ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳပံု်ား
---------------------------------------------------
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကေတာ့ ျမန္မာေတြအၾကိဳက္
ဟင္းသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီးက်န္းမာေရးအတြက္လည္း
အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ့အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလိုက်န္းမာေရးအတြက္
ေကာင္းမြန္တဲ့အခ်က္ေတြကေတာ့
+ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါသယ္ေတြရဲ့
ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိသၾကားဓါတ္ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း
+ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားႏွင့္အျခားေသာ
ျပင္ပေရာဂါကူးစက္မႈမွကာကြယ္ေပးျခင္း
+၀မ္းခ်ဳပ္တတ္သူမ်ားႏွင့္အနီေရာင္အပိမ့္မ်ား
ထသည့္ေရာဂါမ်ားမွကာကြယ္ေပးျခင္း
+ ေသြးလည္ပတ္မႈစနစ္ေကာင္းမြန္ျပီး
ခႏၶာကိုယ္သြယ္လ် လွပေစျခင္း
+ပံုမွန္ၾကက္ဟင္းခါးသီးစားေပးပါက
ေသြးတုိးေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း
+မ်က္စိႏွင့္အာရံုေၾကာစနစ္အတြက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း
+အရက္စြဲေနေသာသူမ်ားအတြက္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရြက္ကို
အရည္ေဖ်ာ္တုိက္ေပးျခင္းျဖင့္
အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း
+ ေသြးသန္ ့စင္ေစျခင္း
+လိပ္ေခါင္းေရာဂါသမားမ်ားအတြက္
အရည္ေဖ်ာ္တိုက္ပါကသက္သာေစျခင္း
+အစာအိမ္အတြင္းရွိမေကာင္းေသာ
အခၽြဲမ်ားကိုဖယ္ရွားေပးျပီး
ကေလးမ်ားအတြက္အထူးေကာင္းမြန္ျခင္း
+ပန္းနာရင္က်ပ္သမားမ်ားအတြက္
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစနုိင္ပါသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးပင္ေလးသည္
အာရွတုိက္မွာဆိုရင္သာမန္အပင္ေလးပါပဲ။
ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ ဝစ္ကီနာဝါက ႏွစ္ေပါင္းၾကာရွည္အသက္ရွင္တဲ့
လူဦးေရေတြၾကား အေတာ္ေလးလူသိမ်ားပါတယ္။
ေရပါဝင္မႈ ပမာဏ (၅%) ရာခိုင္ႏႈန္းသာရိွတဲ့
ၾကက္ဟင္းခါးသီးရည္က အစာေၾကမႈအတြက္
အေႏွာက္အယွက္ေပးတဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕
လမ္းေၾကာင္းေလးခုကိုဖ်က္ဆီးေပးပါတယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကကင္ဆာဆဲလ္လမ္းေၾကာင္းႏွစ္ခုရဲ႕
ေဆာင္ရြက္ခ်က္ကို ၉၀% ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့ခ်ေပးျပီး
တျခားလမ္းေၾကာင္းႏွစ္ခုကိုလည္း
မယုံၾကည္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္
၉၈%ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ဖ်က္ဆီးေပးပါတယ္။
ဒီကုသနည္းက ထိန္းခ်ဳပ္ရခက္တဲ့
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေျဖရွင္းေပးတဲ့
သဘာဝနည္းလမ္းပဲျဖစ္ပါတယ္။
ပိုျပီးေကာင္းမြန္တဲ့ အခ်က္က ၾကက္ဟင္းခါးသီးက
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ကလိုးကို႔စ္
အစာေခ်ဖ်က္မႈစနစ္ကို ရပ္တန္႔ေစတဲ့
လမ္းေၾကာင္းေတြကိုလည္း
ျပန္လည္အလုပ္လုပ္ေစပါတယ္။
ေနာက္တနည္းေျပာရမယ္ဆိုရင္ ဆဲလ္ေတြအတြက္
ဆက္လက္အသက္ရွင္ႏုိင္ဖုိ႔ လိုအပ္တဲ့
သိၾကားဓာတ္ရရိွမႈကို ရပ္တန္႔ေပးလုိက္ပါတယ္။
ဒီအက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ အတိုင္းအတာဟာ
အသက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့
