Wednesday, July 24, 2019

( စေတာ္ဘယ္ရီးသီး )

 စေတာ္ဘယ္ရီးသီးကို မၾကိဳက္ တဲ့သူဆိုတာ ေတာ္ေတာ္ရွားမယ္ထင္ ပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့
 ေပါင္မုန္႔ ထဲမွာပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ဘီစကစ္ပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အေအးပဲျဖစ္ျဖစ္ စေတာ္ဘယ္ရီအရ သာဆိုတာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ 

အနီေရာင္ရွိၿပီးေမႊးပ်ံ႕တဲ့အနံ႔ရွိတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီသီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ ေတာ္တဲ့
သစ္သီးေတြထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ 

၁။ စေတာ္ဘယ္ရီမွာပါတဲ့ ေပၚ လီ ဖီေနာ္ဟာ ေရာင္ရမ္းမႈအမ်ိဳးမ်ိဳးကို သက္သာ ေစပါတယ္။

 ၂။ စေတာ္ဘယ္ရီမွာ ေရာင္ရမ္း မႈသက္သာေစတဲ့ 
anti inflammatory နဲ႕ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ပူးတြဲပါဝင္မႈမ်ားတဲ့အတြက္ ကင္ဆာ ကိုကာကြယ္ေစပါတယ္။
 အထူးသ ျဖင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ ကင္ ဆာေတြကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္လို႔ အခုသုေတသနမွာေဖာ္ျပထားပါတယ္။

 ၃။စေတာ္ဘယ္ရီသီးဟာ အသက္ အ႐ြယ္ရလာရင္ျဖစ္တဲ့ မ်က္စိမႈန္ ျခင္း၊ မ်က္စိတိမ္စြဲျခင္းေတြကို ေလ်ာ့ ပါးေစတဲ့ စူပါအစားအစာ ျဖစ္တယ္ လို႔ သိရပါတယ္။ 

၄။ စေတာ္ဘယ္ရီသီးဟာ ခုခံအားကိုျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ 
အိပ္ ေရးပ်က္ထားသူေတြ စေတာ္ဘယ္ ရီ ေဖ်ာ္ရည္ ေအးေအးတစ္ခြက္ေသာက္ သံုး ေပးသင့္ပါတယ္။ 

၅။စေတာ္ဘယ္ရီသီးဟာ ဗီတာ မင္စီႄကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနတဲ့အတြက္ အေရျပားတင္းရင္းမႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ ေကာ္ လဂ်င္ကို ေထာက္ပံ့ေပးႏိုင္ျခင္း၊သြားဖံုးေသြးယိုျခင္းကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ျခင္းေတြကို စားသံုးသူေတြ ခံစား ရေစပါတယ္။

ခ်ယ္ရီသီး စားေပးပါရန္ မေမ.ပါနဲ.

7 Impressive Health Benefits of Cherries
Packed with nutrients အေရာင္ဆင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိျပီး
Prunus cerasus L. and Prunus avium L. 

ခ်ယ္ရီသီး (154 grams) တခြက္ တြင္ 
• Calories: 97 • Protein: 2 grams 
• Carbs: 25 grams • Fiber: 3 grams 
• Vitamin C: 18% of the Daily Value (DV) 
• Potassium: 10% of the DV • Copper: 5% of the DV 
• Manganese: 5% of the DV အနိသင္ ပါ၀င္သည္။ 

2. Rich in antioxidants and anti-inflammatory compounds ခ်ယ္ရီသီးတုိင္း၌ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ထိခိုက္ပ်က္စီးမႈေတြကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ေသာ Antioxidants ဓါတ္မ်ား ပါ၀င္သည္။ 

3. May benefit heart health I84,158 လူနာအား စစ္ေဆးခ်က္အရ နွလံုးနာေရာဂါ ကာကြယ္ျခင္း နွဳင္. နွလံုးအားေကာင္းေစသည္. အာနိသင္ ရွိသည္။ 

4. May improve symptoms of arthritis and gout 633 ဦးအား စစ္ေဆးေတြ.ရွိခ်က္အရ ေဂါက္ေရာဂါေ၀ဒနာ ရွင္မ်ားအတြက္ နာက်င္မွဳ က်ဆင္းေစရန္ အလြန္သင္.ေတာ္သည္. အသီးျဖစ္သည္။ 

.5. May improve sleep quality အ္ိပ္မရ၍ အိပ္ေရးပ်က္ေနသူမ်ားနွဳင္. ကို္ယ္ခႏၵာ၌ ေရာင္ယမ္းမွဳ ေလ်ာ.က်ေစလု္ိပါက ခ်ယ္ရီသီး စားေပးပါရန္ မေမ.ပါနဲ.။ 

 7. Easy to add to your diet 
အစာေၾကလြယ္ေစသည္

Blue Berries သီး

Blue Berries  သီးတြင္
 ေအာက္ပါ ဗီတာမင္မ်ား ပါ၀င္သည္
• Fiber: 4 grams • Vitamin C: 24% of the RDI 
• Vitamin K: 36% of the RDI 
• Manganese: 25% of the RDI 
• Small amounts of various other nutrients 

