Monday, October 27, 2014

"...သခြါးသီးေမွြး အာနိသင္..."


သခြားေမြးသီးရဲ႕ အာနိသင္ ( ၁၀ ) မ်ိဳး *******************************************
သခြားေမႊးသီးဟာ သစ္သီးေတြ အားလံုးအနက္ ဗီတာမင္ေအ အမ်ားဆံုးပါဝင္တဲ့ သစ္သီးျဖစ္ပါတယ္။ သခြားေမႊးသီး တစ္ခြက္ (၁၇၇ဂရမ္) မွာ ဗီတာမင္ေအ (အဓိကအားျဖင့္ ဘီတာကယ္ ႐ိုတင္း ပံုစံနဲ႔) ၅၉၈၇ အိုင္ယူ ပါဝင္ပါတယ္။ 

(၁) အသားအေရကို က်န္းမာလွပေစပါတယ္ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္မႈ မ်ားလြန္းတာေၾကာင့္ လြန္ကဲစြာ မစားသင့္ေပမယ့္ သခြားေမႊးသီး အသင့္အတင့္ စားေပးတာေၾကာင့္ ရရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက အႏၲရာယ္ကင္းပါတယ္။ ၿပီးရင္ ဝက္ၿခံနဲ႔ အေရးေၾကာင္းေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးကို တစ္ခြက္စာ ပမာဏ စား႐ံုနဲ႔ တစ္ေန႔တာ မွီဝဲသင့္တဲ့ ဗီတာ မင္ေအ ပမာဏရဲ႕ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ (ဗီတာမင္ေအ ၁၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။) 

(၂) အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းေစပါတယ္္္ ဗီတာမင္ေအက အျမင္ အာ႐ံုကို ထိန္းေပးၿပီး အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစ ပါတယ္။ 

(၃) ကူးစက္ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္ သခြားေမႊးသီး ကို ေဖ်ာ္ရည္ေဖ်ာ္တိုက္ေပးရင္ ကေလးေတြရဲ႕ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို အားေကာင္းေစၿပီး ဗိုင္းရပ္စ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပး တာေၾကာင့္ နာမက်န္းမႈကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္စီ ၁၀၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္ပါတယ္။ 

(၄) သြားေတြနဲ႔ သြားဖံုးေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္ သြားနဲ႔တာနဲ႔ သြားဖံုးမွ ေသြးထြက္တာက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္စီ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနေၾကာင္း ျပသေနပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးလို ဗီတာ မင္စီ ေပါမ်ားတဲ့ သစ္သီးကို စားေပးတာေၾကာင့္ အၿပံဳးလွလွ ၿပံဳးႏိုင္ေစပါတယ္။ 

(၅) ေသြးအားနည္းျခင္း မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေဖာလိတ္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ B12 တို႔ ခ်ဳိ႕တဲ့ မႈေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ရတတ္ ပါတယ္။ ေဖာလိတ္ ဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးနီဥေတြက ပံုမွန္ အရြယ္အစားထက္ ပိုမိုႀကီးမားလာပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္ေက၊ ဗီတာ မင္ B6 ၊ ႏိုင္ယာစင္၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ သိုင္ယာ မင္းဓာတ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ 

(၆) အနာကို ခပ္ျမန္ျမန္ က်က္ေစပါတယ္ ဗီတာမင္စီဟာ အႏၲရာယ္အကင္းဆံုးနဲ႔ အထိေရာက္ဆံုး အာဟာရ ဓာတ္တစ္ မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္စီ မ်ားစြာ ပါဝင္ တာေၾကာင့္ သခြားေမႊးသီးကို စားေပး ရင္ ေကာ္လာ ဂ်င္ ျဖစ္ေပၚမႈ မ်ားေစၿပီး အေရျပားနဲ႔ အမာရြတ္တစ္သွ်ဴးေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

