္ ၄၀ မွ ၆၀ အရြယ္ရွိသူမ်ား၊ ''မ''ေဟာ္မုန္း ဓာတ္မ်ားသူမ်ား၊ အပ်ိဳေဘာ္ဝင္ တာေစာၿပီး ေသြးဆံုး မႈေနာက္က် သူမ်ား၊အပ်ိဳႀကီးမ်ားႏွင့္ အသက္ ၃၀ ေက်ာ္ၿပီးမွ ပထမကေလး ရသူမ်ား၊ ကေလးရၿပီး ႏို႔မတိုက္သူမ်ား၊ ရင္သားမွာ ယခင္က အႀကိတ္ျဖစ္ဖူးသူမ်ား၊ မေဟာ္မုန္းအစားထိုး အသံုးျပဳသူမ်ား၊ ဝလြန္းသူမ်ားႏွင့္ ေဆးလိပ္၊ အရက္အလြန္အကြ်ံေသာက္သံုးသူမ်ား အျဖစ္ မ်ားေၾကာင္း သိရသည္။ ''ရင္သားကင္ဆာ လူနာ ၉၅ ရာခိုင္ႏႈန္းက ကင္ဆာအႀကိတ္ အဖုအေနနဲ႔စႏိုင္ေပမယ့္အႀကိတ္ အဖု ၉၅ ရာခိုင္ႏႈန္းက ကင္ဆာ မဟုတ္ပါ ဘူး။ တခ်ိဳ႔ ႏို႔သီးေခါင္းမွ ေသြးထြက္ျခင္း၊ ရင္သားေသး ငယ္ျခင္း၊ရင္သားေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ခ်ိဳင္း အႀကိတ္ထြက္ျခင္းတို႔ကို က်န္းမာေရး စစ္ေဆးခ်ိန္မွသာ သိရွိႏိုင္ပါတယ္။ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္မွာ မသိရေပမယ့္ ေရာဂါရင့္ လာရင္ေတာ့ ခႏၶာကိုယ္က ျပႏိုင္ ပါတယ္။ ခႏၶာ ကိုယ္အႀကိတ္အဖု နဲ႔ ရင္သားပံုစံေျပာင္းလာျခင္း၊ ႏို႔သီးေခါင္းမွ ေသြးရည္ထြက္ၿပီး အေရျပားေျပာင္းလဲျခင္း၊ခ်ိဳင္းမွာ အႀကိတ္စမ္း မိျခင္းျဖစ္လာပါက Mammogram ရင္သားကို ဓာတ္မွန္႐ိုက္စစ္ေဆးျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီး မေသခ်ာေသးပါက အႀကိတ္အဖုမွ အသားစကို ထုတ္ယူၿပီး ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္မႈမ်ား ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ ရင္သားအႀကိတ္တိုင္းကလည္း ကင္ဆာ မဟုတ္ႏိုင္ပါဘူး။ ရင္သား အႀကိတ္ အဖု ေပ်ာက္ေအာင္ ကုသႏိုင္တဲ့ ေဆးေတြ ကလည္း ကင္ဆာကို ကုသႏိုင္တာ မဟုတ္ပါဘူး။ သူတစ္ပါး ေျပာတိုင္း အရမ္း မယံုၾကပါနဲ႔''ဟု ပါေမာကၡ က သံုးသပ္ေျပာၾကားသည္။ ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏုိင္မဲ့ နည္းလမ္းေတြ မႈိစားျခင္းက ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္။ လတ္ဆတ္ေသာ မိႈမ်ား စားသံုးျခင္းသည္ ရင္သား ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့နည္းက်ဆင္း ေစေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ေထာက္ခံ ခဲ့ၾကသည္။ သုေတသန ေလ့လာမႈ စစ္တမ္းမ်ားအရ ေန႔စဥ္မႈိ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္ သည့္ အဖုအႀကိတ္မ်ား ထြက္လာႏိုင္ေျခကို ေလွ်ာ့ခ် ေပးလိုက္ေၾကာင္း သိရသည္။ မိႈအေျခာက္မ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္မႈ စြမ္းရည္ အနည္းငယ္ က်ဆင္းေနတတ္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာ ၿခိမ္းေျခာက္မႈကို (၅၀) ရာခိုင္ႏႈန္းမွ်သာ ဟန္႔တားႏိုင္ခ်ိန္တြင္ လတ္ဆတ္ေသာ မိႈမ်ားက (၆၄) ရာခိုင္ႏႈန္းထိ တားဆီးႏိုင္ေၾကာင္း တရုတ္သုေတသန ပညာရွင္မ်ား ကေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ထိုရလဒ္ကို ဆက္လက္ စီစစ္ၿပီးေနာက္ အခ်ိဳ႕ေသာ မိႈစားမ်ားသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာ ဟန္႔တားႏိုင္ေျခသည္ (၉၀) ရာခိုင္ႏႈန္းထိ ထိုးတက္ သြားေၾကာင္း ဆရာ၀န္မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့ၾကသည္။ ႏိုင္ငံတကာ ကင္ဆာဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပမႈ အရ မိႈစားျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာကို တားဆီးႏိုင္ျခင္း ဆိုသည္မွာ သက္ေသမရွိေသးဘဲ အတည္ျပဳခ်က္ လိုအပ္ေနေသးေၾကာင္း ပါရွိသည္။ သို႔ေသာ္လည္း ဓာတ္ခြဲခန္း စမ္းသပ္ခ်က္ မ်ားအရ မိႈအတြင္းရွိ ဓာတ္ပစၥည္း်ားသည္ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ အႀကိတ္ မ်ားကို ဖ်က္ဆီးတတ္သည့္ ဂုဏ္သတၱိ အထင္အရွား ရွိေနၿပီး လူ၏ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္တစ္ခုလံုးကို လံႈ႕ေဆာ္ေပးေၾကာင္း သိရွိလာရသည္။ အျခားအေထာက္ အထားမ်ားအရ မိႈသည္ ရင္သားကင္ဆာ တိုက္ဖ်က္မႈ ေဆး၀ါးမ်ားႏွင့္ အာနိသင္ အတူတူရွိၿပီး ကင္ဆာ ျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ Oestrogenဟိုမုန္းမ်ား ထြက္လာျခင္းကို ပိတ္ပင္ေပးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားမွ ပညာရွင္မ်ားသည္ ၿပီးခဲ့ေသာလအတြင္းက တစ္ေန႔မိႈႏွစ္ႀကိမ္စားပါက တစ္လအတြင္း ကင္ဆာတားဆီးႏိုင္မႈ သဘာ၀စြမ္းရည္ သိသိသာသာ တိုးျမင့္လာေၾကာင္း ေထာက္ခံထားၾကသည္။ ဩစေၾတးလ်ႏိုင္ငံရွိ အေနာက္ဩစေၾတးလ် တကၠသိုလ္က စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိမႈအရ ၿဗိတိန္တြင္ ႏွစ္စဥ္အမ်ိဳးသမီး (၄၀၀၀၀)မွ် ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပြားခ်ိန္တြင္ တရုတ္ႏွင့္ အေရွ႕ဖ်ား ေဒသႏိုင္ငံမ်ားမွ ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ပြားသူ အမ်ိဳးသမီးဦးေရ က်ဆင္းလာမႈၾကား အဓိကကြာျခားမႈမွာ မိႈစားသည့္ အေလ့အထ ပင္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ မိႈမ်ားမ်ားစားသည့္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ကင္ဆာႀကိတ္မျဖစ္ႏိုင္ဟုပင္ သတ္မွတ္ႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ား ကဆိုသည္။ ေဆးပညာဆိုင္ရာ သုေတသန စာတမ္းတစ္ခုကလည္း မိႈပမာဏမ်ားျပားစြာ စားသုံးေလေလ၊ ကင္ဆာျဖစ္ၿပီးႏွင့္ မျဖစ္ခင္ အေျခအေနႏွစ္ခုလံုးအတြက္ အက်ိဳးရွိေလေလဟု ေဖာ္ျပထားေၾကာင္း သတင္းရရွိသည္။ ေနာက္ထပ္ ကေတာ့ ေနအထိုင္ေပါ့ဗ်ာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမ်ားမ်ား လုပ္တဲ့သူေတြက ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေခ်နည္းတယ္လုိ႔ ဆိုၾကတယ္။ရင္သား ကင္ဆာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈ နည္းတာေၾကာင့္ျဖစ္တာလည္း အေၾကာင္းအခ်က္တစ္ရပ္ျဖစ္တယ္လို႔ ေျပာရမယ္။ ေနာ္ေ၀ႏိုင္ငံက