Tuesday, July 14, 2020

နဂါးမောက်သီးကို ဘယ်လိုစားမလဲ❓❓

နဂါးမောက်သီးကို ကျန်းမာရေးအတွက် အကောင်းဆုံးဖြစ်အောင် ဘယ်လိုစားမလဲအကောင်းဆုံးကတော့ အသီးကို ဓားနဲ့ခွဲပြီး အထဲက
အသားကို ဇွန်းနဲ့ပဲ တိုက်ရိုက်ကော်စားစား၊ အတုံးလေးတွေတုံးပြီး ခက်ရင်းနဲ့ပဲစားစား ကောင်းပါတယ်.. အဲ့ဒီလိုစားတဲ့အခါမှာ စားခါနီးမှ လတ်လတ်ဆတ်ဆတ် ခွဲစားရပါမယ်.. ခွဲပြီးအချိန်ကြာမှစားရင် ပါဝင်တဲ့ဗီတာမင် စီ ကအစ Antioxidant တွေဟာ လေနဲ့ထိတွေ့ပြီး ပျက်စီးဆုံးရှုံးမှုရှိလို့ဖြစ်ပါတယ်.. 

စားတဲ့အခါအထဲမှာ မြုပ်နေတဲ့အစေ့တွေကို ဖယ်စားဖို့
ဆိုတာ ဘယ်လိုမှမဖြစ်နိုင်တဲ့အတွက် အစေ့တွေကိုပါ စားရပါမယ်.. အဲ့ဒီအစေ့တွေဟာလည်း နှမ်းစေ့ကိုစားသလိုမျိုး ဆေးဖက်ဝင်တဲ့ မပြည့်ဝဆီ မိုနိုဆီ (Monounsaturated fatty acid) တွေဖြစ်ပါတယ် .. ဒါ့ကြောင့် အစေ့တွေစားခြင်းဟာ အန္တရာယ်မပေးတဲ့အပြင် ကျန်းမာရေးကို များစွာအ​ထောက်အကူပြုပါတယ်.. အသီးကိုဖျော်ရည်လုပ်သောက်ရင်လည်း ကောင်းပါတယ်.. 

 နဂါးမောက်သီးအနီစားပြီးတဲ့အခါ 
ဆီးသွားရင် ဘာလို့ အနီရောင်တွေဖြစ်တာလဲ❓❓ နဂါးမောက်သီးအနီမျိုးမှာ အနီရောင်တွေဟာ Glycoside တွေဖြစ်ပြီး ရေမှာပျော်ဝင်တဲ့ရောင်ခြယ် (Water-soluble pigment) တွေဖြစ်ပါတယ်.. ဒါ့ကြောင့် စားသုံးလိုက်ရင် ဆေးဖက်ဝင်အာနိသင်တွေ သွေးထဲကိုရောက်ရှိ
သွားပြီးနောက် ဆီးကနေတစ်ဆင့် စွန့်ထုတ်ပါတယ်..

 ဒါ့ကြောင့် အနီရောင်တွေဟာ ဆီးထဲမှာပါလာတာဖြစ်ပါတယ်.. အမှတ်တမဲ့ကြည့်ရင် ဆီးထဲမှာ သွေးတွေပါလာသလိုမျိုး ဖြစ်ပေမဲ့ သွေးတွေမဟုတ်တဲ့အတွက် (Pseudohematuria) လို့ခေါ်ပါတယ်.. အန္တရာယ်မရှိတဲ့အတွက် ဆက်စားလို့ရပါတယ်.. အဲ့ဒီအနီရောင်တွေကမှ ဆေးဖက်ဝင်အာနိသင် များများရနိုင်တာဖြစ်ပါတယ်.. 

သဘာဝဆိုးဆေးအနေနဲ့ အသုံးပြုနိုင် ======================= 
ဒီနေ့အခါမှာ အစားအစာတွေကို လှပဖို့ ဆွဲဆောင်မှုရှိဖို့ ဆိုးဆေးတွေသုံးတဲ့အခါမှာ ဓာတုဆိုးဆေးတွေနေရာမှာ သဘာဝဆိုးဆေးတွေနဲ့ ပြောင်းလဲအသုံးပြုမှု တစ်နေ့တစ်ခြား ပိုမိုတွင်ကျယ်လာနေပြီဖြစ်ပါတယ်.. သဘာဝအပင်တွေကရတဲ့ ဆိုးဆေးတွေ အထူးသဖြင့် လူတွေစားသုံးလို့ရတဲ့ သစ်သီးသစ်ဖုတွေကနေရတဲ့ သဘာဝဆိုးဆေးတွေသာ ရေရှည်အတွက် အသုံးပြုဖို့ စိတ်ချရပါတယ်.. 

အဲ့ဒီအထဲမှာ နဂါးမောက်သီးရဲ့အနီရောင် ရောင်ခြယ်တွေကို သိပ္ပံနည်းကျထုတ်ယူပြီး သဘာဝဆိုးဆေးအဖြစ် နိုင်ငံတကာမှာ အသုံးပြုနေကြပြီဖြစ်ပါတယ်.. ဥရောပကော်မရှင်က E162 ဆိုပြီးCode No ပေးထားပြီး Approved လုပ်ပြီးဖြစ်ပါတယ်.. အဓိကအသုံးပြုတဲ့ အစားအစာတွေကတော့ ရေခဲမုန့် (Ice cream)၊ ဒိန်ချဉ်(Yogurt)၊ အချိုရည်များ (Soft drink) ၊ သကြားလုံး (Candies) ၊ ဝက်အူချောင်း၊ ကြက်အူချောင်း၊ ဝက်ပေါင်ခြောက် (Bacon) စတဲ့အစားအစာတွေမှာ အနီရောင်ရရှိပြီး ဆွဲဆောင်နိုင်ဖို့ 
အသုံးပြုလျက်ရှိပါတယ်.. 

အကြံပြုချက် 
======== 
နဂါးမောက်သီးဆိုတာ အင်မတန်မှ အာဟာရဓာတ်ကြွယ်ဝပြီး ကျန်းမာရေးအတွက် များစွာအထောက်အကူပြုတဲ့ သဘာဝသစ်သီးတစ်ခုဖြစ်တာမို့ ကလေးသူငယ်ကအစ 
ကျား/မ မရွေး စားသုံးသင့်တယ်လို့ တိုက်တွန်းချင်ပါတယ်.. စားသုံးမှုများလာတာနဲ့အမျှ နဂါးမောက်သီး စိုက်ပျိုးထုတ်လုပ်တဲ့သူတွေအနေနဲ့လည်း အကျိုးရှိတဲ့ စိုက်ပျိုးသီးနှံတစ်ခုဖြစ်တော့ အခုထက်ပိုပြီး စိုက်ပျိုးထုတ်လုပ်ပြီး ကြီးပွားတိုးတက်
ကြပါစေကြောင်း အကြံပြုအပ်ပါတယ်
  Crd: Dr.Khin Maung Lwin