(၇) ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္ သခြားေမႊးသီးမွာ ပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္က ငွက္ေပ်ာသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္နီးပါး ရွိပါ တယ္။ ပိုတက္စီယမ္ ၁၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ပါဝင္တဲ့ သခြားေမႊးသီးကို စားေပးရင္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းက ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ကို ေလ်ာ့ က်ေစၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။ 

(၈) ေျခေထာက္ႂကြက္တက္တာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္ သ ခြားေမႊးသီးမွာပါတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ႂကြက္သားနဲ႔ နာ့ဗ္ေၾကာေတြကို အားေကာင္းေစပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ႂကြက္သား အားနည္းမႈ နဲ႔ ႂကြက္တက္မႈ တို႔ကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၉) မ်ဳိးေအာင္မႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္ ကေလးရဖို႔ ႀကိဳးစားေနသလား။ သခြားေမႊးသီးဟာ ေဖာလိတ္ဓာတ္ အမ်ားဆံုး ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တယ္ဆိုတာ မေမ့ပါနဲ႔။ ေဖာလစ္အက္စစ္လို႔ေခၚတဲ့ ေဖာလိတ္ဓာတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္အတြက္ အေရးပါပါတယ္။ အထူး သျဖင့္ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြမွာ နာ့ဗ္ေၾကာ စနစ္ ျပႆ သနာေတြ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ 

(၁၀) ဆီးလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပး ပါတယ္ သခြားေမႊးသီးမွာ ေရဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္း စနစ္ထဲမွ ဘက္တီးရီးယားေတြကို ဖယ္ထုတ္ႏိုင္ ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဆီးထဲက အက္စစ္အဆင့္ကို တိုးေစၿပီး ဆီးလမ္းေၾကာင္းရွိ ပိုးမႊားေတြ ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

အခ်ိဳရည္ေသာက္တဲ့အက်င့္...

 အခ်ိဳရည္ေသာက္တဲ့အက်င့္ကို  ေဖ်ာက္ပါ။


ေရငတ္လို႕ပဲျဖစ္ျဖစ္ပင္ပန္းႏြမ္းႏြယ္လို႕ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ အခ်ိဳရည္ ပုလင္းေတြ၊ သံဘူးေတြ ေသာက္ပါကသင္၏ ေသြးဖိအားကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္ပါသည္.  တစ္ေန႕လွ်င္ သစ္သီးမွရေသာသၾကားဓာတ္ (Fructose) ၇၄ ဂရမ္ စားသံုးပါက (အခ်ိဳရည္ သံဘူး ၂ ဘူးခဲြနွင့္ညီမွ်သည္ ) ေသြးဖိအား ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း တက္လာေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ 
အ၀လြန္ေနျခင္း၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳေရာဂါျဖစ္ျခင္း ၊ သြားပိုး စားျခင္း ျပႆ
နာလည္းျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ အခ်ိဳဓာတ္ေလ်ာ့ထားသည္ဟု 
ဆုိေသာ ေဖ်ာ္ရည္ဘူး (Diet SoftDrink) 
မ်ားသည္လည္း စိတ္မခ်ရပါ.။ 
ဟားဗတ္ေဆးေက်ာင္းတြင္ ေလ့လာမႈ အရ သၾကားအတုျဖင့္ ေဖ်ာ္ထားေသာ အခ်ိဳရည္ဘူး ၂ ဘူးႏွင့္ အထက္ေသာက္သည့္အမ်ိဳးသမီးမ်ားတြင္ ေက်ာက္ကပ္ လုပ္ငန္းစြမ္း ရည္ က်ဆင္းႏိုင္သည့္အခြင့္အလမ္း ၂ဆပိုမ်ား ေၾကာင္း ၾကာ လွ်င္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါသည္။
မည္သည့္ အခ်ိဳရည္ပဲ ျဖစ္ျဖစ္ ေၾကာက္စရာေကာင္းသည္က အဓိကျဖစ္သည္။ ထို႕ေၾကာင့္ အခ်ိဳရည္ဘူးမ်ားနွင့္ပက္သက္လာလွ်င္ အထူးဧည့္ခံပဲြမ်ိဳးတြင္သာ တစ္ခါတစ္ရံ ေသာက္ျခင္း သို႕မဟုတ္ တစ္ဘူးလံုး ကုန္ေအာင္ မေသာက္ဘဲ အနည္းငယ္ မွ်သာ  ေသာက္ တယ္ ဆိုရုံမွ်သာ ေသာက္သင့့္ သည့္ အက်င့္ ကို ျပဳလုပ္သင့္ပါသည္။

