Saturday, May 13, 2017

( မင္းဂြတ္သီး နွင္. ကင္ဆာေ၇ာဂါ )



ကြ်န္ေတာ့္က်န္းမာေရးအတြက္ Kaiser Insurance ရွိပါသည္။၂၀ဝ၈ ဒီဇင္ ဘာလတြင္ ပံုမွန္ႏွစ္စဥ္ က်န္းမာေရးေဆးစစ္ရာတြင္ လက္ညႇိဳး ျဖင့္ စမ္း သပ္ျခင္းျပဳစဥ္ (Rectal Examination) ဆရာဝန္က ဆီးက်ိတ္ ေရာဂါ သံသယရွိသျဖင့္ ဆီးပါရဂူသို႔ လႊဲေျပာင္းစမ္းသပ္ေစခဲ့ပါသည္။

ဆီးပါရဂူက ထပ္မံစမ္းသပ္ၿပီး ဆီးက်ိတ္ကိုအသားစယူစစ္ေဆးျခင္း (Biopsy) လုပ္ရန္ တိုက္တြန္းသည့္အတိုင္း လုပ္ျဖစ္၏။ အသားစ ၁၃ ခ်က္ယူရာတြင္ တစ္ခ်က္တြင္ (Adenocarcinoma) ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ႕ ရွိရၿပီး တျခား ၃ ခ်က္ တြင္ မၾကာခဏ ဆိုးရြားစြာ ေယာင္ရမ္းသည့္ လကၡဏာ (Mild Acute Chronic Inflammation)ဟု ေတြ႕ရွိရပါသည္။

ဆီးပါရဂူက ခြဲစိတ္ကုသရန္ႏွင့္ ဓာတ္ကင္ရန္တစ္ခုခုလုပ္သင့္ ေၾကာင္း အခိုင္အမာ တိုက္တြန္းပါသည္။ ထိုအခ်ိန္က ကြ်န္ေတာ့္ အသက္ ၆၂ ႏွစ္ အၿငိမ္းစားယူထားသည့္ လုပ္ငန္းရွင္တစ္ဦး ျဖစ္ပါသည္။ကြ်န္ေတာ့္ မိသားစု အသိုင္းအဝန္းတြင္ ကြ်န္ေတာ့္ဘက္ကသားခ်င္း ဆရာဝန္ ၃ ဦး ကြ်န္ေတာ့္ မိန္းမဘက္က ဆရာဝန္ ၃ ဦး ႏွစ္ဖက္ တူ၊ တူမ ဆရာဝန္ ခုနစ္ဦး ရွိပါသည္။ ခင္မင္ရင္းႏွီးသည့္ ဆရာဝန္ မိတ္ေဆြလည္း အလြန္ မ်ားပါသည္။

ကြ်န္ေတာ္ သိကြ်မ္းသမွ် ဆရာဝန္ေတြႏွင့္ ပြင့္လင္းစြာ ေျပာျပ တိုင္ပင္၍ အႀကံေတာင္းခံခဲ့ပါသည္။ တိုင္ပင္သမွ်ေသာ ဆရာဝန္တိုင္း ကလည္း ဆီးပါရဂူၫႊန္ၾကားခ်က္ကို လိုက္နာရန္ တိုက္တြန္းအားေပးၾက ပါသည္။
သူတို႔၏ ေစတနာႏွင့္ေပးလာသည့္ အႀကံဥာဏ္ႏွင့္ တိုက္တြန္းသမွ်ကိုလည္း အထူးေက်းဇူးတင္ ေလးစားလ်က္ပါ။

ကြ်န္ေတာ္ကိုယ္တိုင္က သတိၱနည္းသူလို႔ပဲ ဝန္ခံရပါမည္။ ကြ်န္ေတာ့္အေနႏွင့္ ဆီးပါရဂူဆရာဝန္ႀကီးရွင္းျပေသာ ခြဲစိတ္ႏွင့္ ဓာတ္ကင္ကုသမႈ ႏွစ္မ်ိဳး လံုး၏ ေကာင္းက်ိဳးဆိုးျပစ္ေတြကို ေၾကာက္သျဖင့္ တျခားေသာ နည္းလမ္းမ်ား မရွိေတာ့ဘူးလားဟု ဆင္ျခင္မိပါသည္။

ထို႔ေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္မွန္းသိသည့္ေန႔မွစၿပီး ေန႔စဥ္စားသည့္ အေလ့ကိုျပင္ၿပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္းမ်ားကိုသာ ေန႔စဥ္မ်ားစြာ စားေပေတာ့သည္။
ေနာက္သံုးလအၾကာမွာ ကြ်န္ေတာ္အႀကံဥာဏ္ေတာင္းဖူးသည့္ ညီမေလးလို ခင္မင္သူ LA က ေဒါက္တာျမျမေအး ဖုန္းဆက္ေမးလာသည္။ ကြ်န္ေတာ္ ဘာလုပ္ျဖစ္သလဲတဲ့။

