Monday, October 27, 2014

*ဂ်ြန္ေဟာကင္.စ္၏ ေနာက္ဆံုး ကင္ဆာေရာဂါေတြ.ရွိခ်က္*


ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ ပက္သက္ေသာ ေနာက္ဆံုးထုတ္ၿပန္ခ်က္။ ======================================
 ေဆးသြင္းကုသျခင္း ( CHEMOTHERAPY ) ဟာ ကင္ဆာေ၇ာ ဂါ ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ျပဳလုပ္၇ာမွာ တစ္ခုတည္းေသာ နည္းလမ္းျဖစ္တယ္ လုိ႕ ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာ ေျပာၾကားလာခဲ႔ရာက အခုေနာက္ဆုံးမွာေတာ႔ တျခားနည္းလမ္းတစ္ခုလည္းရွိတယ္လုိ႕ ဂၽြန္ေဟာ႔(ပ္)ကင္း (စ္) ကေျပာၾကား လာပါၿပီ ။ ဂ်ြန္ေဟာ့(ပ္)ကင္း(စ္)မွကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ ပက္သက္ေသာ
 ေနာက္ဆံုးထုတ္ၿပန္ခ်က္။ 
၁။ လူတိုင္းရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ကင္ဆာဆဲလ္)ေတြရွိတယ္။ဒီကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာ သန္းေထာင္ေပါင္း အနည္းငယ္ထိ ပြားမ်ားမလာမခ်င္းေတာ့ ပံုမွန္ေရာဂါရွာေဖြစစ္ေဆး ခ်က္မွာ ေပၚလာမွာ မဟုတ္ဘူး။ ေဆးကုသခံယူၿပီးေနာက္္ ကင္ဆာ လူနာေတြကို သူတို႕ကိုယ္မွာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြ မရွိေတာ့ဘူးလို႕ ဆရာ၀န္ေတြကေၿပာတဲ့အခါ လူေတြရဲ႕ကိုယ္ထဲက ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာ စစ္ေဆးသိရွိႏိုင္တဲ့ အေရအတြက္အထိ မေရာက္ရွိေသးဘူးလို႕သာ အဓိပၸါယ္ သက္ေရာက္ပါတယ္။ 
၂။ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ဘ၀တသက္တာမွာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာ 
၆ ႀကိမ္မွ၁၀ ႀကိမ္အထက္အထိ ေပၚေပါက္ပါတယ္။
 ၃။ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ ေရာဂါၿပီးစနစ္ အားေကာင္းေနရင္ ကင္ဆာ ဆဲ(လ္)ေတြဟာ ဖ်က္ဆီးခံရၿပီး မပြားမ်ားႏိုင္ပါဘူး၊အက်ိတ္လည္း မၿဖစ္ႏိုင္ပါဘူး။ 
၄။ လူတစ္ေယာက္ကင္ဆာေရာဂါၿဖစ္ၿပီဆိုရင္ သူဟာအဟာရအေတာ္ မ်ားမ်ားခ်ိုဳ ့တဲ့ေနၿပီ ဆိုတာကို ၿပသတာပါဘဲ၊ ဒါဟာမ်ိဳးရိုး၊ ပတ္၀န္းက်င္၊ အစားအစာနဲ႕ လူေနမႈပံုစံစတဲ့အခ်က္ေတြေၾကာင့္ ၿဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ 
