Wednesday, July 17, 2019

သင္၏ႏွလံုး က်န္းမာေရးအတြက္ အစားအစာလမ္းညႊန္

ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ရန္မွာ ေလ့က်င့္ခန္းသိပၸံ၊ အစာအာဟာရစေသာ ေနထုိင္မႈပံုစံမ်ား လိုအပ္ပါသည္။ သင့္တင့္ေလ်ာက္ပတ္ေသာ အစာအာဟာရသည္ ႏွလံုးကို 
က်န္းမာေအာင္ ထိန္းသိမ္းထားျခင္းျဖင့္ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္မည့္
အႏၱရာယ္ကို ေလ်ာ႔ခ်ေပးသည့္အျပင္ ႏွလံုးႏွင့္ ေသြးေၾကာေရာဂါ
မ်ားအတြက္ အဓိကဗဟိုက်ေသာ ကုသမႈတစ္ခုလည္းျဖစ္သည္။ 

က်န္းမာေသာႏွလံုးတစ္ခု ပိုင္ဆုိင္ႏိုင္ရန္အတြက္ သင္၏ေန႔စဥ္အာဟာရတြင္ ပါဝင္သင့္သည့္အစားအစာမ်ားကို ဤေဆာင္းပါးတြင္ေဖာ္ျပသြားမည္။ ႏွံစားပင္တို႔၏အေစ့အဆန္မ်ား ႏွံစားပင္တုိ႔၏ အေစ့အဆန္မ်ားသည္ အမွ်င္ႏွင့္အာဟာရဓာတ္မ်ားၾကြယ္ဝၿပီး ေသြးဖိအားႏွင့္ႏွလံုးေရာဂါ 
တုိ႔ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးၿပီး ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ား
ပိတ္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။ 

ကိုလတ္စထေရာ (ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္) က်ေစရန္ အစားအစာမ်ားတြင္ အေစ့အဆန္မ်ိဳးစံုကုိ တြဲဖက္စားေသာက္ေပးပါ။ ဆန္လံုးညိဳ၊ ဘာလီ၊ 
ပန္းဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ အုတ္ဂံ်ဳ စေသာ အေစ့အဆန္မ်ားကို စားသံုးသင့္သည္။ 

 အိုမီဂါသရီးပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ား အိုမီဂါသရီးသည္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို က်ေစသည့္အျပင္ ကိုလက္စထေရာကိုလည္း က်ေစၿပီး ေသြးေၾကာမ်ားပိတ္ျခင္း၊ ေသြးေၾကာမ်ားမာေၾကာျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးကာ ေသြးေပါင္ကိုက်ေစ၍ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းမမွန္ျခင္းကိုလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။ 

အိုမီဂါသရီးပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ားမွာ ပုစြန္၊ တူနာငါး၊ ဂံုး၊ 
ပင္လယ္ငါးႀကီး၊ ဆယ္လမြန္ငါးစေသာ ပင္လယ္စာမ်ား၊ သစ္ၾကားသီး၊ 
ပဲပုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီႏွင့္ ေရႊဖ႐ံုသီး စသည္တုိ႔ျဖစ္သည္။ 

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတြင္ သတ္သတ္လြတ္စားသူမ်ားအတြက္ အလြန္ေကာင္းေသာ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္မ်ားပါဝင္သည္။ 
၎တြင္ အ႐ိုးျဖစ္ေပၚမႈအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ ဗီတာမင္ ‘ေက’ လည္းပါဝင္သည္။ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ၾကြယ္ဝေသာေၾကာင့္ 
ကိုလက္စထေရာႏွင့္ ေသြးဖိအားကိုလည္း က်ေစသည္။

သလဲသီး သလဲသီးတြင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားၾကြယ္ဝသျဖင့္ ေသြးလႊတ္ေၾကာနံရံမ်ားကို ေကာင္းမြန္ေစသည္။ သလဲသီးသည္ အထူးသျဖင့္ ႏွလံုးအတြက္ အလြန္ေကာင္းမြန္သည္။ ၎တြင္ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥညး္မ်ား ပါဝင္ျခင္းကိုေက်းဇူးတင္ရေပမည္။ ခႏၶာကိုယ္ထဲတြင္ သလဲသီးသည္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမ်ားတြင္ ေသြးစီးဆင္းမႈေကာင္းေစရန္
 ႏိုက္ထရစ္ေအာက္ဆုိဒ္ကို ထုတ္ေပးသည္။ 

အယ္လ္မြန္သီး အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူမ်ားအေနႏွင့္ ေန႔စဥ္ အယ္လ္မြန္သီး 
၃ဝဝ ဂရမ္ခန္႔ စားေပးပါက ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ကို ၁၃ ရာခုိင္ႏႈန္းမွ ၂ဝ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ေလ်ာ႔က်ေစသည္။ အယ္လ္မြန္သီးသည္ 
စြမ္းအင္ၾကြယ္ဝေသာ အသီးေျခာက္ျဖစ္သည္။ 