ကြ်န္ေတာ္ဘာမွ မလုပ္ျဖစ္ေသး၊ ေလာေလာဆယ္ေတာ့ ေန႔စဥ္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြ နင္းကန္စားၿပီး ေစာင့္ၾကည့္ဦးမယ္ ဆံုးျဖတ္ေၾကာင္း ေျပာျပ လိုက္သည္။ ဆီးပါရဂူကလည္း ဘာမွမလုပ္ဘူးဆိုရင္ ေလးလ တစ္ႀကိမ္ ေသြး စစ္ရမယ္၊ ေသြးစစ္လို႔ PSA 0.8 ထက္ ပိုတက္ရင္ေတာ့ တစ္ခုခုလုပ္မွ ေကာင္း မယ္ ဟု ေျပာေၾကာင္း ေျပာျပပါသည္။

ေဒါက္တာျမျမေအးက ဒီေန႔သူ ကြ်န္ေတာ့္အတြက္ အႀကံဥာဏ္ေတာင္းခဲ့
ဖူးသည့္ သူ႔ေဆး႐ံုက ဆီးပါရဂူက ကြ်န္ေတာ္ ဘာလုပ္ျဖစ္သလဲ ေမးရင္ သူ႔ကိုေျပာျပသည္။ သူ႔လူနာတစ္ေယာက္က မကုဘဲထားၿပီး တစ္ႏွစ္ ခြဲေလာက္ၾကာေတာ့ သူ႔ကို Biopsy ထပ္လုပ္ေပးဖို႔ ေျပာလာသည္။

Biopsy ထပ္လုပ္ေတာ့ ကင္ဆာဆဲလ္ မေတြ.ဘူးတဲ့။ သူ႔လူနာကို သူဘာလုပ္သလဲေမးေတာ့ သူအိႏၵိယျပန္သြားေတာ့ မင္းဂြတ္သီးကို အရည္ႀကိတ္ၿပီး မနက္တစ္ခြက္၊ညတစ္ခြက္ေသာက္သတဲ့။

ကြ်န္ေတာ့္ကိုလဲ ဘာမွ မလုပ္ဘဲထားရင္ အဲဒါရွာဝယ္ေသာက္ၾကည့္ ဖို႔ တိုက္တြန္းသည့္ႏွင့္ ကြ်န္ေတာ္လဲ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို စိတ္ကူးရွိရာ ဃသ်အခသ က မင္းဂြတ္သီး အရည္သြားဝယ္ေသာက္ၾကည့္မိသည္။
ခြက္မွာထည့္ေသာက္ရင္း စူးစမ္းၾကည့္မိသည္။

အဲဒီ ေဖ်ာ္ရည္ထဲ မွာ မင္းဂြတ္သီးအခြံရဲ႕ အဖတ္ေတြလိုဟာ ေတြ႕ရသလို မင္းဂြတ္သီး အခြံ၏ အရသာလို ဖန္တန္တန္ အရသာလဲ ရပါသည္။ အလြန္႔အလြန္ လဲခ်ိဳေအာင္ သၾကားမ်ားစြာထည့္ေဖ်ာ္စပ္ထားပံုရပါတယ္။

ဒါကို မနက္တစ္ခြက္ ညတစ္ခြက္ေသာက္ရရင္ ကင္ဆာ ေပ်ာက္၊မေပ်ာက္ေတာ့ မေသခ်ာဘူး။ ကြ်န္ေတာ့္အသက္အရြယ္နဲ႔ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္လာဖို ႔ေတာ့ေသခ်ာ တယ္ဟု ဆင္ျခင္မိပါသည္။

ျမတ္ဗုဒၶႏွင့္ ဘုရားသားေတာ္ သံဃာေတာ္မ်ား၏ အဆံုးအမကို ဦးထိပ္ ပန္ဆင္ သူ ပီပီ သူမ်ားပါးစပ္ထဲ လမ္းမဆံုးေစဘဲ ဧဟိပတၱိေကာ ကိုယ္ကိုယ္တိုင္ လက္ေတြ႕စူးစမ္းေလ့လာ လက္ေတြ႕ေျဖရွာခ်င္စိတ္ ျဖစ္လာပါသည္။

ခုေခတ္ကြန္ပ်ဴတာ Website က ကိုယ္သာ တကယ္သိခ်င္တတ္ ခ်င္စိတ္ ရွိခဲ့ လို႔ကေတာ့ ေငြေၾကးကုန္စရာမလိုဘဲ သိခ်င္တတ္ခ်င္သမွ်ကို Internet ကေန ရွာေဖြေလ့လာလို႔ မကုန္ႏိုင္ေအာင္ပါပဲ။ မင္းဂြတ္သီး အေၾကာင္း သိခ်င္လွ်င္ Google မွာ Mangosteen လို႔ ႐ိုက္လိုက္လွ်င္ မင္းဂြတ္သီးအေၾကာင္း မသိခ်င္မွ အဆံုးထြက္ေပၚလာပါသည္။

မင္းဂြတ္သီးမွာရွိသည့္ အာနိသင္ထက္ျမက္သည့္ Xanthone ဆိုတဲ့ဓာတ္က အားအင္ကိုျဖစ္ေစသည္။ ခုခံအားကို ႏိုးထေစသည္။ ကင္ဆာဆဲလ္ကို က်ံဳ႕ေစေသေစသည္။ အဆီက်ေစသည္၊ အေယာင္က် ေစသည္စသျဖင့္ မ်ားစြာေတြ႕ရပါသည္။