၅။ ဒီလိုအဟာရမ်ိဳးစတဲ့ခ်ိဳ႕ တဲ့ေနတာကို ေက်ာ္လႊားႏိုင္ဖို႕ ဆုိရင္စားေသာက္ပံုစံကို ေၿပာင္းလဲၿပီး ၿဖည့္စြက္အစား အစာေတြ စားေပးၿခင္းၿဖင့့္္ ေရာဂါၿပီးစနစ္ကို အားေကာင္းေစႏိုင္ပါတယ္။ ၆။ ေဆးသြင္းကုသၿခင္းဟာ အပြားၿမန္တဲ့ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို အဆိပ္သင့္ေစသလို ရိုးတြင္းၿခင္ဆီ၊ အစာအိမ္နဲ႕ အူလမ္းေႀကာင္းစသည္တုိ႕ မွာရွိတဲ့ အပြားၿမန္တဲ့ ဆဲ(လ္)ေကာင္းေတြကိုပါ ပ်က္စီးေစၿပီး အသည္း၊ေက်ာက္ကပ္၊ အဆုတ္စတဲ့ ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
၇။ ဓါတ္ေရာင္ၿခည္နဲ႕ကုသၿခင္း(ဓါတ္ကင္ၿခင္း)ဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို ပ်က္စီးေစသလို ေကာင္းတဲ့ဆဲ(လ္)ေတြ တစ္သွ်ဳးေတြ၊ ကိုယ္တြင္းကလီစာေတြကိုပါ ထိခိုက္ေစပါတယ္။ 
၈။ဓါတ္ေရာင္ၿခည္(သို႕)ေဆးသြင္းကုသတဲ့အခါ အစပိုင္းမွာေတာ့ အမ်ားအားၿဖင့္ အက်ိတ္ေတြက်ံဳ႕သြားတတ္ပါတယ္၊ဒါေပမယ့္
  ေရရွည္ကုသတဲ့အခါထိေရာက္မႈက်ဆင္းသြားပါတယ္၊ အက်ိတ္ေတြ ေနာက္ထပ္ မေၾကပ်က္ေတာ့ပါဘူး။ 
၉။ ေဆးသြင္းကုသၿခင္းနဲ႕ ဓါတ္ကင္ၿခင္းတို႕ေၾကာင့္ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြမ်ားလာတဲ့အခါ ေရာဂါၿပီးစနစ္ဟာ အားေလ်ာ့တာေတြ၊ပ်က္စီးတာေတြ ၿဖစ္ေပၚလာပါတယ္။အဲ့ဒီအခါမွာ လူေတြဟာ ေရာဂါပိုး အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ ၿဖစ္ေစ ေနာက္ဆက္တြဲ အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ၿဖစ္ေစ အသက္ဆံုးရွံဳးႏိုင္ပါတယ္။ 
၁၀။ ေဆးသြင္းကုသၿခင္းနဲ႕ ဓါတ္ကင္ၿခင္းဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို ဗီဇေၿပာင္းေစႏိုင္ၿပီး ဖ်က္ဆီးရခက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခြဲစိတ္ကုသၿခင္းဟာလည္း ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို အၿခားေနသို႕ၿပန့္ႏွံ႕ ့ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
၁၁။ ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ဖို႕ထိေရာက္တဲ့ နည္းလမ္းတစ္ခုကေတာ့ သူတို႕မ်ိဳးပြားရာမွာလိုအပ္တဲ့ အဟာရေတြကိုၿဖတ္ ေတာက္လိုက္ၿခင္းပါဘဲ။ (က) သၾကား။ ။သၾကားဟာကင္ဆာရဲ႕ အဟာရတစ္ခုပါဘဲ ။ သၾကားကို ဖ်က္လိုက္ၿခင္းအားၿဖင့္ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြရဲ႕ အဓိက အဟာရတစ္ခုကို ၿဖတ္လိုက္သလိုပါဘဲ။ Nutra Sweet,Equal,Spoonful စတဲ့သၾကား အစားထိုးပစၥည္းေတြဟာ Aspartame ဆိုတဲ့အရာ ပါ၀င္တဲ့အတြက္ လူကိုထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သဘာ၀အစားအစာၿဖစ္ တဲ့ ပ်ားရည္ ဒါမွမဟုတ္ တင္လဲရည္နည္းနည္းေလးက ပိုေကာင္းပါတယ္။ စားပြဲတင္ဆားဟာ ဓာတုပစၥည္း ေရာထားတဲ့အတြက္ ၿဖဴေဖြးေနတာပါ၊ ပင္လယ္ ေနလွမ္းဆားကပိုေကာင္းပါတယ္။ 
