Friday, August 9, 2019

ေက်ာက္ကပ္ကိုေဘးျဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ား

  • (က) ႏို႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ႏို႔ခဲ စတဲ့ တိရစၦာန္မွရရွိေသာ အဆီမထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားကို လြန္ကဲစြာ စားေသာက္တဲ့ အခါမွာ ေက်ာက္ကပ္ထဲကို ကယ္စီယမ္ဓာတ္မ်ား အနည္က်ကာ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ကိုျဖစ္ေစပါတယ္။

• (ခ) ဆိုဒီယမ္ (အငန္)ဓာတ္ က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အရည္ေတြကို မွ်တေအာင္ထိန္း ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ဆား ဟာမရွိမျဖစ္ အရာပါ။ သို႔ေသာ္ ဆားနဲ႔အငန္ဓာတ္ ေတြကို လိုအပ္တာထက္ပိုမိုစားသံုးမိ တဲ့အခါ ကိုယ္ထဲမွာ ကယ္စီယမ္ဓာတ္ ကို စြန္႔ထုတ္မႈ ပိုမ်ားေစၿပီး အ႐ိုးသန္မာမႈကို ယုတ္ေလ်ာ့ေစတဲ့ အျပင္ ေက်ာက္ကပ္မွာ ေက်ာက္တည္ႏိုင္ျခင္းအလားအလာ ကိုလည္း ပိုမ်ားလာေစ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆားကိုေလွ်ာ့ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့စားပါ။

• (ဂ) အသားစားမၾကဴးသင့္ ပါဘူး။ အထူးသျဖင့္ အမဲ-သိုး-ဆိတ္-ၾကက္ဆင္ စတဲ့အနီေရာင္ အသားမ်ားနဲ႔ ပင္လယ္ငါး၊
ပုစြန္ေတြ ထဲမွာပါရွိတဲ့ Phosphorus (ေခၚ) မီးစုန္းဓာတ္ က ေက်ာက္ကပ္ကို လံုး၀ေကာင္းက်ဳိး မျပဳပါဘူး။
• (ဃ) အရက္အလြန္အကၽြံ မေသာက္ပါနဲ႔။ အရက္ထဲမွာ
ပါတဲ့ အယ္ကိုေဟာ က အသည္းေရာဂါေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေစပါတယ္။
• (င) လွ်ားေစာင္းလက္ပပ္ပင္ အႏွစ္က က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္စံုေကာင္းက်ဳိး ျပဳေသာ္လည္း ၎ဂ်ယ္လီကို
တစ္ရက္လွ်င္ ၂၀ စီစီပမာဏထက္ ပို၍စားပါက ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီး ေစႏိုင္ပါတယ္။
• (စ) ဟင္းႏုနယ္ ထဲတြင္ Oxalates ဓာတ္ပါရွိသျဖင့္
 ေက်ာက္ကပ္ ေ၀ဒနာသည္မ်ား
အလြန္အကၽြံ မစားသင့္ေပ။
• (ဆ) Oxalates ဓာတ္ႂကြယ္၀တဲ့ ဗိုလ္စားပဲသီး၊
ပိန္းဥ၊ ပိန္း႐ိုး၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ တို႔က ဆီးေက်ာက္တည္ ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ သင့္တင့္႐ံုသာ စားေပးပါ။
 • (ဇ) ဥပမာ-အစားအစာ ေတြကို တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳျပင္
ထားတဲ့ သား၊ ငါး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၀လံ ၊ စည္သြတ္ဘူးမ်ား၊ ၾကက္၊ ၀က္အူေခ်ာင္းမ်ား၊ ထံုခ်ဳိင္း အသားလံုးမ်ား၊ အသင့္စားေခါက္ဆြဲ၊ ၾကာဆံေျခာက္
အထုပ္မ်ား စသည္တို႔က အသည္း ႏွင့္ေက်ာက္ကပ္
တို႔ကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္
ရံဖန္ရံခါသာ စားသံုးသင့္ ပါတယ္။
•(စ်) သဘာ၀ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ မဟုတ္တဲ့ အခ်ဳိရည္အမ်ဳိးမ်ဳိး ႏွင့္ဆိုဒါတို႔မွာ တာရွည္ခံေအာင္၊ အနံ႔ေကာင္းေအာင္နဲ႔ အရသာရွိေအာင္ ဓာတုပစၥည္းမ်ားသံုး၍ျပဳျပင္
ထားတာေၾကာင့္ အာဟာရ(လံုး၀) မျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ ေက်ာက္ကပ္ကိုပါ ထိခိုက္ေစ ပါတယ္။

ထိုနည္းတူ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ Gas ထည့္ထားတဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ား ကလည္း ေက်ာက္ကပ္ထဲရွိ
 ေသြးေၾကာမ်ားကို ပ်က္စီးျခင္း၊ ေက်ာက္တည္ျခင္း
စတဲ့ဆိုးက်ဳိး ေတြျဖစ္ေစႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကဖိန္းဓာတ္ မ်ားတဲ့ေကာ္ဖီနဲ႔ လက္ဖက္ရည္ မ်ားကိုအလြန္အကၽြံ ေသာက္ျခင္းက ခႏၶာကိုယ္အႏွံ႔ ေသြးလည္ပတ္
စီးဆင္းမႈကို လံႈ႔ေဆာ္ေပးတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား
မ်ားလာၿပီး ေက်ာက္ကပ္ကို တြန္းအား ျဖစ္ေစပါတယ္။ (ေပါက္ေပါက္)

No comments:

Post a Comment