မင္းဂြတ္သီး၏ ေကာင္းက်ိဳးအာနိသင္ေတြသည္ မယံုႏိုင္ေလာက္ ေအာင္မ်ား ပါသည္။ မယံုႏိုင္ေလာက္ေအာင္ မ်ားပါသည္။ အဓိက ဒီ Xanthone ဓာတ္က မင္းဂြတ္သီး၏ အျပင္ခြံႏွင့္ အေစ့မွာ အမ်ားဆံုး ပါရွိၿပီး အညႇာနဲ႔ ရြက္ဖတ္ကလြဲလို႔ တစ္လံုးလံုး ျပစ္စရာမရွိေလာက္ ေအာင္ အသံုးဝင္ပါသည္။ သုေတသန အေထာက္အထားမ်ားစြာ ေတြ႕ ရွိထားပါသည္။

သုေတသီပညာရွင္ေတြ၏ မင္းဂြတ္သီး၏ အာနိသင္ေကာင္းက်ိဳး ေတြ႕ရွိ ခ်က္ေၾကာင့္ စီးပြားေရးသမားမ်ားက မင္းဂြတ္သီးရည္ (Mangosteen Juice)
 ႏွင့္ မင္းဂြတ္သီးေဆးေတာင့္ (Mangosteen Capsule)ေတြကို စီးပြားျဖစ္ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ၾကသလို Website ေတြ မွာလည္းသူ တို႔၏ ေၾကာ္ျငာေတြပဲ ေနရာယူ ထားသလို ျဖစ္ေနပါသည္။

သတိထားဖတ္႐ႈရင္ေတာ့ မင္းဂြတ္သီးရည္ (Mangosteen Juice)၏ မပုပ္မသိုးေစဘဲ အထားခံေအာင္ ထည့္ရသည့္ ေဆးႏွင့္ခ်ိဳလြန္ သည့္ စီမံထုတ္လုပ္မႈေၾကာင့္ မသံုးသင့္ေၾကာင္း မင္းဂြတ္သီးေဆးေတာင့္ (Mangosteen Capsule)ကလည္း Freeze Dry နည္းႏွင့္ထုတ္လုပ္မွ မင္းဂြတ္သီး၏ ကိုယ္အာနိသင္မပ်က္ေလ်ာ့ႏိုင္ေအာင္ သတိေပးထားသည္ ကို ေတြ႕ႏိုင္ပါသည္။

Freeze Dry အေၾကာင္း သိလိုပါကလည္း Googgle မွာ Freeze Dry လို႔ ႐ိုက္ၾကည့္လွ်င္ ေတြ႕ပါလိမ့္မည္။ ေစ်းထဲမွာ ယိုးဒယားကလာသည့္ မင္းဂြတ္သီးကိုေတြ႕ေတာ့ ကိုယ္ဖတ္႐ႈထားသမွ်နဲ႔ သံုးသပ္ခ်က္ေတြနဲ႔ ဥာဏ္ကူေပါင္းစပ္လုပ္ဖို႔ အႀကံရလာပါသည္။

ေစ်းထဲက မင္းဂြတ္သီးကိုဝယ္ပါ။ ေရစင္စင္ေဆး အညႇာႏွင့္ ရြက္ဖက္ခ်က္ တို႔ကိုဖယ္ၿပီး ႀကိတ္လို႔လြယ္ေအာင္ အခြံႏွင့္အေစ့ကို အတံုး ငယ္ျဖစ္ေအာင္လွီး အသားပါအားလံုး သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္စက္ ထဲထည့္ၿပီး ေရထက္ဝက္ အခ်ိဳးခန္႔သာထည့္ၿပီး စိတ္ရွည္ရွည္နဲ႔ ႀကိတ္လိုက္ရပ္လိုက္ ေမႊလိုက္လုပ္ေတာ့ အၿပီးသပ္မွာ စိမ္းစားငါးပိလို အေနအထားမ်ိဳး ပ်စ္ပ်စ္ အႏွစ္ကိုရပါလိမ့္မည္။
အဲဒါကို ဖန္ပုလင္းမွာ ေလမခိုေအာင္သိပ္ၿပီး Freezer ခဲခန္းထဲမွာ သိမ္းၿပီး တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး စားေလာက္ေအာင္ April to September မင္းဂြတ္ သီးေပၚခ်ိန္ေပါခ်ိန္မွာ ဝယ္လုပ္သိမ္းထားပါသည္။
ေရခဲေသတၱာရဲ႕သာမန္ အေအးခန္းမွာထားရင္ ၾကာၾကာ အထားမခံပါ။ တစ္ပတ္ေက်ာ္ေလာက္ဆိုလွ်င္ ပ်က္တတ္ပါသည္။
စားရန္ ႏိႈက္လို႔လြယ္ေအာင္ ပုလင္းေသးေသးႏွင့္သာ သာမန္ အေအးခန္းမွာ ခန္႔မွန္းေျခ တစ္ပတ္စာေလာက္ထားၿပီး ေန႔စဥ္ တစ္ရက္ႏွစ္ႀကိမ္ ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဇြန္းစာခန္႔ကို ထမင္းစားၿပီး တိုင္းေဆးအျဖစ္ ေရနဲ႔ေမွ်ာမ်ိဳခ်ပါသည္။

