Friday, August 9, 2019

မႈိအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ

စားသင့္ေသာမႈိမ်ားမွာ ျမက္ၾကားမႈိ၊ ေတာင္ပို႔မႈိ (ေျခတို၊ ေျခရွည္)ဟူ၍ ႏွစ္မ်ိဳးရွိ၏။ ဖက္ဆြတ္မႈိ (အခ်ိဳ႕အရပ္ေဒသ၌ မႈိျဖဴဟုေခၚသည္။) မႈိဦးနက္ (မႈိ၏ထိပ္အလယ္၌ နက္ေသာ အကြက္ရွိသည္။) ၾကက္တူေ႐ြးမႈိ၊ မႈိသားပိုက္၊ မႈိၾကက္ေတာင္၊ ဆန္ကြဲမႈိ၊ ေကာက္႐ိုးမႈိ၊ ဝါးမႈိ၊ အပ္မႈိတို႔ျဖစ္ၾက၏။ 

အစာလည္းေဆး စားသင့္ေသာမႈိကို သိ၍ စားသုံးတတ္လွ်င္ လူတို႔၏ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာအက်ိဳးျပဳသည္ကို ေတြ႕ရ၏။

 (၁) မႈိကို ခ်က္စားလွ်င္ ရင္က်ပ္ပန္းနာေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ 
(၂) ဉာဏ္ရည္ထိုင္းေသာ ကေလးမ်ားအား မႈိကို မၾကာခဏ ေကြၽးေပးလွ်င္ ဉာဏ္ရည္ပိုမို ထက္ျမက္လာေစပါသည္။ 

(၃) အသက္အ႐ြယ္ႀကီးသူမ်ား သတိေမ့ေလ်ာ့တတ္ေသာ (ငယ္မူျပန္) ေရာဂါအတြက္လည္း မႈိကို မိမိ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္သလို ခ်က္စားလွ်င္ အာ႐ုံေၾကာမ်ား အားေကာင္းလာၿပီး 
မွတ္ဉာဏ္ ထက္ျမက္လာေစသည္။ 

(၄) ေသြးအားနည္း၊ ကိုယ္ခံအားက် ေရာဂါသည္မ်ား အတြက္လည္း မႈိကို အသားငါးမ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ေပးပါက လ်င္ျမန္စြာ အင္အားတိုးေစပါသည္။ 

(၅) မႈိကို ဘူးသီး၊ အာလူးတို႔ႏွင့္ စြပ္ျပဳတ္သေဘာျပဳလုပ္၍ ေသာက္ေပးပါက အသားအေရ ခန္းေျခာက္ျခင္း၊ အသားအေရပူျခင္း၊ ပိန္လွီခ်ည့္နဲ႔ ေနသူမ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ 

(၆) ျမန္မာတိုင္းရင္းေဆးဆရာတို႔က ပိေတာက္မႈိဟုေခၚၿပီး တ႐ုတ္တိုင္းရင္း ေဆးဆရာတို႔က လင္ဇီးမႈိ ဟုေခၚသည့္မႈိကို ႏွလုံးေရာဂါ ေပ်ာက္ေဆး၊ အ႐ြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစေသာ 
ရသာယန ေဆးတို႔၌ အသုံးျပဳၾကပါသည္။ 
အလြန္ထက္ေသာ မႈိမ်ိဳးျဖစ္သည္။ 

(၇) မႈိဦးနက္သည္ ဦးေခါင္းကိုက္ခဲေသာ
 ေရာဂါကိုေပ်ာက္ေစ၏။ အားကို တိုးပြားေစ၏။ 
အားနည္းေသာ နာတာရွည္ ေရာဂါတို႔ႏွင့္ သင့္ျမတ္၏။ 
(၈) မႈိႂကြက္နား႐ြက္သည္ ေလကိုသက္ေစတတ္၏။
 ေသြး၊ သည္းေျခေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။ 
မႈိမစားသင့္ေသာသူမ်ား- (၁) မီးဖြားၿပီးစ
 ေသြးေဟာင္းမ်ား ဆင္းရမည့္ အခ်ိန္တြင္ တက္စာျဖစ္ေသာ မႈိကိုမစားသင့္ေပ။ ”မႈိတစ္ႏွစ္၊ မွ်စ္ ေျခာက္လ၊ မစားရ”ဟု ေရွးသမားေတာ္ႀကီးမ်ားက မိန႔္ဆိုထားခဲ့သည္။ 
(၂) ေျခေအး၍ အထက္သို႔ အခိုးေဆာင့္တက္ေနေသာ
 ႏွာပိတ္၊ ႏွာမႊန္၊ မ်က္စိေရာဂါ၊ ဦးေခါင္းကိုက္ခဲေသာ ေရာဂါ၊ အေဖာအေရာင္ ေရာဂါရွိသူမ်ား၊ ေခါင္းဦးေရက်ိန္းေရာဂါ၊ ေသြးရွိလ်က္ ေသြးမဆင္းဘဲ ထိန္ေနသူမ်ား၊ သူငယ္နာ 
ရွိသူမ်ား၊ ဆီးခ်ဳပ္သူမ်ား မစားသင့္ေပ။ ေသြးတိုး၊ 
ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ရွိသူမ်ား သင့္႐ုံသာ စားသင့္သည္။ 

