Wednesday, July 17, 2019

ကင္ဆာကုထံုး ခံယူေနသူေတြ စားသင့္တဲ့အာဟာရ(၇) မ်ိဳး

ကင္ဆာကုထံုး ခံယူေနတဲ့ကာလအတြင္းမွာ အေရးၾကီးတာက ကုသေနတဲ့ေဆးဝါးေတြကို ခံနုိင္ရည္ရွိဖို႔၊ က်န္းမာအားျပည့္ေနဖို႔၊ သက္ေတာင့္သက္သာရွိဖို႔၊ တျခားေရာဂါေတြကင္းဖို ႔(ကိုယ္ခံအားေကာင္းဖို႔)ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါမွ ကုထံုးရဲ႕
ထိေရာက္မႈကို အျပည့္အဝရရွိနုိင္္မွာပါ။ကင္ဆာကုထံုးေတြ ခံယူေနတဲ့အခ်ိန္ ဒါေလးေတြ စားလို႔ သင့္ေတာ္နုိင္ပါတယ္။ 

(၁) မုန္လာဥနီ (ကုထံုး ပိုထိေရာက္ေစဖို႔) ကင္ဆာလူနာေတြအတြက္ အၾကံျပဳၾကတဲ့ စားေသာက္မႈ ပံုစံတိုင္းမွာ မုန္လာဥနီပါဝင္ေလ့ရွိပါတယ္။ မုန္လာဥနီ၊ တရုတ္နံနံတို႔မွာပါတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတခ်ိဳ႕က ကင္ဆာကုထံုးကိုအေႏွာင့္အယွက္ေပးနုိင္တဲ့အရာေတြ၊ လုပ္ေဆာင္ခ်က္ေတြကို တားဆီးေပးျပီး ဓာတုကုထံုးကို ထိေရာက္မႈပိုရွိေအာင္ ေထာက္ပံ့ေပးနုိင္ပါတယ္လို႔ နယူးဇီလန္သုေတသနက ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ 
ဒါ့ေၾကာင့္ ဒီဓာတ္စာကို မၾကာခဏစားေပးရင္ ကုထံုးကို ရလဒ္ပိုေကာင္းေစနိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ 

(၂) ငွက္ေပ်ာသီး (ဝမ္းပ်က္ျခင္းကို ကုသဖို႔) 
ဆန္၊ငွက္ေပ်ာသီး၊ အပူေပးထားတဲ့ပန္းသီး (ပန္းသီး အဆီအႏွစ္) နဲ႔ေပါင္မုန္႔မီးကင္ ဆိိုတဲ့အတြဲအစပ္က ဝမ္းပ်က္ဝမ္းေလွ်ာျခင္းအတြက္ဓာတ္စာပါ။ 
ကင္ဆာကုထံုးေၾကာင့္ ဝမ္းပ်က္ျခင္းကို သက္သာေစနိုင္ျပီး ဝမ္းကိုခဲေစပါတယ္။ အဆီမ်ားတဲ့အစားအစာေတြ၊ အသီးအႏွံေတြက ဝမ္းပ်က္ျခင္းကိုပိုဆိုးေစနိုင္ပါတယ္။ 

(၃) ဂ်ံဳၾကမ္းနဲ႔လုပ္တဲ့ စားစရာေတြ (ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ဖို႔) ဝမ္းခ်ဳပ္ေနတယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ။ ဂ်ံဳၾကမ္းေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ သစ္သီးေျခာက္၊ ပဲ စတဲ့ ေပ်ာ္ဝင္အမွ်င္ဓာတ္ေတြၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြစားေပးပါ။ ဒီႏွစ္ခ်က္က အစာေျခစနစ္အတြက္ တကယ္အေထာက္အကူေပးပါတယ္။ 
The National Cancer Institute (NCI) ရဲ႕အၾကံျပဳခ်က္အရ ကင္ဆာကုထံုးခံယူေနတဲ့သူေတြဟာ တစ္ေန႔ကို အရည္ပမာဏ ၈ ခြက္ကေန ၁၂ ခြက္အထိ ရွိသင့္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

(၄) ၾကက္ဥပူတင္း (ပါးစပ္အနာျဖစ္ခဲ့ရင္)
 ေဆးျပင္းလို႔ ပါးစပ္မွာအနာေတြျဖစ္လာခဲ့ရင္ အစာေပ်ာ့ေပ်ာ့စားဖို႔လိုလာမွာေပါ့။ ပူတင္း၊ဆန္ျပဳတ္၊ စြပ္ျပဳတ္တို႔လို အာဟာရျပည့္ျပီး စားရလြယ္တာေတြကို စားလို႔ရပါတယ္။ ၾကက္ဥပူတင္းဆိုရင္ ႏြားႏို႔၊ ၾကက္ဥ၊သၾကားေလးပဲပါတာဆိုေတာ့ အာဟာရအတြက္ ပူစရာသိပ္မလိုတဲ့ သေရစာပါ။ အစာမာတာေတြနဲ႔ အပူအစပ္ေတြကို ေရွာင္ပါ။ 