Freeze Dry လုပ္နည္း

အစိုမသိမ္းခ်င္လွ်င္ Freeze Dry လုပ္နည္း ေအာက္ေဖာ္ျပပံုအတိုင္း ႀကိတ္ၿပီးသား မွ်င္ငါးပိလိုအႏွစ္ကို ကေတာ့ငယ္တစ္ခုမွာထည့္ၿပီး တ႐ုတ္ ထမင္းစားတူတစ္ေခ်ာင္းနဲ႔အသာထိုးထုတ္လိုက္လွ်င္ လ်က္ဆားခဲလို အေတာင့္လိုက္ေလးေတြ ထြက္လာသည္ကို ပန္းကန္ျပားမွာျဖန္႔က်က္ထား ၿပီး ေရခဲခန္းမွာထည့္ထားရင္ ေရခဲခန္း Freezer မွာ ထည့္ထားရင္ တစ္ပတ္ ဆယ္ရက္ေလာက္ဆို ေျခာက္သြားပါသည္။ ဒါကို ေဆးလံုးမ်ိဳသလို မ်ိဳ ႏိုင္သလို သိမ္းလို႔လည္း လြယ္ကူပါသည္။

ေနလွန္းျခင္း အပူေပးအေျခာက္ခံျခင္းလိုမ်ိဳး အာနိသင္ကို မယုတ္ ေလ်ာ့ေစပါ။
ဆရာဝန္ၫႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း မခြဲခ်င္၍ ၄ လတစ္ႀကိမ္ ေသြးစစ္ ပါသည္။ PSA ကလည္း အမ်ားႀကီး မတက္သလို တစ္ႏွစ္ျပည့္ေတာ့ အသားစယူစစ္ေဆးျခင္း Biopsy ျပန္လုပ္ေတာ့ အသားစ (၁၂) ခ်က္စလံုး မွာ ကင္ဆာဆဲလ္ မေတြ႕ရပါ။ ပံုမွန္ဆဲလ္ပဲ ျဖစ္ေၾကာင္း ဓာတ္ခြဲခန္း အေျဖရပါသည္။

ထိုအခ်ိန္ကတည္း ဒီေဆာင္းပါးကို ေရးခ်င္ေနေသာ္လည္း ေရွ႕ဆက္ ဘယ္လိုလာမည္ဆိုသည္ကို မသိဘဲ လူေတြကို မွားယြင္းၫႊန္ျပဦးေဆာင္ မႈ မျဖစ္ေစလို၍် မေရးဘဲ ေနခဲ့ရာကေန ယေန႔တိုင္ ဆက္စားခဲ့ၿပီး တစ္ႏွစ္
ေက်ာ္တိုင္း (Biopsy) ျပန္လုပ္လာခဲ့သည္မွာ ၄ ႏွစ္ခြဲအခ်ိန္ထိ သံုးႀကိမ္တိုင္ Negative၊ ကင္ဆာဆဲလ္မေတြ႕ရပါ။ ခုဆို ၅ ႏွစ္ျပည့္သြား ပါၿပီ။

ကင္ဆာဆဲလ္မေတြ႕ရ႐ံုသာမက ပထမအႀကိမ္လုပ္စဥ္ကလို (Chronic Inflammation ၃ ေနရာမဆိုထားႏွင့္ တစ္ေနရာမွကို မေတြ႕ရ တာက ပိုဝမ္းသာစိတ္ေအးစရာျဖစ္ပါသည္။

ဤေဆာင္းပါးက စာေရးသူလုပ္ထံုးလိုက္ၾကရန္ တိုက္တြန္းျခင္း ေတာ့ မဟတု္ပါ။ ကိုယ္ျဖစ္ရင္ ကိုယ္ခံဆိုၿပီး မိုက္မိုက္ကန္းကန္း စြန္႔လုပ္ ခဲ့သည့္ ရလဒ္တစ္ခုကို တင္ျပျခင္းသာ ျဖစ္ပါသည္။ တခ်ိဳ႕ေသာသူေတြက ခြဲရမွာလဲ ေၾကာက္သည္။ မခြဲလည္း မခြဲဘူး၊ ဘာမွလဲ မလုပ္ရင္ေတာ့ ဒုကၡေပးမွာ ေသခ်ာသည္။လူတိုင္းက ေမြးကတည္းက ေသဒဏ္အျပစ္ ေပး
ခံထားရသူေတြသာျဖစ္ေပမယ့္အသက္ကို ဥာဏ္ေစာင့္ျဖစ္ပါေစ။

စာေရးသူအေနႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါလံုးလံုး ေပ်ာက္ကင္းသြားၿပီဟု မမွတ္ ယူေစလိုပါ၊ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုလည္း မျပတ္မလပ္ သတိခ်ပ္၍ မေပါ့ မေလ်ာ့ ပံုမွန္ေဆးစစ္ေသြးစစ္ေဆာင္ရြက္လ်က္ပါ။
စာေရးသူအေနႏွင့္ ဒီလုပ္နည္းက အဓိကအက်ဆံုးျဖစ္သလို အျခား နည္း လမ္းေျမာက္မ်ားစြာကိုလည္း ဥာဏ္မီၾကားသိသမွ် လက္လွမ္းမီသေရြ႕ ထည့္သြင္းက်င့္သံုးလုပ္ေဆာင္ အသံုးျပဳေနပါသည္။

စာေရးသူလုပ္ေဆာင္သမွ် နည္းလမ္းမ်ားကို သိရွိေဆြးေႏြးလိုသူ မ်ား ဖုန္း 4156652279/Skype:Harry.lin 7/Email:solarprinting@gmail.com သို႔ ဆက္သြယ္ေဆြးေႏြးေမးျမန္းႏိုင္ပါသည္။ ကုသိုလ္ျပဳ လို၍ အသင့္ေစာင့္ႀကိဳ လ်က္ပါ။တျခားကင္ဆာ မျဖစ္ေစႏိုင္ရန္ ေန႔စဥ္ေနထိုင္ စားေသာက္ပံုကို ေလ့ လာ မိသေရြ႕ အနည္းငယ္တင္ျပပါရေစ။

ကင္ဆာမျဖစ္ေစရန္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားစားေပးရသည္ဆို သည့္ ေယဘုယ်ဗဟုသုတကေတာ့ လူတိုင္းၾကားဖူးနားဝျဖစ္ေနပါၿပီ။
သို႔ေသာ္ ပိုမိုအက်ိဳးျဖစ္ေစသည့္ စားနည္းကိုတင္ျပပါ့မည္။ ကင္ဆာ ဆဲလ္ျဖစ္ေပၚႀကီးထြားေစေသာ အရာဓာတ္မ်ားမွာ အခ်ဥ္အက္စစ္ဓာတ္ သၾကားႏို႔ႏွစ္အဆီ ဆားအငံဓာတ္ႏွင့္ ဆဲလ္မ်ား ေအာက္စီဂ်င္ရရွိမႈနည္း ျခင္းစသည္တို႔ ျဖစ္ပါသည္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ထမင္းႏွင့္ေရာ စားေတာ့ခ်ဥ္ဖတ္တည္သလို အခ်ဥ္ေပါက္သြားသျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္အႀကိဳက္ျဖစ္ေစပါသည္။

ကင္ဆာ မႏွစ္သက္သည္က အခါး၊ အဖန္ (Alkaline) ဓာတ္ျဖစ္ပါသည္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အရည္မွန္သမွ် အဖန္ဓာတ္ ျဖစ္ၿပီး သူ႔ခ်ည္းသပ္သပ္စားလွ်င္ ဟင္းရြက္အရည္သည္ မိနစ္ ၂၀ ဆို ဆဲလ္ဆီထဲကို ေရာက္သြားပါသည္။ (Alkaline PH)ျမင့္လွ်င္ ကင္ဆာ ဆဲလ္ကိုေတာင္ ေသေစႏိုင္သည္ဟု သုေတသီမ်ား၏ အဆိုရွိပါသည္။Email ပလူပ်ံေအာင္ ဟိုအသီးအရြက္ ဒီအသီးကင္ဆာအတြက္ ေကာင္းသည္ရယ္လို႔ ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် ဖတ္႐ႈေနရပါသည္။

အမွန္ေတာ့ အသီးအရြက္တိုင္းကင္ဆာမျဖစ္ေစသည့္အတြက္ ေကာင္းပါသည္။ အက်ိဳးသက္ေရာက္မႈေကာင္းေအာင္ စားတတ္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။
အသီးအရြက္မွာလည္း အနီေရာင္ရွိသည့္ အသီးအရြက္ေတြ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး Beet မုန္လာဥအနီး သလဲသီးစသည္တို႔က ကင္ဆာအတြက္ ပိုေကာင္းပါသည္။

ဖတ္႐ႈရသမွ်ကို ဆင္ျခင္ၿပီး ရာသီေပၚ အသီးအရြက္မ်ားကို သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္စက္ထဲထည့္၍ ေရအနည္းငယ္မွ်ထည့္ၿပီး ေရခဲမုန္႔လို ပ်စ္ပ်စ္ ကေလး Smoothy လိုျဖစ္ေအာင္ ႀကိတ္ၿပီးထမင္းမထားခင္တစ္နာရီ ခန္႔ႀကိဳစားၿပီးမွ ထမင္းစားပါသည္။
ရည္ရြယ္ခ်က္ကေတာ့ ဟင္းရြက္ဟင္းသီးအရည္သည္ မိနစ္ ၂၀ ဆို ဆဲလ္ ဆီေရာက သြားၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ကို တိုက္ခိုက္ေစသည့္ သေဘာပါပဲ။
ျမတ္ေဆြ(ဆန္ဖရန္စစၥကို)

