အသည္းဆိုတာ စားလိုက္သမွ် အစားအေသာက္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္အတြက္မရွိမျဖစ္တဲ့အာဟာရဓာတ္ေတြအျဖစ္ အသြင္ေျပာင္းလဲေပးတဲ့ အဓိကအစိတ္အပိုင္းတစ္ခုပါ။ သူ႔ရဲ႕လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြက –
• အဆိပ္အေတာက္ဓာတ္ေတြလိုမ်ိဳး ခႏၶာကိုယ္
ထဲက စြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြကို ဖယ္ရွားစြန္႔ထုတ္ေပးတယ္
• အစာေတြေခ်ဖ်က္ဖို႔ သည္းေျခရည္ထုတ္ေပးတယ္
• ခႏၶာကိုယ္မွာ ခြန္အားအျဖစ္အသံုးျပဳနိုင္ဖို႔
သၾကားဓာတ္ကို သိုေလွာင္ေပးတယ္
• ပရိုတင္းေတြ ထုတ္လုပ္ေပးတယ္ /
ဒါေပမယ့္ အသည္းမွာ ကိုယ္မသိလိုက္ဘဲေရာဂါျဖစ္ေနတတ္ျပီး အခ်ိန္ၾကာေလ ပိုထိခိုက္ေလ ျဖစ္လာနုိင္ပါတယ္။ ဘယ္အခ်က္ေတြေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ေသာက္သံုးတဲ့ေဆးေတြ၊အရက္ေသာက္ျခင္း၊
အဆိပ္အေတာက္ေတြ၊ မူးယစ္ေဆး၊ အဝလြန္ျခင္း၊
အသည္းေရာင္ေရာဂါ ဗိုင္းရပ္စ္ေတြ၊ အမ်ိဳးအစား ၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ မ်ိဳးဗီဇျပႆနာတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္လာတတ္ပါတယ္။
အသည္းေရာဂါရွိလာရင္ ........
အသည္းေရာဂါဆိုတာ အသည္းေရာင္၊ အသည္းအဆီဖံုး၊
အသည္းေျခာက္ စတဲ့ ျပင္းထန္မႈအဆင့္၊ ေနာက္ဆက္တြဲျပႆနာ
အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အမ်ိဳးအစားေတြရွိပါတယ္။ အဲဒီထဲက ဘယ္အသည္းေရာဂါျဖစ္လာလာ အျမန္ဆံုးပံုမွန္ျပန္ျဖစ္ေအာင္၊ တတ္နုိင္သေလာက္ အသည္းက်န္းမာေရးျပန္ေကာင္းလာေအာင္၊ ေရာဂါပိုမဆိုးလာေအာင္ ၾကိဳးစားေနထိုင္ဖို႔ပဲ အဓိကထားရမွာပါ။ ဒါဆို ဘာေတြဂရုစိုက္ရမလဲ အၾကံျပဳခ်က္ေတြ ဆက္ၾကည့္ရေအာင္။
• အသည္းအထူးကုဆရာဝန္နဲ႔ ပံုမွန္ျပျပီး ကုသမႈခံယူပါ။ ညႊန္ၾကားခ်က္ေတြကို လိုက္နာျပီး အသည္း
က်န္းမာေရးကို ေစာင့္ၾကည့္ဂရုစိုက္ပါ။
• ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္ပါ။
လႈပ္ရွားမႈနည္းလို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားေနရင္းက အသည္းအဆီဖံုးျခင္းကိုျဖစ္လာေစနိုင္ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္ျခင္းက ကိုယ္ခံအားကိုလည္း