(၅) ၾကက္သြန္ျဖဴ/နီ (ကိုယ္ခံအားျမွင့္တင္ဖို႔) 
ကင္ဆာလူနာေတြရဲ႕ ဓာတ္စာေတြထဲမွာ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ၾကက္သြန္ျဖဴ အျမဲပါဝင္ပါတယ္။ ျမန္မာ့ဟင္းလ်ာေတြမွာေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီကို အျမဲထည့္ေလ့ရွိတာမို႔ အနည္းအက်ဥ္းေတာ့ရနုိင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ေတြကို အစိမ္းပဲျဖစ္ျဖစ္၊ ခ်က္ျပဳတ္ထားတာျဖစ္ျဖစ္ သူတို႔မွာပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ ကင္ဆာကိုကူညီတိုက္ဖ်က္ေပးနိူင္စြမ္းရွိပါတယ္။ 

ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းၾကြယ္ဝလိို႔ ကိုယ္ခံအားစနစ္ရဲ႕သဘာဝအေလ်ာက္ခုခံနိုင္စြမ္းကို ႏိႈးဆြကူညီေပးပါတယ္။ သုေတသနေတြအရ အနံ႔ျပင္းတဲ့ၾကက္သြန္နီေတြဟာ တခ်ိဳ႕ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဆက္မပြားနိုင္ေအာင္ ဟန္႔တားေပးနုိင္တယ္လို႔ ေတြ႔ရွိထားပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ ကင္ဆာကာကြယ္ကုသနိုင္စြမ္းရွိတဲ့ တျခားအသီးအရြက္ေတြနဲ႔ အတူေရာျပီးေၾကာ္ခ်က္တာပါပဲ။ 

(၆) အသား (ၾကြက္သားနဲ႔ ခြန္အားျဖည့္တင္းဖို႔) ကုထံုးခံယူရင္း ေလ်ာ့ပါးသြားတဲ့ခြန္အားေတြကိုျပန္လည္ျဖည့္တင္းျပီး ၾကြက္သားက်န္းမာေစဖို႔ အဆီိကင္းတဲ့ အသားဓာတ္ကို ပိုျပီးလိုအပ္တယ္လို႔ က်န္းမာေရးပညာရွင္ေတြက 
အၾကံျပဳပါတယ္။ ၾကက္ဥ၊ ၾကက္သား၊ တို႔ဖူး၊ ငါး စတဲ့ အရင္းအျမစ္ေတြဆီက အသားဓာတ္ကို ေရြးခ်ယ္ပါ။ 
 ကင္ဆာေဝဒနာရွင္အမ်ားစုက အနီေရာင္အသားေတြကို သတၱဳအရသာလိုိလို ခံစားမိတတ္တာေၾကာင့္ ၾကက္သားပဲ ပိုျပီးသင့္ေတာ္ပါတယ္။ 

(၇) ဆယ္လီနီယမ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာ 
(ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္မႈ ကူညီဖို႔) 
Brazil nuts ၊ ပင္လယ္စာ၊ အုတ္ဂ်ံဳနဲ႔ ဆန္လံုးညိဳတို႔က ကင္ဆာတိိုက္ဖ်က္တဲ့သတၱဳဓာတ္ ဆယ္လီနီယမ္ၾကြယ္ဝတဲ့ အရင္းအျမစ္ေတြျဖစ္ပါတယ္။ Journal of Biological Chemistry မွာေဖာ္ျပခဲ့တဲ့ သုေတသနအရ ဆယ္လီနီယမ္ျဒပ္ေပါင္းေတြက ကိုယ္ခံအားစနစ္ကို ျမွင့္တင္ေပးျပီး ေသြးကင္ဆာနဲ႔ မွဲ႔ကင္ဆာတို႔လို ကင္ဆာတခ်ိဳ႕ကို ကုသရာမွာအေထာက္အကူေပးပါတယ္။ 

ဒါေပမယ့္ အခြံမာငါးနဲ႔ ငါးအစိမ္းစားတာကိုေတာ့ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ကေနရတဲ့ ေရာဂါေတြက ကုထံုးကို အေႏွာင့္အယွက္ေပးနိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ အျမဲတမ္းက်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ျပီးမွ စားသင့္ပါတယ္။ အစာစားခ်င္စိတ္မရွိျခင္းကို သက္သာေစဖို႔ အစာစားခ်င္စိတ္မရွိတာက ကင္ဆာကုထံုးရဲ႕ အျဖစ္မ်ားတဲ့ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။ 

ဒါေပမယ့္ တစ္ေန႔သံုးနပ္ စားျဖစ္ဖို႔ ကိုယ့္ကိုယ္ကို အတင္းတြန္းအားေပးတာထက္ တစ္ေန႔လံုးစာမွာ အာဟာရျပည့္ျပီးခြန္အားရွိေနေစမယ့္ ပမာဏနည္းနည္းနဲ႔ ၅ နပ္၊ ၆နပ္ေလာက္ခြဲစားတာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ သံုးလုတ္ေလာက္ပဲ စားဝင္လည္း ရပ္ထားျပီး အခ်ိန္ျခားမွ နည္းနည္းထပ္စားတာမ်ိဳး အၾကိမ္ေရခြဲေပးရင္ အဆင္ေျပနုိင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment