Tuesday, October 28, 2014

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္၏ က်န္းမာေရး

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္၏ အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား
ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္သျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ရရွိႏိုင္မည့္ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္တြင္ ဗီတာမင္ A, K, B1, B2, B3, B5 ႏွင့္ B6 တို႔အျပင္ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္ႏွင့္ ေဖာ့စပရပ္စ္ဓာတ္တို႔ကဲ့သို႔ သတၱဳဓာတ္မ်ားလည္း ပါ၀င္သည္။ ယင္းသတၱဳဓာတ္မ်ားႏွင့္ ဗီတာမင္တို႔မွာ က်န္းမာေရးအတြက္သာ အထူးေကာင္းမြန္သည္မဟုတ္ဘဲ အသားအေရႏွင့္ ဆံေကသာအတြက္လည္း ေကာင္းမြန္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္မည္ဆိုပါက လတ္ဆတ္ေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားျဖင့္ စီမံျပဳလုပ္ရန္ အေရးႀကီးသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားႏွင့္ အနီေရာင္ရွိေသာ အသီးမ်ားတြင္ ပါ၀င္သည့္ ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ ေပးေသာ ဓာတ္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္သည့္ Lycopene ပါ၀င္မႈေၾကာင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္သည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ ၀မ္းေလွ်ာျခင္းတို႔ကဲ့သို႔ အစာေခ်ဖ်က္မႈဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ားကိုလည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ သက္သာေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲ၌ ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်ရာတြင္ အစြမ္းထက္ေၾကာင္း ကြၽမ္းက်င္သူမ်ားက ေျပာသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ပါ၀င္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ေၾကာင့္ LDL ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး ကိုလက္စထေရာပါ၀င္မႈ ျမင့္မားျခင္းကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္ေသာ ဗီတာမင္ဘီျဒပ္ေပါင္းမ်ားလည္း ခရမ္းခ်ဥ္သီးတြင္ ပါ၀င္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္တြင္ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားက ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါတို႔ကဲ့သို႔ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈကို ျဖစ္ေစေသာ ေရာဂါမ်ားကို တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ အေထာက္အကူျပဳေစမည္ ျဖစ္သည္။ 
(Nutritional  Facts of Tomato Juice )
Nutrients             Value per 100 g (3.5 oz) 
Carbohydrates              ( 3.9 g )
Sugars                         ( 2.6 g )
Dietary fiber                 (1.2 g )
Fat                              (0.2 g)
Protein                        (0.9 g )
Water                          (94.5 g )
Vitamin A                     (equiv. 42 μg (5%) 
Vitamin C                     (14 mg (17%) 
Vitamin E                     (0.54 mg) =4%) 
Potassium                    (237 mg )=5%) 
Lutein and Zeaxanthin   (123 μg)

No comments:

Post a Comment