ပိုေကာင္းေစနိုင္ျပီး ျပင္ပကေရာဂါပိုးေတြကိုကာကြယ္
တားဆီးနုိင္ျပီး အသည္းကိုကာကြယ္နုိင္ပါတယ္။
• အသည္းကို ေရာဂါပိုးေတြထပ္မကူးစက္ေစဖို႔ အသည္းေရာင္
ေအ နဲ႔ ဘီ ေရာဂါပိုးကာကြယ္ေဆးေတြထိုးထားပါ။
• အရက္ေသာက္ျခင္းနဲ႔ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးက နဂိုတည္းကမက်န္းမာတဲ့ အသည္းကိုထိခိုက္ေစနုိင္လို႔ ေရွာင္ပါ။
• ကိုယ့္မွာ အသည္းေရာဂါရွိေနတယ္ဆိုေတာ့ ေဆးေတြကို အလြယ္မေသာက္ဖို႔ ပိုသတိထားရပါမယ္။
ဥပမာ acetaminophen လို အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးကို ေသာက္သံုးတာမ်ားရင္ အသည္းကိုပိုအထိနာေစနိုင္တဲ့ဆိုးက်ိဳးရွိပါတယ္။
• အိမ္သုတ္ေဆး၊ ေကာ္၊ အိမ္သန္႔ရွင္းေရးသံုးပစၥည္းေတြ၊ လက္သည္းဖ်က္ေဆး သို႔မဟုတ္ တျခားအဆိပ္အေတာက္ဓာတုပစၥည္းေတြရဲ႕အေငြ႔ေတြ၊
အနံ႔ျပင္း ေတြကို မရွဴရိႈက္မိေအာင္ ဂရုစိုက္ပါ။
ဒါေတြကို ရွဴမိရင္ အသည္းကိုထိိခိုက္ေစနုိင္ပါတယ္။
• အသီးအရြက္ေတြကို မ်ားမ်ားစား၊ အသီးအႏွံေတြ၊ ဂ်ံဳေျပာင္းႏွံေတြ၊
ငါးနဲ႔ အဆီမပါအသားေတြနဲ႔ ညီညြတ္မွ်တေအာင္ စားေပးပါ။
အထူးသျဖင့္ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီပန္း၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ႏြယ္ဝင္ေတြက အသည္းကို ဓာတုပစၥည္းေတြ
အႏၱရာယ္က ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။
• အခြံမာငါးေတြ(ကမာ၊ ခရု၊ ဂံုးတို႔လို ပင္လယ္စာေတြ)ကို
အစိမ္းစားတာ၊ မက်က္တက်က္စားတာက Vibrio vulnificus လို႔ေခၚတဲ့ ဘက္တီးရီးယားတစ္မ်ိဳးပါလာနိုင္ပါတယ္။
အဲဒီဘက္တီးရီးယားက အသည္းအတြက္ အရမ္းကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစျပီး ထိခိုက္မႈျပင္းထန္ေစနုိင္ပါတယ္။
• အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို အကန္႔အသတ္နဲ႔စားပါ။
ဆီေၾကာ္ေတြနဲ႔ ျပဳျပင္စီမံထားတဲ့အစားအစာေတြကို သိပ္မစားပါနဲ႔။
• အခ်ိဳနဲ႔အငန္မ်ားတာေတြလည္း သိပ္မ်ားမ်ားမစားသင့္ပါဘူး။ အငန္မ်ားတဲ့အစားအစာေတြနဲ႔ ပရိုတင္းအမ်ားၾကီးစားသံုးျခင္းက ခႏၶာကိုယ္မွာ အရည္ဓာတ္စုေစနိုင္ျပီး ေသြးလည္ပတ္မႈအတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြပိုမ်ားေစနုိင္ပါတယ္။