မစားသင့္ေသာမႈိမ်ား – 
(၁) မႈိကိုေတြ႕ေသာအခါ မႈိတစ္ပြင့္လုံးကို 
လက္ျဖင့္ေျခမႊၾကည့္ပါ။ အနီေရာင္ 
အရည္မ်ား ထြက္လာလွ်င္ ထိုမႈိသည္ 
အဆိပ္ရွိ၍ မစားသင့္ပါ။ 
(၂) မႈိအ႐ိုးကို ဓားျဖင့္ လွီးျဖတ္ၾကည့္ပါ။ ထိုသို႔ျဖတ္၍ ညိဳျပာလာလွ်င္ ထိုမႈိမ်ိဳးကို မစားသင့္ပါ။ 
(၃) မႈိေပၚတြင္ ဆားအနည္းငယ္ ျဖဴးၾကည့္၍ 
ညိဳမည္းလာလွ်င္ ထိုမႈိကို မစားသင့္ပါ။ 
(၄) မႈိကို ေရတြင္စိမ္ၾကည့္ပါ။ မႈိ၏ အေရာင္အေသြးသည္ ညိဳလာျခင္း၊ ျပာလာျခင္း၊ နက္လာျခင္း
 ျဖစ္ခဲ့ေသာ္ ထိုမႈိကိုမစားသင့္ေပ။ 
(၅) မႈိသည္ သန႔္ရွင္းစြာ မဟုတ္ဘဲ မႈိအရင္း၌ ေျခခ်င္းကဲ့သို႔ ပတ္ေခြလ်က္ ေပါက္ေရာက္ေသာ မႈိကို မစားသင့္ပါ။ 
(၆) မႈိ၏ေအာက္ေျခ၌ ကြန္ခ်ာကဲ့သို႔ ျဖစ္ေနလွ်င္ 
မႈိကြန္ခ်ာျဖစ္၍ မစားေကာင္းပါ။
 ၎အျပင္ အေရာင္အေသြး မ်ားစြာရွိေသာ 
မႈိတို႔ကိုလည္း မစားေကာင္းဟူ၍ တိုင္းရင္းေဆး
က်မ္းမ်ား၌ ေရးသားေဖာ္ျပထားပါသည္။ 

အဆိပ္ရွိေသာ မႈိကို မွားယြင္းစားမိလွ်င္ မူးျခင္း၊ 
တံေတြးမ်ားျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ဆီးခ်ဳပ္သြားျခင္း၊ ထိုင္းမႈိင္းေလးလံျခင္း၊ တက္ျခင္း၊ ေခြၽးေစးမ်ားထြက္ျခင္း၊ သတိလစ္ေမ့ေျမာျခင္း၊ ေသဆုံးျခင္းတို႔ ျဖစ္တတ္သည္။ 

 မႈိႏွင့္တြဲဖက္ မစားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား – 
မႈိႏွင့္ၾကက္ဥ၊ မႈိႏွင့္ခံသီး၊ မႈိႏွင့္ငွက္ေပ်ာသီး၊ မႈိႏွင့္ယုန္သား၊ မႈိႏွင့္ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ မႈိႏွင့္ႏို႔အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မႈိႏွင့္ေဖာင္စီးကဏန္းတို႔ ျဖစ္ၾကသည္။ အစာစားၿပီးခါစ မႈိေတာက္သည္ဟု သိသည္ႏွင့္ အန္ေဆးတိုက္ရပါမည္။ ၾကာၿပီးမွသိလွ်င္ ကန္စြန္း႐ြက္ကို ႀကိတ္ညႇစ္၍ သတၱဳရည္ တိုက္ေပးျခင္း၊ ကန္စြန္း႐ြက္ႏွင့္ ထန္းလ်က္ကို သုံးခြက္တစ္ခြက္ တင္က်ိဳ၍ မၾကာခဏတိုက္ျခင္း၊ မႈိကို ကန္စြန္း႐ြက္ႏွင့္ ေၾကာ္စား၊ ခ်က္စား ျပဳလုပ္ေပးလွ်င္ သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။

No comments:

Post a Comment