ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္မယ့္ႏို.႔ေတြအေၾကာင္းကို ဒီတစ္ေခါက္မွာ ေတာ့႐ွယ္ေပးပါရေစ။
ပရိသတ္ေတြေရာႏို႔နဲ႔ ႏို႔နဲ႔ပတ္သက္တဲ့အစားအစာေတြကို ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၿပီး စားသံုးၾကလား။
အမ်ားစုကေတာ့ ႏို႔ဆိုရင္ ႏြားႏို႔ကို
ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ ေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ လူႀကိဳက္မ်ားၿပီး ေသာက္ေနၾကျဖစ္တဲ့
ႏြားႏုိ႔မွာေတာ့ ျပည့္ဝဆီေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားေနသူ
ေတြအတြက္ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။
ႏြားႏို႔မတည့္တဲ့ သူေတြအတြက္
ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္မယ့္ အျခားႏို႔အမ်ိဳးအစားေတြ႐ွိပါတယ္။
(၁) ပဲႏုိ႔ ပံုမွန္ပဲႏို႔တစ္ခြက္မွာ ကယ္လိုရီ (၈၀) ေလာက္နဲ႔
အဆီ (၂) ဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ ပဲႏုိ႔ကို အပင္ကထြက္တာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သူ႔မွာ ကိုလက္စထေရာလ္လံုးဝ
မပါဝင္ဘဲ ျပည့္ဝအဆီပါဝင္မႈက ေတာ္ေတာ္နည္းပါတယ္။
ပဲႏုိ႔တစ္ခြက္မွာ အသားဓာတ္ ခုႏွစ္ဂရမ္ခန္႔ ပါဝင္
တာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳႏုိင္တဲ့ အစားစာတစ္မ်ိဳးပဲျဖစ္ပါတယ္။ ပဲႏို႔နဲ႔ပဲျပားေတြမွာ
ပါဝင္တဲ့ အသားဓာတ္ကိုတစ္ေန႔လွ်င္ (၂၅)ဂရမ္မွ်
စားသံုးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို
ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။
(၂) အုန္းႏုိ႔ရည္ အခ်ိဳမပါတဲ့အုန္းႏို႔ရည္တစ္ခြက္မွာ ျပည့္ဝဆီ
၄ဂရမ္ ပါဝင္ေပမယ့္လည္း အမ်ားစုက က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးႏုိင္တဲ့ အဆီမ်ိဳးနဲ႔ဖြဲ႔စည္း
ထားတာျဖစ္ပါတယ္။
အုန္းသီးမ်ားမ်ားစားတတ္တဲ့သူေတြက
ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္တာ နည္းပါတယ္လို႔
သုေတသီေတြကဆိုပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ႏွလံုးေရာဂါေဝဒနာ႐ွင္ေတြအတြက္ေတာ့ နားလည္တဲ့ဆရာဝန္နဲ႔တိုင္ပင္ၿပီးမွ ေရာဂါအေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး စားသင့္
မစားသင့္ ခ်င့္ခ်ိန္သင့္ပါတယ္။
(၃) ဆိတ္ႏုိ႔ ဆိတ္ႏို႔က ႏြားႏို႔လိုမ်ိဳး
အာဟာရဓာတ္အျပည့္အဝပါၿပီး သၾကားဓာတ္နဲ႔ မတည့္တဲ့သူေတြအတြက္ ေသာက္သံုးဖို႔ အသင့္ေတာ္ဆံုးပါ။
ဒါေပမဲ့ ဆိတ္ႏို႔ေသာက္သံုးတဲ့အခါ က်ိဳခ်က္ၿပီးမွ ေသာက္သံုးဖို႔ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ဆိတ္ႏို႔က ႏွလံုးအတြက္အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ေစမွာပါ။
( Crd: win win kyi )
အမ်ားစုကေတာ့ ႏို႔ဆိုရင္ ႏြားႏို႔ကို
ႀကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ ေသာက္တတ္ၾကပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ လူႀကိဳက္မ်ားၿပီး ေသာက္ေနၾကျဖစ္တဲ့
ႏြားႏုိ႔မွာေတာ့ ျပည့္ဝဆီေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုလက္စထေရာလ္မ်ားေနသူ
ေတြအတြက္ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။
ႏြားႏို႔မတည့္တဲ့ သူေတြအတြက္
ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္မယ့္ အျခားႏို႔အမ်ိဳးအစားေတြ႐ွိပါတယ္။
(၁) ပဲႏုိ႔ ပံုမွန္ပဲႏို႔တစ္ခြက္မွာ ကယ္လိုရီ (၈၀) ေလာက္နဲ႔
အဆီ (၂) ဂရမ္ပါဝင္ပါတယ္။ ပဲႏုိ႔ကို အပင္ကထြက္တာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ သူ႔မွာ ကိုလက္စထေရာလ္လံုးဝ
မပါဝင္ဘဲ ျပည့္ဝအဆီပါဝင္မႈက ေတာ္ေတာ္နည္းပါတယ္။
ပဲႏုိ႔တစ္ခြက္မွာ အသားဓာတ္ ခုႏွစ္ဂရမ္ခန္႔ ပါဝင္
တာေၾကာင့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳႏုိင္တဲ့ အစားစာတစ္မ်ိဳးပဲျဖစ္ပါတယ္။ ပဲႏို႔နဲ႔ပဲျပားေတြမွာ
ပါဝင္တဲ့ အသားဓာတ္ကိုတစ္ေန႔လွ်င္ (၂၅)ဂရမ္မွ်
စားသံုးျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို
ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။
(၂) အုန္းႏုိ႔ရည္ အခ်ိဳမပါတဲ့အုန္းႏို႔ရည္တစ္ခြက္မွာ ျပည့္ဝဆီ
၄ဂရမ္ ပါဝင္ေပမယ့္လည္း အမ်ားစုက က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူေပးႏုိင္တဲ့ အဆီမ်ိဳးနဲ႔ဖြဲ႔စည္း
ထားတာျဖစ္ပါတယ္။
အုန္းသီးမ်ားမ်ားစားတတ္တဲ့သူေတြက
ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္တာ နည္းပါတယ္လို႔
သုေတသီေတြကဆိုပါတယ္။
ဒါေပမဲ့ ႏွလံုးေရာဂါေဝဒနာ႐ွင္ေတြအတြက္ေတာ့ နားလည္တဲ့ဆရာဝန္နဲ႔တိုင္ပင္ၿပီးမွ ေရာဂါအေျခအေနေပၚမူတည္ၿပီး စားသင့္
မစားသင့္ ခ်င့္ခ်ိန္သင့္ပါတယ္။
(၃) ဆိတ္ႏုိ႔ ဆိတ္ႏို႔က ႏြားႏို႔လိုမ်ိဳး
အာဟာရဓာတ္အျပည့္အဝပါၿပီး သၾကားဓာတ္နဲ႔ မတည့္တဲ့သူေတြအတြက္ ေသာက္သံုးဖို႔ အသင့္ေတာ္ဆံုးပါ။
ဒါေပမဲ့ ဆိတ္ႏို႔ေသာက္သံုးတဲ့အခါ က်ိဳခ်က္ၿပီးမွ ေသာက္သံုးဖို႔ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။ အဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ ဆိတ္ႏို႔က ႏွလံုးအတြက္အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ေစမွာပါ။
( Crd: win win kyi )
No comments:
Post a Comment