• သန္႔စင္တဲ့ေရ ကိုလံုေလာက္ေအာင္ ေသာက္ပါ။ ေရဓာတ္မခန္းေျခာက္ပါေစနဲ႔။
• အေစ့အဆန္ေတြ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ေျမပဲ စတာေတြမွာ မိႈတက္ေနတာ
မစားမိဖို႔ အျမဲစစ္ေဆးပါ။ အစားအေသာက္မွာပါတဲ့ မိႈဟာ သိသိသာသာမျမင္ရရင္ေတာင္မွ အသည္းကင္ဆာ
အထိျဖစ္ေစနုိင္တဲ့အထိ အဆိပ္ျဖစ္ေစတဲ့အႏၱရာယ္ၾကီးမားပါတယ္။ စားစရာေတြကို စြတ္စိုထိုင္းမိႈင္းတဲ့ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ထားရွိတဲ့အခါ
ဒါမွမဟုတ္ အဖံုးမလံုတာမ်ိဳး ဆိုရင္ မိႈတက္တတ္လို႔ သတိထားပါ။
• စိတ္ဖိစီးမႈေတြကိုေလွ်ာ့ပါ၊ လံုေလာက္စြာအနားယူပါ။ အနားယူခ်ိန္မလံုေလာက္လို႔ ကိုယ္ခံအားနည္းလာတဲ့အခါ ဘယ္ေရာဂါပိုးမဆို ထပ္ဝင္ဖို႔လြယ္ကူလာနုိင္ပါတယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္စားလိုက္သမွ်၊ ေသာက္လိုက္သမွ်၊ ရွဴသြင္းလိုက္သမွ်၊ အေရျပားကစုပ္ယူလိုက္သမွ်ဟာ ေနာက္ဆံုးက်ရင္ အသည္းကေန စစ္ထုတ္လုပ္ေဆာင္ေပးရတာခ်ည္းပဲ ဆိုတာေလး သတိရွိပါ။ ဒါေတြအကုန္လံုးက အသည္းနဲ႔ထိေတြ႔မွာပဲဆိုေတာ့ အရာရာကို ဂရုစိုက္ဆင္ျခင္သြားရင္ အသည္းေရာဂါရွိေနလည္း က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္စြာ သက္တမ္းေစ့ေနထိုင္သြားနိုင္ပါလိမ့္မယ္ေနာ္။
• အဆိပ္အေတာက္ဓာတ္ေတြလိုမ်ိဳး ခႏၶာကိုယ္
ထဲက စြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြကို ဖယ္ရွားစြန္႔ထုတ္ေပးတယ္
• အစာေတြေခ်ဖ်က္ဖို႔ သည္းေျခရည္ထုတ္ေပးတယ္
• ခႏၶာကိုယ္မွာ ခြန္အားအျဖစ္အသံုးျပဳနိုင္ဖို႔
သၾကားဓာတ္ကို သိုေလွာင္ေပးတယ္
• ပရိုတင္းေတြ ထုတ္လုပ္ေပးတယ္ /
ဒါေပမယ့္ အသည္းမွာ ကိုယ္မသိလိုက္ဘဲေရာဂါျဖစ္ေနတတ္ျပီး အခ်ိန္ၾကာေလ ပိုထိခိုက္ေလ ျဖစ္လာနုိင္ပါတယ္။ ဘယ္အခ်က္ေတြေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ ေသာက္သံုးတဲ့ေဆးေတြ၊အရက္ေသာက္ျခင္း၊
အဆိပ္အေတာက္ေတြ၊ မူးယစ္ေဆး၊ အဝလြန္ျခင္း၊
အသည္းေရာင္ေရာဂါ ဗိုင္းရပ္စ္ေတြ၊ အမ်ိဳးအစား ၂ ဆီးခ်ိဳေရာဂါနဲ႔ မ်ိဳးဗီဇျပႆနာတို႔ေၾကာင့္ျဖစ္လာတတ္ပါတယ္။
အသည္းေရာဂါရွိလာရင္ ........