က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ားရဲ့ မၾကာေသးမီကမွ ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ ကိုယ္လက္လွဳပ္ရွားမွဳ ဆိုင္ရာ သုေတသန တစ္ခုရဲ့ ရလဒ္အရ သြက္လက္တက္ၾကြ ဖ်တ္လတ္စြာ ေနျပီး အပတ္စဥ္ ကိုယ္လက္လွဳပ္ရွားမွဳ မွန္မွန္ ျပဳလုပ္သူ အမ်ိဳးသမီးမ်ားဟာ သာမန္အမ်ိဳးသမီးမ်ားေအာက္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္စြမ္း ၇၂% ေလ်ာ့နည္းပါသတဲ့။ ကြမ္းစားတာက အမ်ိဳးသားေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါေပါ့ အမ်ိးသမီးေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ကင္ဆာေရာဂါ အေၾကာင္းလည္း နည္းနည္း ေျပာခ်င္ပါေသးတယ္။
၁။ ရင္သားကင္ဆာလကၡဏာ ရင္သားကင္ဆာဟာ အေစာပိုင္းအဆင့္မွာ ဘယ္လိုနာက်င္မႈမ်ိဳးမွ မခံစားရပါဘူး။ ဘယ္လိုလကၡဏာမွလည္း မျပပါဘူး။ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ဖြံ႕ၿဖိဳးလာမွ တခ်ိဳ႕လကၡဏာေတြ စတင္ျဖစ္ေပၚလာပါတယ္။ ရင္သား ဒါမွမဟုတ္ ခ်ိဳင္းေအာက္မွာ အက်ိတ္ျဖစ္တာ၊ ရင္သားအရြယ္အစား ဒါမွမဟုတ္ ပံုသဏၭာန္ေျပာင္းလဲတာ၊ ႏို႔သီးေခါင္းမွ အရည္ထြက္တာ ဒါမွမဟုတ္ နာက်င္တာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ရင္သားအေရျပားကလည္း ထိေတြ႕ခံစားမႈမွာ အရင္နဲ႔မတူတာမ်ိဳး ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
 ၂။ ရင္သားကင္ဆာကုသမႈ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္တဲ့ပံုစံဟာ တစ္ေယာက္နဲ႔တစ္ေယာက္ မတူညီတဲ့အတြက္ ေရာဂါျဖစ္သူ တစ္ေယာက္ခ်င္းအလိုက္ လိုအပ္တဲ့ကုသမႈကို ေရြးခ်ယ္လုပ္ေဆာင္ ရပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာကုသမႈမွာ ဓာတုေဆးသြင္းကုသမႈ၊ ေဟာ္မုန္းကုသမႈ၊ ဓာတ္ကင္ျခင္းနဲ႔ ခြဲစိတ္ကုသမႈေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ဓာတ္ကင္ျခင္းနဲ႔ ခြဲစိတ္ကုသမႈေတြက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရွိတဲ့ေနရာကို ဖ်က္ဆီးဖယ္ရွားပစ္တာပါ။ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးမွာရွိေနတဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြအတြက္ေတာ့ ဓာတုေဆးသြင္းကုသမႈေတြလုပ္ဖို႔ လိုအပ္ႏိုင္ပါတယ္။ 

အေရျပားယားယံျခင္းအေၾကာင္းရင္းႏွင္.လကၡဏာ

Causes and Symptoms of Food Allergies in Babies 
အေရျပားယားယံျခင္းအေၾကာင္းရင္းႏွင္.လကၡဏာ
ခႏၵာကုိယ္ခ်ိနဲ.လာျခင္း၊
အစာစားရန္ အာသီတမရွိျခင္း၊
တခါတရံတုန္ယီလာျခင္း၊
မူးေဝျပီး သတိလစ္ျခင္း၊ အစာမ်ားအံျခင္း။
ဖူးေယာင္ျခင္းနွင္. လွဳပ္လွဳပ္ရြရြျဖစ္ျခင္း။
၆လမတုိင္မီ မိခင္နုိ.တုိက္ရန္အေရးၾကီးပါသည္။
၆လေက်ာ္ပါက နြားနုိ.နွင္.ၾကက္ဥစသျဖင္. ေက်ြးေမြးရန္။
ဂ်ံဳ ၊ ေျမပဲ၊ပဲပုပ္ နွင္. အခံြမာေရထြက္ သတၱဝါမ်ား
သစ္ၾကားသီး စားျခင္းကုိ ကုိယ္ဝန္လြယ္ခ်ိန္နွင္.