1/ The blueberry is a very popular berry. It is low in calories but high in fiber, vitamin C and vitamin K. လူၾကိဳက္မ်ားျပီး ကယ္လုိရီနည္းေသာ္လည္း အမ်ွင္ဓါတ္ မ်ားသည္။ ဗီတာမင္စီ နွဳင္. Vitamin K ၾကြယ္၀သည္။ 

2/ Blueberries are the King of Antioxidant Foods လူတုိင္းအတြက္ သင္.ေတာ္ေသာ အသီးျဖစ္သည္ 

3.Blueberries Reduce DNA Damage, Which May Help Protect Against Aging and Cancer ပ်က္စီးသြားသည္.
 DNA အစိတ္ပိုင္းအား ျပန္လည္ ျဖည္.ေပးျပီး 
ကင္ဆာေရာကြယ္ ကုိလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။ 

4/Blueberries Protect Cholesterol in Your Blood From Becoming Damaged ေန.စဥ္ (50-gram) စားေပးပါက DLD Cholesterol ကုိလက္စေရာ ကာကြယ္ေပးသည္။ 

5/Blueberries May Lower Blood Pressure
 ေနစဥ္စားေပးပါက ေသြးေပါင္ခ်ိန္ က်ေစသည္။ 

 6/Blueberries May Help Prevent Heart Disease သူနားျပဳဆရာမ 93,600 nurses ေလ.လာခ်က္အရ 
နွလံုးေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ အာနိသင္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ 

7. Blueberries Can Help Maintain Brain Function and Improve Memory အသက္ၾကီးသူ 16,000 အား ေလ.လာစမ္းသပ္ခ်က္အရ ၂ နွစ္ခဲြခန္. ပုိ၍ 
နုပ်ိဳေစသည္ဟု သိရသည္။ 

8/Anthocyanins in Blueberries May Have
 Anti-Diabetes Effects ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ိဳ က်ေစသည္။ 

9. May Help Fight Urinary Tract Infections 
ဆီးနွဳင္.ဆုိင္ေသာ UTIs ေရာဂါမ်ား ကာကြယ္ေပးသည္။ 

10. Blueberries May Reduce Muscle Damage After Strenuous Exercise ၾကြက္သား ေလ်ာ.က်
ပ်က္စီးျခင္းအတြက္ ျပန္လည္
 ျဖည္.ဆည္းေပးသည္။

ပန္းသီးစားျခင္း၏ အနိသင္ ၈ မ်ိဳး

 1. Loaded With Nutrients One cup 
(5.8 ounces or 165 grams) of pineapple 
chunks contains the following 
(2): ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္တခြက္၌ ပါ၀င္ေသာ ဗီတာမင္မ်ား 
• Calories: 82.5 • Fat: 1.7 grams 
• Protein: 1 gram • Carbs: 21.6 grams 
• Fiber: 2.3 grams • Vitamin C: 131% of the RDI 
• Mang: 76% of the RDI • Vitamin B6: 9% of the RDI 
• Copper: 9% of the RDI • Thiamin: 9% of the RDI 
• Folate: 7% of the RDI • Potassium: 5% of the RDI 
• Magnesium: 5% of the RDI • Niacin: 4% of the RDI 
• Pantothenic acid: 4% of the RDI 
• Riboflavin: 3% of the RDI 
• Iron: 3% of the RDI . 

Pineapples are packed with a variety of vitamins 
and minerals. They are especially rich 
in vitamin C and manganese. 

2. Contains Disease-Fighting Antioxidants 
3. Its Enzymes Can Ease Digestion 

4. May Help Reduce the Risk of Cancer 
5. May Boost Immunity and Suppress Inflammation 

6. May Ease Symptoms of Arthritis 
7. May Speed Recovery After Surgery or 
Strenuous Exercise.

အစာအိမ္ကင္ဆာ

(အစာအိမ္ေရာဂါသတိထားပါ)
ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္သည့္အဆင့္အမွတ္(၁)အျဖစ္ WHO က သတ္မွတ္ထား အစာအိမ္ေရာဂါပိုးသည္ လူ၏ အစာအိမ္ထဲတြင္သာ အဓိကေနထုိင္ႏိုင္ၿပီး သိုး၊ 
ဆိတ္၊ ေခြး၊ ေၾကာင္ႏွင့္ ယင္ေကာင္ မ်ားတြင္လည္း ေတြ႕ရွိႏိုင္ေၾကာင္း သိရ သည္။ 