ငွက္ေပ်ာသီး စားျခင္း၏ အက်ိဳး


(ငွက္ေပ်ာသီးစားသံုးျခင္းျဖင့္ ေအာက္ပါအက်ိဳးေက်းဇူးရရွိေစပါသည္)

၁။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ဟာ အာဟာရကို ျပည့္၀ေစႏိုင္သည့္အျပင္ အမ်ိဳးသားေဟာ္မုန္းဓါတ္ကိုပါ ပိုမိုျပည့္၀ေစသည့္အတြက္ လိင္ကိစၥအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ေစပါသည္။

၂။ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္လည္း ငွက္ေပ်ာသီးဟာ မ်ားစြာ အေထာက္ အကူျပဳေပးႏိုင္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါ၀င္တဲ့ ေရဓါတ္ေတြေၾကာင့္ အသားအရည္ကို ပိုမိုႏူးညံ့ေခ်ာေမြ ့ေစျပီး ေတာက္ပေစပါသည္။

၃။ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ား ငွက္ေပ်ာသီးကို စားေပးပါ။ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါဝင္တဲ့ tryptophan ဓါတ္ဟာ စိ္တ္ခံစားမွဳကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစျပီး အာရံုစူးစိုက္မွဳ ကို ေကာင္းစြာအေထာက္အကူေပးႏိုင္သည့္အတြက္ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ အိပ္ စက္ေစႏိုင္ပါသည္။

၄။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္သည့္ ကယ္လိုရီဓါတ္ဟာ ပင္ပန္းမွဳမ်ားကို လွ်င္ျမန္စြာ ေျပေပ်ာက္ေစျပီး ခြန္အားကို ျပန္လည္ျပည့္၀ေစပါသည္။

၅။ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္သည့္ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ေရဓါတ္ကို ထိန္းညွိေပးႏိုင္သည့္အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း

တို့ကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္။

၆။ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္သည့္ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္မွ ၾကြက္သားမ်ားႏွင့္ ေျခသလံုးၾကြက္သားမ်ားကိုလည္း ပိုမို သန္မာေစပါသည္။

၇။၀မ္းခ်ဳပ္သူမ်ား ငွက္ေပ်ာသီးကို စားေပးပါက ၀မ္းကို မွန္ေစပါသည္။

အသီးအရြက္သမားေတြ ဘာေၾကာင့္အသက္ရွည္



အသားခ်စ္သူေတြအတြက္ေတာ့ ဒီသတင္းအပိုင္းအစေလးက သူတုိ႕အတြက္ စြန္႕ပစ္ခ်င္စရာ ျဖစ္ေနမွာေပါ့။ ဒါေပမယ့္လည္း တကယ္ေကာင္းမြန္တဲ့ က်န္းမာေရးဆုိတာ အသီးအရြက္ေတြဆီက လာတာပါ။ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ အသီးအရြက္ စားသံုး သူေတြက ေယဘုယ်အားျဖင့္ အသားစားသံုးသူေတြနဲ႕ ယွဥ္ရင္ ေသြး ဖိအားနည္းပါတယ္။ ဒီအခ်က္ေၾကာင့္ အသီးအရြက္ စားသံုးသူေတြက အလိုအေလ်ာက္ ဆုိသလို ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ဖုိ႕ အခြင့္အလမ္း နည္းပါးသြားပါၿပီ။ ဒီေတာ့ သင့္အေနနဲ႕ အသား၊ ငါးေတြကို မႏွစ္ သက္ေတာ့တဲ့ အခ်ိန္ ၊ အသီးအရြက္ေတြကိုပဲ ေျပာင္းလဲ စားေသာက္ ဖုိ႕အစီအစဥ္ရွိေနတယ္ဆုိရင္ေတာ့ ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပေပးမယ့္ 
အခ်က္ေတြက သင့္ကို အေထာက္အကူျပဳပါလိမ့္မယ္။ (၁) ေသေစႏုိင္တဲ့ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္း နည္းျခင္း....။ 
အသီးအရြက္ေတြက သင့္ကို အ၀လြန္ေစတဲ့ အဆီနဲ႕ ကိုလက္
စထေရာဓါတ္ေတြ အျပည့္အသိပ္ ယူေဆာင္မေပးႏုိင္ပါဘူး။
ဒီေတာ့ သင့္ရဲ႕ ေသြးျပန္ေၾကာေတြကို ပိတ္ဆုိ႕မိလုိ႕ ျဖစ္ရတဲ့ 
အေသအေပ်ာက္ ကိစၥေတြလည္း မရွိႏုိင္ေတာ့ဘူးေပါ့။ ေနာက္ၿပီး ဒီေရာဂါေတြနဲ႕ ဆက္စပ္တဲ့ နာတာရွည္ေရာဂါေတြလည္း မျဖစ္
ပြားႏုိင္ ပါဘူး။ဒါေၾကာင့္ အဆံုးမွာေတာ့ ေသျခင္းတရားဆုိတာ သက္သက္လြတ္ သမားေတြအေပၚ ေစာေစာစီးစီး မက်
ေရာက္ႏုိင္ေတာ့ ပါဘူး။ 
 (၂) ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေခ် နည္းျခင္း ....။ အသီးအရြက္ေတြက သင့္ရဲ႕ ပန္းကန္ထဲမွာ အေရာင္စံုေနေစဖို႕တင္ မဟုတ္ဘဲ C နဲ႕စတဲ့ ေရာဂါ ကေန ကင္းေ၀းေအာင္လဲ သင့္ကို ေစာင့္ေရွာက္ေပးပါတယ္။ အသီးအရြက္စားသံုးမႈ ပံုစံက ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏႈန္းကေန 
သင့္ကို ထိန္းသိမ္းေပးတယ္လုိ႕ ဆုိပါတယ္။ 
(၃) ေသြးဖိအား နည္းျခင္း (ေသြးမတိုးျခင္း) အသီးအရြက္စားျခင္းရဲ႕ ေကာင္းျခင္းေတြထဲက ေနာက္တစ္မ်ိဳးကေဆး ခန္းေျပးၿပီး ခဏခဏ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ေနစရာမလုိတာပါပဲ။ ေလ့
လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ အသီး အရြက္ေတြက ေသြးဖိအားကို မျမင့္တက္ေစဘဲ ပွ်မ္းမွ်အေျခအေနမွာသာ ထိန္းထားေပးႏုိင္ပါတယ္။ 
 (၄) ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေျခနည္းျခင္း .....။ အသီးအရြက္ သမားေတြအေနနဲ႕ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခမရွိဘူးလုိ႕ တုိက္ရိုက္ 
ေတြ႕ရွိထားတာေတာ့ မရွိပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ အသီးအရြက္ စားေသာက္ မႈပံုစံဟာ သင့္ရဲ႕၀ိတ္ကို က်ေစႏုိင္ရံုသာမက သင့္ရဲ႕ ေသြးတြင္း သၾကား ဓါတ္ႏႈန္း ကိုပါ ထိန္းညွိေပးတဲ့အတြက္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေခ်နည္း တယ္လုိ႕ သံုးသပ္ႏုိင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီေတာ့ သင္လည္းအသီး အရြက္သမားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲေတာ့မယ္ ဆုိရင္ေတာ့ ဒီလုိ ေကာင္းက်ိဳး 
ေလးေတြလည္း ရရွိႏုိင္တာေၾကာင့္ “အသီးအရြက္သမားေတြ အသက္ရွည္” ဆုိတဲ့ ေခါင္းစဥ္နဲ႕ဗဟုသုတအလို႕ငွာ ေဖာ္ျပ လုိက္ရပါတယ္။ Ref:mensxp.com

