ဆီးချိုရောဂါ ဖြစ်သူတိုင်း မှတ်သား သင့်တဲ့
အစားအစာအလိုက် ဆီးချို တက်တဲ့ နှုန်းထားများ
ဆီးချိုရောဂါ ဖြစ်သူ တိုင်း မှတ်သား သင့် သည့် အစားအစာ အလိုက် ဆီးချို တက် နိုင်တဲ့ နှုန်းထား များအကြောင်းကို လေ့လာသိရှိနိုင်စေရန် ရေးသား တင်ပြလိုက်ပါတယ်။
ဆီးချို သမားတိုင်း သိထားသင့်တဲ့ အစားအစာ အလိုက် ဆီးချိုတက်တဲ့ နှုန်းများ အကြောင်းကို ဆီးချိုသမား များ တတ်နိုင်သလောက် မှတ်ထားနို င်ရင် အကျိုးရှိပါတယ်။
အစားစားကြမယ် ဆိုရာတွင် အစားအစာ အမျိုးမျိုး ပေါ်
မူတည်ပြီး Carbohydrate (ကစီ/သကြားဓာတ်) ပါဝင်မှု မတူကြပါဘူး။
အချိူ့ အစားအသောက် တွေက ကစီ/
သကြားဓာတ် တွေဟာ အူထဲမှာ မြန်မြန် အစာကြေပီး
ဂလူးကိုစ့် အဖြစ် မြန်မြန်ပြောင်းသွားပီး.. သွေးထဲကို မြန်မြန်ဝင်သွားတဲ့ အတွက်သွေးချိူ မြင့်တက် လာနိုင်သည်။
အချိူ့အစားတွေ က ဖြေးဖြေးပြောင်းလဲ ပီး.. သွေးထဲကို ဖြည်းဖြည်းသာ ဝင်သွား တဲ့အတွက် သွေးချိူ တက်နှူန်းနှေး သည်။ အစားအသောက် အမျိူးမျိူးရဲ့သွေးချို တက်နှုန်း အနှေးအမြန်ကို နှိူင်းယှဉ် တဲ့အခါ.. GI လို့ခေါ်တဲ့ အညွှန်းကိန်း ကို အသုံးပြုတယ်။။
(Glycemic index = GI ) ဂလူးကိုစ့် သကြား ရဲ့ GI တန်ဖိုး ကို
100 လို့ စံ သတ်မှတ်ပြီး.. အာ့ဒီ့ ဂလူးကိုစ် နဲ့ ယှဉ်လိုက်ရင် … ဥပမာ.. ဆန်အဖြူ ထမင်းဆို GI 70 ။ ပန်းသီးဆို…
GI 40 ကောက်ညှင်းဆို.. GI 88 ဆလတ်ရွတ်ဆို… GI 15
သွေးချို အတက်မြန်တဲ့ အစားအသောက် တွေကတော့
GI 70 နဲ့ 70 အထက် တွေဘဲ ဖြစ်ပါတယ်။
GI တန်ဖိုး 56 ကနေ 69 ထိဆို GI… မနိမ့်မမြင့်
အလယ်အလတ် GI.. တန်ဖိုး 55 နှင့် အောက်ဆို GI နိမ့်တယ်။ GI…ဆိုတာဘာလည်း ဆိုတာ သိပြီး ဖြစ်လို့ သွေးချိူအတက်နှေးတဲ့.. GI နိမ့်တဲ့ အစားအသောက်တွေကို ရွေးချယ် စားသောက်တက်ခြင်း ဟာ ဆီးချိူသမားများ အတွက် ကောင်းတဲ့ အကျိုးတွေ ရစေမှာပါ။ အောက်မှာ အစားအစာ
အချို့ရဲ့ GI အဆင့် သတ်မှတ်ချက်တွေ ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်။ အာတာလြတ္…. GI. 85
အာလူးကြော်… GI 75-95
အာလူးပြုတ်.. GI 78
အုတ္(oats).. GI 40
အုန်းသီး.. GI 45
အုန်းနို့… GI 40
သြဇာသီး.. GI 4
အချိူရည်.. GI 70
ဟမ္ဘာဂါ.. GI 85
သစ္သီးယို( သၾကားမပါ) GI 45
သစ်တော်သီး.. GI 38
သစ်ကြားစေ့……… GI 15
သံပုရာသီး……. GI 20
သီဟိုစေ့…….. GI 15
လိမ္မော်ရည်(သကြားမပါ) GI 45
လိမ္မော်သီး……… GI 40+3
လိုင်ချီးသီး……. GI 50
တင္လဲ ၊ သကာ……. GI 70
သခြားသီး…… GI 15
သၾကား… ဂလူးကိုစ္…. GI 100
အစားအသောက် တမျိူးရဲ့ သွေးချို တက် အမြန်နှူန်း GI ကို
လုံးဝ အတိအကျ သတ်မှတ်ထားလို့ တော့ မရပါဘူး။
အခြေအနေ ပေါ်မူတည်ပြီး အနည်းငယ် စီတော့ ကွဲပြား နိုင်ပါတယ်။ ဘယ်လို အကြောင်း တွေ ကြောင့် လဲ ဆိုတော့… ဥပမာ -ဆန် – ဆန်ကို မှ ငကျွဲ ပေါ်ဆန်းမွှေး မတူနိုင်ပါ။
ထို့ကြောင့် ဆီးချိုဆန် ဆို ပြီး ထုတ်လုပ်ထား တာရှိပါတယ်။ ငှက်ပျောသီး ဆို ဖီးကြမ်း ၊ သီးမွှေး ၊ ရခိုင် ကွဲပြားမှု လေး ရှိပါတယ်။ ဥပမာ…ကျနော်က ဖီးကြမ်းအမာ တလုံး စားမယ်..နောက်တယောက်က ဖီးကြမ်း အမှဲ့စားမယ်။
စားပီးတိုင်းမယ်.. အဖြေမတူနိုင်ပါ။ သွေးချိူတက်နှူန်းမတူပါ။။ လူတယောက်ထည်း တောင် တစ်ရက်နဲ့ တစ်ရက်ထပ်တူ မဖြစ်နိုင်ပါ။ ဒါကြောင့် ထမင်းစားရင်.. အသား..ရယ် ငါးရယ် အရွက်ရယ် ရောစား ရတာ သွေးချိူတက်နူန်းနှေး သလို အရွက် အများကြီးစားတော့…. ထမင်းလည်း လျော့ပီးသားဖြစ်သွားရော။ နောက်တခု ရှိသေးတာက GL လို့ခေါ်တဲ့ Glycemic load = GL သူက အစာစားပီးသွေးထဲတက်လာ နိုင်တဲ့ စုစုပေါင်း ဂလူးကို့စ်ပမာဏ ဆိုတာ ကို ကြည့်လို့ ရသေးပါတယ်…
ဒါပေမယ့် အရင်ဆုံး အစားစားမယ်ဆို.. GI နိမ့်တာ ရွေးချယ်စားသောက်တက် ရင် ဘဲ မဆိုးပါဘူး… ထမင်းမစား တော့ဘူး.. ဆီးချိူတက်မှာ ကြောက်လို့.. ပေါင်မုန့်လေးဘဲ စားလိုက်တယ်။ ဟုတ်ကဲ့.. ပေါင်မုန့် သုံးချပ် နဲ့ ထမင်းတစ်ပန်းကန် အတူတူ ပါဘဲ အားလူး သုံးလုံးနဲ့.. ထမင်းတစ်ပုဂံ အတူတူပါဘဲ။ ကိုယ်စားချင်သလို စားရင်… ဆီးချိူကလည်း တက်ချင်သလို တက်ပြ ပါမည်။ စားတက်ရင် ရပါသည်…. မငတ်ပါဘူး ။ စားတက်ဖို့ဘဲ လိုတာပါ…။။ မိသားစုတိုင်းကိုကျန်းမာ ပြီး စားတက်စေ ဖို့ ရာ စေတနာ ဖြင့် မျှဝေပေး ပါသည်။
Ref : ဒေါက်တာလှကြည် (အာဟာရဆရာဝန်ကြီး)
Credit – Wint War Ko/shwebadailay