*ဂ်ြန္ေဟာကင္.စ္၏ ေနာက္ဆံုး ကင္ဆာေရာဂါေတြ.ရွိခ်က္*


ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေနာက္ဆံုးထုတ္ၿပန္ခ်က္။ ======================================
 ေဆးသြင္းကုသျခင္း ( CHEMOTHERAPY ) ဟာ ကင္ဆာေ၇ာ ဂါ ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ျပဳလုပ္၇ာမွာ တစ္ခုတည္းေသာ နည္းလမ္းျဖစ္တယ္ လုိ႕ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေျပာၾကားလာခဲ႔ရာက အခုေနာက္ဆုံးမွာေတာ႔ တျခားနည္းလမ္းတစ္ခုလည္းရွိတယ္လုိ႕ ဂၽြန္ေဟာ႔(ပ္)ကင္း (စ္) ကေျပာၾကား လာပါၿပီ ။ ဂ်ြန္ေဟာ့(ပ္)ကင္း(စ္)မွကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ ပက္သက္ေသာ
 ေနာက္ဆံုးထုတ္ၿပန္ခ်က္။ 
၁။ လူတိုင္းရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကင္ဆာဆဲလ္)ေတြရွိတယ္။ဒီကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာ သန္းေထာင္ေပါင္း အနည္းငယ္ထိ ပြားမ်ားမလာမခ်င္းေတာ့ ပံုမွန္ေရာဂါရွာေဖြစစ္ေဆး ခ်က္မွာ ေပၚလာမွာ မဟုတ္ဘူး။ ေဆးကုသခံယူၿပီးေနာက္္ ကင္ဆာ လူနာေတြကို သူတို႕ကိုယ္မွာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြ မရွိေတာ့ဘူးလို႕ ဆရာ၀န္ေတြကေၿပာတဲ့အခါ လူေတြရဲ႕ကိုယ္ထဲက ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာ စစ္ေဆးသိရွိႏိုင္တဲ့ အေရအတြက္အထိ မေရာက္ရွိေသးဘူးလို႕သာ အဓိပၸါယ္ သက္ေရာက္ပါတယ္။ 
၂။ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ဘ၀တသက္တာမွာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာ 
၆ ႀကိမ္မွ၁၀ ႀကိမ္အထက္အထိ ေပၚေပါက္ပါတယ္။
 ၃။ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ေရာဂါၿပီးစနစ္ အားေကာင္းေနရင္ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြဟာ ဖ်က္ဆီးခံရၿပီး မပြားမ်ားႏိုင္ပါဘူး၊အက်ိတ္လည္း မၿဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ 
၄။ လူတစ္ေယာက္ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ၿပီဆိုရင္ သူဟာအဟာရအေတာ္ မ်ားမ်ားခ်ိုဳ ့တဲ့ေနၿပီ ဆိုတာကို ၿပသတာပါဘဲ၊ ဒါဟာမ်ိဳးရိုး၊ ပတ္၀န္းက်င္၊ အစားအစာနဲ႕ လူေနမႈပံုစံစတဲ့အခ်က္ေတြေၾကာင့္ ၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ 
၅။ ဒီလိုအဟာရမ်ိဳးစတဲ့ခ်ိဳ႕ တဲ့ေနတာကို ေက်ာ္လႊားႏိုင္ဖို႕ ဆုိရင္စားေသာက္ပံုစံကို ေၿပာင္းလဲၿပီး ၿဖည့္စြက္အစား အစာေတြ စားေပးၿခင္းၿဖင့့္္ ေရာဂါၿပီးစနစ္ကို အားေကာင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ၆။ ေဆးသြင္းကုသၿခင္းဟာ အပြားၿမန္တဲ့ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို အဆိပ္သင့္ေစသလို ရိုးတြင္းၿခင္ဆီ၊ အစာအိမ္နဲ႕ အူလမ္းေႀကာင္းစသည္တုိ႕ မွာရွိတဲ့ အပြားၿမန္တဲ့ ဆဲ(လ္)ေကာင္းေတြကိုပါ ပ်က္စီးေစၿပီး အသည္း၊ေက်ာက္ကပ္၊ အဆုတ္စတဲ့ ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