ကေလးနုနယ္  ခ်ိန္တြင္ မစားရန္ အေရးၾကီးပါသည္။    
(ပုိမုိသိလုိပါက ေအာက္မွာဆက္လက္ေလ.လါနုိင္သည္) 
The Top 8 Allergenic Foods 
Every step of a baby’s growth is a challenge for a mother.
Transformation of food habits from only milk
to majorly milk and few foods,
then to majorly foods and some milk is
a common yet challenging part for the mother,
 as every new food you start with,
can have an associated allergic reaction.
There are nearly 160 allergic foods
 identified for babies,
among which 8 foods are very common and
they are the cause of allergies 90% of the times.
The top 8 allergic foods are:
wheat, soy, milk, egg, peanuts, shellfish,
tree nuts such as walnuts/almonds, and fish.
 Most of the time, peanuts are avoided till 
your baby is 3 years of age.
 Ask your paediatrician for any doubts as they can guide you correctly.
 Allergy Symptoms 
The symptoms of food allergy can present very fast. 
You need to observe your baby for few minutes to
 1 to 2 hours, when you are trying a new food. 
Keep an eye for such symptoms. They can be:
• Flushed skin / Redness /Rash
 • Difficulty in Breathing
• Cough or Wheeze
• Loss of Consciousness/Faintness
• Vomiting / Diarrhea
• Hives or Welts
• Swelling of the Face, Tongue or Lips
 How to Prevent Food Allergy in Babies 
 There is no clear evidence as to why babies develop food allergy,
whether it is due to the mother eating few foods
during pregnancy or whether it is
something related to breast feeding.
 It is also unclear that, if babies are exposed
 to few foods at a particular period,
they will work as a stimulus to develop immunity and
 prevent further allergies in future.
Prevention Measures 
 Exclusive Breastfeeding 
 Apart from the allergies many other problems that
babies face can be prevented by exclusive breast feeding.
This is a proven fact. Exclusive breast feeding is characterized by
 feeding the baby only with breast milk till
 the age of 6 months, or at least for 4 months
without starting on any other foods.
Introducing Foods One by One
Weaning from breast milk
 and addition of new foods is done after 6 months of age,
 that too, slowly one by one.
It is recommended that after six months
you can begin with allergic foods such as
cow’s milk and egg one by one, with gaps in between.
 This way, you can sort out if the baby is
 allergic to some food specifically.
Careful with Peanuts
 As we discussed earlier,
 peanut allergy can persist for life time.
So, be careful while giving peanuts to your baby.
 Especially, if one of the family members has history of
 allergy or Eczema, such babies are prone to food allergies.
If you do not have allergy to peanuts then
 you can safely eat peanuts during your pregnancy
and while you are breastfeeding your baby.
Antibiotics 
The recent area of research is the benefit of
probiotics in various health issues.
Probiotics are even thought to benefit
 in preventing food allergy in babies,
 when you take them during pregnancy or
 when they are mixed with formula feeds
in moderate quantities, but this has to be
 researched further for making conclusions.