Monday, July 1, 2019

ငွက္ေပ်ာသီးစားျခင္း၏ အက်ိဳးရလာဒ္

တစ္ေလာကလံုုးက လူသား မ်ားအားလံုုးက သစ္သီး စားသံုုးျခင္းဟာ ေကာင္းမြန္တယ္ ဆိုုတာ လက္ခံထားၾကပါတယ္။ တစ္ႏိုုင္ငံလံုုး အ၀လြန္ေရာဂါ၊ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာေပါက္ ေရာဂါ အျဖစ္မ်ားတဲ့ အေမရိကန္ လိုုႏိုုင္ငံမ်ိဳးမွာ အမ်ားဆံုုးစားသံုုးတဲ့အသီးဟာ ဘာ အသီး ျဖစ္မယ္ထင္ပါသလဲ။
ပန္းသီး၊ လိေမၼာ္သီး ႏွင့္ ဖရဲသီး မ်ားလား။ မဟုုတ္ပါဘူး  ဒီ အသီး ေတြ ထဲကတစ္ခုုမွမဟုုတ္ပဲ ငွက္ေပ်ာသီး ျဖစ္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး ကေတာ့ ကၽြန္ပ္တိုု႔ခႏၶာကိုုယ္မွ ေရာဂါအားလံုုးကိုု ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုုင္တာ ေတာ့မဟုုတ္ပါ။
ဒါေပမယ့္ တစ္ေန႔ကိုု ငွက္ေပ်ာသီး ၂လံုုးစားသံုုးျခင္းဟာ အစာအိမ္ နွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ဆိုုင္ရာေရာဂါမ်ားနွင့္ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာဆိုုင္ရာေရာဂါမ်ားကိုု အတန္အ သင့္ ကာကြယ္တားဆီးေပးၿပီးသားျဖစ္တယ္ဆိုုတာကေတာ့ သုုေတသန ျပဳလုုပ္ခ်က္မ်ား က သက္ေသထူေနပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ဓာတ္တိုုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားကိုု ထုုတ္လုုပ္ေပးေသာ အသီးျဖစ္ရုုံ သာမက ကိုုယ္ခံစြမ္းအားကိုုပါ ျမွင့္တင္ေပးႏိုုင္တဲ့အသီးလည္းျဖစ္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီး အတြင္းမွာ ကိုုယ္ခံစြမ္းအားျမွင့္တင္ေပးႏိုု္င္တဲ့ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား စံုုလင္စြာပါ၀င္ေနရုုံသာမက ေသြးျဖဴဥထုုတ္လုုပ္ေသာ ဆဲလ္မ်ားကိုုပါ အားျဖည့္ေပးတာေၾကာင့္ အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ့ သစ္သီးပဲျဖစ္ပါတယ္။
သိုု႔ေသာ္ ငွက္ေပ်ာသီး ကိုု ၀ယ္ယူရာမွာေတာ့ အမည္းစက္နည္း ႏိုုင္သမွ် နည္းေအာင္ ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူသင့္ပါတယ္။
ဘာလိုု႔လည္းဆိုုေတာ့ အမည္းစက္ နည္းတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အရသာ ပိုုခ်ိဳၿပီး ခႏၶာကိုု္ယ္ မွ ငွက္ေပ်ာသီး မွ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ားကိုု ပိုုမိုုလြယ္ကူစြာ စုုပ္ယူႏိုုင္လိုု႔ျဖစ္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီးဟာအရသာခ်ိဳရုုံသာမက သဘာ၀အာဟာရဓာတ္မ်ား၊ သဘာ၀သၾကားဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္မ်ား၊ ကယ္လစီယမ္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္မ်ားစံုုလင္စြာပါ၀င္ပါတယ္။
တစ္ေန႔ကိုု ငွက္ေပ်ာသီး ၂လံုုးပံုုမွန္စားသံုုးျခင္းျဖင့္ ၁လအတြင္း ေအာက္ပါက်န္းမာေရး ေကာင္းက်ိဳးမ်ား ရရွိေစမွာျဖစ္ပါတယ္။
ခႏၶာကိုု္ယ္အားျဖစ္ထြန္းေစျခင္း—
ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ကယ္လစီယမ္ဓာတ္ျပည့္၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုုယ္အားအင္ ျဖစ္ထြန္း ေစရုုံသာမက စိတ္ဓာတ္ခြန္အားကိုုပါျဖစ္ေစပါတယ္။