အသည္းေရာဂါဆိုတာ အသည္းေရာင္၊ အသည္းအဆီဖံုး၊
အသည္းေျခာက္ စတဲ့ ျပင္းထန္မႈအဆင့္၊ ေနာက္ဆက္တြဲျပႆနာ
အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အမ်ိဳးအစားေတြရွိပါတယ္။ အဲဒီထဲက ဘယ္အသည္းေရာဂါျဖစ္လာလာ အျမန္ဆံုးပံုမွန္ျပန္ျဖစ္ေအာင္၊ တတ္နုိင္သေလာက္ အသည္းက်န္းမာေရးျပန္ေကာင္းလာေအာင္၊ ေရာဂါပိုမဆိုးလာေအာင္ ၾကိဳးစားေနထိုင္ဖို႔ပဲ အဓိကထားရမွာပါ။ ဒါဆို ဘာေတြဂရုစိုက္ရမလဲ အၾကံျပဳခ်က္ေတြ ဆက္ၾကည့္ရေအာင္။
• အသည္းအထူးကုဆရာဝန္နဲ႔ ပံုမွန္ျပျပီး ကုသမႈခံယူပါ။ ညႊန္ၾကားခ်က္ေတြကို လိုက္နာျပီး အသည္း
က်န္းမာေရးကို ေစာင့္ၾကည့္ဂရုစိုက္ပါ။
• ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္ပါ။
လႈပ္ရွားမႈနည္းလို႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားေနရင္းက အသည္းအဆီဖံုးျခင္းကိုျဖစ္လာေစနိုင္ပါတယ္။ ေလ့က်င့္ခန္းပံုမွန္လုပ္ျခင္းက ကိုယ္ခံအားကိုလည္း
ပိုေကာင္းေစနိုင္ျပီး ျပင္ပကေရာဂါပိုးေတြကိုကာကြယ္
တားဆီးနုိင္ျပီး အသည္းကိုကာကြယ္နုိင္ပါတယ္။
• အသည္းကို ေရာဂါပိုးေတြထပ္မကူးစက္ေစဖို႔ အသည္းေရာင္
ေအ နဲ႔ ဘီ ေရာဂါပိုးကာကြယ္ေဆးေတြထိုးထားပါ။
• အရက္ေသာက္ျခင္းနဲ႔ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးက နဂိုတည္းကမက်န္းမာတဲ့ အသည္းကိုထိခိုက္ေစနုိင္လို႔ ေရွာင္ပါ။
• ကိုယ့္မွာ အသည္းေရာဂါရွိေနတယ္ဆိုေတာ့ ေဆးေတြကို အလြယ္မေသာက္ဖို႔ ပိုသတိထားရပါမယ္။
ဥပမာ acetaminophen လို အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးကို ေသာက္သံုးတာမ်ားရင္ အသည္းကိုပိုအထိနာေစနိုင္တဲ့ဆိုးက်ိဳးရွိပါတယ္။
• အိမ္သုတ္ေဆး၊ ေကာ္၊ အိမ္သန္႔ရွင္းေရးသံုးပစၥည္းေတြ၊ လက္သည္းဖ်က္ေဆး သို႔မဟုတ္ တျခားအဆိပ္အေတာက္ဓာတုပစၥည္းေတြရဲ႕အေငြ႔ေတြ၊
အနံ႔ျပင္း ေတြကို မရွဴရိႈက္မိေအာင္ ဂရုစိုက္ပါ။
ဒါေတြကို ရွဴမိရင္ အသည္းကိုထိိခိုက္ေစနုိင္ပါတယ္။
• အသီးအရြက္ေတြကို မ်ားမ်ားစား၊ အသီးအႏွံေတြ၊ ဂ်ံဳေျပာင္းႏွံေတြ၊
ငါးနဲ႔ အဆီမပါအသားေတြနဲ႔ ညီညြတ္မွ်တေအာင္ စားေပးပါ။
အထူးသျဖင့္ ေဂၚဖီထုပ္၊ ေဂၚဖီပန္း၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ႏြယ္ဝင္ေတြက အသည္းကို ဓာတုပစၥည္းေတြ