လက္ျဖင့္နယ္ထားေသာ အစား အစာမ်ား၊ ယင္နားစာမ်ား၊ မသန္႔ရွင္းေသာ အစားအစာမ်ား၊ လမ္းေဘးအစားအစာ မ်ား၊ ခ်ဥ္ဖတ္မ်ားတြင္ အစာအိမ္ပိုးကို ပိုမို ေတြ႕ရွိႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ အဆိုပါ ေရာဂါပိုးသည္မသန္႔ရွင္းေသာ ေရ၊ မသန္႕ ရွင္းေသာအစားအစာ၊ တံေတြး၊ လူ၏မစင္ တို႔မွတစ္ဆင့္ ကူးစက္ႏိုင္သည္။ ကမၻာ့ႏိုင္ငံအသီးသီးရွိ အသက္ အရြယ္အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဘာသာအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ က်ား-မ၊ ကေလး-လူႀကီးမေရြး အစာအိမ္ေရာဂါ ပိုးကို ေတြ႕ရွိႏိုင္ၿပီး ခ်မ္းသာၾကယ္၀ေသာ ႏိုင္ငံမ်ား၏ လူဦးေရ ၅၀ရာခိုင္ႏႈန္းေက်ာ္ ႏွင့္ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲႏိုင္ငံမ်ား၏ လူဦးေရ ၇၀ရာခိုင္ ႏႈန္းမွ ၉၀ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔တြင္ အစာအိမ္ ေရာဂါပိုးေတြ႕ရွိႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ကူးစက္ခံရျခင္းျဖင့္ ႐ုတ္ျခည္းအစာအိမ္ေရာင္ရမ္းနာ၊ နာတာ ရွည္အစာအိမ္ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားျဖစ္ပြား ျခင္းမွ အစာအိမ္အေျမႇးလႊာဆဲလ္မ်ား ကင္ဆာအျဖစ္သို႕ ကူးေျပာင္းျခင္း၊ အစာအိမ္ ကင္ဆာ ကနဦးအဆင့္၊ ေရာဂါကြၽမ္းသည့္ အဆင့္စသည္ျဖင့္ ေရာဂါမ်ား ဆင့္ပြားျဖစ္ ေပၚလာႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ 

 ''အစာအိမ္ကင္ဆာက ျဖစ္တဲ့ ေနရာေပၚမူတည္ၿပီး အသက္ရွင္ႏိုင္တဲ့ ရာခိုင္ႏႈန္းလဲ ကြာတယ္။ အစာအိမ္တစ္ခု လံုးကင္ဆာျဖစ္ရင္ မေကာင္းဘူး။ ကင္ဆာ ဆဲလ္အမ်ဳိးအစားေပၚလဲ မူတည္တယ္။ အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္တဲ့သူက ငယ္လြန္း ရင္လဲ မေကာင္းဘူး။ ကိုယ္၀န္ရွိေနတဲ့သူ ျဖစ္ရင္လဲ မေကာင္းဘူး။ အစာအိမ္ကင္ ဆာျဖစ္ရင္ ခြဲရင္ခြဲ၊ ကင္ဆာေဆးသြင္းရင္ သြင္း၊ လိုအပ္ရင္ ေရာင္ျခည္ျပၿပီး ကုရမယ္'' ဟုအစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္းအထူးကုဆရာ ၀န္ႀကီးပါေမာကၡ-ဌာနမွဴး၊ 
ပါေမာကၡ ေဒါက္ တာ သိန္းျမင့္က ဆိုသည္။

 အစာအိမ္ေရာဂါပိုးျပန္႔ပြားျခင္း ကို (Greentea)၀ုိင္အနီ(Red Wine)၊ လတ္ဆတ္ေသာ ဒိန္ခ်ဥ္တို႔သည္ တားဆီး ႏိုင္သည္ဟု သိရသည္။ အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ေၾကာင့္ အူသိမ္အူပိုင္းအနာ၊ အစာအိမ္ အေျမႇးပါးေရာင္ျခင္း ၊အစာအိမ္အနာ၊ အစာ မေၾကေရာဂါ၊ သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ ေသြးအား နည္းေရာဂါ၊ အစာအိမ္ ကင္ဆာ၊ အစာ အိမ္သားနံရည္က်ိတ္ကင္ဆာ၊ ေသြးမႊားဥ အားနည္းသည့္ ေရာဂါ(ေသြးမတိတ္ေရာဂါ) မ်ား ျဖစ္ပြားတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။ 

 ယင္းျပင္ အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းေရာဂါ၊ အင္ပ်ဥ္ ထျခင္း၊ အေရျပားယားယံျခင္း၊ အေရျပား အေၾကးခြံထျခင္း၊ ေသြးေၾကာမာျခင္း၊ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္းေရာဂါ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ၊ ၀က္ၿခံ၊ အသည္း ေရာဂါ၊ သည္းေျခအိတ္ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေျခထိပ္၊ လက္ထိပ္ေသြးမေရာက္ေရာဂါ ႏွင့္ အျခားေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ အစာအိမ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားျခင္း မွကာကြယ္ႏိုင္ရန္အတြက္ မိမိ၏အစာအိမ္ တြင္ အစာ အိမ္ေရာဂါပိုးရွိ၊မရွိ ႀကိဳတင္စစ္ ေဆးမႈမ်ားျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ ကမၻာေပၚတြင္ ကင္ဆာေၾကာင့္ အသက္ဆံုး႐ံႈးရာ၌ အစာအိမ္ကင္ဆာ ေၾကာင့္ အသက္ဆံုး႐ံႈးျခင္းသည္...
 နံပါတ္(၂) ျဖစ္ၿပီး ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ကင္ဆာေၾကာင့္ အသက္ဆံုး႐ံႈးရာ၌ အစာအိမ္ကင္ဆာေၾကာင့္ အသက္ဆံုး႐ံႈးျခင္းသည္ နံပါတ္(၅)အဆင့္ တြင္ရွိေၾကာင္း သိရသည္။ ''မိမိမွာ အစာအိမ္ေရာဂါပိုးရွိ၊ မရွိ သိဖို႔လိုတယ္။ အဲဒီအတြက္ ပိုးရွိ၊ မရွိကို စစ္မွပဲရမယ္။ ဒါေပမဲ့ ေဆးခန္းကိုလာတဲ့ သူေတြက ပိုးသိခ်င္လို႔လာတာရွားတယ္။
ဗိုက္နာလို႔ လာစစ္တာမ်ားတယ္။ 