၇။ ဓါတ္ေရာင္ၿခည္နဲ႕ကုသၿခင္း(ဓါတ္ကင္ၿခင္း)ဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို ပ်က္စီးေစသလို ေကာင္းတဲ့ဆဲ(လ္)ေတြ တစ္သွ်ဳးေတြ၊ ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြကိုပါ ထိခိုက္ေစပါတယ္။ 
၈။ဓါတ္ေရာင္ၿခည္(သို႕)ေဆးသြင္းကုသတဲ့အခါ အစပိုင္းမွာေတာ့ အမ်ားအားၿဖင့္ အက်ိတ္ေတြက်ံဳ႕သြားတတ္ပါတယ္၊ဒါေပမယ့္
  ေရရွည္ကုသတဲ့အခါထိေရာက္မႈက်ဆင္းသြားပါတယ္၊ အက်ိတ္ေတြ ေနာက္ထပ္ မေၾကပ်က္ေတာ့ပါဘူး။ 
၉။ ေဆးသြင္းကုသၿခင္းနဲ႕ ဓါတ္ကင္ၿခင္းတို႕ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြမ်ားလာတဲ့အခါ ေရာဂါၿပီးစနစ္ဟာ အားေလ်ာ့တာေတြ၊ပ်က္စီးတာေတြ ၿဖစ္ေပၚလာပါတယ္။အဲ့ဒီအခါမွာ လူေတြဟာ ေရာဂါပိုး အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ ၿဖစ္ေစ ေနာက္ဆက္တြဲ အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ၿဖစ္ေစ အသက္ဆံုးရွံဳးႏိုင္ပါတယ္။ 
၁၀။ ေဆးသြင္းကုသၿခင္းနဲ႕ ဓါတ္ကင္ၿခင္းဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို ဗီဇေၿပာင္းေစႏိုင္ၿပီး ဖ်က္ဆီးရခက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခြဲစိတ္ကုသၿခင္းဟာလည္း ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို အၿခားေနသို႕ၿပန့္ႏွံ႕ ့ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
၁၁။ ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ဖို႕ထိေရာက္တဲ့ နည္းလမ္းတစ္ခုကေတာ့ သူတို႕မ်ိဳးပြားရာမွာလိုအပ္တဲ့ အဟာရေတြကိုၿဖတ္ ေတာက္လိုက္ၿခင္းပါဘဲ။ (က) သၾကား။ ။သၾကားဟာကင္ဆာရဲ႕ အဟာရတစ္ခုပါဘဲ ။ သၾကားကို ဖ်က္လိုက္ၿခင္းအားၿဖင့္ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြရဲ႕ အဓိက အဟာရတစ္ခုကို ၿဖတ္လိုက္သလိုပါဘဲ။ Nutra Sweet,Equal,Spoonful စတဲ့သၾကား အစားထိုးပစၥည္းေတြဟာ Aspartame ဆိုတဲ့အရာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ လူကိုထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သဘာ၀အစားအစာၿဖစ္ တဲ့ ပ်ားရည္ ဒါမွမဟုတ္ တင္လဲရည္နည္းနည္းေလးက ပိုေကာင္းပါတယ္။ စားပြဲတင္ဆားဟာ ဓာတုပစၥည္း ေရာထားတဲ့အတြက္ ၿဖဴေဖြးေနတာပါ၊ ပင္လယ္ ေနလွမ္းဆားကပိုေကာင္းပါတယ္။ 