အႏၱရာယ္က ကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။
• အခြံမာငါးေတြ(ကမာ၊ ခရု၊ ဂံုးတို႔လို ပင္လယ္စာေတြ)ကို
အစိမ္းစားတာ၊ မက်က္တက်က္စားတာက Vibrio vulnificus လို႔ေခၚတဲ့ ဘက္တီးရီးယားတစ္မ်ိဳးပါလာနိုင္ပါတယ္။
အဲဒီဘက္တီးရီးယားက အသည္းအတြက္ အရမ္းကို အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေစျပီး ထိခိုက္မႈျပင္းထန္ေစနုိင္ပါတယ္။
• အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို အကန္႔အသတ္နဲ႔စားပါ။
ဆီေၾကာ္ေတြနဲ႔ ျပဳျပင္စီမံထားတဲ့အစားအစာေတြကို သိပ္မစားပါနဲ႔။
• အခ်ိဳနဲ႔အငန္မ်ားတာေတြလည္း သိပ္မ်ားမ်ားမစားသင့္ပါဘူး။ အငန္မ်ားတဲ့အစားအစာေတြနဲ႔ ပရိုတင္းအမ်ားၾကီးစားသံုးျခင္းက ခႏၶာကိုယ္မွာ အရည္ဓာတ္စုေစနိုင္ျပီး ေသြးလည္ပတ္မႈအတြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြပိုမ်ားေစနုိင္ပါတယ္။
• သန္႔စင္တဲ့ေရ ကိုလံုေလာက္ေအာင္ ေသာက္ပါ။ ေရဓာတ္မခန္းေျခာက္ပါေစနဲ႔။
• အေစ့အဆန္ေတြ၊ ေျပာင္းဖူး၊ ေျမပဲ စတာေတြမွာ မိႈတက္ေနတာ
မစားမိဖို႔ အျမဲစစ္ေဆးပါ။ အစားအေသာက္မွာပါတဲ့ မိႈဟာ သိသိသာသာမျမင္ရရင္ေတာင္မွ အသည္းကင္ဆာ
အထိျဖစ္ေစနုိင္တဲ့အထိ အဆိပ္ျဖစ္ေစတဲ့အႏၱရာယ္ၾကီးမားပါတယ္။ စားစရာေတြကို စြတ္စိုထိုင္းမိႈင္းတဲ့ပတ္ဝန္းက်င္မွာ ထားရွိတဲ့အခါ
ဒါမွမဟုတ္ အဖံုးမလံုတာမ်ိဳး ဆိုရင္ မိႈတက္တတ္လို႔ သတိထားပါ။
• စိတ္ဖိစီးမႈေတြကိုေလွ်ာ့ပါ၊ လံုေလာက္စြာအနားယူပါ။ အနားယူခ်ိန္မလံုေလာက္လို႔ ကိုယ္ခံအားနည္းလာတဲ့အခါ ဘယ္ေရာဂါပိုးမဆို ထပ္ဝင္ဖို႔လြယ္ကူလာနုိင္ပါတယ္။
ဒါ့ေၾကာင့္ ကိုယ္စားလိုက္သမွ်၊ ေသာက္လိုက္သမွ်၊ ရွဴသြင္းလိုက္သမွ်၊ အေရျပားကစုပ္ယူလိုက္သမွ်ဟာ ေနာက္ဆံုးက်ရင္ အသည္းကေန စစ္ထုတ္လုပ္ေဆာင္ေပးရတာခ်ည္းပဲ ဆိုတာေလး သတိရွိပါ။ ဒါေတြအကုန္လံုးက အသည္းနဲ႔ထိေတြ႔မွာပဲဆိုေတာ့ အရာရာကို ဂရုစိုက္ဆင္ျခင္သြားရင္ အသည္းေရာဂါရွိေနလည္း က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္စြာ သက္တမ္းေစ့ေနထိုင္သြားနိုင္ပါလိမ့္မယ္ေနာ္။
ေရးသားသူ Dr. Thin Yadanar
ေဆးပညာပိုင္းဆုိင္ရာတည္းျဖတ္သူ Dr. Thurein Hlaing Win
No comments:
Post a Comment