အယ္လ္မြန္သီးတြင္ ေသြးေၾကာမာျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ 
ဗီတာမင္ ‘အီး’ ႏွင့္ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ား အေျမာက္အမ်ားပါဝင္ေသာေၾကာင့္
 ႏွလံုးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္ပါသည္။ 

ထုိ႔ျပင္အ႐ိုးႏွင့္ သြားမ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ ကယ္လ္ဆီယံ
ဓာတ္လည္း မ်ားစြာပါဝင္သည္။ သဘာဝဒိန္ခ်ဥ္ အခ်ိဳ႕ေသာေလ့လာမႈမ်ားအရ အစားအစာထဲတြင္ ကယ္လ္ဆီယံႏွင့္ ပိုတက္ဆီယံ မွ်တစြာပါဝင္ပါကေသြးတုိးေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။ 
သဘာဝဒိန္ခ်ဥ္တြင္ဤပစၥည္း မ်ားမ်ားစြာပါဝင္သည္။

ဒိန္ခ်ဥ္ကိုေန႔စဥ္နံနက္စာ (သုိ႔) အခ်ိဳပြဲအျဖစ္စားပါ။အစာစားၿပီးခ်ိန္တြင္ကိတ္မုန္႔မ်ား၊ယိုမ်ား အစားဒိန္ခ်ဥ္ကိုစားေပးပါကကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေစရန္ ထိေရာက္စြာကူညီေပးသည္။ လိေမၼာ္သီး လိေမၼာ္သီးသည္ ဗီတာမင္’စီ’ၾကြယ္ဝေသာေၾကာင့္ အးမိဖ်ားနာျခင္းကိုခုခံႏိုင္သည္။ 

ဤအသီးသည္ ႏွလံုးေရာဂါကိုလည္း တုိက္ထုတ္ႏုိင္သည္။ လိေမၼာ္သီးတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ (အထူးသျဖင့္ပက္တင္ (Pectin)) ျမင့္မားစြာပါဝင္သျဖင့္
 ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကိုက်ေစသည္။ ဗီတာမင္ စီသည္ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို သန္မာေစၿပီး ေသြးေၾကာတြင္း ေသြးအိုင္ျခင္းကို ေလ်ာ႔က်ေစသည္။ လိေမၼာ္သီးေဖ်ာ္ရည္သည္ ေသြးေၾကာမ်ား၏ လုပ္ငန္းတာဝန္မ်ားကို ပိုမုိေကာင္းမြန္ေစသည္။ 

သံလြင္ဆီ ဤဆီသည္ မျပည့္ဝဆီမ်ားၾကြယ္ဝသျဖင့္ ေသြးေၾကာမ်ားအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္သည္။ သံလြင္ဆီသည္ ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာတက္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး ေသြးဖိအားမ်ားျခင္း (ေသြးတိုးျခင္း)ကိုလည္း ေလ်ာ႔က်ေစသည္။ သံလြင္ဆီတြင္ပါဝင္ေသာ မျပည့္ဝဆီမ်ားသည္ ေထာပတ္သီးႏွင့္ အျခားအခြံမာသီးမ်ားတြင္လည္း ပါဝင္သည္။ 

သို႔ေသာ္ ေသြးေၾကာနံရံမ်ားကို ကိုလတ္စထေရာမ်ားထုိးေဖာက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးေသာ ပိုလီဖီနာပစၥည္းမ်ား (polyphenol substances) ကုိ သံလြင္ဆီကသာ ေပးစြမ္းႏိုင္သည္။ နႏြင္းတက္ ေသြးေၾကာမာျခင္းဆုိသည္မွာ ေသြးေၾကာမ်ားေရာင္ရမ္းၿပီး မာေၾကာလာျခင္းျဖစ္သည္။ နႏြင္းတက္သည္ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို ဆန္႔က်င္သည့္ဂုဏ္သတၱိရွိသည္။ 

ဟင္းခတ္အေမႊးႀကိဳင္မ်ားတြ င္ႏွလံုးႏွင့္ေသြးေၾကာဆုိင္ရာေရာဂါမ်ားကို ေလ်ာ႔က်ေစေသာ အက်ိဳးအာနိသင္ရွိသည္။ နႏြင္းတက္တြင္ေတြ႕ရေသာ ကာကူမင္ဓာတ္ (Curcumin) သည္ ေျခလက္မ်ားကို စီးဆင္းေသာေသြးေၾကာ
မ်ားေရာင္ရမ္းျခင္းကို ေလ်ာ႔က်ေစသည္။ 

ထို႔ျပ င္ႏွလံုးကိုက်န္းမာစြာထိန္းသိမ္းထားႏိုင္ရန္ သင့္တင္ေလ်ာက္ပတ္ေသာ အစားအစာမ်ားစာရန္လိုအပ္ၿပီး ဆားမ်ား၊ သၾကားမ်ားႏွင့္ ျပည့္ဝဆီမ်ားကို အလြန္အကၽြံစားသံုးျခင္းမွေ ရွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။ 
(Dr. Sandar Lin / Dr. K Zin Thwe)

No comments:

Post a Comment