ေမ်ာက္ငိုသီး


ေဆးပညာရွင္မ်ား ေလ႔လာစမ္းခ်က္အရ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာ သဘာဝ သၾကား သံုးမ်ိဳးရွိတာကိုေတြ႔ရတယ္ ။ သစ္သီးသၾကား ၊ဂလုူးကို႕စ္၊ ၾကံသကာ တို႕ၿဖစ္ပါတယ္။ ေမ်ာက္ငိုသီးမွာအမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕
အားအင္ကိုၿဖစ္ေစပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီးထဲမွ Tryptophan ဓာတ္က လူခႏၶာကိုယ္ထဲေရာက္တဲ႔အခါ Serotonin အၿဖစ္သို႕ေျပာင္းလဲသြားေသာ
ေၾကာင္႔စိတ္ကိုေပါ႕ပါးေစ ျပီး စိတ္ေနစိတ္ထားကိုေျပာင္းလဲေပးတာမို႔ စိတ္ဖိအားကိုေလွ်ာ႔ေစနိင္စြမ္းအားရွိပါတယ္ ။ဗီတာမင္ B6 ပါရွိျပီးေသြးခ်ိဳကို မွ်တေအာင္ညွိေပးနိင္တာမို႕စိတ္ကိုေပ်ာ္ရႊင္လန္းဆန္းေစပါတယ္ ။


ၿမင္႔မားေသာသံဓာတ္ပါရွိတယ္ ။ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕နိူးဆြမွႈေၾကာင္႔ေသြးထဲမွ
( hemoglobin) ေသြးနီဥကို ကိုထုတ္လုပ္နိင္တာမို႕ေသြးအားနည္းတဲ႔အခါ အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္ ။ အပုူပိုင္းေဒသမွာေပါက္ၿပီး ထုူးၿခား တဲ႔ေမ်ာက္ငိုသီး မွာ ပိုတက္ဆီယမ္ (potassium)အမ်ားဆံုးပါဝင္ေပမယ္႔  အငံဓာတ္က နည္းပါးတာမို႕ အေမရိကန္စားေသာက္ကုန္နွင္႔ေဆး ဆိုင္ရာ

ဌာန က ေမ်ာက္ငိုသီးပာာေသြးေပါင္ကိုက်ေစၿပီး ေလၿဖတ္ၿခင္းမွ ကာကြယ္ေပး နိင္ေၾကာင္း ေမ်ာက္ငိုသီးရဲ႕စြမ္းအားကို မွတ္တမ္းထားပါတယ္ ။ 
နွလံုးေရာဂါအတြက္လည္းအေထာက္အကုူၿပဴပါတယ္ ။