(ခ) ႏို႕ ။ ။ ႏို႕ဟာခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိအခၽြဲ ေတြ ထြက္ေစပါတယ္ ၊ အထူးသၿဖင့္ အစာအိမ္နဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းမွာပါ အက်ိအခၽြဲေတြကို ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြ က စားသံုးႏိုင္ပါတယ္ ။ ႏို႕အစားသၾကားမပါတဲ့ ပဲႏို႕ေသာက္ရင္ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို အစာၿပတ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
(ဂ) ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာအက္ဆစ္(အခ်ဥ္)၊ပတ္၀န္းက်င္မွာ ပိုပြားႏိုင္ပါတယ္ ။ အသားအေၿခခံတဲ့ အစားအစာဟာ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို အားေပးတယ္ ။ အမဲသား၊၀က္သားထက္ ငါးစားတာအေကာင္းဆံုးပါဘဲ ။ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သား နည္းနည္းစားႏိုင္ပါတယ္ ။ အသားေတြမွာ ေမြးၿမဴေရးကသံုးတဲ့ ပဋိဇီ၀ေဆးေတြ ၊ ႀကီးထြားေဟာ္မုန္းေတြနဲ႕ ကပ္ပါးပိုးေတြ ပါလာတတ္ပါတယ္ ၊ ဒါေတြဟာ လူေတြ အထူးသၿဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ (ဃ)လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ သူတို႕ ရဲ႕အရည္။ ၿဖဴေအာင္မဖြတ္ရေသးတဲ့အေစ့ ။ အဆန္ ။ အႏွံ နဲ႕ သစ္သီးအနည္းငယ္ကို အစား အစာရဲ႕ ၈၀% အခ်ိဳးနဲ႕ စားရင္ ခႏၶာကိုယ္ကို အယ္(လ္)ကာလိုင္း(ALKaLine) အေၿခအေနေရာက္ေစနဳိင္တယ္ ။ က်န္၂၀% ကိုေတာ့ ပဲအပါအ၀င္ ၿပဳတ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြအၿဖစ္ စားသုံးနိုင္ပါတယ္ ။ လတ္ဆတ္တဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္အရည္ထဲ မွာ စြံမ္းအားၿမင့္ အင္ဆိုင္းေတြ ပါ၀င္တယ္ ။ ခႏၶာကိုယ္က အလြယ္တကူ စုပ္ယူနုိင္ၿပီး ၁၅ မိနစ္အတြင္းမွာ ခႏၶာကိုယ္က ဆဲလ္မ်ားဆီ ေရာက္နိဳင္တယ္။ ဆဲ လ္ေတြကို အဟာရၿပည့္ေစၿပီး က်န္းမာတဲ့ဆဲလ္ ေတြအၿဖစ္ ဖြံၿဖိဳးဖို႕ အားေပးတယ္။ က်န္းမာတဲ့ဆဲလ္ ေတြ တည္ေဆာက္ဖို႕ စြမ္းအားၿမင့္အင္ဆိုင္းေတြရရွိေအာင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အရည္နဲ့႕ မခ်က္ရေသးတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို တေန႕နွစ္ႀကိမ္ သုံးႀကိမ္ေလာက္ စားေသာက္သင့္တယ္ ။အပူခ်ိန္104’F (40’c) ဆိုရင္ အင္ဆုိင္းေတြပ်က္စီးသြားႏုိင္တယ္။ (င) ကဖိန္း (Caffeine)
ေတြအမ်ားၾကီးပါတဲ႔ ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ေခ်ာကလက္ေတြကုိ ေရွာင္ပါ။ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္း ( Green Tea ) ဆုိပုိေကာင္းတယ္။ ကင္ဆာကုိ ခုခံတဲ႔ သတၲိလည္းရွိတယ္။ ေရဆုိရင္ ေသာက္ရည္သန္႔ ဒါမွမဟုတ္ ေသခ်ာစြာ စစ္ထားတဲ႔ေရဟာ အေကာင္းဆုံးပါဘဲ ဘံုပုိင္ေရမွာက သတၲဳအေလးစား 