လူေတြ က က်န္းမာေရးဗဟုသုတအေတာ္နည္းေသးတယ္။ အစာအိမ္ကင္ဆာစိတ္ပူလို႕ လာ စစ္တဲ့သူေတြ၊ ဗိုက္နာၿပီး ေဆးေသာက္တာ မသက္သာလို႔ လာစစ္တဲ့သူေတြမ်ားတယ္'' ဟု အစာအိမ္အူလမ္းေၾကာင္း အထူးကု ဆရာ၀န္ႀကီး၊ ပါေမာကၡ-ဌာနမွဴး၊ ပါေမာကၡ ေဒါက္တာသိန္းျမင့္က ဆိုသည္။ 
ထို႔ျပင္ အစာအိမ္ေရာဂါပိုးရွိ၊ မရွိ စစ္ေဆးသင့္သူမ်ားမွာ အစာမေၾက ေရာဂါ႐ွိသူမ်ား၊ အစာအိမ္ႏွင့္အူသိမ္အနာ ႐ွိသူမ်ား၊ အစာအိမ္ကင္ဆာဟု သံသယရွိသူ မ်ား၊ အစာအိမ္ကင္ဆာ
လူနာ၏ မိသားစု ႏွင့္ေဆြမ်ိဳးမ်ား၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ
ရွိသူမ်ား၊ ေသြးမႊားဥနည္းသည့္ လူနာမ်ား 
(ေသြး မတိတ္ေရာဂါ)ရွိသည့္လူမ်ားျဖစ္သည္။

 ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အစာအိမ္ေရာဂါပိုး ရွိ၊မရွိ ကို အစာအိမ္မွန္ေျပာင္းၾကည့္၍ ပိုးေမြးျခင္း၊ အသားစစစ္ေဆးျခင္းတို႔ျဖင့္ ျပဳလုပ္ႏိုင္ ေၾကာင္း၊ 
Urea Breath Test ? Fecal Antigen Test? Urine Antigen Test? Saliva Antigen Test စသည့္နည္းလမ္း မ်ားျဖင့္လည္း အစာအိမ္ေရာဂါပိုးရွိ၊မရွိ စစ္ေဆးႏိုင္ၿပီး အဆိုပါနည္းလမ္းမ်ား ျမန္မာ ႏိုင္ငံတြင္ မရွိေသးေၾကာင္း သိရသည္။ 

အစာမစားမီ သို႔မဟုတ္ စားၿပီး ဗိုက္ေအာက္ျခင္း၊ အစာမေၾကရင္ျပည့္၊ ရင္ ကယ္ျခင္း၊ ရင္ပူျခင္း၊ ေလခ်ဥ္တက္ျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ ျခင္း၊ အန္ျခင္း၊ အစာနင္ျခင္း၊ အစာမ်ဳိခ်ရာ တြင္ နာျခင္း၊ အစားအေသာက္ပ်က္ျခင္း ႏွင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ျခင္း၊ ၀မ္းပ်က္ျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ၀မ္းအေရာင္ကတၱရာေစးကဲ့ သို႔ မည္းနက္သြားျခင္း၊ နီညိဳေရာင္ သို႔မ ဟုတ္ ရႊ႕ံေစးေရာင္ ေျပာင္းသြားျခင္း၊ ေသြး ၀မ္းသြားျခင္း၊ ခြၽဲမ်ားပါျခင္း၊ 
၀မ္းသြားရာ တြင္ နာက်င္ျခင္း၊ ၀မ္းသြားၿပီးေနာက္ ၀မ္း က်န္သကဲ့သုိ႕ခံစားရျခင္း၊ အသား၀ါျခင္း၊ မ်က္လံုး၀ါျခင္း၊ ခ်မ္းတုန္ဖ်ားျခင္း အစရွိ ေသာ လကၡဏာမ်ား ႐ုတ္ျခည္း 
သို႔မဟုတ္ ေရရွည္ခံစားရျခင္းတို႔ျဖစ္ပါက သက္ဆိုင္ ရာ ဆရာ၀န္မ်ားႏွင့္ ျပသတိုင္ပင္၍ ေသခ်ာ စြာစစ္ေဆးကုသမႈ
ခံယူရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေသြးတိုး နဲ႔ ေရခ်ိဳးျခင္း

