ေသြးတိုးေရာဂါရွိသူမ်ား ေအာက္ပါ အစား အေသာက္မ်ားကို စားသံုးေပး ပါက ေသြးတိုးေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါတယ္။
(၁) အားလူးမီးဖုတ္
အားလူးကို မီးဖုတ္ျပီး စားေပးလွ်င္ အားလူးထဲမွ မဂၢနီစီယမ္ဓါတ္နဲ့ ပိုတက္စီယမ္ဓါတ္တို့ဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေသြးတိုးျခင္းျဖစ္ေစတဲ့ အပိုဆိုဒီယမ္ ဓါတ္မ်ားကို ေလွာင္ကြ်မ္းသြားေစတယ္လို့ ေလ့လာမွဳမ်ား အရ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
(၂) အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏို့
အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏြားႏို့မွာ ကာလ္စီယမ္ဓါတ္နဲ့ ဗီတာမင္ဒီ အာဟာရ ဓါတ္ႏွစ္မ်ိဳး ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ေသြးတိုးျခင္းကို ၅ ရာခိုင္းမွ ၁၀ ရာခုိင္ႏွဳန္း အထိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
(၃) ငွက္ေပ်ာသီး-။ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပါ၀င္ထားတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ အာဟာရ ဓါတ္ေၾကာင့္ တစ္ေန့တစ္လံုး စားေပးပါက ေသြးတိုးကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၄) မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္ ။မုန္လာဥနီေဖ်ာ္ရည္မွာ ပါ၀င္တဲ့ ႏိုက္ ထရိတ္ ဓါတ္ဟာ ေသြးတိုးႏွဳန္းကို ၁၀ ရာခိုင္ႏွဳံးအထိ ေလွ်ာ့ေပးႏိုင္ တာေၾကာင့္ ေသြးတိုးရွိသူမ်ား တစ္ေန့တစ္ခြက္ ေသာက္သံုး သင့္ပါတယ္။
(၅) ႏွမ္းဆီ။ ။ႏွမ္းဆီမွာ ပါ၀င္တဲ့ အင္ဒီေအာက္ဆီးဒဲန့္ဓါတ္ဟာ ေသြးေၾကာမ်ား၏ လွဳပ္ရွားမွဳကို ပိုမိုသန္မာေစသည့္ အတြက္ ေသြး တိုးေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွမ္းဆီကိုလည္း မၾကာခဏ စားသံုးသင့္ပါတယ္။
(၆) ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး ။ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ငံုးဥစတဲ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးတို့၏ အကာကို စားသံုးေပး ပါက ပရိုတင္းဓါတ္ႏွင့္ ပီတာမင္ဒီျပည့္၀ေစျပီး ေသြး တိုးျခင္း ကို ကာကြယ္ေပးေစပါတယ္။
(၇) ပန္းေဂၚဖီအမ်ိဳးမ်ိဳး ။ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ပန္းေဂၚဖီထုပ္စသည္တို့မွာ မဂၢနီစီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္ဓါတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးဖိအားႏွဳန္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးနိုင္သည့္အျပင္ နွလံုးေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း တို့မွလည္း ကာကြယ္ေပး နိုင္ပါတယ္။
(၈) အမည္းေရာင္ ေခ်ာကလက္ ။အမည္းေရာင္ေခ်ာကလက္မွာ ပါ၀င္ထားတဲ့ ဖေလဗိုႏြိဳက္ အင္ဒီေအာက္ဆီးဒဲန့္ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးဟာ ေသြးေၾကာစီးဆင္းမွဳကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ႏွလံုးကိုလည္း က်န္းမာေစသည့္ အတြက္ မၾကာခဏ စားသံုးသင့္ေၾကာင္း ႏွလံုးႏွင့္ေသြးတိုး အထူးကု ဆရာ၀န္တစ္ဦးမွ အၾကံျပဳထားပါတယ္။
အထူးေရွာင္ၾကဥ္ရမည့္ အစားအစာကေတာ့ ဆားျဖစ္ပါတယ္။ ဆားႏွင့္ အငံကို အလြန္အကြ်ံ မစားမိေစပဲ ပံုမွန္စားသံုးေနတာထက္ကို ပိုျပီးေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာဆိုသလို အစာစားရင္း ေဆးအျဖစ္ အသံုးျပဳႏိုင္ၾကပါေစ။ ေစာႏြဲ့ေနဆိုင္ (ပူတာအို)
No comments:
Post a Comment