REF: MYO TAW
အစားအစာအလိုက် ဆီးချို တက်တဲ့ နှုန်းထားများ
ဆီးချိုရောဂါ ဖြစ်သူ တိုင်း မှတ်သား သင့် သည့် အစားအစာ အလိုက် ဆီးချို တက် နိုင်တဲ့ နှုန်းထား များအကြောင်းကို လေ့လာသိရှိနိုင်စေရန် ရေးသား တင်ပြလိုက်ပါတယ်။
ဆီးချို သမားတိုင်း သိထားသင့်တဲ့ အစားအစာ အလိုက် ဆီးချိုတက်တဲ့ နှုန်းများ အကြောင်းကို ဆီးချိုသမား များ တတ်နိုင်သလောက် မှတ်ထားနို င်ရင် အကျိုးရှိပါတယ်။
အစားစားကြမယ် ဆိုရာတွင် အစားအစာ အမျိုးမျိုး ပေါ်
မူတည်ပြီး Carbohydrate (ကစီ/သကြားဓာတ်) ပါဝင်မှု မတူကြပါဘူး။
အချိူ့ အစားအသောက် တွေက ကစီ/
သကြားဓာတ် တွေဟာ အူထဲမှာ မြန်မြန် အစာကြေပီး
ဂလူးကိုစ့် အဖြစ် မြန်မြန်ပြောင်းသွားပီး.. သွေးထဲကို မြန်မြန်ဝင်သွားတဲ့ အတွက်သွေးချိူ မြင့်တက် လာနိုင်သည်။
အချိူ့အစားတွေ က ဖြေးဖြေးပြောင်းလဲ ပီး.. သွေးထဲကို ဖြည်းဖြည်းသာ ဝင်သွား တဲ့အတွက် သွေးချိူ တက်နှူန်းနှေး သည်။ အစားအသောက် အမျိူးမျိူးရဲ့သွေးချို တက်နှုန်း အနှေးအမြန်ကို နှိူင်းယှဉ် တဲ့အခါ.. GI လို့ခေါ်တဲ့ အညွှန်းကိန်း ကို အသုံးပြုတယ်။။
(Glycemic index = GI ) ဂလူးကိုစ့် သကြား ရဲ့ GI တန်ဖိုး ကို
100 လို့ စံ သတ်မှတ်ပြီး.. အာ့ဒီ့ ဂလူးကိုစ် နဲ့ ယှဉ်လိုက်ရင် … ဥပမာ.. ဆန်အဖြူ ထမင်းဆို GI 70 ။ ပန်းသီးဆို…
GI 40 ကောက်ညှင်းဆို.. GI 88 ဆလတ်ရွတ်ဆို… GI 15
သွေးချို အတက်မြန်တဲ့ အစားအသောက် တွေကတော့
GI 70 နဲ့ 70 အထက် တွေဘဲ ဖြစ်ပါတယ်။
GI တန်ဖိုး 56 ကနေ 69 ထိဆို GI… မနိမ့်မမြင့်
အလယ်အလတ် GI.. တန်ဖိုး 55 နှင့် အောက်ဆို GI နိမ့်တယ်။ GI…ဆိုတာဘာလည်း ဆိုတာ သိပြီး ဖြစ်လို့ သွေးချိူအတက်နှေးတဲ့.. GI နိမ့်တဲ့ အစားအသောက်တွေကို ရွေးချယ် စားသောက်တက်ခြင်း ဟာ ဆီးချိူသမားများ အတွက် ကောင်းတဲ့ အကျိုးတွေ ရစေမှာပါ။ အောက်မှာ အစားအစာ
အချို့ရဲ့ GI အဆင့် သတ်မှတ်ချက်တွေ ဖော်ပြပေးလိုက်ပါတယ်။ အာတာလြတ္…. GI. 85
အာလူးကြော်… GI 75-95
အာလူးပြုတ်.. GI 78
အုတ္(oats).. GI 40
အုန်းသီး.. GI 45
အုန်းနို့… GI 40
သြဇာသီး.. GI 4
အချိူရည်.. GI 70
ဟမ္ဘာဂါ.. GI 85