( Ileavy Metals ) ေတြ၊ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပါလာတတ္တယ္။ ေပါင္းခံရည္က်ေတာ႔ အက္ဆစ္ျဖစ္ေစတယ္။ ေရွာင္ပါ။ ၁၂ ။ အသားမွာ ပရုိတိန္းေတြဟာ အစာေၾကဖုိ႕ ခက္ခဲၿပီး အစာေျခအင္ဆုိင္းေတြ အမ်ားႀကီးလုိအပ္တယ္။ အစာမေၾကဘဲ လူေတြဆီေရာက္လာတဲ႔ အသားေတြဟာ ပုတ္သြားၿပီး အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပုိမုိျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ 
၁၃ ။ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြမွာခုိင္ခံ့တဲ႔အေပၚယံ ပရုိတိန္းအလႊာရွိတယ္။ အသားကုိ ေလွ်ာ႔စားရင္ျဖစ္ေစ၊ အသားမစား ဘဲေနရင္ျဖစ္ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ရဲ႕ ပရုိတိန္းနံရံေတြကုိ တုိက္ခုိက္ဖုိ႔ အင္ဇုိင္းေတြ ပုိမုိလာတဲ႔ အတြက္ ခႏၵာ ကုိယ္ရဲ႕ သုတ္သင္ေရးဆဲ(လ္) (Killer Cells ) ေတြဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြကုိ သုတ္သင္ဖုိ႕ပုိလြယ္သြားပါတယ္ ။ ၁၄။ ျဖည့္စြက္အစားအစာျဖစ္တဲ႔ ဓာတ္တုိးဟန္႔ တားပစၥည္း ( Antioxidants) ဗီတာမင္သတၲဳဓာတ္ ( Minerals ) IP6, Flor – ssence, Essiac, EFAS စသည့္တုိ႔ ဟာ ခႏၵာကုိယ္ရဲ႕ ေရာဂါၿပီးစနစ္ကုိ ျမင့္တင္ေပးႏုိင္ၿပီး သုတ္သင္ေရး ဆဲ(လ္) ေတြ အားသုတ္သင္ေစႏုိင္တယ္။ အျခားျဖည့္စြက္အစားအစာျဖစ္တဲ႔ ဗတာမင္ ( E ) ဟာလည္း ခႏၵာကုိယ္မွာ ရွိတဲ႔ မလုိအပ္တဲ႔ဆဲ(လ္) ေတြ ၊ မလုိခ်င္တဲ႔ဆဲ(လ္) ေတြ ၊ ထိခုိက္ခံထားရတဲ႔ ဆဲ(လ္)  ေတြကုိ ရွင္းလင္းပစ္ရာမွာ ပံ႔ပုိးေပးႏုိင္းေၾကာင္း သိရပါတယ္ ။ 
၁၅ ။ ကင္ဆာေရာဂါဟာ ကုိယ္ရယ္ ၊ စိတ္ရယ္ ၊ အေတြးအျမင္ရယ္ ေၾကာင့္ျဖစ္တာပါ ။ ၁၆ ။ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြဟာ ေအာက္ဆီဂ်င္မ်ားျပားတဲ႔ ပတ္၀န္းက်င္မွာ မပြားမ်ားႏုိင္ပါဘူး ။ ေန႕စဥ္ကုိယ္ကာယ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္း အသက္ျပင္းျပင္းရႈရႈိက္ျခင္းဟာ ကုိယ္တြင္းရွိဆဲ(လ္) ေတြ အထိ ေအာက္ဆီဂ်င္မ်ားမ်ားေရာက္ ေစႏုိင္တယ္။
 ေအာက္ဆီဂ်င္ကုထုံး ( Oxygen Therapy ) ဟာကင္ဆာ ဆဲ(လ္) ေတြကုိ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္တဲ႔ ေနာက္ထပ္နည္းလမ္းတခုပါဘဲ ။ 
(၁) မုိက္ခရုိေ၀့(ဗ္) မီးဖုိထဲမွာ ပလပ္စတစ္ခြက္ေတြ မသုံးရန္။ (၂) ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ပလပ္စတစ္ေရဗူးေတြ မထည့္ရန္။ 