(ခ) ႏို႕ ။ ။ ႏို႕ဟာခႏၶာကိုယ္ကို အက်ိအခၽြဲ ေတြ ထြက္ေစပါတယ္ ၊ အထူးသၿဖင့္ အစာအိမ္နဲ႕ အူလမ္းေၾကာင္းမွာပါ အက်ိအခၽြဲေတြကို ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြ က စားသံုးႏိုင္ပါတယ္ ။ ႏို႕အစားသၾကားမပါတဲ့ ပဲႏို႕ေသာက္ရင္ ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြကို အစာၿပတ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
(ဂ) ကင္ဆာဆဲ(လ္)ေတြဟာအက္ဆစ္(အခ်ဥ္)၊ပတ္၀န္းက်င္မွာ ပိုပြားႏိုင္ပါတယ္ ။ အသားအေၿခခံတဲ့ အစားအစာဟာ အက္ဆစ္ဓာတ္ကို အားေပးတယ္ ။ အမဲသား၊၀က္သားထက္ ငါးစားတာအေကာင္းဆံုးပါဘဲ ။ ဒါမွမဟုတ္ ၾကက္သား နည္းနည္းစားႏိုင္ပါတယ္ ။ အသားေတြမွာ ေမြးၿမဴေရးကသံုးတဲ့ ပဋိဇီ၀ေဆးေတြ ၊ ႀကီးထြားေဟာ္မုန္းေတြနဲ႕ ကပ္ပါးပိုးေတြ ပါလာတတ္ပါတယ္ ၊ ဒါေတြဟာ လူေတြ အထူးသၿဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ (ဃ)လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ သူတို႕ ရဲ႕အရည္။ ၿဖဴေအာင္မဖြတ္ရေသးတဲ့အေစ့ ။ အဆန္ ။ အႏွံ နဲ႕ သစ္သီးအနည္းငယ္ကို အစား အစာရဲ႕ ၈၀% အခ်ိဳးနဲ႕ စားရင္ ခႏၶာကိုယ္ကို အယ္(လ္)ကာလိုင္း(ALKaLine) အေၿခအေနေရာက္ေစနဳိင္တယ္ ။ က်န္၂၀% ကိုေတာ့ ပဲအပါအ၀င္ ၿပဳတ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြအၿဖစ္ စားသုံးနိုင္ပါတယ္ ။ လတ္ဆတ္တဲ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္အရည္ထဲ မွာ စြံမ္းအားၿမင့္ အင္ဆိုင္းေတြ ပါ၀င္တယ္ ။ ခႏၶာကိုယ္က အလြယ္တကူ စုပ္ယူနုိင္ၿပီး ၁၅ မိနစ္အတြင္းမွာ ခႏၶာကိုယ္က ဆဲလ္မ်ားဆီ ေရာက္နိဳင္တယ္။ ဆဲ လ္ေတြကို အဟာရၿပည့္ေစၿပီး က်န္းမာတဲ့ဆဲလ္ ေတြအၿဖစ္ ဖြံၿဖိဳးဖို႕ အားေပးတယ္။ က်န္းမာတဲ့ဆဲလ္ ေတြ တည္ေဆာက္ဖို႕ စြမ္းအားၿမင့္အင္ဆိုင္းေတြရရွိေအာင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အရည္နဲ့႕ မခ်က္ရေသးတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို တေန႕နွစ္ႀကိမ္ သုံးႀကိမ္ေလာက္ စားေသာက္သင့္တယ္ ။အပူခ်ိန္104’F (40’c) ဆိုရင္ အင္ဆုိင္းေတြပ်က္စီးသြားႏုိင္တယ္။ (င) ကဖိန္း (Caffeine)
ေတြအမ်ားၾကီးပါတဲ႔ ေကာ္ဖီ၊လက္ဖက္ရည္နဲ႕ ေခ်ာကလက္ေတြကုိ ေရွာင္ပါ။ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္း ( Green Tea ) ဆုိပုိေကာင္းတယ္။ ကင္ဆာကုိ ခုခံတဲ႔ သတၲိလည္းရွိတယ္။ ေရဆုိရင္ ေသာက္ရည္သန္႔ ဒါမွမဟုတ္ ေသခ်ာစြာ စစ္ထားတဲ႔ေရဟာ အေကာင္းဆုံးပါဘဲ ဘံုပုိင္ေရမွာက သတၲဳအေလးစား 