သစ္သီးယို( သၾကားမပါ) GI 45
သစ်တော်သီး.. GI 38
သစ်ကြားစေ့……… GI 15
သံပုရာသီး……. GI 20
သီဟိုစေ့…….. GI 15
လိမ္မော်ရည်(သကြားမပါ) GI 45
လိမ္မော်သီး……… GI 40+3
လိုင်ချီးသီး……. GI 50
တင္လဲ ၊ သကာ……. GI 70
သခြားသီး…… GI 15
သၾကား… ဂလူးကိုစ္…. GI 100
အစားအသောက် တမျိူးရဲ့ သွေးချို တက် အမြန်နှူန်း GI ကို
လုံးဝ အတိအကျ သတ်မှတ်ထားလို့ တော့ မရပါဘူး။
အခြေအနေ ပေါ်မူတည်ပြီး အနည်းငယ် စီတော့ ကွဲပြား နိုင်ပါတယ်။ ဘယ်လို အကြောင်း တွေ ကြောင့် လဲ ဆိုတော့… ဥပမာ -ဆန် – ဆန်ကို မှ ငကျွဲ ပေါ်ဆန်းမွှေး မတူနိုင်ပါ။
ထို့ကြောင့် ဆီးချိုဆန် ဆို ပြီး ထုတ်လုပ်ထား တာရှိပါတယ်။ ငှက်ပျောသီး ဆို ဖီးကြမ်း ၊ သီးမွှေး ၊ ရခိုင် ကွဲပြားမှု လေး ရှိပါတယ်။ ဥပမာ…ကျနော်က ဖီးကြမ်းအမာ တလုံး စားမယ်..နောက်တယောက်က ဖီးကြမ်း အမှဲ့စားမယ်။
စားပီးတိုင်းမယ်.. အဖြေမတူနိုင်ပါ။ သွေးချိူတက်နှူန်းမတူပါ။။ လူတယောက်ထည်း တောင် တစ်ရက်နဲ့ တစ်ရက်ထပ်တူ မဖြစ်နိုင်ပါ။ ဒါကြောင့် ထမင်းစားရင်.. အသား..ရယ် ငါးရယ် အရွက်ရယ် ရောစား ရတာ သွေးချိူတက်နူန်းနှေး သလို အရွက် အများကြီးစားတော့…. ထမင်းလည်း လျော့ပီးသားဖြစ်သွားရော။ နောက်တခု ရှိသေးတာက GL လို့ခေါ်တဲ့ Glycemic load = GL သူက အစာစားပီးသွေးထဲတက်လာ နိုင်တဲ့ စုစုပေါင်း ဂလူးကို့စ်ပမာဏ ဆိုတာ ကို ကြည့်လို့ ရသေးပါတယ်…
ဒါပေမယ့် အရင်ဆုံး အစားစားမယ်ဆို.. GI နိမ့်တာ ရွေးချယ်စားသောက်တက် ရင် ဘဲ မဆိုးပါဘူး… ထမင်းမစား တော့ဘူး.. ဆီးချိူတက်မှာ ကြောက်လို့.. ပေါင်မုန့်လေးဘဲ စားလိုက်တယ်။ ဟုတ်ကဲ့.. ပေါင်မုန့် သုံးချပ် နဲ့ ထမင်းတစ်ပန်းကန် အတူတူ ပါဘဲ အားလူး သုံးလုံးနဲ့.. ထမင်းတစ်ပုဂံ အတူတူပါဘဲ။ ကိုယ်စားချင်သလို စားရင်… ဆီးချိူကလည်း တက်ချင်သလို တက်ပြ ပါမည်။ စားတက်ရင် ရပါသည်…. မငတ်ပါဘူး ။ စားတက်ဖို့ဘဲ လိုတာပါ…။။ မိသားစုတိုင်းကိုကျန်းမာ ပြီး စားတက်စေ ဖို့ ရာ စေတနာ ဖြင့် မျှဝေပေး ပါသည်။
Ref : ဒေါက်တာလှကြည် (အာဟာရဆရာဝန်ကြီး)
Credit – Wint War Ko/shwebadailay
REF: MYO TAW
No comments:
Post a Comment