ေန႕တိုင္း မနက္စာ ၊ ေန႕လည္စာတြင္ေမ်ာက္ငိုသီးကို စားရင္ ဦးေနွာက္ အတြက္အေထာက္အကူၿပဳနိင္ပါတယ္။ ပိုတက္ဆီယမ္ မ်ားပါတာမို႕
အသိဥာဏ္ ပိုေကာင္းလာၿခင္း စိတ္ေပ်ာ္၇ႊင္လန္းဆန္းေစပါတယ္ ။
အမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕ ဝမ္းခ်ဳပ္ၿခင္းမွကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္တို႕စားၿခင္းၿဖင္႔ (အရက္မွႈး )အမွႈးေျပေစပါတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီး နွင္႔ ပ်ားရည္က အစာအိမ္ကိုအနားယုူေစျပီးေသြးခ်ိဳကို ညီမွ်ေအာင္ညွိေပးနိင္စြမ္းရွိပါတယ္ ။


ေမ်ာက္ငိုသီးက လုူခႏၶာကိုယ္ထဲကိုေရာက္တဲ႔အခါ သဘာဝ ခုခံနိင္ေသာအက္စစ္ ၿဖစ္သြားတာမို႕ အစာအိမ္မေကာင္းသူမ်ားအတြက္
မၾကာခဏ စားသံုးသင္႔ပါတယ္ ။ ဝိတ္က် နိင္စြန္းအားရွိပါတယ္။
ကိုယ္ဝန္ရွိေနစဥ္ ေမ်ာက္ငိုသီး စားၿခင္းၿဖင္႔ေမ်ာက္ငိုသီးကေသြးခ်ိဳကို ညွိေပးနိင္တာမို႕ ေအာ႔အန္ၿခင္းကိုကာကြယ္ေပးနိင္ပါတယ္ ။ ၿခင္ကိုက္ခံရတဲ႔ ေနရာကိုေမ်ာက္ငိုသီးလိမ္းေပးၿခင္းၿဖင္႕အေရၿပား ယားယံ ေရာင္ေနၿခင္းနွင္႔ နာက်င္မွႈကိုေလွ်ာ႔ေစတယ္ ။
ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ဗီတာမင္ ဘီ ဓာတ္မ်ားပါဝင္တာမို႕အာရံုေၾကာ အတြက္အေထာက္အကူၿပဴပါတယ္ ။


ေမ်ာက္ငိုသီးတြင္ Vit B6 , V12 ၊ ပိုတက္ဆီယမ္နွင္႔ မက္ဂနီဆီယမ္ 

ပါဝင္တာမို႕ ကိုယ္ခႏၶာၿပန္လည္ေကာင္းမြန္အေထာက္အကူၿပဳပါတယ္ ။
ေဆးလိပ္ ၿဖတ္ ရာတြင္ နီကိုတင္ (Nicotine ) ပ်က္ေစတယ္ ။
"New England Journal of Medicine" ေလ႕လာခ်က္အရေမ်ာက္ငိုသီး မၾကာခဏ စားတဲ႔သူက ေလၿဖတ္ေသဆံုးရၿခင္းအႏၱရာယ္မွကင္းေဝးနႈန္း
၄၀% ရွိပါတယ္ ။ ေမ်ာက္ငိုသီးက ပန္းသီးထက္ အသားဓာတ္ ေလးဆ (protein) ။ ကာဗြန္ပာိုက္ဒိုက္ နွစ္ဆ( carbohydrate) ၊ ေဖာ႔စရပ္ သံုးဆ
( phosphorus) ၊ ဗီတာမင္ ေအ နွင္႔ သံဓာတ္က ငါးဆ ။ 


အၿခားဗီတာမင္နွင္႔ ပိုတက္ဆီယမ္မ်ားပါဝင္တာမို႕က်န္းမာေရးအတြက္ အသင္႔ေတာ္ဆံုးအစားအစာၿဖစ္ပါတယ္။ ေန႕တိုင္းေမ်ာက္ငိုသီးစားရင္
ဆရာဝန္နဲ႔ ကင္းေဝးတယ္လို႕ ေၿပာၾကပါတယ္ ။
ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္းတို႕
♡♡♡
ေမ်ာက္ငိုသီး (Petai) က မေလးရွား ၊ ထိုင္း ၊ အင္ဒိုနီးရွား ၊ စင္ကာပုူ ၊ ၿမန္မာနိင္ငံ မ်ားတြင္ ရွိပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး လို အနံ႕ အရသာတုူတယ္လို႕ သိရပါတယ္ ။ ဒညင္းသီး အစား ေမ်ာက္ငိုသီး 
စားတာက က်န္းမာေရးနဲ႔ပိုသင္႔ေလွ်ာ္ပါတယ္ ။ ေဈးလည္းခ်ိဳအလြယ္တကုူ ရနိင္တဲ႔အစား အစာမို႕ သူငယ္ခ်င္းေတြကိုမွ်ေဝ ေပးလိုက္ပါတယ္ ။
သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးက်န္းမာပါေစ
♡♡♡