Blood Pressure and Bathing ေသြးတိုး နဲ႔ ေရခ်ိဳးျခင္း 
 ေရေႏြးနဲ႔ ေရခ်ိဳးရင္လည္း BP တက္ႏုိင္ေတာ့ ေရွာင္ခုိင္းတာကုိ နားလည္ေပမယ့္ ေသြးဖိအား က်ေစမွာကုိလည္းေရွာင္ 
ဆုိတာကုိ နည္းနည္း ေရာသြားလုိ႔ပါ။ ေနာက္ၿပီး ေတာ့ Viagra လိုေဆးေတြက ကုသတဲ့အထဲမွာပါေတာ့ ကၽြန္ေတာ္ 
အရင္က ထင္တာက Sex စိတ္က ႏွလုံးကုိ 
ပုိပင္ပန္းေစႏုိင္တယ္လုိ႔ ထင္ခဲ့တာ။ 

ဒါဆုိရင္ Sex က ႏွလုံးအတြက္ ေကာင္းတဲ့ေနရာ ရွိႏုိင္တာေပါ့ေနာ္။ သိခ်င္တာ ႏွစ္ခုက (၁) ေရကူးရင္ Hypertension အတြက္ ဘယ္လုိ ေရွာင္က်ဥ္သင့္ပါသလဲ။ 
(၂) Masturbation နဲ႔ Hypertension ကုိ ဆက္စပ္မႈရွိမွာ စိုးရိမ္တဲ့အတြက္ ျဖစ္သင့္တဲ့ အႀကိမ္ အေရအတြက္။ 
ကၽြန္ေတာ့္ BP က 110/70 ပါ။ Wt = 62 Kg ပါ။ အသက္က ၂၆ ပါ။ ေရခ်ိဳးတာနဲ႔ BP ေသြးဖိအား ဆက္စပ္တာကို ေလ့လာမႈေတြ လုပ္ထားတယ္။ Hypertension ေသြးတိုးေရာဂါသည္ေတြနဲ႔ ေသြးတိုး မရွိသူေတြကို ႏိႈင္းယွဥ္ ေလ့လာတယ္။ 

ေသြးတိုးရွိေနသူေတြမွာ ေရခ်ိဳးျပီးျပီးခ်င္း ေသြးဖိအား တက္လာျပီး ေနာက္ ခ်က္ခ်င္း ျပန္က်တာ ေတြ႔ရတယ္။ ေရခ်ိဳးျပီးရင္ ေသြးတိုးကို ပံုမွန္ေရာက္ ေစမွာ ခက္ခဲတာလဲ ေတြ႔ရေသးတယ္။ေရခ်ိဳး 
လိုက္ တာနဲ႔ ေသြးဖိအား ရုတ္တရက္တက္တာကေန 
- Collapse during the bath သတိလက္လြတ္ျဖစ္ျခင္း 
- Brain anemia ဦးေႏွာက္ေသြးမဝျခင္း 
- Heart attack ႏွလံုးေဖါက္ျပန္မႈ နဲ႔ 
- Blood vessel bursting ေသြးေၾကာေပါက္တဲ့ အႏၠရာယ္ေတြ ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္။ ကံမေကာင္း အေၾကာင္းမလွရင္ Stroke (စထုပ္ခ္) ရျပီး အသက္ကို ရန္ရွာႏိုင္တယ္။ 

ဒီေလ့လာမႈက အႏုတ္သေဘာျဖစ္တယ္။ ေရခ်ိဳးလို႔ ေသြးဖိအားတက္မွာကို ဘယ္လို ကာကြယ္မလဲ - - အရက္ေသာက္ျပီး ေရမခ်ိဳးပါနဲ႔။ အရက္ေၾကာင့္
 ေသြးဖိအား ျမန္ျမန္က်ေစတယ္။ 
- ေဆာင္းရာသီမွာ ေရခ်ိဳးခန္းကို အရင္ေႏြးလာေအာင္
လုပ္ျပီးမွသာ ေရခ်ိဳးပါ။ 
- ေရသိပ္ပူတာ မခ်ိဳးပါနဲ႔။ ေရေႏြးနဲ႔ ၾကာၾကာမခ်ိဳးပါနဲ႔။ 
- လက္ေတြကို ေရခ်ိဳးကန္ရဲ႕ ေဘာင္ေတြေပၚမွာ တင္ထားရင္း ေရစိမ္ပါ။ ဒါမွ သတိလက္လြတ္ျဖစ္ရင္ ေရနစ္တာ မျဖစ္မယ္။

 ေနာက္ေလ့လာမႈတခု - Warm-water bath ေရေႏြးခ်ိဳးျခင္း နဲ႔ Sauna bath ေရေႏြးေငြ႔ခ်ိဳးနည္းေတြဟာ Congestive heart failure (CHF) ႏွလံုး အလုပ္မလုပ္တဲ့ေရာဂါ ရွိေနသူေတြနဲ႔ မသင့္ေလွ်ာ္ပါလို႔ နားလည္လက္ခံထားခဲ့ၾကတယ္။ ဒါေပမဲ့ Thermal vasodilation အပူခ်ိန္နဲ႔ ေသြးေၾကာက်ယ္ျခင္းကို စနစ္တက် ေလ့လာၾကည့္တယ္။ စမ္းသပ္မႈကို 
Dilated cardiomyopathy ႏွလံုးေရာဂါ ရွိေနသူ 
လူနာ ၃၄ ေယာက္ကို စမ္းသပ္ခဲ့တယ္။ 