( Ileavy Metals ) ေတြ၊ အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပါလာတတ္တယ္။ ေပါင္းခံရည္က်ေတာ႔ အက္ဆစ္ျဖစ္ေစတယ္။ ေရွာင္ပါ။ ၁၂ ။ အသားမွာ ပရုိတိန္းေတြဟာ အစာေၾကဖုိ႕ ခက္ခဲၿပီး အစာေျခအင္ဆုိင္းေတြ အမ်ားႀကီးလုိအပ္တယ္။ အစာမေၾကဘဲ လူေတြဆီေရာက္လာတဲ႔ အသားေတြဟာ ပုတ္သြားၿပီး အဆိပ္အေတာက္ေတြ ပုိမုိျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ 
၁၃ ။ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြမွာခုိင္ခံ့တဲ႔အေပၚယံ ပရုိတိန္းအလႊာရွိတယ္။ အသားကုိ ေလွ်ာ႔စားရင္ျဖစ္ေစ၊ အသားမစား ဘဲေနရင္ျဖစ္ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ရဲ႕ ပရုိတိန္းနံရံေတြကုိ တုိက္ခုိက္ဖုိ႔ အင္ဇုိင္းေတြ ပုိမုိလာတဲ႔ အတြက္ ခႏၵာ ကုိယ္ရဲ႕ သုတ္သင္ေရးဆဲ(လ္) (Killer Cells ) ေတြဟာ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြကုိ သုတ္သင္ဖုိ႕ပုိလြယ္သြားပါတယ္ ။ ၁၄။ ျဖည့္စြက္အစားအစာျဖစ္တဲ႔ ဓာတ္တုိးဟန္႔ တားပစၥည္း ( Antioxidants) ဗီတာမင္သတၲဳဓာတ္ ( Minerals ) IP6, Flor – ssence, Essiac, EFAS စသည့္တုိ႔ ဟာ ခႏၵာကုိယ္ရဲ႕ ေရာဂါၿပီးစနစ္ကုိ ျမင့္တင္ေပးႏုိင္ၿပီး သုတ္သင္ေရး ဆဲ(လ္) ေတြ အားသုတ္သင္ေစႏုိင္တယ္။ အျခားျဖည့္စြက္အစားအစာျဖစ္တဲ႔ ဗတာမင္ ( E ) ဟာလည္း ခႏၵာကုိယ္မွာ ရွိတဲ႔ မလုိအပ္တဲ႔ဆဲ(လ္) ေတြ ၊ မလုိခ်င္တဲ႔ဆဲ(လ္) ေတြ ၊ ထိခုိက္ခံထားရတဲ႔ ဆဲ(လ္)  ေတြကုိ ရွင္းလင္းပစ္ရာမွာ ပံ႔ပုိးေပးႏုိင္းေၾကာင္း သိရပါတယ္ ။ 
၁၅ ။ ကင္ဆာေရာဂါဟာ ကုိယ္ရယ္ ၊ စိတ္ရယ္ ၊ အေတြးအျမင္ရယ္ ေၾကာင့္ျဖစ္တာပါ ။ ၁၆ ။ ကင္ဆာဆဲ(လ္) ေတြဟာ ေအာက္ဆီဂ်င္မ်ားျပားတဲ႔ ပတ္၀န္းက်င္မွာ မပြားမ်ားႏုိင္ပါဘူး ။ ေန႕စဥ္ကုိယ္ကာယ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျခင္း အသက္ျပင္းျပင္းရႈရႈိက္ျခင္းဟာ ကုိယ္တြင္းရွိဆဲ(လ္) ေတြ အထိ ေအာက္ဆီဂ်င္မ်ားမ်ားေရာက္ ေစႏုိင္တယ္။
 ေအာက္ဆီဂ်င္ကုထုံး ( Oxygen Therapy ) ဟာကင္ဆာ ဆဲ(လ္) ေတြကုိ ေခ်ဖ်က္ႏုိင္တဲ႔ ေနာက္ထပ္နည္းလမ္းတခုပါဘဲ ။ 
(၁) မုိက္ခရုိေ၀့(ဗ္) မီးဖုိထဲမွာ ပလပ္စတစ္ခြက္ေတြ မသုံးရန္။ (၂) ေရခဲေသတၲာထဲမွာ ပလပ္စတစ္ေရဗူးေတြ မထည့္ရန္။ 