(၃) မုိက္ခရုိေ၀့(ဗ္) မီးဖုိးထဲမွာ ပလပ္စတစ္ထုပ္ပုိးျပီး မသုံးရန္ ။ ဒီအေၾကာင္းေတြကုိ မၾကာေသးခင္ကဘဲ ဂၽြန္ေဟာ႔ (ပ္) ကင္း(စ္) က သတင္းလႊာမွာထုတ္ျပန္ခဲ႔ပါတယ္ ။ ဒီသတင္း အခ်က္အလက္ေတြကုိ ေ၀ၚ(လ္) တာ ရိ (ဒ္) တပ္မေတာ္ေဆးဗဟုိဌာန ( Walter Reed Army Medical Center ) မွာလည္း ျဖန္႕ေ၀ထားပါတယ္။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္း ( Dioxin ) ဓာတုပစၥည္းဟာကင္ဆာ ၊ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပါတယ္ ။ ဒုိင္ ေအာက္ ဆင္းဟာ ကၽြန္ေတာ္ တုိ႕ ခႏၵာကုိယ္ထဲက ဆဲ(လ္) ေတြအတြက္ အလြန္ျပင္းထန္တဲ႔ အဆိပ္ေတာက္ျဖစ္ပါတယ္။ ပလပ္စတစ္ဗူးေတြကုိ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ မထားပါနဲ႕ ။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းေတြထြက္လာမွာမုိ႕ပါ ။ ဒီက်န္းမာေရး ျပသနာကုိ မၾကာေသးခင္ကဘဲ ေဒါက္တာအက္(ဒ္)၀ပ္(ဒ္) ဖူဂ်ီမုိကုိ္ ( Dr. Edward Fujumoto ) ဟာ ရုပ္သံ အစီးအစဥ္ကေန ထုတ္လႊင့္ျပခဲ႔ပါတယ္။ သူဟာ Castle ေဆးရုံက Wellness Program ဆုိတဲ႔ က်န္းမားေရး အစီအစဥ္ရဲ႕မန္ေနဂ်ာျဖစ္ပါတယ္ ။ သူဟာ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းရဲ႕ဆုိက်ဳိးေတြ ကုိ တင္ျပေဆြးေႏြးထားပါတယ္။ ပလပ္စတစ္ဗူးေတြထဲ အစားအစာထည့္ျပီး မုိက္ကရုိေ၀့(ဖ္) မီးဖုိမွာ အပူမေပးသင့္ ပါဘူး လုိ႕ သူကေျပာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အဆီပါတဲ႔ အစားအစာေတြေပါ႔။ ပလပ္စတစ္ရယ္ ၊ အဆီရယ္ ၊ အပူခ်ိန္ျမင္ျမင့္ရယ္ ေပါင္းစပ္လုိက္ရင္ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းေတြထြက္လာၿပီး အစားအစာထဲ ေရာက္ရွိသြားကာ ေနာက္ဆုံးမွာ ခႏၵာကုိယ္က ဆဲ(လ္) ေတြထဲ ေရာက္သြားပါေတာ႔တယ္။ ပလပ္စတစ္အစား ဖန္ထည္  ေၾကြထည္ စတာေတြ ( Glass, Corning Ware, Pyrex, Ceramic ……….) ကုိ သူကသုံးခုိင္းပါတယ္ ။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းမထြက္ေတာ႔ပါဘူး ။ ဒါေၾကာင့္ အသင့္စားသုံႏုိင္တဲ႔ အစားအစာေတြကုိ ေႏြးတဲ႔ အခါ မူလ ဗူးခြက္ေတြကုိ မသုံသင့္ပါဘူး။ 
စကၠဴကုိ သုံးရင္လည္းမဆုိးဘူး ။ ဒါေပမယ့္ စကၠထဲမွာဘာပါသလဲဆုိတာ မသိရဘူး။ ဖန္ထည္ ၊ ေၾကြထည္သုံးတာဘဲ ပုိေဘးကင္းပါတယ္ ။ အသင့္စားသုံးႏုိင္တဲ႔ စားေသာက္ဆုိင္ အေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ေဖာ့ဗူးအစား စကၠဴေတြကုိ သုံးလာၾကပါၿပီ။ အဓိက အေၾကာင္းရင္းတစ္ခုကေတာ႔ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းပါဘဲ လုိ႕ သူကေျပာပါတယ္ အစားအစာေတြကို ပလပ္စတစ္ ပါးပါးနဲ႕ ထုပ္ၿပီး မုိက္ကရုိေ၀့(ဖ္) မီးဖုိမွာ ခ်က္ျပဳတ္ တာဟာလည္း အလားတူ အႏၲရာယ္ရွိတယ္လုိ႕သူကေျပာပါတယ္။
 ျမင့္မာတဲ႔ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ ပလပ္စတစ္အပါးကေန အဆိပ္ေတာက္ ေတြထြက္ျပီး အစားအစာထဲေရာက္ရွိေစပါတယ္ ။ စကၠဴပု၀ါသုံးရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္ ။ က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။