အပူခ်ိန္ ၄၁ ဒီဂရီ-စီ မွာ ၁ဝ မိနစ္ၾကာ၊ တဝက္ထိုင္ အေနအထားနဲ႔ ေရပူခ်ိဳးခိုင္းတယ္။ ေနာက္တမ်ိဳးက Sauna အပူေငြ႔သံုး ေရခ်ိဳးနည္းနဲ႔ ၆ဝ ဒီဂရီ-စီ မွာ ၁၅ မိနစ္ၾကာ ပက္လက္ အေနအထား ေနခိုင္းတယ္။ ေသြးဖိအား၊ Electrocardiogram (အီးစီဂ်ီ)၊
 Two-dimensional and Doppler echocardiograms (ဒေရာ့ပလာ-အက္ကိုဂရမ္)၊ Expiration gas ထုတ္ေလ နဲ႔ Intracardiac pressure tracings ႏွလံုးထဲရွိ ဖိအားတိုင္းစက္ေတြ ေရပူခ်ိဳးနည္းေတြအျပီး နာရီဝက္ၾကာအထိ တပ္ဆင္ထားတယ္။ 
 - Systolic blood pressure ေသြးဖိအား အေပၚဂဏန္း သိသိသာသာေျပာင္းလဲမႈ မရွိဘူး။ 
- Diastolic blood pressure ေရပူခ်ိဳးသူေတြမွာ
 ေသြးဖိအား ေအာက္ဂဏန္း (p < 0.01) က်ျပီး၊ ေရေႏြးေငြ႔ခ်ိဳးသူေတြမွာ (p < 0.01) က်တယ္။ 
- Heart rate ႏွလံုးခုန္မွဳန္းက ၂ဝ-၂၅ တက္လာတယ္။ 
- CHF ႏွလံုးေရာဂါမ်ိဳး ရွိသူေတြအတြက္ အက်ိဳးရွိေစတယ္လို႔ ေကာက္ခ်က္ခ်တယ္။ 

- ေရေႏြးနဲ႔ ေရခ်ိဳးရင္ BP ေသြးဖိအား က်ေစႏိုင္တာကို Acute hemodynamic effects ေခၚတယ္။ ရုတ္တရက္ အပူဒဏ္ေၾကာင့္ ေသြးေၾကာ က်ယ္ေစျခင္း ျဖစ္လာလို႔ ေသြးဖိအားကို က်ေစတယ္။ ေရခ်ိဳးျပီးရင္ ေသြးတိုးကို ပံုမွန္ေရာက္ေစမွာ ခက္ခဲတာလဲဆိုတာက စမ္းသပ္မႈျပဳေနခ်ိန္မယ္ လူနာေတြရဲ႕ လည္ပင္းမွာ ေသြးဖိအားကို သိေနႏိုင္တဲ့ Sensor (ဆင္န္ဆာ) ကရိယာေလးက ေသြးဖိအားကို ထိန္းညွိမႈ လုပ္ေပးတယ္။ ဒါေပမဲ့ Arteriosclerosis ေသြးေၾကာက်ဥ္းေနသူေတြအတြက္ (ဆင္န္ဆာ) ကေန ေကာင္းေကာင္း မသိေစႏိုင္ဘူး။ ကရိယာ တပ္ထားတဲ့ ေသြးေၾကာနံရံက ထူေနတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးဖိအား အရင္အေနျပန္ေရာက္ေစဘို႔ ခက္ခဲတာ ျဖစ္တယ္။ ေရပူစမ္းကို ကမာၻလွည့္ခရီးသြားေတြ လာေအာင္ ေၾကာ္ညာစာမွာေတာ့ “ေရေႏြးနဲ႔ ေရခ်ိဳးတာဟာ ႏွလံုးခုန္တာ ပိုျမန္လာေစျပီး ေသြဖိအားလည္း က်ေစတယ္” လို႔ Mayo Clinic သုေတသနတခုကို ကိုးကားထားပါတယ္။ ေရရဲ႕ အပူေၾကာင့္ ေသြးေတြက ကိုယ္မ်က္ႏွာျပင္မွာ ပူေႏြးလာေအာင္ ႏွလံုးကေန အလုပ္ပို လုပ္ေပးမယ္။ ဒိေနာက္ ေသြးေၾကာေတြကို က်ယ္ေစရာကေန ေသြးတိုးက်ေစမယ္လို႔ ရွွင္းလင္းခ်က္လဲပါတယ္။ 