(၃) မုိက္ခရုိေ၀့(ဗ္) မီးဖုိးထဲမွာ ပလပ္စတစ္ထုပ္ပုိးျပီး မသုံးရန္ ။ ဒီအေၾကာင္းေတြကုိ မၾကာေသးခင္ကဘဲ ဂၽြန္ေဟာ႔ (ပ္) ကင္း(စ္) က သတင္းလႊာမွာထုတ္ျပန္ခဲ႔ပါတယ္ ။ ဒီသတင္း အခ်က္အလက္ေတြကုိ ေ၀ၚ(လ္) တာ ရိ (ဒ္) တပ္မေတာ္ေဆးဗဟုိဌာန ( Walter Reed Army Medical Center ) မွာလည္း ျဖန္႕ေ၀ထားပါတယ္။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္း ( Dioxin ) ဓာတုပစၥည္းဟာကင္ဆာ ၊ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ပါတယ္ ။ ဒုိင္ ေအာက္ ဆင္းဟာ ကၽြန္ေတာ္ တုိ႕ ခႏၵာကုိယ္ထဲက ဆဲ(လ္) ေတြအတြက္ အလြန္ျပင္းထန္တဲ႔ အဆိပ္ေတာက္ျဖစ္ပါတယ္။ ပလပ္စတစ္ဗူးေတြကုိ ေရခဲေသတၲာထဲမွာ မထားပါနဲ႕ ။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းေတြထြက္လာမွာမုိ႕ပါ ။ ဒီက်န္းမာေရး ျပသနာကုိ မၾကာေသးခင္ကဘဲ ေဒါက္တာအက္(ဒ္)၀ပ္(ဒ္) ဖူဂ်ီမုိကုိ္ ( Dr. Edward Fujumoto ) ဟာ ရုပ္သံ အစီးအစဥ္ကေန ထုတ္လႊင့္ျပခဲ႔ပါတယ္။ သူဟာ Castle ေဆးရုံက Wellness Program ဆုိတဲ႔ က်န္းမားေရး အစီအစဥ္ရဲ႕မန္ေနဂ်ာျဖစ္ပါတယ္ ။ သူဟာ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းရဲ႕ဆုိက်ဳိးေတြ ကုိ တင္ျပေဆြးေႏြးထားပါတယ္။ ပလပ္စတစ္ဗူးေတြထဲ အစားအစာထည့္ျပီး မုိက္ကရုိေ၀့(ဖ္) မီးဖုိမွာ အပူမေပးသင့္ ပါဘူး လုိ႕ သူကေျပာပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အဆီပါတဲ႔ အစားအစာေတြေပါ႔။ ပလပ္စတစ္ရယ္ ၊ အဆီရယ္ ၊ အပူခ်ိန္ျမင္ျမင့္ရယ္ ေပါင္းစပ္လုိက္ရင္ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းေတြထြက္လာၿပီး အစားအစာထဲ ေရာက္ရွိသြားကာ ေနာက္ဆုံးမွာ ခႏၵာကုိယ္က ဆဲ(လ္) ေတြထဲ ေရာက္သြားပါေတာ႔တယ္။ ပလပ္စတစ္အစား ဖန္ထည္  ေၾကြထည္ စတာေတြ ( Glass, Corning Ware, Pyrex, Ceramic ……….) ကုိ သူကသုံးခုိင္းပါတယ္ ။ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းမထြက္ေတာ႔ပါဘူး ။ ဒါေၾကာင့္ အသင့္စားသုံႏုိင္တဲ႔ အစားအစာေတြကုိ ေႏြးတဲ႔ အခါ မူလ ဗူးခြက္ေတြကုိ မသုံသင့္ပါဘူး။ 
စကၠဴကုိ သုံးရင္လည္းမဆုိးဘူး ။ ဒါေပမယ့္ စကၠထဲမွာဘာပါသလဲဆုိတာ မသိရဘူး။ ဖန္ထည္ ၊ ေၾကြထည္သုံးတာဘဲ ပုိေဘးကင္းပါတယ္ ။ အသင့္စားသုံးႏုိင္တဲ႔ စားေသာက္ဆုိင္ အေတာ္မ်ားမ်ားဟာ ေဖာ့ဗူးအစား စကၠဴေတြကုိ သုံးလာၾကပါၿပီ။ အဓိက အေၾကာင္းရင္းတစ္ခုကေတာ႔ ဒုိင္ေအာက္ဆင္းပါဘဲ လုိ႕ သူကေျပာပါတယ္ အစားအစာေတြကို ပလပ္စတစ္ ပါးပါးနဲ႕ ထုပ္ၿပီး မုိက္ကရုိေ၀့(ဖ္) မီးဖုိမွာ ခ်က္ျပဳတ္ တာဟာလည္း အလားတူ အႏၲရာယ္ရွိတယ္လုိ႕သူကေျပာပါတယ္။
 ျမင့္မာတဲ႔ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ ပလပ္စတစ္အပါးကေန အဆိပ္ေတာက္ ေတြထြက္ျပီး အစားအစာထဲေရာက္ရွိေစပါတယ္ ။ စကၠဴပု၀ါသုံးရင္ ပုိေကာင္းပါတယ္ ။ က်န္းမာခ်မ္းသာၾကပါေစ။

No comments:

Post a Comment