တစ္ေန႔ငွက္ေပ်ာသီး ၂လံုုး စားသံုုးျခင္းဟာ မိနစ္ ၉ ၀ခန္႔ မရပ္မနားအားကစားလုုပ္ျခင္းကိုု အေထာက္အကူ ေပးပါတယ္။
အားကစားသမားမ်ား ပထမဦးစားေပးေရြးခ်ယ္စားသင့္တဲ့ သစ္သီးလည္းျဖစ္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီးအတြင္း ခႏၶာကိုုယ္မွ ဆီရုုိတိုုနင္ကိုုေျပာင္းလဲေစႏိုုင္ေသာ တိုုက္တုုိဖန္ဆိုုတဲ့ ဓာတ္ပစၥည္း ပါ၀င္တာေၾကာင့္ စိတ္က်ျခင္းအျပင္ ကင္ဆာအဖုုအက်ိတ္မ်ား ျဖစ္ပြားျခင္းကိုု ကာကြယ္ေပးႏိုုင္ပါတယ္။
အစာအိမ္လမ္းေၾကာင္းက်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ျခင္း—
အထူးသုုေတသနျပဳစရာမလိုုပဲလူတိုုင္းသိရွိနားလည္ထားတာကေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီး စားသံုုးျခင္းဟာ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းအတြက္အလြန္ေကာင္းမြန္တယ္ဆိုုတာပါပဲ။
ငွက္ေပ်ာသီးဟာ အစာအိမ္နာျခင္း၊ အစာအိမ္ေယာင္ျခင္း၊ အစာေခ်အက္ဆစ္ အထက္ဆန္ျခင္းစတဲ့ေရာဂါ ေ၀ဒနာမ်ားအတြက္အထူးေကာင္းမြန္ပါတယ္။
ငွက္ေပ်ာသီးဟာ သဘာ၀အတိုုင္း အက္ဆက္ဓာတ္ ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုု္င္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္ႏွင့္ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား အတြက္ မျဖစ္မေနစားသံုုးသင့္တဲ့ သစ္သီးလည္းျဖစ္ပါတယ္။
ႏွလံုုး ေသြးေၾကာ က်န္းမာေရး အတြက္ေကာင္းမြန္ျခင္း—
ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ခႏၶာကိုု္ယ္အတြင္း ပိုုလွ်ံေနေသာ ဆိုုဒီယမ္ဓာတ္မ်ား(ဆားအလြန္္အကၽြံ စားသံုုးျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ) ကိုု ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုုင္ေသာေၾကာင့္ ေသြးတိုုးေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုုးေသြးေၾကာမ်ားကိုု ကာကြယ္ေပးႏိုုင္ကာ ႏွလံုုးက်န္းမာေရးအတြက္ပါ အေထာက္အကူျဖစ္ေစႏိုုင္ပါတယ္။
ထိုု႔အျပင္ ေသြးနီဥ၊ ေသြးျဖဴဥမ်ားျဖစ္ေပၚမႈကိုု အားေပးတာေၾကာင့္ ေသြးအားေကာင္းေစကာ ခႏၶာကိုုယ္ အပူအေအးဓာတ္ကိုု ထိန္းသိမ္းေပးႏိုု္င္တာေၾကာင့္ မိုုးရာသီႏွင့္ ေဆာင္းရာသီမွာ အျဖစ္မ်ားေသာ အေအးမိျခင္းကိုု လည္းကာကြယ္ေပးႏိုုင္ပါတယ္။
ဦးေႏွာက္အာရုုံေၾကာစနစ္ကိုု ေကာင္းမြန္ေစျခင္း—
ငွက္ေပ်ာသီး ဟာ ေသြးအတြင္းရွိ သၾကားဓာတ္ကိုုထိန္းသိမ္းႏိုုင္စြမ္းရွိၿပီး ဦးေႏွာက္ အာရုုံေၾကာကိုု ေႏြးေထြးေစၿပီး စိတ္ခံစားမႈအေျခအေနကိုု ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
ဗီတာမင္ဘီအုုပ္စုုၾကြယ္၀စြာပါ၀င္တာမိုု႔ စိတ္ဖိစီးမွုုမ်ားကိုု ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုုင္ပါတယ္။
အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ ဓမၼတာလာခ်ိန္တြင္ နာက်ဥ္ျခင္းကိုု လည္းေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုုင္ပါတယ္။

Credit : Shwe Latt

No comments:

Post a Comment