သဘာဝေဆးနည္းထဲမွာ သြးတိုးက်ေအာင္ 
Hot espom bath ေရေႏြးမွာ 
ဆားခါးထည့္ျပီး ေရခ်ိဳးခိုင္းတယ္။ အေမရိကန္ အိပ္ေမြ႔ခ်အသင္းက အေျပာအရ ေရေအးနဲ႔ ေရခ်ိဳးရင္ ေသြးတိုး က်ေစမယ္၊ ေသြးေၾကာထံုးတာ သက္သာေစမယ္၊ ေသြးေၾကာနံရံထူေနတာ သက္သာေစမယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ Epsom salt ဆားခါး 
• ဓါတုေဗဒလို Magnesium sulfate (MgSO4) ျဖစ္တယ္။
 ေရခ်ိဳးရာမွာသံုးတတ္လို႔ Bath salts ေခၚတယ္။ 
• ေဆးကုရာမွာ ဆားခါးသံုးတာကို Flotation therapy လို႔ေခၚတယ္။ Epsom salts 1% w/v solution ကိုသံုးျပီး ထိေရာက္မႈကို ေလ့လာဘူးတယ္။ 
• ပါးစပ္ကေန Laxative or Osmotic purgative ဝမ္းႏႈတ္ေဆးအျဖစ္သံုးႏိုင္တယ္။ 
• ေသြးျပန္ေၾကာထဲထိုးေဆးအေနနဲ႔လဲ သံုးတယ္။ Eclampsia ေခၚတဲ့ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မွာ ေသြးဆိပ္တက္ေရာဂါမွာ သံုးတယ္။ 
• ကေလး လမေစ့ခင္ေမြးမွာကို တားဘို႔ရာလဲ သံုးတတ္တယ္။ 
• ဦးေႏွာက္ ထိခိုက္မိသူေတြလဲ ဦးေႏွာက္ေရာင္တာက်ေစဘို႔ သံုးႏိုင္တယ္။ 
• လိပ္ေခါင္းထြက္က်ေနျပီး ျပန္မဝင္ႏိုင္တာ၊ ကေလးငယ္ေလးေတြ စအုိကြ်ံက်ေနတာေတြအတြက္ ဆားခါးကို (ပါရာဖင္) အဆီနဲ႔ေရာျပီး ျဖစ္တဲ့ေနရာမွာ ေဆးထည့္ေပးႏိုင္တယ္။ 
• Barium chloride poisoning အဆိပ္သင့္တာကို ေျဖေဆးအေနနဲ႔လဲ သံုးတယ္။ Dr. Tint Swe

လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ ဒုတိယအျဖစ္အမ်ားဆုံးျဖစ္ေန

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အျဖစ္မ်ားသည့္ေရာဂါ မ်ားတြင္ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာသည္ နံပါတ္(၂)ေနရာတြင္ ေရာက္ရွိေနၿပီး လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာ အျဖစ္မ်ားလာရသည့္ အဓိကအေၾကာင္းရင္းမွာ ေဆးလိပ္ႏွင့္ အရက္မ်ားကို သံုးစြဲၾကျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္သည္ဟု နား၊ ႏွာေခါင္း၊ လည္ေခ်ာင္း အထူးကုဆရာ၀န္ ေဒါက္တာ၀င္းထိုက္ၾကည္က ေျပာသည္။

အဆိုပါလည္ေခ်ာင္းကင္ဆာတြင္ အသံအိုးကင္ဆာ၊ အစာမ်ဳိႁပြန္ကင္ဆာ ႏွင့္ အစာမ်ဳိႁပြန္အ၀ကင္ဆာဆိုၿပီး
သံုးမ်ဳိး ပါ၀င္သည္။ "ေဆးလိပ္၊ အရက္ေတြေၾကာင့္ ေရာဂါေတြျဖစ္တယ္လို႔ သတိေပးေန တာ ၾကာေနၿပီ။ ဒါေပမယ့္ ေဆးလိပ္၊ အရက္ေတြရဲ႕ ဆြဲေဆာင္မႈအားကလည္း မ်ားတယ္ဆိုေတာ့ သိတာ သိတယ္လိုက္မလုပ္ၾကဘူး" ဟု ၎က ေျပာသည္။ အသံအိုးကင္ဆာသည္ အမ်ဳိးသား မ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားၿပီး အစာမ်ဳိႁပြန္အ၀ ကင္ဆာမွာ အမ်ဳိးသမီးမ်ားတြင္ အျဖစ္ မ်ားေၾကာင္း သိရသည္။

သို႔ေသာ္လည္း လည္ေခ်ာင္းဆရာ ၀န္မ်ားထံသို႔ ေရာက္လာေသာ လူနာ မ်ားမွာ ေရာဂါျဖစ္ၿပီး ေနာက္က်မွသာ ေရာက္လာေလ့ရွိၿပီး ေစာလာသည့္ လူနာမွာ အလြန္နည္းသည္ဟုဆိုသည္။ မည္သူမဆို အသံ၀င္တာ သံုးပတ္ ထက္ၾကာလွ်င္၊ အသက္ ၄၀ အထက္ အမ်ဳိးသားမ်ား လည္ပင္းတြင္ တစ္ စင္တီမီတာထက္ႀကီး သည့္ အက်ိတ္ ျဖစ္ၿပီဆိုပါက နားလည္တတ္ကြ်မ္းသည့္ ဆရာ၀န္ႏွင့္ ကင္ဆာရွိမရွိ ေသခ်ာေအာင္ စစ္ေဆးရမည္ဟု ေဒါက္တာ ၀င္းထိုက္ၾကည္က အၾကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။

 "လည္ပင္းအက်ိတ္ထြက္တဲ့အခါ တစ္စင္တီမီတာထက္ႀကီးရင္ စုတ္ထိုး တာ၊ အနာေပါက္ေဆးေတြ လိမ္းတာ ေတြ မလုပ္ပါနဲ႔။ အဲဒီလိုလုပ္တဲ့အတြက္ ႐ုိး႐ုိးအနာဆိုရင္ေတာ့ ေပ်ာက္ရင္ ေပ်ာက္မယ္။ ကင္ဆာဆုိရင္ေတာ့ မေပ်ာက္ပါဘူး။ "လည္ပင္းမွာ အက်ိတ္ျဖစ္ၿပီဆိုရင္ ႐ုိး႐ိုးအက်ိတ္လား၊ ကင္ဆာလားဆို တာ ကြဲကြဲျပားျပားသိေအာင္ လုပ္ရ မယ္။

႐ုိး႐ုိးအက်ိတ္ဆိုရင္ ကိစၥမရွိေပ မယ့္ ကင္ဆာဆိုရင္ေရာဂါကို သြားဆြ သလုိျဖစ္ၿပီး ပိုဆိုးသြားတတ္တယ္။ "ေရာဂါျဖစ္ေနတဲ့သူေတြလည္း ဆရာ၀န္က လုိအပ္လို႔ ခြဲမကုဘဲနဲ႔ ဓာတ္ ေရာင္ျခည္နဲ႔ကုတဲ့အခါ တျခားသူ ေတြေျပာတဲ့ စကားေတြကို နားမေယာင္ ပါနဲ႔။ တတ္ကြ်မ္းနားလည္တဲ့ ဆရာ၀န္ ၫႊန္ၾကားခ်က္ေတြကို လုိက္နာပါ"ဟု ၎က ဆိုသည္။

အသံအုိးကင္ဆာျဖစ္ၿပီဆိုပါက အစားအေသာက္ပ်က္ျခင္း၊ ဖ်ားနာျခင္း စသည့္ သံသယျဖစ္စရာ လကၡဏာမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္းမရွိဘဲ အသံ၀င္သည့္ လကၡဏာသာျဖစ္ေပၚကာ ႏွစ္ပတ္၊ သံုးပတ္ ဆက္တိုက္ အသံ၀င္တတ္ၿပီး ျပန္မေကာင္းေတာ့ဟု သိရသည္။ "အသံအိုးကင္ဆာ အဆင့္နိမ့္တယ္ ဆိုရင္ အသံ၀င္တာပဲရွိတယ္။ ေရာဂါႏု တုန္းမွာ ဘာလကၡဏာမွမရွိဘူး။ အဲဒီ အခ်ိန္မွာလာျပရင္ ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း နီးနီး ကုလို႔ေပ်ာက္တယ္။ ပံုမွန္ အေအး မိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးဆိုရင္ တစ္ပတ္ အတြင္း ျပန္ေကာင္းတယ္။ "အသံ၀င္တာက လူတိုင္းျဖစ္ေနက် ဆိုေတာ့ ဒီလကၡဏာေတြက ကင္ဆာ ျဖစ္ဖို႔ ေရာဂါလကၡဏာဆိုတာကို လူတိုင္းသိပ္မသိၾကဘူး။

 အေရးႀကီးဆံုး အခ်က္က ဘာေၾကာင့္ပဲအသံ၀င္၀င္ ႏွစ္ပတ္သံုးပတ္ထက္ ပိုၾကာရင္ ကင္ဆာဟုတ္မဟုတ္
စစ္ေဆးသင့္ တယ္" ဟု ေဒါက္တာ၀င္း ထိုက္ၾကည္က ေျပာသည္။ အသံအိုးကင္ဆာ ျဖစ္ၿပီဆိုပါက အသံ၀င္သည့္ ရက္ၾကာသည္ႏွင့္အမွ် ကင္ဆာလံုးကႀကီးႀကီးလာၿပီး အသက္႐ွဴသည့္အခါ အသက္႐ွဴက်ပ္လာေၾကာင္း၊ ေနာက္ပိုင္းတြင္ အသက္႐ွဴသည့္အခါ ႐ွဴး..႐ွဴး ဆိုသည့္အသံမ်ား ျမည္လာသည္။

ယင္းသို႔ျဖစ္ေပၚလာပါက အသက္႐ွဴရန္အတြက္ လည္ပင္းတြင္ အေပါက္ေဖာက္ရေၾကာင္း သိရသည္။ အျဖစ္အမ်ားဆံုးေရာဂါမ်ားတြင္ အဆုတ္ကင္ဆာသည္ နံပါတ္(၁)ေနရာတြင္ရွိၿပီး နံပါတ္(၃)ေနရာတြင္ရွိသည့္ အစာအိမ္ကင္ဆာသည္ ေဆးလိပ္ေၾကာင့္ျဖစ္သည့္ေရာဂါျဖစ္သည္။ Ref:Myanmartimenews