ေသရည္အရက္ ၏ အၿပစ္ (၅) ခ်က္

ေသရည္အရက္ ၏ အၿပစ္ (၅) ခ်က္ ။ (၁) လူအမ်ား၏ မခ်စ္မႏွစ္သက္ၿခင္း ကို ခံရ၏ ။
(၂) ရန္မ်ား ၏ ။/
(၃) အၿပစ္မ်ား ၏ ။
(၄) ေတြေ၀ လ်က္ ေသရ၏ ။
(၅) ကိုယ္ေသေၾက ပ်က္စီး ၿပီးေနာက္ ခ်မ္းသာကင္းေသာ ၊မေကာင္းေသာ လားရာ ငရဲ သို ့ေရာက္ရာ၏ ။

ေသရည္ေသာက္္ၿခင္း၏ အၿပစ္မ်ား ။
(၁) ေကာင္း မေကာင္း ၊ သင့္ မသင္ ့ မခ်င္ ့ခ်ိန္တတ္ၿခင္း ။
(၂) အခြင္ ့အခါ မသိေသာေၾကာင္ ့ စီးပြားပ်က္တတ္ၿခင္း ။
(၃) သူ ့ေက်းဇူးကို မသိတတ္ၿခင္း ။
(၄) အရွက္ ၊ အေၾကာက္ ကင္းမဲ ့ၿခင္း ။
(၅) ကုသိုလ္ ၊ ပညာ ၊ ေကာင္းမွူ မ်ား မရွာေဖြနုိင္ၿခင္း ။
(၆) သတိကင္းလြတ္ ၊ ေတြေ၀တတ္ၿခင္း ။
(၇) ပ်င္းရိၿခင္း ။
(၈) စိတ္ေဖာက္ၿပန္တတ္ၿခင္း ။
(၉) ေသသည္၏ အၿခားမဲ ့၊ အပါယ္သို ့လားရၿခင္း ။