ကင္ဆာေရာဂါ ကုသတဲ့တျခားဓာတုေဆးမ်ားထက္
မ်ားစြာထိေရာက္မႈရိွပါတယ္။
---------------------------------------------------
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကေတာ့ ျမန္မာေတြအၾကိဳက္
ဟင္းသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ျပီးက်န္းမာေရးအတြက္လည္း
အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ့အသီးတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ဒီလိုက်န္းမာေရးအတြက္
ေကာင္းမြန္တဲ့အခ်က္ေတြကေတာ့
+ဆီးခ်ိဳ၊ေသြးခ်ိဳေရာဂါသယ္ေတြရဲ့
ခႏၶာကိုယ္အတြင္းရွိသၾကားဓါတ္ကိုေလွ်ာ့ခ်ေပးျခင္း
+ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားႏွင့္အျခားေသာ
ျပင္ပေရာဂါကူးစက္မႈမွကာကြယ္ေပးျခင္း
+၀မ္းခ်ဳပ္တတ္သူမ်ားႏွင့္အနီေရာင္အပိမ့္မ်ား
ထသည့္ေရာဂါမ်ားမွကာကြယ္ေပးျခင္း
+ ေသြးလည္ပတ္မႈစနစ္ေကာင္းမြန္ျပီး
ခႏၶာကိုယ္သြယ္လ် လွပေစျခင္း
+ပံုမွန္ၾကက္ဟင္းခါးသီးစားေပးပါက
ေသြးတုိးေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း
+မ်က္စိႏွင့္အာရံုေၾကာစနစ္အတြက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္း
+အရက္စြဲေနေသာသူမ်ားအတြက္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအရြက္ကို
အရည္ေဖ်ာ္တုိက္ေပးျခင္းျဖင့္
အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ေရာဂါမ်ားကိုကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း
+ ေသြးသန္ ့စင္ေစျခင္း
+လိပ္ေခါင္းေရာဂါသမားမ်ားအတြက္
အရည္ေဖ်ာ္တိုက္ပါကသက္သာေစျခင္း
+အစာအိမ္အတြင္းရွိမေကာင္းေသာ
အခၽြဲမ်ားကိုဖယ္ရွားေပးျပီး
ကေလးမ်ားအတြက္အထူးေကာင္းမြန္ျခင္း
+ပန္းနာရင္က်ပ္သမားမ်ားအတြက္
သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစနုိင္ပါသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးပင္ေလးသည္
အာရွတုိက္မွာဆိုရင္သာမန္အပင္ေလးပါပဲ။
ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ ဝစ္ကီနာဝါက ႏွစ္ေပါင္းၾကာရွည္အသက္ရွင္တဲ့
လူဦးေရေတြၾကား အေတာ္ေလးလူသိမ်ားပါတယ္။
ေရပါဝင္မႈ ပမာဏ (၅%) ရာခိုင္ႏႈန္းသာရိွတဲ့
ၾကက္ဟင္းခါးသီးရည္က အစာေၾကမႈအတြက္
အေႏွာက္အယွက္ေပးတဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕
လမ္းေၾကာင္းေလးခုကိုဖ်က္ဆီးေပးပါတယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးကကင္ဆာဆဲလ္လမ္းေၾကာင္းႏွစ္ခုရဲ႕
ေဆာင္ရြက္ခ်က္ကို ၉၀% ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့ခ်ေပးျပီး
တျခားလမ္းေၾကာင္းႏွစ္ခုကိုလည္း
မယုံၾကည္ႏိုင္ေလာက္ေအာင္
၉၈%ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ဖ်က္ဆီးေပးပါတယ္။
ဒီကုသနည္းက ထိန္းခ်ဳပ္ရခက္တဲ့
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ေျဖရွင္းေပးတဲ့
သဘာဝနည္းလမ္းပဲျဖစ္ပါတယ္။
ပိုျပီးေကာင္းမြန္တဲ့ အခ်က္က ၾကက္ဟင္းခါးသီးက
ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ကလိုးကို႔စ္
အစာေခ်ဖ်က္မႈစနစ္ကို ရပ္တန္႔ေစတဲ့
လမ္းေၾကာင္းေတြကိုလည္း
ျပန္လည္အလုပ္လုပ္ေစပါတယ္။
ေနာက္တနည္းေျပာရမယ္ဆိုရင္ ဆဲလ္ေတြအတြက္
ဆက္လက္အသက္ရွင္ႏုိင္ဖုိ႔ လိုအပ္တဲ့
သိၾကားဓာတ္ရရိွမႈကို ရပ္တန္႔ေပးလုိက္ပါတယ္။
ဒီအက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ အတိုင္းအတာဟာ
အသက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့
ကင္ဆာေရာဂါ ကုသတဲ့တျခားဓာတုေဆးမ်ားထက္
မ်ားစြာထိေရာက္မႈရိွပါတယ္။