ဘယ္အစားအစာက ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ အတိအက်ေတာ့
မေျပာႏိုင္ေသးပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အာဟာရပညာ႐ွင္ေတြရဲ႕ အၾကံေပးခ်က္ေတြအရ
ေအာက္ပါ အစားအစာေတြကို ေန႔စဥ္စားသံုးမယ္ဆိုရင္ ရင္သားကင္ဆာကို
အတိုင္းအတာတစ္ခုထိ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သုေတသနပညာ႐ွင္ေတြရဲ႕
အဆိုအရ ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ ပြားႏိုင္စြမ္းကို သိသိသာသာ
ေလ်ာ့က်ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္မယ့္ အစားအေသာက္ေတြ ႐ွိေနပါတယ္ေနာ္။
●
ေမႊးႀကိဳင္တဲ့စိမ္းျမျမ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်႐ံုတင္မကဘဲ
ေသြးေပါင္ကိုပါ ထိန္းညႇိေပးပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းရည္မွာ ပိုလီဖီေနာနဲ႔
ကာတက္ခ်င္လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြကို
ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
● သလဲသီးေဖ်ာ္ရည္မွာ ပိုလီဖီေနာလို႔ေခၚတဲ့
ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္တာေၾကာင့္ ရင္သားကင္ဆာနဲ႔
တျခားကင္ဆာေတြကို ေကာင္းစြာကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း တိက်တဲ့သုေတသနေတြ
ထြက္႐ွိထားပါတယ္။
● စေတာ္ဘယ္ရီသီးေတြမွာလည္း
ဓာတ္တိုးဆန္က်င္ပစၥည္းေတြ ပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္စီမွာ ထပ္ေပါင္း ပါဝင္တာေၾကာင့္
ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ပါသတဲ့။
● ဆီးသီးနဲ႔ မက္မြန္သီးဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ားမႈကို ထိေရာက္စြာ ကာကြယ္ေပးပါသတဲ့။
ေအာက္ပါအသီးအႏွံေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြအျပင္ ဗီတာမင္စီ
ဗီတာမင္အီးနဲ႔ ဗီတာမင္ေက အုပ္စုေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ အမ်ွင္ဓာတ္လည္း
ေပါႂကြယ္တဲ့အျပင္ ဂလူကိုစီေနာလိတ္လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းတစ္ခု
ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီျဒပ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာအေတာ္မ်ားမ်ားကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ပါတယ္တဲ့။
● ပန္းေဂၚဖီစိမ္း
● မုန္လာထုပ္
● ပန္းမုန္လာ
● ခရမ္းသီး
အစိမ္းရင့္ရင့္ အရြက္ေတြမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ အမ်ားႀကီးပါတဲ့အျပင္ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ ႂကြယ္ဝလို႔ ကင္ဆာ ကာကြယ္ပါတယ္။
● ကန္ဇြန္းရြက္
● မႈိ
● မုန္လာဥျဖဴ
● မုန္လာဥနီ
စိမ္းရင့္ေရာင္အျပင္ အဝါေရာင္အသီးအႏွံေတြ အနီရဲရဲ အသီးေတြမွာ ဗီတာမင္ေအ၊
လူသီယင္း၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ လိုက္ကိုပင္းေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
● မုန္လာဥနီ
● ခရမ္းခ်ဥ္သီး
● ကန္ဇြန္းဥတို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ေအပီဂ်ီနင္လို႔ေခၚတဲ့ ဖေလဗႏြိဳက္ဓာတ္ဟာ အသီးအႏွံ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ
ပါဝင္ၿပီး ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းျဖစ္တဲ့အျပင္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကိုပါ
ေလ်ာ့ေစပါတယ္။
● ကၫြတ္
● ကယ္မိုလိုင္း
● ပူစီနံ
● ကန္ဇြန္းရြက္
● ပင္စိမ္းရြက္ ေတြမွာ ပါဝင္ေလ့႐ွိပါတယ္။
ငါးႀကီးဆီ အိုမီဂါသရီးဟာ ရင္သားကင္ဆာကို ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ပါတယ္။
ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ဆာဒင္းငါးေတြမွာ ပါဝင္တဲ့အျပင္ ငါးႀကီးဆီေဆးလံုးေတြလည္း မွီဝဲေပးႏိုင္ပါတယ္။
လစ္ဂနင္နဲ႔ ဆာပိုနင္ကေတာ့ ေနာက္ထပ္အသံုးက်တဲ့ စစ္သူႀကီးႏွစ္ဦးေပါ့။
သူတို႔ကို ပဲေတာင့္႐ွည္၊ ဘိုစားပဲ၊ ပဲနီေလး၊ မတ္ပဲေတြမွာ အမ်ားဆံုး
ေတြ႕ရပါတယ္။
ပဲမ်ိဳးရင္းအုပ္စုဟာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ပ႐ိုတင္း၊ ေဖာလိပ္နဲ႔ အမ်ွင္ဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါတယ္။
ဆႏြင္းမွာ ကာကူမင္ဓာတ္ ပါဝင္ၿပီး အားေကာင္းတဲ့ ေရာင္ရမ္းက်ေဆးပါတဲ့။
ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ရင္သားကင္ဆာ တိုက္ဖ်က္ေရးအတြက္ အသံုးက်ၿပီး ေန႔စဥ္
လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ဝါးစားသင့္တဲ့ အစာပါတဲ့။ ပူစပ္တဲ့ဓာတ္ဟာ င႐ုတ္သီးစိမ္းေတြမွာ
ပါဝင္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာ ခံစားေနရသူေတြမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ
ပြားမ်ားမႈကိုေႏွးေကြးေစတဲ့ ကင္ဆာဆန္႔က်င္ဓာတ္ ျဖစ္ပါတယ္။
ျမန္မာေတြစားေနက် အစားအစာေတြအနက္ ဆန္လံုးညိဳ၊ ေကြကာအုပ္၊ ေျပာင္းဖူးေတြမွာ
ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ေရး ပိုလီဖီေနာေတြအျပင္ မဂၢနီဆီယမ္နဲ႔ ပ႐ိုတင္း၊
အမ်ွင္ဓာတ္ေတြပါ ျပည့္ဝပါဝင္လို႔ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္မွာ
ျဖစ္ပါတယ္။
ဂ်ီပီငွက္ (ေဆး/မန္း)
No comments:
Post a Comment